219 találat a(z) építőipar cimkére

Építőipar közvetített szolgáltatás, alvállalkozó Kérdés

Építőipar – fordított adózás Kérdés

Építőipari hulladék Kérdés

Nincs fejlődés, egy helyben toporog az építőipar Cikk

2023 októberében az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 0,1 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Az építményfőcsoportok közül az épületek építésének termelése 2 százalékkal emelkedett, az egyéb építményeké 2,6 százalékkal csökkent – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Munkába járás költségtérítése Kérdés

Az építőipari termelés csökkent, az árak viszont emelkedtek Cikk

2023 szeptemberében az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 6,0 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. Az építményfőcsoportok közül az épületek építésének termelése 9,5 százalékkal csökkent, az egyéb építményeké 0,4 százalékkal nőtt. A szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján az építőipar termelése 1,8 százalékkal kisebb volt az augusztusinál. 2023 III. negyedévében az építőipar termelői árai 13,1 százalékkal nőttek az előző év azonos időszakához mérten, olvasható a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) gyorstájékoztatójában.

Sürgős minimálbér-emelés Romániában egyes ágazatokban Cikk

November 1-jétől emelkednek egyes ágazati minimálbérek Romániában a bukaresti kormány ma elfogadott sürgősségi rendelete szerint.

Eddig mintegy 10 ezer cégfelszámolás történt idén Cikk

Idén eddig mintegy 10 ezer cégfelszámolás történt, míg tavaly 8111, 2021-ben pedig 4359 cég szűnt meg. Az iparágakat tekintve a tavalyi adatok alapján magas kockázatú az építőipar, az agrárium pedig a legstabilabb – közölte a Csődvédelem.hu Tanácsadó Kft. szerdán az MTI-vel.

Az egy évvel korábbihoz viszonyítva az építőipari termelés volumene 3,4 százalékkal nőtt Cikk

2023 júliusában az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 3,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Az építményfőcsoportok közül az épületek építésének termelése 11,6 százalékkal nőtt, az egyéb építményeké 5,0 százalékkal csökkent. A szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján az építőipar termelése 8,5 százalékkal nagyobb volt a júniusinál – írja honlapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

30 százalékkal kisebb az építőipar rendelésállománya, mint 2022 közepén Cikk

Az építőipar rendelésállománya 30 százalékkal kisebb lett 2023 első félévének végén a múlt év közepéhez viszonyítva; az idén kötött új szerződések volumene 37 százalékkal marad el a 2022 első felében kötött szerződésekétől az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) adatai szerint. A szövetség az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében hangsúlyozza: az év második fele az erős piaci versenyről, a túlélési stratégiákról szól.

Fordított adózás, építőipar Kérdés

180 napot meghaladó építőipari tevékenység, iparűzési adó Kérdés

Vendégmunkások az építőiparban: külön ágazati szabályozást javasol az ÉVOSZ Cikk

Az építőipar sajátos foglalkoztatási helyzete miatt a vendégmunkások esetében külön ágazati szabályozást javasol az általános törvényi szabályon belül az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) – közölte a szervezet.

KSH: visszaesett a GDP, az ipar, a lakossági fogyasztás Cikk

A bruttó hazai termék volumene Magyarországon 2023 I. negyedévében a nyers adatok szerint 0,9 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva. A szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint a gazdaság teljesítménye az előző év azonos időszakához képest 1,1 százalékkal, míg az előző negyedévhez mérten 0,3 százalékkal visszaesett.

Ingyenes út-, illetve közműátadások áfája építőipari beruházásoknál Cikk

Az építőipari beruházások – legyen szó akár lakó-, akár ipari parkok létesítéséről vagy akár úgynevezett zöldmezős beruházásokról – jellemzően komplex engedélyezési környezetnek való megfelelést feltételeznek. Ezek részeként a beruházóknak gyakran településrendezési szerződést (Étv. 30/A §) kell kötniük a területileg illetékes helyi (települési) önkormányzattal, melyben közterületek (utak), közművek (közvilágítás, csatornázás stb.) saját költségükre történő kialakítását (létesítését), majd azoknak az önkormányzat, valamint az engedélyes közműszolgálató gazdasági társaságok részére való térítésmentes, tehát ingyenes átadását vállalják.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Szabadság nyilvántartása

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Megszűntnek nyilvánított cég

dr. Magyar Attila

ügyvéd

Magyar-Hajós-Dobos Ügyvédi Iroda

Külföldi kiküldetés – alkoholos ital elszámolása

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 február
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 1 2 3