444 találat a(z) áfamentes cimkére

Áfamentes tevékenység és az online számlázó program használata Kérdés

Áfamentes tevékenység esetén is kötelező-e az online számlázó program használata?

Áfamentesség választása háziorvos egyéb bevételei vonatkozásában Kérdés

Tisztelt Szakértő! Amennyiben egy háziorvosi kft.-nek (amelynek ezen bevétele a tevékenység jellegére tekintettel adómentes) más, áfa szempontjából adóköteles bevételei is vannak, de azok összege egészen minimális, választhatja-e a cég az adómentességet, és ha igen, a bejelentő lapon a tevékenység jellegére kell hivatkozni, vagy pedig az alanyi adómentesség választását kell bejelölni?

Ingatlanközvetítés, ingatlanfelújítás és -értékesítés Kérdés

Ingatlanközvetítő iroda (kft.) ingatlant is vásárol (lakások), amelyeket felújít és azután értékesít. – Hogyan kell a lakásokhoz beszerzett anyagok (al)vállalkozók számláiban felszámított áfát az áfabevallásban szerepeltetni? – Mivel a beszerzett anyagokat az adómentes tevékenységhez használja fel, az áfa nem levonható? – A lakásértékesítés áfamentes? (Nem választotta az ingatlanértékesítésre –lakásra és nem lakásra – az adókötelessé tételt.) – Amennyiben a lakásértékesítésre az adókötelessé tételt választja, hogyan alakul a levonható és a fizetendő áfa mértéke? – Amennnyiben egy-egy lakáshoz tételesen (például munkaszámokra) elkülöníti a költségeit, nem kell arányosítást alkalmazni a levonható áfa meghatározására? – Amennyiben más ingatlant (nem lakás) vásárol, felújít, majd értékesít, hogyan alakul a levonható és a fizetendő áfa? – Az ingatlanközvetítői tevékenység esetén jutalékot számít fel, ami 27 százalékos áfás, tehát nem kizárólag adómentes tevékenysége van. – Milyen előírásokra kell még különösen figyelni e tevékenységek végzése esetén, hogy szabályszerűen járjunk el? Köszönettel: Czigányné Tóth Katalin

Üzletrész-értékesítéshez kapcsolódó szolgáltatás áfája Kérdés

"A" Kft. ügyvezetője vevőt hozott "B" Kft. üzletrészére. A tulajdonosváltozás ügyintézése folyamatban van. "A" Kft. ezt a közreműködést le fogja számlázni "B" Kft.-nek, a kérdésem az, hogy ezt megteheti áfamentesen? Ha igen, emiatt a mentes értékesítés miatt kell arányosítani a levonható áfát?

Oktatási költség számlázása tanulmányi szerződés felmondása miatt Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyik munkavállalónkkal tanulmányi szerződést kötöttünk, de időközben a munkavállaló felmondott. Mivel a felmerült költségek magasabbak, mint a munkavállaló részére fizetendő bér, így azt a munkabéréből levonni nem tudjuk. Amennyiben a felmerült oktatási költségeket kiszámlázzuk, azt áfával vagy áfamentesen kell megtennünk? (A bejövő számlák adómentesek voltak.) Válaszát előre is köszönöm!

Gyógymasszázs, gyógytorna Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretnék érdeklődni, hogy egy kft. által nyújtott gyógymasszázs- és gyógytorna-szolgáltatás az egyéb humán egészségügyi ellátás (8690) teáor alá kerül-e besorolásra? Illetve beletartozik az áfamentes tevékenységek közé? Válaszát előre is köszönöm!

Közösségi szolgáltatás közösségi adószám nélkül Kérdés

Tisztelt Szakértő! Fordítással foglalkozó magyar egyéni vállalkozó (van közösségi adószáma) spanyol partnertől vesz igénybe fordítási szolgáltatást. A spanyol fél által kiállított számlán nem szerepel sem a magyar megrendelő, sem az ő saját közösségi adószáma, a számlázás áfamentesen történt. Hogyan kell ebben az esetben az áfában kezelni a számlát? Az egyéni vállalkozó megfizeti a magyar áfát, és nem helyezi azt levonásba, mert a számla nem felel meg a levonás feltételeinek? Válaszukat előre is köszönöm!

Különbözeti áfa II. Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy belga cégtől, amely aukción értékesít használt személygépkocsikat (online oldalon több ezer gépjárműre lehet licitálni) egy magyar autókereskedő cég, amely bejelentkezett különbözeti adózásra a használt ingóságok tekintetében, személyautót vásárol. A belga cég számláján a következő jogszabályi hivatkozás található: "Fordított adózás. A 2006/112/EU áfa direktíva 141. és 197. pontja". Kérdésem, hogy a magyar cégnek az áfabevallásban hol kell feltüntetnie a beszerzést? Amennyiben áfát kell bevallania és levonnia a beszerzés után, akkor különbözeti adózással értékesítheti-e? Van-e olyan eset a közösségen belüli beszerzés után, hogy a magyar adóalany különbözeti áfával tudjon értékesíteni Magyarországon? Eddig egy korábbi kérdezőt idéztem. Azzal egészíteném ki, hogy ez a belga cég a számláján pontosan a következőket tünteti fel: áfamentes, mivel ez egy háromszögügylet. Fordított adózás. A 2006/112/EU áfa direktíva 141. és 179. pontja. Kérdésem, mi alapján döntse el ügyfelem, hogy áfamentes ügyletről, vagy fordítottan adózó ügyletről van szó? Fülöp Péter

Közösségen belüli beszerzés Kérdés

Egy kft., amely áfaalany, Franciaországból hoz be ruhákat. Közösségi adószáma van, így a francia fél áfamentesen számlázott, a kft. az áfabevallásába befizetendő és a visszaigényelendő oldalra is beállította. Később kilépett az áfa alól, alanyi adómentességet választott (az adószáma is 2 helyett 1 lett). A francia partnerrel ezt a változást nem közölték, így a francia cég továbbra is áfa nélkül a közösségi adószámot feltüntetve számlázott a kft.-nek. 1. Most mit kell tennie a kft.-nek: önellenőrzéssel az áfát be kell vallania és befizetnie (Visszaigényelni már nem tudja, mivel alanyi adómentes.) 2. Hogyan kellett volna helyesen eljárnia amikor alanyi adómentes lett, hogy ez a helyzet ne alakuljon ki? 3.Milyen esetben lehet alkalmazni a 10 ezer eurós áfamentességi értékhatárt? A választ előre is köszönöm! Polyák Márta70-3872719

Különbözeti áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő, a kérdésem az lenne, hogyha egy használtautó-kereskedő magyar és EU-s magánszemélyektől és az EU-ból cégektől áfamentesen szerez be gépkocsikat, akkor köteles-e a különbözeti áfa szabályainak megfelelően értékesíti azokat? Megteheti-e, hogy csak egyes beszerzéseire jár el a különbözeti áfa szabályai szerint? Például a magánszemélyes vásárlásainál igen, de az EU-s cégektől áfamentesen beszerzett beszerzéseire nem alkalmazza a különbözeti áfa szabályait. Válaszát köszönöm!

Eladható áfamentesen a fordított áfával vásárolt ingatlan? Cikk

Egy cég hat évvel ezelőtt fordított áfával vásárolt egy ingatlant, amelyet most el kíván adni. Vajon áfával növelten vagy áfamentesen értékesítheti? A 20 évből hátralévő részre jutó áfát vissza kell fizetnie? Olvasónk kérdéseire Bartha László adójogi szakjogász válaszol.

Számlázás NATO-tagnak Kérdés

Tisztelt Szakértő! Vállalkozásunk gépjárműmosást számláz az amerikai hadseregnek. Magyarországon tartózkodó amerikai harci járművek mosását végeztük. A számlázási cím az amerikai hadsereg németországi bázisa. A hadsereg tájékoztatása alapján nem rendelkeznek közösségi adószámmal, illetve nem is kötelezettek erre. Ennek pontos okát nem tudjuk, azt szeretnénk megtudni, hogy mi lehet az áfamentesség oka? Az amerikai hadsereg bázisa Németországban amerikai területnek számít, és így nem közösségen belüli szolgáltatásnyújtás történik, vagy pedig az áfatörvény 107. paragrafus C) pontja alapján? Köszönöm.

Ingatlanértékesítés Kérdés

Tisztelt Cím! Segítségüket szeretném kérni, a helyes eljárás megtalálásában. Egy kft., amely áfamentes cégként alapítottak, úgy döntött, hogy mivel az eredeti elképzelés nem jött be a cégnek, lakások felújításával fog foglalkozni. Meg is vásárolt egy magánszemélytől 2016 év tavaszán egy ingatlant 9 millió forintért. Ezt a könyvelésben áruként könyvelték. A kft. két lakást alakított ki, az egyik elkészült, de még nincs használatbavételi engedély, a másik majd a jővő év közepén vagy végén lesz kész. Szeretnénk tudni, hogy az elkészült lakást hogyan lehet értékesíteni, mivel áfa nélkül lett vásárolva. A bankban azt mondták , hogy csak áfásan lehet értékesíteni, ha így van akkor 5 százalék, vagy 27 százalék lehet az áfa? Ha a kft. 1-es adószámos akkor be kell jelentkezni az áfakörbe vagy mi a módja ennek, hogy áfásan számlázzon vagy mivel ez a számla 24 millió forintról szól, már úgyis átlépett az áfakörbe? Kérem, szíveskedjenek segíteni! Várom mielőbbi válaszukat. Tisztelettel G. Zsuzsa

Termékértékesítés EU-n belül harmadik országbeli partnernek Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk egy szingapúri megrendelőnek gyárt le kiállítási installációt (fából készült stand és pavilon), amelyet ügyfelünk egy párizsi kiállításon használ fel, azaz nem hagyja el az unió területét a termék. Lehet-e a termék értékesítését áfamentesen számlázni? Illetve milyen egyéb körülmények figyelembevétele szükséges ahhoz, hogy az áfakérdést (mentes vagy áfaköteles-e az értékesítés) eldönthessük:

Ingatlan-bérbeadás adószám nélkül Kérdés

Tisztelt Szakértő! Befektetési céllal vásárolt kis lakásomat szeretném bérbeadni magánszemély részére. A bérbeadást nem teszem áfakötelessé, ezért nem váltottam ki adószámot. Kérdésem lenne, hogy ebben az esetben telephelyként be kell-e jelentenem a lakás címét, ha igen, milyen nyomtatványon? Sajnos én nem találtam megfelelő nyomtatványt. Köszönöttel: Szabó Attila

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Kata öregségi nyugdíj mellett

Lepsényi Mária

adószakértő

Áttérés katáról átalányadózásra

Lepsényi Mária

adószakértő

Átalányadó választása kata után

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs