52 találat a(z) önálló tevékenység cimkére

Weboldal kifejlesztése-értékesítése saját vállalkozásnak Kérdés

Tisztelt Adózóna! Kérdésem a következő: egy gépek nagykereskedelmével foglalkozó kft. egyik tagja mint magánszemély kifejlesztett a cég számára egy weboldalt. A cég megveheti-e ezt a weboldalt a magánszemély tagjától, mint szellemi terméket, kell-e ehhez szerzői jogvédelem? Továbbá, ha jól tudom, önálló tevékenység jövedelmeként adózik utána a magánszemély 16 százalék szja, melyet a cégnek kell levonnia, és 27 százalék eho, mely a céget terhelő költség? Előre is köszönöm

Külföldről származó jövedelem Kérdés

Egy svájci székhelyű, Magyarországon telephellyel, fiókteleppel, képviseleti irodával nem rendelkező céggel disztribútori szerződés tervezek kötni, amelynek keretében cég által értékesített termékeket és szolgáltatásokat közvetítem jutalék ellenében Magyarországon és környező országokban. A jutalékot devizában kapom. A tevékenységet önállóan és függetlenül végzem. A disztribútor nem alkalmazottja, kereskedelmi képviselője vagy ügynöke a cégnek. A tevékenységgel járó valamennyi kockázatot és költséget viselem. Kérdéseim a következők: 1. Végezhetem-e ezt a tevékenységet magánszemélyként vagy köteles vagyok az egyéni vállalkozó igazolványt kiváltani? 2. Ha magánszemélyként végezhetem, hogyan adózok? Minek minősül az így szerzett jövedelem? El tudom-e számolni a költségeimet a bevételeimmel szemben? Az szja-ban hogyan adózik az így szerzett jövedelem? Kell-e fizetnem adóelőleget, vagy csak évente egyszer az éves adóbevallással együtt fizetem meg az adót? Kell-e fizetnem ehót és hány százalékot? 3. Ha csak egyéni vállalkozóként végezhetem ezt a tevékenységet, hogyan adózom utána? Egyéni vállalkozóként választhatok-e olyan kedvezőbb adózású megoldást, mint például a kata?

Önálló tevékenység Kérdés

Tisztelt Szakértő! Önálló tevékenységet végző adószámos magánszemély ebtenyésztéssel foglalkozik. Bevételei és költségei elszámolásánál az szja-törvény önálló tevékenységről szóló szabályai vonatkoznak, azaz a jövedelme után 16 százalék szja-val és 27 százalék ehóval adózik? Azt a tájékoztatást kapta, hogy alkalmazhatja az ingó értékesítésre vonatkozó szabályokat, azaz 600 ezer forint bevételig mentes, illetve 200 ezer forint jövedelemtartalomig mentességet élvez az szja- és ehofizetés alól. Köszönettel.

Ingatlan bérbeadása Kérdés

Van több lakáskassza-szerződésem, mivel a futamidő végén készpénzben nem lehet felvenni a befektetést, így lakásokat kívánok vásárolni kiadási céllal. 2002. óta van magánszemélyként önálló tevékenységre, ingatlan bérbeadásra vonatkozó adószámom, amelyből származó jövedelmemet az éves szja-bevallásba állítom be. A következő 1 évben 8-10 lakást szeretnék vásárolni és kiadni, a bérleti díjat 16 százalékkal leadózni. Az szja-törvényt, illetve mellékleteit olvasva nem találtam kitételt, hogy milyen értékhatár vagy lakások száma felett nem végezhető a jelenlegi magánszemélyként végzett és adózott önálló tevékenységi forma. Kérdésem, hogy vehetnék akár 15-20 lakást is ,és kiadhatnám a fenti tevékenységi formában? (Megjegyzem föld csak magánszemély tulajdonában lehet, akár 50*20 hektár, amelynek haszonbérleti kiadása bevétele még csak adószámhoz sem kötött, illetve 5 évnél hosszabb szerződés esetén még nem is adózik.) Köszönöm!

Önálló tevékenység Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magánszemélyként – önálló tevékenység keretében – két tevékenységet végzek. Igazságügyi szakértés, valamint egy egészen más jellegű, hostel ház működtetése. Mindkét tevékenység tekintetében tételes költségelszámolás szerint állapítom meg a jövedelmemet. Kérdésem az, hogy a két tevékenységet szét kell-e választanom, azaz külön analitikában kell megállapítani a tevékenységek eredményét, és aszerint adózni, vagy összevonhatom az önálló tevékenységeket? A külön jövedelem megállapítása esetén a igazságügyi szakértés nyereséges, míg a hostel veszteséges, tehát abból nincs adóztatható jövedelmem, de összességében fizetek adót. A másik esetben, ha nem választom külön a tevékenységeket, úgy veszteséges vagyok, tehát nem fizetnék adót. A hostelt ebben az adóévben kezdtem üzemeltetni, és a tervek szerint még két évig a kiadások meghaladják a bevételeket. Mivel nem vállalkozás keretében végzem, így nincs lehetőségem veszteség-elhatárolásra. Válaszát előre is köszönöm. Bereczk Zsuzsi

Kezdődő önállósodás - önálló tevékenység? Kérdés

Jelenleg munkaviszonyom van, ez mellett otthon műszereket is építgetek, amelyek (internetes) eladásából szert tudnék tenni egy kis mellékesre is. Az általam készített vagy a közeljövőben készítendő eszközök kelendőek, de addig nem akarom folytatni, amíg adóügyi szempontból nem tudom rendezni. Jövőre(2013) kb. 1 millió forintos bruttó (éves) bevétellel számolok így muszáj valami ésszerű és tiszta megoldást találni. Erre az önálló tevékenységre jelenlegi tudomásom szerint adószámot és alanyi áfamentességet kell kérni, és választhatok a 10%-os költségátalány vagy a tételes elszámolás között. Természetesen ez utóbbit választanám, mivel az elszámolható költségekkel kb. 40%-os költséghányadom lesz. Az üzletszerűség is egyértelmű. Itt az a kérdés - és sajnos a cikkek nem foglalkoznak vele - hogy mi történik azzal a 60%-al? Hogyan adózik? Számlaadási kötelezettségem lesz? Ha igen, ezzel a számlával egy "rendes" cégnél el lehet számolni? Könyvelő vagy egyéb költségeim is felmerülhetnek? Pár kiegészítés: a munkahelyi keresetemmel együtt az így nyert bruttó jövedelmem (személyi jövedelem adóalap) így sem fogja elérni a 2 millió 400 ezer forintot. Gépkocsival is rendelkezem, leírható ennek használata - hacsak részlegesen is - kiadásként?

Önálló tevékenység: elismert és igazolható költségek Cikk

A magánszemélyek önálló tevékenységből származó bevétel esetén az adóelőleg-alap meghatározásánál nyilatkozhatnak elismert és igazolható költségeikről, de alkalmazható bevételükkel szemben a 10 százalék költséghányad levonása is a jövedelem megállapításakor.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Szülői szabadság

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Lízing

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 január
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs