28 találat a(z) útiköltség cimkére

Útiköltség-térítés megbízási jogviszonyban Kérdés

Utasbiztosítás: 11 káresemény, amelyet fedezhet Cikk

A külföldre utazók mintegy 60 százalékának ma már nem kérdés, hogy érdemes-e utasbiztosítást kötni, mivel köztudott: a bankkártyák többségéhez tartozó utazási védelem vagy az Európai Egészségbiztosítási Kártya hasznos ugyan, de korántsem elegendő a gondtalan nyaraláshoz. Azt viszont már jóval kevesebben tudják, hogy pontosan mire is fizet egy utasbiztosítás, így előfordul, hogy baj esetén az utazók akkor sem igényelnek kártérítést, ha jogosultak lennének rá – hívja fel a figyelmet a „11 fontos dolog, ha utasbiztosítást keresel” című blogcikkében az UNION Biztosító.

Kiküldetés, útiköltség Kérdés

Vadásztársaságnál kilőtt vad kizsigerelésének, szállításának kifizetése Kérdés

Egy vadásztársaság tagjai a kilőtt vadat kizsigerelve szállítják el a kötelező vizsgálatokra. A kormányhivatal a zsigerelést és a szállítást a vadásztársaságnak számla ellenében megtéríti, a vad értékét a NÉBIH téríti meg. A vadásztársaság a tagjainak milyen címszóval fizetheti ki a zsigerelést, illetve az útiköltséget? Válaszát előre is köszönöm.

Gépjárművek üzemeltetésével kapcsolatos nyilvántartás és költségelszámolás II. Kérdés

Kiegészíteném az fenti címmel korábban feltett kérdésemet, ami így a következő: Egy alapítvány saját gépkocsival rendelkezik. Azt mindig más és más munkatárs vezeti hivatalos üzleti útjain, több esetben több munkatárs is együtt utazik. Kérdésem, hogy milyen nyilvántartásokat kell vezetni, és milyen költségek és hogyan számolhatók el hivatalos üzleti utazás alkalmával? Amennyiben két munkatárs heti kettő alkalommal munkába járásra használja ugyanezt a gépkocsit, akkor keletkezik-e a magánszemélynek adóköteles jövedelme és mit kell fizetnie, ha egyáltalán kell. Ilyen esetben kell-e egyéb kimutatást (kiküldetési utasítást, rendelvényt) használni. Köszönettel várom a tájékoztatást.

Számlás partner részére foglalt szállás- és útiköltség Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem az, hogy foglalhat és fizethet-e a vállalkozás repülőjegyet és szállást (vállalkozási) szerződéses, számlás partnere részére? Helyes-e a gyakorlat, hogy egy oktatási tevékenységgel foglalkozó cég foglalja és fizeti a saját (oktatási cég) nevére kiállított számla alapján a beszámlázó egyéni vállalkozó oktatója repülőjegyét és az oktatás helyszínén a szállás díját? Nem fog-e ez jövedelmet keletkeztetni az egyéni vállalkozónál mint magánszemélynél? Egyértelmű válaszát előre is köszönöm!

Így lehet megtéríteni a tanácsadók, üzletkötők útiköltségét Cikk

Szaktanácsadással foglalkozó társaság hogyan tudja megtéríteni az ország egész területére utazó munkatársai útiköltségét? – kérdezte olvasónk. Surányi Imréné okleveles közgazda válaszolt.

Hibrid autó útiköltség-elszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértők! A segítségüket, véleményüket szeretném kikérni a következő témában: kiküldetés költségét szeretnénk az alábbi autóra elszámolni: Toyota RAV4 2494 cm3 E/B , elektromos autó. A gyári fogyasztási adatok: város/országút/ vegyes/ 5,1l / 4,9 / 5 liter/100 km, tesztfogyasztás 7,5 liter. A valós adatok ennél magasabb fogyasztást igazolnak. Kérdésem, hogy elszámolható-e hibrid autóra kiküldetési költség, és mivel ennek a hibrid autónak a fogyasztási normája nem található meg a NAV által meghatározott üzemanyag-fogyasztási normák között, a gyártó általi fogyasztás elmarad a tényleges fogyasztástól, mi alapján lehet szabályszerűen elszámolni a kiküldetést? Tudom, van lehetőség a NAV-tól szakértői véleményt kérni, de az Ön véleményére is kíváncsi vagyok, van-e más lehetőség a szabályszerű elszámolásra? Köszönöm a segítéget!

Útiköltség elszámolása Kérdés

Felnőttoktatással foglalkozó zrt. vagyunk. A képzést, vizsgáztatást külső vállalkozásokkal bonyolítjuk le (zrt., kft., bt., egyéni vállalkozó). A problémát az útiköltség elszámolása okozza. Erre útnyilvántartás alapján a képzés helyszíne, illetve a cég székhelye közötti km (NAV norma + 15 Ft/km) szerint kerül sor. Az így kiszámolt összeget kérjük, hogy a képzési vagy vizsgáztatási díj után tüntessék fel a számlán a fő szolgáltatás járulékos költségeként a főtevékenység áfatartalmával. Itt kezdődik a probléma: több cég nem hajlandó erre, mondván, hogy fizessük ki anélkül, mivel ez nekik nem bevétel, főleg nem kívánnak utána még áfát is fizetni. Bizonylat nélkül külső cégnek nem tudunk kifizetést biztosítani. Nehezíti a helyzetet egy képzési anyag, a "vizsgaelnöki továbbképzés pénzügyi-számviteli modul", amely kiemeli, hogy az útiköltséget nem kell a számlán feltüntetni!

Kiküldetési rendelvényen útiköltség elszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Sportegyesület az EFOP-1.8.6-17 kódszámú pályázaton elnyert összeg felhasználására kiadott felhívásban egységönköltséget határozott meg, amely szerint a hivatali- vagy saját gépjárművel megtett utazás esetén az 1 km-re eső egységköltség: 30,15 Ft. A pályázatban érintett személyek a kiküldetési rendelvényen az útiköltség elszámolását a 30,15 Ft egységköltség alkalmazásával számolják el. Az egységköltség alkalmazása eltér az szja-törvény idevonatkozó szabályától. „A kiküldetési rendelvény alapján hivatali, üzleti utazás költségtérítése címén a teljesített kilométer-távolság (futásteljesítmény) figyelembevételével az utazásra kapott összeget, feltéve, hogy a térített összeg nem haladja meg a jogszabályban meghatározott, igazolás nélkül elszámolható mértéket;” A kiküldetési rendelvénnyel elszámolt az szja-törvény 7. § (1 ) bekezdés r.) pontjában foglaltak alapján utazásra kapott összeget a jövedelem számításnál nem kell figyelembe venni. Kérdésem, hogy az egységköltség alkalmazásával a kiküldetési rendelvényen elszámolt összegre is vonatkozik 7. § (1) bek. r) pontja? Válaszát köszönöm: Bereczky Judit

Útiköltség Kérdés

Tisztelt Szakértő! Nonprofit szervezet önkéntesként foglakoztat magánszemélyt. Az önkéntes nem kap a szervezettől bért, de útiköltség-térítést (vonat, busz) szeretnének adni a különböző városokban történő kiutazás miatt. Megoldható hogy útiköltség-támogatásban részesüljön az önkéntes, ha igen, adható neki 100 százalék térítés? Illetve a szervezetet milyen költségek, járulékok megfizetése terheli az útiköltség térítés után? Köszönöm válaszát.

Elszámolható-e útiköltségtérítés az élettárs autójára? Cikk

Élettársa autóját használja valaki a munkájához. Mit téríthet meg a vállalkozás? – kérdezte az Adózóna olvasója. Surányi Imréné okleveles közgazda válaszolt.

Hivatásos gondnok gépkocsi-költségtérítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy ismerősömnek hivatásos gondnokot rendeltek ki. Szeretné tudni, hogy a gondnoknak jogában áll-e az útiköltség megtérítését kérni a gondnokolttól (a gondnok havonta egyszer jár ki hozzá, és ezért a gépkocsija benzinfogyasztását és a kopásra a 15 forint kilométerenkénti költséget is felszámolja). Mivel a havi rokkantnyugdíja nem éri el az ötvenezer forintot, neki ez a kiadás is nagyon megterhelő. Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel: Mihály Gáborné

Útiköltség-térítés megbízási jogviszony esetén Cikk

Adott egy cég, ahol az ügyvezető megbízási jogviszonyban látja el a feladatot (másik cégben 8 órás alkalmazott). Élettársának autóját használja a céges ügyek intézéséhez. Milyen módon lehet megtéríteni az útiköltségét? – kérdezte olvasónk. Surányi Imréné okleveles közgazda válaszolt.

Útiköltség-térítés megbízási jogviszony esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy cég, ahol az ügyvezető csak megbízási jogviszonyban látja el a feladatot (másik cégben 8 órás alkalmazott). Élettársának autóját használja a céges dolgok ügyintézésre. Az lenne a kérdésem, hogy milyen módon tudjuk neki az útiköltségét megtéríteni? Köszönettel: JT

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kártérítés

Lepsényi Mária

adószakértő

KATA 2021 - 3 millió forintos értékhatár

Lepsényi Mária

adószakértő

Figyelmeztető jelzés

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close