22 találat a(z) ügynöki tevékenység cimkére

Tiltott ügynöki tevékenység miatt bírságolt az MNB Cikk

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 15 millió forint felügyeleti és fogyasztóvédelmi bírságot szabott ki a LIC Független Biztosítási Közvetítő Kft.-re tiltott ügynöki tevékenység végzése miatt – közölte a jegybank.

Külföldi magánszemélynek eseti ügynöki jutalék kifizetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Belföldi, egyenes áfás kft. részére szlovák, illetve román magánszemélyek (magyarországi adóazonosítójellel, taj számmal, lakcímmel nem rendelkeznek) ügynöki tevékenységet végeznének. A részükre járó jutalékot hogyan lehet elszámolni, hogyan kell, kell-e egyáltalán adózni utánuk itthon? Milyen jogviszony keretében lenne érdemes szerződni velük, milyen jogcímen lehet részükre kifizetést teljesíteni? Segítség köszönöm!

Engedély nélkül végeztek ügynöki tevékenységet, lekapcsolta őket az MNB Cikk

Azonnali hatállyal megtiltotta két magánszemélynek a Magyar Nemzeti Bank (MNB), hogy a jegybank engedélyéhez vagy bejelentéshez kötött tevékenységet, így különösen portfóliókezelést és függő ügynöki tevékenységet végezzenek. A jegybank a magánszemélyekkel szemben piacfelügyeleti eljárást folytat.

Ügynöki tevékenység áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem: belföldi illetőségű cég számlát állítana ki ügynöki tevékenységről, mely 3. országos import szolgáltatás nyújtáshoz, szállítmányozáshoz kapcsolódik. A szolgáltatás nyújtója szintén egy belföldi társaság. Alkalmazható-e erre az esetre az áfatörvény 110. § (1)b bekezdése, azaz mentes az adó alól ez a tevékenység?

Katás értékhatár Kérdés

Katás egyéni vállalkozó végez könyvviteli szolgáltatást (áfás) és ügynöki tevékenységet (tárgyi adómentes) is. Ilyen esetben lehet-e a 12 millió forintos értékhatárt alapul venni, ha 8 millió forintig könyvviteli szolgáltatást és 4 millió forintig ügynöki szolgáltatást végez? Az ügynöki tevékenységnél a havi 1 millió forintos értékhatárt figyelembe kell-e venni?

Gépjárműhasználat biztosítása más vállalkozás részére Kérdés

Cégünk kereskedelmi kft., mely termékeit az egész ország területén értékesíti. A megrendelések felvételét és az áruk eladását üzletkötők végzik. Ők nem alkalmazottai a cégünknek, hanem tevékenységüket különböző vállalkozási formában végzik, van közöttük egyéni vállalkozó, kft.-tag, bt.-tag, katás egyéni vállalkozó, katás bt. tagja. Havonta állítanak ki részünkre ügynöki jutalákról számlát. A tevékenységükhöz eddig a saját, illetve vállalkozásaik tulajdonát képező gépjárműveiket használták (személygépkocsi, vagy kisteherautó). Most cégünk úgy döntött, hogy kft.-nk tulajdonát képező személygépkocsit, illetve kisteherautót biztosít ezen vállalkozások részére a feladat elvégzéséhez. Ezáltal kevesebb összegről állítanak ki felénk jutalékszámlát. Tehát a járművekkel kapcsolatos kiadások, például értékcsökkenés, üzemanyag, kgfb, casco, javítási költségek, cégautóadó, autópálya-matrica, parkolási stb. költségek elszámolása mind a könyvelésünkben történik, a cégünk nevére szóló számla alapján. A megtett kilométerekről tehergépkocsi esetében menetlevelet, személygépkocsi esetében útnyilvántartást vezetnek ügynökeink. (A járműveket csak a kft.-nk részére végzett üzletszerzési céljából használhatják.) Ezen nyilvántartásokat csak megőrizzük, hogy az üzleti célú használat bizonyítható legyen. Kérdéseim a következők: 1.) Van-e egyáltalán lehetőség arra, hogy egy másik vállalkozásnak gépjárművet biztosítsunk a megbízási szerződésben foglalt feladatok elvégzéséhez? 2.) Ha igen, mire kell ügyelni a megbízási (vállalkozási ) szerződésben foglaltaknál?

Áfalevonás: újabb pofon a NAV-nak a Kúriától az átminősítgetésért Cikk

Az adóhatóság és az adózó közötti viták egyik leggyakoribb terepe, hogy egy láncértékesítéses ügyletben részt vevő adózó milyen feltételek mellett vonhatja le a rá áthárított áfát. A küzdelemben az adóhatóság a minap egy újabb pofont kapott, amikor a Kúria, precedensértékű ítéletében nem értett egyet az adóhatóság azon gyakorlatával, amely a láncügyletek szereplőit rendszeresen ügynökké minősíti át. A Kúria ítélete lényegesen messzebb is mutat, és általánosan is korlátozza az adóhatóság jogát arra, hogy az adózók ügyleteit kénye-kedve szerint minősítse át – mutat rá a Jalsovszky Ügyvédi Iroda.

Jogosulatlanul működő ügynöki kft.-t tiltott le az MNB Cikk

Az MNB azonnali hatállyal megtiltotta az Y-Gen Financial Kft.-nek, hogy jogosulatlanul bármely tevékenységet, így különösen portfóliókezelést, valamint függő ügynöki tevékenységet végezzen. A jegybank a társaság tevékenységének vizsgálatára piacfelügyeleti eljárást folytat és büntetőfeljelentést tett.

Gépjárműhasználat partnercég részére Kérdés

Tisztelt Szakértő! Két vállalkozás szerződést köt ügynöki tevékenységre. A megbízó a megbízott (harmadik országbeli) rendelkezésére bocsátja az általa bérelt gépjárművet. Az összes költség a megbízót terheli (például üzemanyag, autópályadíj, stb.) A megbízó nem kér díjazást a használatért, sőt magáncélú használatot is engedélyez. Szabályos-e az a megoldás, hogy a megbízási díj összegébe bele van kalkulálva a gépjárműhasználat, vagy ki kell számlázni a megbízott felé a díjat? Esetleg lehet-e ingyenesen nyújtott szolgáltatás? Köszönettel: Karóczkai Enikő

Az MNB azonnali hatállyal megtiltotta egy kft. ügynöki tevékenységét Cikk

Az MNB azonnali hatállyal megtiltotta az Excellent Partnership Hungary Kft.-nek, hogy jogosulatlanul bármely, a jegybank engedélyéhez vagy bejelentéshez kötött tevékenységet végezzen. Az MNB piacfelügyeleti eljárást folytat a társaságnál.

Termékbeszerzés vs. ügynöki tevékenység Kérdés

Mai cikkük azzal kezdődik, hogy "bukhatja az áfát". Ha az adóhatóság például ügynöki tevékenységnek ítéli meg az adott ügyletet, és nem termékbeszerzésnek (bár a számlázás szerint az), akkor jogosulatlannak ítélheti az áfalevonást? Miért? Ha a közbenső üzleti partner a vételi és eladási ára között árrést képez, és ennek alapján fizeti az áfát, az mennyiben más, mintha az árrés összegét ügynöki szolgáltatásként számlázza, és erre számítja fel a forgalmi adót?

Elbukhatja az áfát és bírságot is fizethet, ha ezekre nem figyel Cikk

Hatalmas összegeket bukhatnak az adózók, ha egyes ügyleteket másként minősítenek, mint a NAV. Ilyen veszélyes terep, a termékbeszerzés/értékesítés és az ügynöki tevékenység összekeverése.

Francia egyetemista foglalkoztatása Kérdés

Francia adóilletőségű, Magyarországon egyetemen tanuló diák ügynöki tevékenységet végezne Magyarországon, magyar székhelyű cég számára. A részére kifizetendő megbízási díjból milyen adót és járulékot kell levonni, illetve a cégnek kell-e utána további járulékot fizetni?

Google-bevétel reklámadó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyik cégünk "reklámfelület ügynöki értékesítése" tevékenységet folytat a Google Ireland részére. Ügynöki jutalékot kap a havi statisztika alapján. Számlát sem kér a Google, számlát kizárólag a NAV, illetve a magyar jogszabályok miatt állít ki, de annak minden példánya itt marad (a kutya sem kéri, csak egyszer ellenőrzésnél a NAV). Kérdésem, hogy ez a magyar cég reklámadóra kötelezett-e? Éves bevétele: 60-70 millió forint. Kizárólag ebből a tevékenységéből származóan. Köszönöm előre is a válaszát.

Iparűzési adó – közvetített szolgáltatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Biztosítási ügynöki tevékenységet végző cég a biztosításokat megbízási szerződés alapján ügynökökkel végezteti. A megkötött, valamint a folyamatosan fenntartott biztosítások után a biztosítótól jutalékot kap, és az ügynököknek ebből jutalékot fizet. Mindkét irányban biztosítási ügynöki tevékenységként számlázzák a szolgáltatást. Kérdésem: az alkuszcég az általa kifizetett jutalékkal, mint közvetített szolgáltatással csökkentheti-e adóalapját?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Ipa megosztása alapja kivás vállalkozónál

Pölöskei Pálné

adószakértő

Heti munkaidőkeret alkalmazható-e?

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Szociális adó

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 március
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close