881 találat a(z) áfalevonás cimkére

Használtautó, levonható áfa Kérdés

Tisztelt Nagy Norbert! A napokban megjelent válasza a használtautó-kereskedő áfalevonási jogával kapcsolatban ismereteim szerint nem helyes. A kérdésnél található néhány olvasói komment, kérem, legyen kedves ismét átgondolni a válaszát, és ha szükséges, javítani. Tisztelettel. papattila

Áfa levonása használtautó-kereskedésben alkatrész, szolgáltatás után Cikk

Használtautó-kereskedő az értékesítendő személygépkocsikhoz alkatrészeket vásárol, szerelői szolgáltatásokat vesz igénybe. Levonásba helyezhetie-e ezek áfáját? Olvasói kérdésre Nagy Norbert adószakértő válaszolt.

Személygépkocsi-javítás áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Nyíltvégű lízinges személygépkocsit kft. 100 százalékban üzleti célra használ. A lízingdíj áfáját teljes egészében levonásba helyezzük. A javítási számlák áfáját csak 50 százalékban szabad levonni, vagy lehet az is 100 százalék? (A cégautóadót megfizetik.) Köszönettel!

Rendezvényi étkeztetés áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! VP-s pályázathoz (kisméretű terménytároló építése) kötelezően előírt nyilvánosság biztosításához kapcsolódó rendezvényszervezés szolgáltatás esetén az áfa összege levonásba helyezhető? A számlán "rendezvényi étkeztetés" megnevezés szerepel. A terménytároló természetesen a gazdasági tevékenységet szolgálja. Köszönettel.

Nyílt végű személygépkocsi lízing lezárása – áfa levonhatósága Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy társaság 2019. évtől nyílt végű lízing keretében egy személygépjárművet vett igénybe. A járművet magáncélra is használta, az áfát az 50 százalékos szabály szerint igényelte vissza. Idén, lejárat előtt került sor a szerződés megszüntetésére. Az ügylet zárásaként létrejött egy adásvételi szerződés a bank mint eladó, és a társaság mint vevő között, mely szerint bank eladja a személygépkocsit a társaságnak. Az ügyletről számla készült, melyen a lízingszerződés maradványértéke (fennmaradó tőke, 9 626 ezer Ft)+áfa =12 226 ezer Ft került kiszámlázásra, 2 600 ezer Ft áfatartalommal. A társaság és a bank közötti elszámolás részét képezte a társaság felé az aktuális „havi számlában” már kiszámlázott tőke, áfa, kamat összege, a fenti számlával együttesen 12 500 ezer Ft. A Járási Hivatal az autó feletti tulajdonjog megszerzése miatt a társaságra vagyonszerzési illetéket szabott ki. A fenti adásvétellel azonos napon köttetett egy másik adásvételi szerződés a bank mint vevő, a társaság mint eladó, valamint egy újabb lízingbevevő között. Felek rögzítették, hogy társaság eladja a gépjárművet, melyet a vevő a lízingbevevő részére pénzügyi lízingbe ad. A gépjármű vételára 9 842 ezer+áfa=12 500 ezer Ft. Az ügyletről a társaság számlát állított ki a bank felé, 2 657 ezer Ft áfatartalommal. Kérdésem arra irányul, hogy a személygépjármű megvásárlása tekinthető-e továbbértékesítési célú vásárlásnak, így az áfatörvény 125. § (1) bekezdése alapján a társaság jogosult-e a bank által kiállított számla 2 600 ezer Ft áfatartalmának levonására?

Áfaügyek személygépkocsi nyílt végű lízingjének lejártakor Cikk

Személygépkocsi nyílt végű lízingjének lejártakor felmerülő fontos áfakérdésekről érdeklődött olvasónk. Bunna Erika adótanácsadó válaszolt.

Vegyes hasznosítású tehergépkocsi áfájának levonása Kérdés

Tisztelt Partnerünk! Citroen jumper Y típusú, 2198 cm3 ,szállítható személyek száma 7 fő, össztömeg 3300 kg, besorolása N1, dízel üzemű, zárt rakodóteres tehergépkocsit szerzett be társaságunk. Kérdés: az áfa összege levonható-e ilyen típusú, vegyes használatú gépkocsiknál? Válaszukat köszönöm: Birwin

Katás egyéni vállalkozó áfájának elszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem az lenne, hogy áfakörbe bejelentkező katás egyéni vállalkozó a beszerzései után levonhatja-e az áfát a fizetendő forgalmi adóból? Köszönettel várom válaszukat.

Személygépkocsi nyílt végű lízinggel – maradványérték könyvelése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésben kérném megerősítését: Kft. személygépkocsit lízingel nyílt végű lízing keretében. A futamidő végén maradványértéken megvásárolja az eszközt. Az áfa nem levonható termékbeszerzés miatt. Tekintve, hogy számvitelileg az eszköz aktiválása már megtörtént a futamidő elején, így a futamidő végén kiszámlázott maradványérték nettó értékével a fennálló hiteltartozást vezetjük ki. A le nem vonható áfa és a lezárási díj egyéb ráfordításként/költségként számolandó el? Tekintve, hogy a futamidő elején csak a számviteli törvény miatt történt tárgyieszköz-aktiválás, az áfatörvény szerint viszont csak a futamidő végén, így egy, a maradványértéken történő vásárlást követően értékesítésre kerülő eszköz (áfamentesen) miatt a (figyelési időszakra tekintettel) a korábban levont áfát nem szükséges módosítani. Jól gondolom? Köszönöm.

Áfafizetés külföldi szolgáltatás igénybevétele miatt Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cseh, német autópályadíjról, szolgáltatási díjról érkezett számla, melyen a fizetendő összeg bruttó értékként szerepel, nettó érték, áfa, áfakulcs nincs feltüntetve a számlán. A magyar áfabevallásban ezt fel kell tüntetni? Van utána áfafizetési kötelezettségem, ha igen, ez levonásba is helyezhető? Várom válaszát.

Céges karácsonyi üdvözlőlap adózása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. karácsony alkalmából céges üdvözlő lapot készíttetett a partnerei részére. Hogyan számolhatja el az üdvözlőlap költségét? Tao-alapot növelő tételnek kell-e tekinteni? Levonható-e a számla áfatartama? Van-e szja- és szocho-fizetési kötelezettsége a számla után?

Áfa visszaigénylése egyesületnél Kérdés

Tisztelt Cím! Egy áfakörös egyesület 10 000 ezer forint állami támogatást kapott egy rendezvény megszervezésére és megvalósítására. A szervezési feladatokat egy alvállalkozóval csináltatná 8000 ezer+áfa értékben. A rendezvényre az egyesület jegyeket árusítana, amelyből árbevétele származik majd. Az egyesület előleget fizetett az alvállalkozónak. Az lenne a kérdésem, hogy az előleg áfáját levonásba helyezheti-e? Illetve majd a végszámla kiállításakor van-e valami figyelendő feladat? Annak az áfáját is levonásba lehet helyezni?

Személygépkocsi áfa levonása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy általam könyvelt kata hatálya alá tartozó áfaalany vásárolna egy vegyes használatú gépkocsit. Az értékesítő cég kibocsátotta az előlegszámlát, amelyen azt látom, hogy VTSZ 8703 MITSUBISHI L-2-4 DI-D INTENSE plus személy. Az én megítélésem szerint ez a jármű egy személygépkocsi, amelynek az áfatartalmát nem lehet visszaigényelni. A vállalkozó fakitermeléssel foglalkozik, a gépkocsit ezen tevékenységében kívánja használni. Az ügylet zárt végű pénzügyi lízing.Tehát a gépkocsit a vevő teljes egészében részben banki finanszírozásból kiegyenlíti. Álláspontom szerint, amennyiben a végszámlán is VTSZ 8703 személygépkocsi szerepel, nem lehet az áfát levonásba helyezni. Szeretnék jogkövető magatartást tanúsítani, ezért a fenti ügyben kérném az önök szakmai segítségét.

Nyílt végű pénzügyi lízing Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kft. nyílt végű lízinggel vásárolt személygépkocsit. Ezzel kapcsolatban az alábbi kérdésekre szeretnék választ kapni. 1. A magánhasználatot ki szeretnénk számlázni. A magánhasználat számlázása megfelelő, ha az arra eső km x üzemanyagár +15Ft átalány+áfa kerül számlázásra? 2. Üzemanyagárnak elfogadható a NAV által közzétett üzemanyagár, vagy az üzemanyagszámlából kell számítani? 3. A lízingdíj első tőkerészletének áfája ez esetben az utolsó részlet áfájával csökkentve 100%-ban levonható? 4. A lízingdíjak áfája is 100%-ban levonható? A lízingbevevők szerint az autó zöld autónak minősül,ezért nem kell gépjárműadót és cégautóadót fizetni utána. Hol találom ezt leírva? Nagyon szépen köszönöm a segítségét!

Személygépkocsi bérbeadása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy gazdasági társaság személygépkocsikat vásárol bérbeadás céljából, ennek van valamilyen speciális szabálya a könyvelésben? Az áfa vásárláskor levonható? Jól gondoljuk, hogy a könyvelésben a személygépkocsikat készletként kell nyilvántartani? Továbbá az illeték és egyéb hatósági díjak a készlet értékét növelik? Esetleges felmerülő javítási költségeket, költségként vagy készletnövelő tételként kell felvezetni, továbbá e tételek továbbszámlázása a bérbe vevő részére lehetséges-e? Előre is nagyon szépen köszönjük a tanácsadást. Köszönettel

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Elmaradt vevői számlakészítés

Bunna Erika

adótanácsadó

Anglia, szolgáltatás igénybevétele, áfa

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 február
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close