199 találat a(z) építőipar cimkére

Felmérés kiszámlázása Kérdés

Az ipari és szolgáltató cégek várakozásai jelentősen javultak, az építőipar és a kereskedelem pesszimista Cikk

Márciusban az üzleti és fogyasztói várakozások egyaránt sokat javultak, a GKI konjunktúraindexe ötödik hónapja emelkedik. A GKI Gazdaságkutató által – az EU támogatásával – végzett felmérés szerint az üzleti szektoron belül az ipari és szolgáltató cégek várakozásai jelentősen javultak, az építőipar és a kereskedelem várakozásai viszont érezhetően, de ennél kevésbé romlottak. A fogyasztók már nem aggódnak jobban, mint 2020-ban, a Covid-járvány kitörésekor kialakult pánik idején. Ez azonban így is nagyon erős pesszimizmust jelez. Márciusban érdemben csökkentek a cégek áremelési törekvései és erősödött foglalkoztatási hajlandóság, amit a fogyasztók véleménye is visszaigazolt. Az ország gazdasági helyzetének megítélése a februárinál sokkal kedvezőbb lett az üzleti szférában és a lakosság körében is, olvasható a GKI honlapján.

Térítés nélküli átadás, selejtezés Kérdés

Továbbra is mélyrepülésben az építőipar Cikk

2023 januárjában az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 3,6 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. Az építményfőcsoportok közül az épületek építésének termelése 4,0, az egyéb építményeké 2,1 százalékkal csökkent. A szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján az építőipar termelése 5,0 százalékkal kisebb volt a decemberinél, olvasható a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) gyorstájékoztatójában.

Idei ellenőrzéseinél ezekre összpontosít a NAV Cikk

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) 2023-ra kockázatelemzésen alapuló módszerrel és a gazdasági trendekhez igazodva célzottan határozta meg az ellenőrzések irányait. A NAV az adókijátszásra specializálódott szektorokat és tevékenységi köröket a rendelkezésére álló adatvagyon és a nemzetközi információcserével érkező adatok folyamatos elemzésével azonosítja.

Folyamatos teljesítés építőipari szolgáltatásnál Kérdés

Áfa alóli kilépés körüli számlák áfaelszámolása Kérdés

Az egy évvel korábbihoz viszonyítva 3,9 százalékkal csökkent az építőipari termelés volumene Cikk

2022 decemberében az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 3,9 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. Az építményfőcsoportok közül az épületek építése 1,1 százalékkal nőtt, az egyéb építményeké 12,7 százalékkal csökkent. A szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján az építőipar termelése 3,7 százalékkal kisebb volt a novemberinél. 2022-ben az építőipar termelése 3,0 százalékkal nagyobb volt a 2021. évinél. Az év egészében az építőipar termelői árai – egyes építőanyagok jelentős drágulása miatt – átlagosan 24,5 százalékkal magasabbak voltak az előző évihez mérten – tájékoztatott honlapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Pénztárgép használata Kérdés

Így emelkedett az építőipari termelés volumene Cikk

2022 novemberében az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 7,0 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Az építményfőcsoportok termelése közül az épületek építéséé 18,6 százalékkal nőtt, az egyéb építményeké 6,9 százalékkal csökkent. A szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján az építőipar termelése 6,9 százalékkal nagyobb volt az októberinél – tette közzé honlapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Fordított áfás előleg Kérdés

Építőipari fordított áfa Kérdés

Előleg végszámla kezelése Kérdés

Az iparűzési adó megállapításának szabályai több településen végzett tevékenység esetén Cikk

Adott egy cég, amely tevékenységét a székhelyétől eltérő több különböző településen végzi. Kérdésként felmerült, hogy a több különböző településen végzett tevékenység keletkeztet-e telephelyet az egyes településeken, és milyen hipamegosztási szabályokat kell figyelembe venni. Olvasói kérdésre Antretter Erzsébet a Niveus Consulting Group igazgatója, adószakértője válaszolt.

Ausztriában végzett építőipari szolgáltatás Kérdés

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Egyszerűsített ipa választása

Szipszer Tamás

adószakértő

Visszafizetésre kötelező határozat

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 március
H K Sze Cs P Sz V
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs