41 találat a(z) étel cimkére

Fel van adva a lecke: áfakulcs étteremben, menzán, diszkóban Cikk

Bonyolult előírások szabályozzák, hogy milyen esetekben alkalmazható januártól kedvezményes áfakulcs ételre, italra. Erre utal a KSH, a NAV és az NGM alábbiakban közölt közös tájékoztatója is.

Olcsóbb lehet a szilveszteri menü: így is számlázhatnak a szállodák Cikk

Szállodában év végén értékesített csomagajánlatok keretében ételt és nem alkoholtartalmú italt is fogyasztó vendégeknek hány százalékos áfával kell számlázni, ha már 2017-ben jelentkeznek ki a szállodából, amikor 18 százalékra csökken az említett termékek áfatartalma az idei 27 százalékról? – kérdezte olvasónk. Dr. Kelemen László jogász, adószakértő válaszolt.

Ajándék, ingyen étel falunapon, fesztiválon Cikk

A nyár a fesztiválok, falunapok kiemelt időszaka. Ezeken a rendezvényeken általában nincs belépődíj, így a programokat a nagyközönség ingyen élvezheti. Sok esetben ingyenesen ételt és italt is biztosítanak a szervezők a megjelenő nézőknek, közreműködőknek. Az ilyen juttatások adómentességének feltételeiről közölt információkat a NAV.

Ünnepélyes átadó (üzemegység átadása) Kérdés

Tisztelt Szakértő! A segítségét szeretném kérni az alábbi kérdésben. Az új üzemcsarnokunk ünnepélyes átadásakor felmerültek különböző költségek, mint rendezvényszervezés, molinókészítés, meghívók készítése, a meghívott vendégek részére vendéglátás keretében étel, ital, ajándék stb. Hová soroljuk ezeket a költségeket? Válaszát és segítségét előre is köszönöm!

Ügyvezető romániai továbbképzésen Kérdés

Tisztelt Szakértő ! Cégünk ügyvezetője május végén Romániában 2 napos továbbképzésen vett részt, mellyel kapcsolatban a számlát román lejben a kft. nevére állították ki és az ügyvezető a saját bankkártyájával fizette ki. A számlán szállás, étkezés és italfogyasztás szerepel. Kérdéseink ezzel kapcsolatban: 1. A számla forint összegét most fizetnénk ki neki forintban a kft. házi pénztárából. Ez milyen MNB árfolyamon kell, hogy történjen (a romániai kifizetés dátumának árfolyamán vagy a kft. pénztárából történő kifizetés napjának árfolyamán). 2. Az étel- és italfogyasztás reprezentációs költségnek minősül-e és ezután meg kell-e fizetni az 1,19-szoros szorzóval a 15 százalék szja-t és a 27 százalék ehót ? 3.Kell-e külföldi napidíjat is kötelezően kifizetni erre a 2 napra? Válaszukat előre is köszönöm.

Tanulmányi kiránduláson résztvevők étel- és italfogyasztása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Intézményünk diákjai és a kísérő oktatók tanulmányi kiránduláson vettek részt. A kirándulás résztvevői által hozott étel- és italfogyasztást igazoló bizonylatok alapján az szja-törvény70. § (1a) pontjának megfelelően egyes meghatározott jutattásként a juttatás hónapjában bevallottuk, és megfizettük a személyes fogyasztások utáni kifizetői szja-t és ehót. Kérdésem, hogy jelen esetben helyesen jártunk-e el, és az egyes meghatározott juttatás utáni adózási mód független-e attól, hogy a juttató munkaviszonyban áll-e a juttatásban részesített személlyel vagy egyéb (például hallgatói vagy megbízási) jogviszonyban? Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel B.Gy.

Közhasznúak étel-ital adója Kérdés

Tisztelt Szakértő! Közhasznú egyesület és alapítvány a cél szerinti tevékenysége keretében oktatási, mentorálási tevékenységet végez. A képzésen bárki részt vehet, akit érdekel a téma, aki segítő vagy önkéntes szeretne lenni a közhasznú cél megvalósításában (nem fizetnek semmilyen díjat ezért a "szolgáltatásért"). A program alatt étel-ital ellátást is biztosít a szervezet. Adóügyi (fizetés-bevallás) vonzata mikor, és hogyan, milyen mértékben keletkezik, ha keletkezik? Köszönettel: Léderer Györgyné

Lecsap a NAV az étel- és italautomaták üzemeltetőire Cikk

Célirányos ellenőrzésekkel derítené fel az adóhatóság a március 31-ei határidőig be nem jelentett élelmiszer-értékesítő automatákat, a bejelentési kötelezettségüket nem teljesítő üzemeltetőket.

Termékbemutató költségei Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi témában kérném állásfoglalását: ügyfelem konyhai eszközöket értékesít közvetlen termékbemutatókon, ami a vásárlók otthonában zajlik. A termékbemutatón a vételre kínált edényekben készülnek az ételek, amelyeket természetesen el is fogyasztanak. Az alapanyagokat ügyfelem biztosítja, az elkészült ételek mellett üdítő, ásványvíz, ropogtatni való is kínálásra kerül. Kérdésem a költségként való elszámolásra vonatkozik. Ezek a tételek a vállalkozás érdekében felmerült költségként elszámolhatók, vagy természetbeni juttatásként - reprezentációként - számolandók el, és eszerint kell utánuk adózni? Válaszát előre is köszönöm! Cselyuszka Antalné

Rendezvényszervezés elszámolása Kérdés

Kedves Szakértő! Cégünk rendezvényszervezéssel is foglalkozik. A rendezvényen étel-ital szolgáltatás történik, amiről áfás számlát kapunk. Levonható-e az étel-ital fogyasztás áfája abban az esetben, ha ezt mi áfásan továbbszámlázzuk egy harmadik cég felé? Természetesen bevételként és fizetendő áfaként is elszámoljuk a könyvelésben. Köszönjük válaszukat.

Étkezési jegyek: a hideg vagy a meleg utalvánnyal járunk jobban? Cikk

A béren kívüli juttatások piacának legnagyobb részét a hideg- és melegétel utalványok teszik ki, amely körülbelül 231 milliárd forintot jelent. Tavaly ennek 45 százalékát hideg, 55 százalékát pedig melegétel utalvány tette ki.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kapcsolt vállalkozások közti hitelárfolyam

Antretter Erzsébet

adószakértő, igazgató

Niveus Consulting Group Kft.

Ingatlan vétel, -eladás áfa- és illetékkötelezettsége

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Ingatlanértékesítés áfája

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 november
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetÉs