387 találat a(z) áfamentes cimkére

Személygépkocsi-értékesítés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy követeléskezeléssel foglalkozó pénzügyi vállalkozás a vásárolt követelései biztosítékaként személygépkocsikat vesz át. A társaság az így megszerzett eszközöket továbbértékesítési céllal a készletek között veszi nyilvántartásba. A felszámoló (akitől a gépjárműveket kapja) fordított áfás számlát állít ki a gépkocsik vételáráról. A kérdésem az, hogy egy mentes tevékenységet végző pénzügyi vállalkozás a fordított áfa miatt a fizetendő áfával szemben levonásba helyezheti-e a vételár áfa részét?

Használt lakás és berendezés eladásának áfája Kérdés

Tisztetl Szakértő! Egy cég főtevékenysége a használt lakás vásárlása, felújítása és értékesítése, amelyre nem választotta az áfássá tételt. A felújítással kapcsolatos anyagok áfája nem lett visszaigényelve. Az ügyvezető a cégben foglalkozik lakberendezési szolgáltatás nyújtásával is, és kitalálta hogy a felújított lakást berendezi és az esetleges vásárló megvásárolhatja berendezési tárgyakkal is a lakást, de akár üresen is. A berendezési tárgyak bútorok, lámpák, szőnyeg, tv, kanapé stb. Az a kérdés merült fel, hogy a berendezési tárgyakat külön kell-e számlázza eladáskor áfásan és visszaigényelheti-e beszerzéskor az áfát, vagy a berendezések értékesítése mellékszolgáltatásként kapcsolódik a főszolgáltatáshoz és viseli annak áfakötelezettségét, vagyis áfamentesen kerülenek kiszámlázásra? Köszönettel: Zsófia

Áfamentesség és osztalék Kérdés

Tisztelt Szakértő! Katás egyéni vállalkozó vagyok főállásban, alanyi áfamentes. Emellett kisebbségi (5%) tag vagyok egy kft.-ben, melyben nincs más jogviszonyom, de tagként (azaz ellenszolgáltatás nélkül) esetenként személyesen is közreműködöm. A kérdésem lenne, hogy ha osztalékot kapok, ez a bevételem beleszámít-e az alanyi áfamentességem határába? Az így kapott osztalék után szja és eho mellett bármilyen más közterhet (például járulékot) kell-e fizetnem? Ha igen, mi alapján? További kérdésem: magánszemélyként van egy garázsom, amit bérbe adok. A kapott bérleti díj beleszámít-e az alanyi áfamentességem határába? Válaszaikat előre is nagyon köszönöm.

Számlaadatok Kérdés

A háromszögügylet során végzett EU-n belüli termékértékesítésről kiállított számlán mi kell, hogy szerepeljen hivatkozásként az áfamentesség alátámasztására? Ugyanilyen ügyletnél, ha szolgáltatásnyújtásról állítunk ki számlát, mi a hivatkozás? Harmadik ország számára termék értékesítéséről kiállított számlán az áfamentességre milyen hivatkozást kell feltüntetni? Harmadik országnak nyújtott szolgáltatásról kiállított számlán mi szerepeljen hivatkozásként?

Reklámszolgáltatás közösségi adóalany részére Magyarországon Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy magyar kft. egy szlovák cég részére reklámszolgáltatást nyújt Magyarországon. Ennek része a szlovák céget hirdető reklámhordozó eszközök (molino) elhelyezése a kft. üzletének belterében, illetve a külföldi cég a kft. szociális médiaoldalán való népszerűsítése. Jól tudom, hogy a kft. számlakibocsátása során az áfatörvény 37. § (1) bekezdése érvényesül mint főszabály, és közösségi mentes szolgáltatás nyújtásként számlázható a fenti szolgáltatás? Köszönöm válaszát!

Ingatlanáfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk fő tevékenysége rendezvényszervezés és marketing-tanácsadás, mely tevékenységet áfás adóalanyként folytatjuk. Kedvező lehetőségünk nyílt bővíteni tevékenységi körünket, és egy magánszemélytől megvásárolni egy ingatlant, amelyet felújítanánk és többlakásos társasházzá alakítanánk, majd magánszemélyek részére továbbértékesítenénk. Ezzel az ügylettel kapcsolatos adófizetési kötelezettségeinkről szeretnénk tájékoztatást kapni. Helyesen tudjuk-e, hogy az ingatlan felújításával és átalakításával kapcsolatos számlák áfája nem vonható le? Az ingatlan értékesítése áfamentesen történhet? Van-e lehetőség arra, hogy az ingatlant magánszemélyként vásároljuk meg, majd átalakítás (4 lakásos társasházzá) után magánszemélyként továbbértékesítsük? Ha igen, akkor magánszemélyként a személyi jövedelemadón kívül keletkezhet más adófizetési kötelezettségünk?

Termékimport vámterhei Kérdés

Tisztelt Szakértő! Termékimport esetében jelent-e valamilyen különbséget a vámterhek kivetésére vonatkozóan az, hogy az exportőr alanyi adómentes vagy áfabevalló adóalany – és ennek megfelelően számláz? Mindkét esetben ugyanazon mértékben kerülnek kivetésre a vámterhek a befogadó ország által, ugyanarra a termékre? A regisztrációs kötelezettség értékhatárát el nem érő értékesítésről van szó. Köszönettel.

Ismét terítéken a lízing áfája az EU-ban Cikk

Azok után, hogy nemrég az Európai Unió Bírósága (EUB) jelentősen újraértelmezte a zárt végű pénzügyi lízing fogalmát, egy friss főtanácsnoki vélemény újabb „áfabombát” dobott az eddigi gyakorlatra. Míg ugyanis a pénzügyi lízing díját már hosszú évek óta áfás és áfamentes részre bontják a lízingbeadók, addig a főtanácsnok véleménye szerint a díjat egységesen, áfásan kellene kezelni. Ennek komoly kihatásai lehetnek a magyarországi lízingpiacra is, így érdemes kiemelten figyelni az ügy alakulását – véli a Jalsovszky Ügyvédi Iroda.

Ingatlanértékesítés Kérdés

Egy kft. az általános szabályok szerinti áfa szerint van bejelentve és az ingatlan-bérbeadás a 86. § (1) bek 1. pontja szerint be van jelentve áfába. 2016-ban vásárolt egy lakóingatlant magánszemélytől (áfamentesen) 2017-ben felújította és a költségek áfáját levonta. 2018-ban eladja egy kft.-tag magánszemélynek, aki 50 százalékos tulajdonos. Kérdésem, hogy az értékesítés áfamentesen lesz kiszámlázva? A felújítás miatt levont áfát mikor és hogyan kell bevallani és befizetni? Van-e egyéb bevallási kötelezettsége a kft.-nek?

Külföldön végzett szolgáltatás számlázása alanyi adómentes adózó esetén Kérdés

Tisztelt Adószakértő! Magyarországon bejegyzett és székhellyel rendelkező, alanyi adómentes katás bt. Belgiumban táncművészeti tevékenységet fog végezni. Erről számlát fog kiállítani Belgiumban bejegyzett, áfamentes közhasznú társaságnak, euróban (kb. 300 000 forintnak megfelelő összegben). Abban kérném segítségét, hogy: - a számlát a magyar cég áfamentesen állíthatja-e ki; - a számlázás miatt kell-e neki uniós adószámot kiváltania; - kell-e 1865-ös áfabevallást és 18A60-as bevallást benyújtania? A bt. eddig csak magyar partnernek számlázott. Előre is köszönöm segítségét.

Műterem bérbeadásának áfakötelezettsége Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. idén márciusban vásárolt egy lakásingatlant. A lakást fotóműteremnek fogja átalakítani. A felújítás után igény szerint –esetenként akár 1-2 órára is bérbe adná műterem céljára. Kérdésünk, hogy erre a bérbeadásra is vonatkozik-e az áfatörvény 86. § (1) l) pontja, azaz áfamentesen adható-e bérbe az ingatlan és emellett választása szerint a 88. § alapján adókötelessé is tehetné a műterem bérbeadását? Köszönöm szíves tájékoztatását!

Szálláshely-szolgáltatás: tételes átalányadózás két tulajdonossal Kérdés

Tisztelt Szakértő! Segítségét kérem az alábbi kérdésben. Egy házaspár tulajdonában álló telekre a tulajdonosok egy panziót szeretnének szintén közös tulajdonban építtetni. A panzióban 4 szoba apartmanos (konyha, fürdőszoba, nappali, hálóhelyiséggel) és 8 szoba klasszikus szállodai szoba (egy szoba ággyal és fürdő) lenne, ebből 8 szobát kiadásra használnának, és 4 szobát saját használatra tartanának fenn. A panzió egy épület lenne. Kérdésem, hogy ha a tulajdonosok 50-50% tulajdonban építenék ezt a panziót, akkor választhatják-e mind a ketten a tételes átalányadózást az Szja tv. 57/A § alapján, és bevételeiket megoszthatják-e úgy, hogy az építés során megállapodnak arról, melyik szoba kinek a tulajdonát képezni (például mindenki 2-2 apartmant és 4-4 szállodai szobát birtokol), és ebből 2-2 szobával rendelkezik privát célra, 4-4 szobával kiadás céljából? Problémát okoz-e az adózási mód választásában, ha a konyhát a 8 klasszikus szállodai szoba lakói nem használhatják és étkeztetést nem biztosítanának a panzióban? Helyesen gondoljuk, hogy ebben az esetben mindkét félnek külön van 8-8 millió Ft. áfamentes árbevételi keretük, ha mindketten áfamentes kiadást választanak? Köszönettel

Exportértékesítés vagy belföldi Kérdés

Cégünk egy magyar cég felé számláz vámraktárba történő betárolás keretében áfamentesen. A magyar cég a kitárolás után harmadik országba viszi a terméket. A kérdésem, hogy ezt az értékesítést a belföldi értékesítés nettó árbevétele soron kell-e elszámolni?

Szolgáltatás nyújtása harmadik ország lakosa részére Kérdés

Tisztelt Szakértő! Belföldi kft. film letöltését teszi lehetővé havidíj ellenében magánszemélyeknek szerte a világon. Az EU polgárai részére értelemszerűen a lakóhelyüknek megfelelő ország áfakulcsát alkalmazva. A kérdés az, hogy a harmadik országbeliek, nem EU-sok esetében is az áfatörvény 45/A paragrafusát kell alkalmaznunk, és így adómentesen számlázni nekik? Előre is köszönöm a válaszát.

Evás adóalany – ingatlan-bérbeadás áfája Kérdés

Szeretném megkérdezni, hogy ha evás adóalany üzletet ad bérbe, akkor azt áfamentesen számlázhatja-e? Mivel az ingatlan-bérbeadás mentes az áfatörvény szerint. Régen kereskedelemmel foglalkozott, és visszaigényelte az áfát az üzletre 15 évvel ezelőtt. Köszönöm válaszukat.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Egyéni vállalkozó anyuka gyed, gyes, táppénz

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Szlovák cég belföldi ingatlanon végez építési munkát

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Hatósági díj továbbszámlázása

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 november
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
hirdetÉs