35 találat a(z) útiköltség cimkére

Útiköltség elszámolása Kérdés

Felnőttoktatással foglalkozó zrt. vagyunk. A képzést, vizsgáztatást külső vállalkozásokkal bonyolítjuk le (zrt., kft., bt., egyéni vállalkozó). A problémát az útiköltség elszámolása okozza. Erre útnyilvántartás alapján a képzés helyszíne, illetve a cég székhelye közötti km (NAV norma + 15 Ft/km) szerint kerül sor. Az így kiszámolt összeget kérjük, hogy a képzési vagy vizsgáztatási díj után tüntessék fel a számlán a fő szolgáltatás járulékos költségeként a főtevékenység áfatartalmával. Itt kezdődik a probléma: több cég nem hajlandó erre, mondván, hogy fizessük ki anélkül, mivel ez nekik nem bevétel, főleg nem kívánnak utána még áfát is fizetni. Bizonylat nélkül külső cégnek nem tudunk kifizetést biztosítani. Nehezíti a helyzetet egy képzési anyag, a "vizsgaelnöki továbbképzés pénzügyi-számviteli modul", amely kiemeli, hogy az útiköltséget nem kell a számlán feltüntetni!

Kiküldetési rendelvényen útiköltség elszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Sportegyesület az EFOP-1.8.6-17 kódszámú pályázaton elnyert összeg felhasználására kiadott felhívásban egységönköltséget határozott meg, amely szerint a hivatali- vagy saját gépjárművel megtett utazás esetén az 1 km-re eső egységköltség: 30,15 Ft. A pályázatban érintett személyek a kiküldetési rendelvényen az útiköltség elszámolását a 30,15 Ft egységköltség alkalmazásával számolják el. Az egységköltség alkalmazása eltér az szja-törvény idevonatkozó szabályától. „A kiküldetési rendelvény alapján hivatali, üzleti utazás költségtérítése címén a teljesített kilométer-távolság (futásteljesítmény) figyelembevételével az utazásra kapott összeget, feltéve, hogy a térített összeg nem haladja meg a jogszabályban meghatározott, igazolás nélkül elszámolható mértéket;” A kiküldetési rendelvénnyel elszámolt az szja-törvény 7. § (1 ) bekezdés r.) pontjában foglaltak alapján utazásra kapott összeget a jövedelem számításnál nem kell figyelembe venni. Kérdésem, hogy az egységköltség alkalmazásával a kiküldetési rendelvényen elszámolt összegre is vonatkozik 7. § (1) bek. r) pontja? Válaszát köszönöm: Bereczky Judit

Útiköltség Kérdés

Tisztelt Szakértő! Nonprofit szervezet önkéntesként foglakoztat magánszemélyt. Az önkéntes nem kap a szervezettől bért, de útiköltség-térítést (vonat, busz) szeretnének adni a különböző városokban történő kiutazás miatt. Megoldható hogy útiköltség-támogatásban részesüljön az önkéntes, ha igen, adható neki 100 százalék térítés? Illetve a szervezetet milyen költségek, járulékok megfizetése terheli az útiköltség térítés után? Köszönöm válaszát.

Elszámolható-e útiköltségtérítés az élettárs autójára? Cikk

Élettársa autóját használja valaki a munkájához. Mit téríthet meg a vállalkozás? – kérdezte az Adózóna olvasója. Surányi Imréné okleveles közgazda válaszolt.

Hivatásos gondnok gépkocsi-költségtérítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy ismerősömnek hivatásos gondnokot rendeltek ki. Szeretné tudni, hogy a gondnoknak jogában áll-e az útiköltség megtérítését kérni a gondnokolttól (a gondnok havonta egyszer jár ki hozzá, és ezért a gépkocsija benzinfogyasztását és a kopásra a 15 forint kilométerenkénti költséget is felszámolja). Mivel a havi rokkantnyugdíja nem éri el az ötvenezer forintot, neki ez a kiadás is nagyon megterhelő. Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel: Mihály Gáborné

Útiköltség-térítés megbízási jogviszony esetén Cikk

Adott egy cég, ahol az ügyvezető megbízási jogviszonyban látja el a feladatot (másik cégben 8 órás alkalmazott). Élettársának autóját használja a céges ügyek intézéséhez. Milyen módon lehet megtéríteni az útiköltségét? – kérdezte olvasónk. Surányi Imréné okleveles közgazda válaszolt.

Útiköltség-térítés megbízási jogviszony esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy cég, ahol az ügyvezető csak megbízási jogviszonyban látja el a feladatot (másik cégben 8 órás alkalmazott). Élettársának autóját használja a céges dolgok ügyintézésre. Az lenne a kérdésem, hogy milyen módon tudjuk neki az útiköltségét megtéríteni? Köszönettel: JT

Kiszámlázható-e az üzemanyagköltség? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Intézményünk pedagógiai szakmai szolgáltatásnyújtással foglalkozik. Intézményvezetőnk Nyíregyházán vett részt iskolalátogatáson. Ennek útiköltségét (üzemanyag) kiküldetési rendelvény használatával megtérítem számára. Problémám, hogy a nyíregyházi iskola vezetője és a mi intézményünk vezetője megbeszélték egymással, hogy a kiküldetési rendelvény alapján kifizetett útiköltség (üzemanyag) összegét az iskola számla alapján megtéríti az intézményünk részére. Kérdésem, hogy szabályos-e, ha ezt az összeget egy az egyben kiszámlázom az iskolának, vagy – mert jövedéki adó alá eső termékről van szó – nem terhelhetem át más intézményre? Válaszát előre is köszönöm! Andrea

Sportegyesületnél alkalmazásban állók és tagok útiköltség-térítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Amatőr labdarúgó sportegyesületünknél az edzőknek, illetve néhány igazolt játékosnak kiküldetési rendelvény alapján fizetjük az edzésekre és a bajnoki meccsekre való járással kapcsolatosan az útiköltséget. Az utazás saját gépkocsijukkal történik. A költségeket a hivatalos NAV üzemanyagár alapján számoljuk ki, a 60/1992. Korm. rendeletet alkalmazva az üzemanyagköltségre, illetve ezen túl még 9 Ft/km (illetve idéntől 15 Ft/km) kocsifutást is fizetünk. Ezzel kapcsolatosan a kérdéseim: 1. Fizethetjük-e annak az edzőnek a fentiek alapján a kocsifutást adómentesen, akit munkaviszony keretében alkalmazunk? Az edző egyben az egyesület igazolt játékosa is (viszont nem tagja a sportegyesületnek). 2. Fizethetünk-e annak az edzőnek a fentiek alapján kocsifutást adómentesen, akit munkaviszony keretében alkalmazunk, de nem igazolt játékosa és nem is tagja az egyesületnek? 3. Fizethetjük-e annak az igazolt játékosnak a fentiek alapján a kocsifutást adómentesen, aki nem tagja a sportegyesületnek (csak MLSZ játékengedélye van nálunk)? 4. Fizethetjük-e az egyesületünk tagjainak, vezetőségi tagjainak a kocsifutást a fentiek alapján, akik tagjai a sportegyesületnek (de nincsenek alkalmazásban)? Válaszát előre is köszönöm.

Egyéni vállakozó kilométerpénze 15 vagy 9 Ft? Kérdés

Egyéni vállalkozó 500 km-t elszámolhat bizonylat nélkül. Az új törvénymódosítás szerint a 15 Ft 60%-át kell adni a dolgozónak, a többi adható? Mi a helyzet az egyéni vállalkozók esetében? Ők számolhatnak 15 Ft kilométerpénzt? Előre is köszönöm.

Útiköltség-térítés 2017-ben Kérdés

Tisztelt Szerkesztőség! Egyik dolgozónk vidékről jár be dolgozni, eddig a 9 Ft/km útiköltséget térítettünk meg neki. Viszont dolgozónk jelezte: van rá módja, hogy számlát hozzon a tankolásáról, amit a cég elszámolhat. Kérdésem a következő: tényleg van ilyenre lehetősége, a cégnek kell-e utána valamilyen adót fizetni ezután. A számla áfája levonható. Várom válaszukat. Tisztelettel: Hbeton

Egyéni vállalkozó útiköltség-térítése Kérdés

Cégünk oktatással foglalkozik. Gyakran futunk bele abba a problémába, hogy a vizsgáztatást egyéni vállalkozó végzi. A számla kiállítása során a vizsgáztatás költségét kiszámlázzák felénk, de a gépkocsi-költségtérítést nem hajlandók a számlába beletenni, mondván, hogy így nekik azt is le kell adózniuk. Mi pedig csak számla ellenében tudjuk kifizetni a költségtérítést. A számla mellékleteként megbízási szerződést készítünk, és útnyilvántartási lapot adunk a kezükbe. A kettő összegét kellene a számlába beállítania, melyre a többségük nem hajlandó. Mi a helyes megoldás?

Másnak fizetett útiköltség Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem a következő: Egy társaság speciális eszközöket forgalmaz, amit csak bizonyos szakképzettségű emberek tudnak működtetni. A társaság tagjai/alkalmazottai között nincs ilyen megfelelő végzettségű szakember, de alapvetően nincs is rá szükség, hiszen a társaság kereskedelmi tevékenységet folytat. Azonban amikor egy új fejlesztés jelenik meg valamelyik ország piacán az adott szegmensben, akkor a cég eljuttat egy olyan megfelelő végzettségű (adott területen dolgozó, de nem a cégnél jogviszonyban álló) személyt a bemutató konferenciára, aki a saját cégénél, ahol alkalmazásban áll és valójában dolgozik ezen a speciális területen, be tud számolni hasonló szakértelmű munkatársainak, illetve a managementnek arról, hogy ez az új fejlesztés szakmailag mennyiben jobb/másabb, mint az eddigiek, vagyis ha rendelnének belőle a kereskedő társaságtól, akkor milyen előnyökhöz jutnának a munkájukban. Ennek a személynek a kereskedő cég kifizeti a konferenciaköltségét, a repülőjegyét, szállását stb., minden olyan költségét, mely a konferencia időtartama alatt felmerül. Kérdésem az lenne, hogy a társaság levonhatja-e ezeknek a felmerülő szolgáltatásoknak/termékeknek az áfáját, illetve elszámolhatja-e saját könyvelésében ezeket a költségeket? Kell-e utána valamilyen közterhet fizetni? Jelent-e ez a magánszemélynél bármilyen adózandó bevételt?

Külföldi kongresszus Kérdés

Magyar alapítvány külföldön szervez konferenciát. Az előadóknak megbízási díjat és útiköltséget fizet. A külföldről külföldre érkező előadók személygépkocsis kiküldetését is a magyar szabályok szerint számolom el, fogyasztási norma és NAV üzemanyagárral, meg 9 forintos amortizációval? Köszönöm.

Útiköltség elszámolása Kérdés

Tisztelt szakértő! http://adozona.hu/kerdesek/2015_11_30_utikoltseg_elszamolas_uxn korábbi kérdésemre kimerítő és teljes választ kaptam. Még az lenne a kérdésem tárgyhoz kapcsolódóan, hogy van-e arra lehetőség, hogy az útkiköltségtérítést fizető cég ráutalja úgy a szolgáltatást nyújtó partnere számlájára az útkiköltségtérítés összegét, hogy arról számviteli bizonylatot nem állít ki a jóváírást fogadó társaság (egészen pontosan áfás számlát)? Ha mégis ez történik, mi a teendője a jóváírásban részesülő félnek? Kérem, válaszát indokolni szíveskedjen! Köszönjük!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓAJÁNLÓ

Kérdések és válaszok

Kiva – ingatlanértékesítés

Szipszer Tamás

adószakértő

Ebrendészet

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 május
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs