584 találat a(z) áfakulcs cimkére

Konferenciaszervezés Kérdés

Társaságunk üzleti partnereinek konferenciát szervez. A konferenciára különböző tartalmú szolgáltatáscsomagokat kínálunk (például szállás, étel-ital, esti szórakoztató programok stb. is igénybe vehetőek lesznek majd, de nem kötelező jelleggel), és a felkínált csomagokból a résztvevők választanak majd az igényeiknek megfelelően. Az egyes szolgáltatásokat alvállalkozókkal szeretnénk lebonyolítani. A választott programcsomagokat kiszámlázzuk a résztvevőknek, akik között várhatóan kül- és belföldi cégek, illetve kül- és belföldi magánszemélyek is lesznek. A rendezvényen résztvevők között lesznek olyan meghívottak is, akiknek nem kerül kiszámlázásra semmi, illetve terveink szerint szponzorok is támogatni fogják a rendezvényt. Kérdéseim: A kiszámlázott szolgáltatások, illetve szolgáltatáscsomagok áfatartalmának helyes meghatározása: - Magánszemélyek esetében mindig 27 százalékos áfával kell a számlát kiállítani? (Külföldi, illetve belföldi személynél is?) - Külföldi adóalanyok esetében 27 százalékos áfával kell a számlát kiállítani (42. § szerint)? Ha nemcsak belépőt vásárol, hanem egy bővített csomagot szeretne választani (étel-ital, szállás, külföldi egyéb programok), akkor ezek tekinthetők hozzá kapcsolódó, járulékos szolgáltatásnak, vagy utóbbi esetnél már a főszabályt kell alkalmazni, miszerint az adóalany székhelye a teljesítési hely (37. § 1. bekezdés)? Van-e jelentősége az áfa szempontjából a különböző tartalmú programcsomagoknak, azaz annak, hogy például nem minden résztvevő vásárol majd azonos programcsomagot?

Használt számítógép eladása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Használtcikkek bolti kiskereskedelmével foglalkozó cég a viszonteladóként beszerzett számítógépet közösségi beszerzésként megvásárolt szoftverrel együtt adja el. Hogyan kell kiszámláznia a két tételt? A számítógépet áfa nélkül, "használtcikk-kereskedelem, különbözeti adózás" megjegyzéssel, a másikat 27 százalékos áfával? Szerepelhet-e a két tétel egy számlán? A pénztárgépbe a 0 százalékos gyűjtőkódra kell beütni a használtcikk eladási árát? Köszönettel

Áfakulcs Kérdés

Tisztelt Szakértő! Két konkrét termék értékesítésének helyes áfakulcs alkalmazásában szeretném a megerősítését kérni. Egy áfás egyéni vállalkozó saját készítésű kürtős kalácsot értékesít. Alapjában véve – mivel gabonából, lisztből készült termék – úgy gondolom, 18%-os az áfakulcs, függetlenül az ízesítéstől, mivel döntő többségben a gabonatermék a jellemző. Ugyanez a vállalkozó termelőktől csemegekukoricát vásárol, melyet megfőz és értékesít, megítélésem szerint ez esetben a 27%-os adómérték alkalmazása lenne a helyes. Várom szíves megerősítését a helyes adókulcs alkalmazását illetően. Köszönettel: Fazekasné

Lakóingatlan értékesítése – a teljesítési időpont Cikk

Hogyan határozza meg az áfatörvény a teljesítés időpontját, miként kell alkalmazni a jogszabály előírásait lakóingatlan értékesítése esetén? Cikksorozatunk második részében ezt a témát járjuk körül.

5 százalék vagy 27 százalék? Kérdés

Társaságunk jelenleg egy 16 lakásos társasház kivitelezését végzi, Az építési engedélyt 2019. augusztusában kapta meg a társaság. Az építési munkálatok befejezésére 2019–2020 fordulóján kerül sor. A lakások vevői albetétesített ingatlanokat kívánnak vásárolni. A lakások műszaki átadása (szerkezetkész állapotban) és birtokba adása a Vevők részére még 2019-ben megtörténne, a használatbavételi engedélyt is be fogja tudni adni a társaság. A vevők közül többen lakásvásárlási hitelt és CSOK-ot is igénybe kívánnak venni, melyet csak a használatbavételi engedély kiadása után utal ki a pénzintézet. Erre tekintettel a számlákat a társaság 120 napos fizetési határidővel állítja ki 2019 decemberének végén. Ha a társaság szerkezetkész állapotig megvalósítja a lakásokat, és azokat 2019 decemberében a vevők birtokába adja műszaki átadás során, továbbá 2019-ben beadja a használatbavételi engedély kiadása iránti kérelmet,( jogerőre valószínűleg csak 2020.-ban emelkedik majd ) akkor mekkora összegű az áfa, 5 vagy 27 százalék terheli?

Ingatlanértékesítés áfája Kérdés

Társaságunk ingatlanforgalmazással foglalkozó gazdasági társaság, lakóingatlan és nem lakóingatlan értékesítésére is adókötelezettséget választott. Amennyiben 2018. november 1. előtt jogerős építési engedéllyel rendelkező, 5 százalékos áfakulcsú lakóingatlant vásárolunk, és azt 2023. december 31-e előtt továbbértékesítjük, hány százalékos áfa terheli az értékesítést?

Fordított adózású termékhez kapcsolódó szolgáltatás Kérdés

Fordított adózású termékek (acéllemezek) és egyenes adózású termékek (például csavarok, szendvicspanelek) együttes értékesítésénél ha kiszállítást is végzünk, akkor a számlán a szállítást milyen áfakulccsal kell szerepeltetni?

Vevői készlet Kérdés

Tisztelt Szakértő! Milyen áfakulccsal kell számlázni, ha Németországban létesített vevői készletből a vevő francia telephelyére számlázunk árut, vevőnk érvényes francia adószámmal rendelkezik? Köszönettel: Tné Ágnes

Ingatlanáfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Érdeklődnék, hogy jól értelmezem-e a következőket. A vevő telkén generálkivitelezőként építünk egy ingatlant. Ez az ingatlan megfelel az 5%-os áfakulcsnak, és mivel generálkivitelezésről van szó, ezért alkalmazható is még idén az 5%-os áfa, jól gondolom? A vevő két részletet idén fizet meg, de az utolsó részletet csak 2020 januárjában. Nem előleget fizet, hanem részleteket, ahogy a munka üteme halad. Tehát kiállíthatjuk az első két részletről az 5%-os számlát, majd a januárban fizetendő utolsó részletre pedig 27%-os áfát tartalmazó számlát adunk ki? Ez így megfelelő? Valamint hallottuk, hogy lehet mégis lesz olyan törvénymódosítás, hogy még 2020-ban is 5%-os lesz az ingatlanáfa, ez igaz? Előre is köszönöm a válaszát!

Lakóingatlan 5%-os áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magánszemélyként lakásépítésbe kezdtünk még a kedvezményes adókulcs megszüntetése előtt. A lakóingatlanhoz tartozik garázs is. Az áfakulcsok alkalmazását 90% és 10% arányban osztottuk meg a négyzetméterek arányában, mivel voltak olyan munkák, pl. földmunka, falak felállítása, amelyeket nem tudtunk tételesen elkülöníteni. A generálkivitelezőnk szerint ezt továbbra is így kell megosztanunk, de a garázsban nincs ablak, hidegburkolat, ami véleményem szerint a kedvezményes adókulcs alá tartozna, mivel a lakóingatlanhoz tartozik. Szeretném megtudni mi a helyes eljárás? Lehet-e a tételes elkülönítést alkalmazni ezután, ha eddig 90%-10%-os aránymegosztást alkalmaztunk az 5% ill a 27%-os áfakulcsra? A szerződésünk nem tér ki erre.

Üzlethelyiség értékesítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kft. 2007-ben vásárolt egy üzlethelyiséget. Az áfát akkor visszaigényelte. Amennyiben ezt most értékesíteni szeretné, milyen áfakulcsot kell alkalmaznia? Köszönettel.

Áfa – lakásértékesítés Kérdés

Tisztelt Bartha László Úr! Áfa – lakásértékesítés kérdésemre adott válaszában sok információt közölt, melyet köszönettel veszek. Kérdésemre azonban nem válaszolt. Egy lakásértékesítésnél a szerződés megkötésekor az ingatlan új ingatlannak minősült, a vételárat a vevő több részletben fizette. Különböző okokból elhúzódott a vételár megfizetése és az utolsó részletet a vevő már akkor teljesíti, amikor az ingatlan ún. használt ingatlannak ( használatba vételi engedély kiadását követő 2 év után) minősül. A használt ingatlan értékesítésére az eladó adókötelezettséget választott. Kérdés, hogy a lakás értékesítésére a teljes vételárra 5%-os vagy 27%-os áfa vonatkozik-e? Esetleg az előlegfizetéskor az 5% és az utolsó részletre a 27%-os áfafizetési kötelezettség keletkezik? Üdvözlettel és köszönettel.Véleményem szerint az ingatlan ún. új ingatlanra (a használatba vételi engedély kiadását követő 2 éven belüli időszak) eső időszakban 5% és az utolsó részletnél 27% áfakulcs alkalmazható. Válaszát előre is köszönöm.

Eltérő áfakulcs az előleg- és a végszámla időpontjában Cikk

Ha változik az áfakulcs mértéke, hogyan kell kiállítani az előlegszámláétól eltérő áfakulcsú végszámlát? Olvasói kérdésre dr. Kelemen László adószakértő jogász válaszolt.

Szállodai szolgáltatás – áfa változása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Varga Mihály pénzügyminiszter úr bejelentette, hogy a jelenlegi 18-ról 5%-ra csökken majd a szálláshely-szolgáltatás áfakulcsa. 2019-ben már előre foglalnak szobát a vendégek, akik kifizetik a szobák részbeni vagy teljes összegű díját. Ezért bizonyos kedvezményeket (árcsökkentés vagy egyéb kedvezményt) kapnak. A szálloda előlegszámlát bocsát ki a jelenleg hatályos áfakulcs és áfaérték feltüntetésével. Természetesen a végszámla kibocsátása majd 2020.01.01. után történik a csökkentett áfakulcs és áfaérték szerint. Kérdés: Hogyan kell a végszámlát ténylegesen kiállítani, feltüntetve benne az eltérő áfakulcsú előlegszámlát is? Köszönettel fogadnám a végszámla egyszerű példájú bemutatását. Tisztelettel: Boronkay László

Áfa: 5% vagy nem? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. tulajdonát képezi egy 2002. évben építéssel megkezdett, és szerkezetkészre épített 4 lakásos építmény, amelyet értékesíteni szeretne a cég, mert saját erőből tovább nem tudta finanszírozni, és évek óta csak az enyészeté volt az épület. A vevő, aki szintén egy kivitelező vállalkozó lenne, abban az esetben válna érdekeltté, ha az áfatörvény szerint az 5% -os áfakulcs még vonatkozhatna rá. Ő már rendelkezne 4 vevővel, viszont az a dilemma, hogy a földhivatalban a tulajdoni lapon még csak, mint telek szerepel az építmény, az építési engedély lejárt, lehet-e még valamit kezdeni esetleg, hogy a felek jól járjanak? Köszönettel : Birwin

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

A kata új szabályozásának érvényessége

Szipszer Tamás

adószakértő

Használt termék közösségi beszerzés A60 jelentése

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close