10 találat a(z) áfaszabály cimkére

Különbözeti adózás áfaszabályai. II. rész: viszonteladók közösségi ügyletei Cikk

Az előző cikkünkben ismertettük, hogy milyen speciális szabályok vonatkoznak a viszonteladókra. A speciális helyzeten belül is speciális az, amikor a viszonteladó közösségen belül bonyolít le ügyletet.

Különbözeti adózás áfaszabályai I. rész: viszonteladókra vonatkozó speciális szabályok Cikk

Az áfatörvény az áfakötelezettség teljesítése szempontjából több speciális jogállást ismer el, amely alatt vagy amelynek választása esetén az általános esettől eltérő módon kell az áfakötelezettségnek eleget tenni. Az egyik ilyen speciális mód vagy jogállás maga a különbözeti adózás, azaz azon szabályok összessége, amely a viszonteladókra vonatkozik. Az alábbi cikkben a viszonteladókra vonatkozó speciális szabályokat ismertetjük.

Egyablakos rendszerek és platformok – Közösségen belüli távértékesítés áfaelőírásai Cikk

Az egyablakos rendszerek és a platformok áfaszabályait az úgynevezett e-kereskedelmi (digitális) áfacsomag rendelkezései írják le.

Turisztikai áfaszabályok 4. rész: utazásszervezés – ezek a tevékenységek esnek a speciális adózási szabályok alá Cikk

Az utazásszervezéssel, turisztikai adózással kapcsolatos szabályok a közelmúltban jelentősen átalakultak. Jelen cikksorozattal egyrészről a szálláshely-szolgáltatókkal kapcsolatos szabályokat, másrészt a közvetítőkre vonatkozó speciális szabályokat tekintjük át. A cikksorozat első három része a szálláshely-szolgáltatókra vonatkozó áfa szabályokkal foglalkozott, míg a következő három rész az utazás-szervezőkre vonatkozó áfa szabályokat ismerteti. Jelen cikkben az utazásszervezési szolgáltatás fogalmát elemezzük, kitérve arra, hogy mely tevékenységek esnek a speciális adózási szabályok alá. A sorozat hátralévő részében pedig a különbözeti adózás részletszabályait, majd végül a turisztikai adózással kapcsolatos tévhiteket fogjuk megvizsgálni.

Tulajdonjog, birtoklás, építmény, föld, épület – ingatlannal kapcsolatos fogalmak az áfában Cikk

Bár már 2017. január 1-je óta létezik minden EU-tagállam által alkalmazandó egységes ingatlandefiníció az áfaszabályokban, ennek ellenére még mindig merülnek fel olyan esetek, amikor kérdéses, hogy az ingatlanokkal kapcsolatos előírások alkalmazandók-e. Az alábbiakban a nem teljesen egyértelmű esetek áfakezeléséhez szeretnénk iránymutatást adni.

A második félévben új áfaszabályok lépnek hatályba Cikk

Az online vásárlásra vonatkozó új áfaszabályok lépnek hatályba július elsejével, amelynek célja az egyenlőbb versenyfeltételek megteremtése, a határokon átnyúló e-kereskedelem megkönnyítése, valamint az árképzés átláthatóbbá tétele – közölte az Európai Bizottság hétfőn.

E-kereskedelem az EU-ban Kérdés

Az e-kereskedelemre az EU távértékesítésre vonatkozó szabályai az irányadók, amelyek kimondják, hogy a határon átnyúló értékesítés esetén az adóalanyok és a fogyasztók közötti tranzakcióknál a befogadó ország által meghatározott összegig nem kell átváltani a befogadó ország áfaszabályaira. Honnan lehet megtudni az aktuális összegeket, hogy az egyes országokban mekkora összegig nem kell átváltani a befogadó ország áfaszabályaira? Mi történik akkor, ha egy magyar gyártó cég – amely itthon is üzemeltet saját webshopot – értékesíteni szeretne egy angol e-kereskedelmi felületen?

Borforgalmazás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyarországi kft. Olaszországból hozna be folyó, illetve palackozott borokat, és azokat kiskereskedőként boltban/üzletben értékesítené. Kérdéseim: Ebben az esetben milyen engedélyekre van szükség? Milyen áfa adózása van? Milyen az egyéb adózása? Illetve hogyan működik a jövedéki rendszer? Megtisztelő segítségét előre is köszönöm!

Építőipar Kérdés

Tisztelt Szakértő! Építőipari cég kapcsán milyen adózási, számviteli sajátosságok merülhetnek fel? Gondolok például áfában a fordított adózásra, iparűzési adó esetén a sajátos számításra. Az építőiparra vonatkozó előírásokkal kapcsolatban mely hatóságoknál tudnánk utánajárni? Munkavédelmi előírások, építési naplók, stb. Ezekben kérném a segítségét. Előre is köszönöm válaszát.

Személygépkocsi behozatala külföldről Kérdés

Társaságunk jogi személy (áfaalany, általános szabályok szerint adózik). Németországban tervez személygépjárművet beszerezni saját használatra. 1. Mi a különbség más közösségi tagállamból új és használt gépkocsi beszerzés általános forgalmi adózása között? 2. Milyen áfaszabályok vonatkoznak a közösségi beszerzésre, ha az értékesítő • magánszemély, • különleges adózási módot választó használtautó-kereskedő, • személygépkocsi-kereskedő (normál adóalany), új és használt autó tekintetében? 3. Mire kell odafigyelni a számla befogadásakor? 4. Az áfabevallás melyik sorában kell feltüntetni az adatokat, kell-e más nyomtatványt használni? 5. Amennyiben a jövőben (a jelenlegi jogszabályok alapján) a megvásárolt személygépkocsi értékesítésére belföldön kerül sor, adómentesen számlázható?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Iparűzésiadó-előleg módosítása önellenőrzéssel

dr. Juhász Péter

jogász-adószakértő

HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.

Őcsg tárgyi eszköz értékesítése

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink