39 találat a(z) áfakötelezettség cimkére

Import termék, számla EU-s Kérdés

Lakásszövetkezet áfabeli megitélése Kérdés

Devizában kiállított számlák áfakötelezettsége Kérdés

Bérlemény áfa Kérdés

Áfakötelezettség áfamentesen Kérdés

Behajthatatlan követelés, értékvesztés elszámolása Cikk

Olvasónknak egy behajthatatlan követeléssel és az ehhez kapcsolódó értékvesztés elszámolásával gyűlt meg a baja. A kérdésre Nagy Norbert adószakértő válaszolt.

Nyíltvégű lízing lezárás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk nyíltvégű pénzügyi lízingbe vett egy személyautót, melynek futamideje nemsokára lejár. Nem szeretnénk megtartani az autót és szerencsére már vevőt is találtunk rá. A kérdésem az lenne, hogy amennyiben élünk a vevőkijelöléssel és nem a kft. veszi meg az autót, ebben az esetben hogyan kell a könyvekből kivezetni az eszközt? Ha nem sikerül a futamidő végéig értékesítenünk és a cég nevére kerül az eszköz, ebben az esetben a személyautó értékesítése után terhel-e minket áfafizetés, ha 50 százalékban levontuk az áfát az esedékes havidíjakból?

Építési telek eladása – áfakötelezettség Kérdés

Tisztelt Szakértő! Jogi személy kft. építési ingatlanából kisebb hányadot értékesít egy kft. részére, amely a szomszéd telek tulajdonosa is egyben. A kérdésem az lenne, hogy az értékesítés áfaköteles-e. Az ingatlanrészt földmérővel kimérették, az eladásra kerülő ingatlanrész utcafronti része csak 0,80 méter, de a vevő számára a saját telkével egyesítve már hasznos telekként funcionálhat. A vétel célja nem lakóingatlanok építése, csak raktározási célra kell. Köszönöm előre is megtisztelő válaszát. Erdélyi János

Ingatlan utáni áfa bt. megszűnésekor Cikk

Van-e áfafizetési kötelezettség bt. megszűnésekor ingatlan után? Olvasói kérdésre dr. Bartha László adójogi szakjogász válaszolt.

Sportegyesület Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az általunk könyvelt sportegyesület alanyi mentes, de kiskereskedelmi tevékenységet szeretne folytatni (tánccipőket értékesítene), akkor ezt a tevékenységet végezheti-e alanyi mentesen? Vagy áfakötelezettséget von maga után? Üdvözlettel: Félpengő Kft.

Ingatlan-bérbeadás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kft. saját tulajdonú ingatlanában szálláshely-szolgáltatási tevékenységet folytat. Ingatlan-bérbeadási tevékenysége nem volt eddig, bár a tevékenységi körében már régóta szerepel a 6820 Saját tulajdonú, bérelt ingatlan bérbeadása, üzemeltetése. Most kibérelnének tőle egy helyiséget és az udvari részt egy rendezvény megtartására. Be lehet-e jelenteni így év közben, hogy ingatlan bérbeadásra áfakötelezettséget választ, annak ellenére, hogy a tevékenységi körében már régóta szerepel ez a tevékenység, vagy ezt már csak kijavítási kérelemmel lehet kérni? Köszönettel: Némethné T. Krisztina

Nemzetközi jogdíj áfakötelezettsége Kérdés

Tisztelt Szakértő ! Nemzetközi, amerikai céggel kötött jogdíjra vonatkozó szerződés alapján a magyar fél által, számla ellenében a jogdíjra kifizetett összeg keletkeztet-e áfafizetési kötelezettséget a számlát befogadó részéről ? Köszönöm válaszukat.

Kiválás – áfaarányosítás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Hozzáértő segítségét szeretném kérni az alábbi témában. Adott egy cég, legyen „A” Kft., amely a lakóingatlanok bérbeadása és értékesítése tekintetében áfakört választott – egyébként negyedéves áfabevalló – és a vásárolt ingatlanokra és felszerelésekre levonta az áfát. Az áfát nem igényelte vissza, hanem görgetendő áfába helyezte. Az „A” Kft.-ből az idei év január 27. napján kiválással létrejött egy másik cég, legyen „B” Kft. A „B” Kft. alanyi adómentességet választott és adómentességet a lakóingatlanok tekintetében. Így az ingatlanok esetében – mivel figyelési időszakon belül változott az áfalevonási státusz – az arányos áfát meg kell fizetni. Ezzel kapcsolatban több kérdésem is felmerült, amelyben kérem a válaszukat: – „A” Kft.-t vagy „B” Kft.-t terheli az áfabevallási és -befizetési kötelezettség? – Amennyiben „B” Kft.-t terheli, a le nem vont áfarész egyéb ráfordításként vagy az ingatlanok bekerülési értékét növeli? – Az „A” Kft.-ben lévő görgetendő áfát miként tudjuk megosztani a két cég között? A NAV-hoz szükséges egy nyilatkozatot tennünk a folyószámla megosztásáról? – Az utólagos kiigazítást mikor kell elvégeznem, azaz mikor kell akár „A” akár „B” Kft.-nek áfát bevallani és megfizetni? Köszönettel várom válaszát, Bakonyi Eszter

Ingatlanértékesítés Kérdés

Tisztelt szakértő! Gazdasági társaság, építésiengedély-köteles lakásokat épített, amelyeket a használatbavételt követően értékesíteni szeretne magánszemélyeknek. Az építéskor a cég a felmerülő áfát visszaigényelte. A társaság ingatlanértékesítés tekintetében nem választotta az áfakötelezettséget, csak a bérbeadásra. Az lenne kérdésünk, hogy amennyiben a lakóingatlanok értékesítése használatbavételt követő 2 évben belül megtörténik, szükséges-e bejelenteni az áfakötelezettség választását, vagy törvényi kötelezettség miatt mindenképpen áfásan kell értékesíteni? Amennyiben bejelentés szükséges, azt év közben egy működő cég megteheti-e, vagy csak év végével van lehetősége?

Munkaerő rendelkezésre bocsátása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy társaság az építkezéseken alvállalkozóként építési szerelési tevékenységet, lakatos munkákat végez. Egyes esetekben a fővállalkozó telephelyén, a fővállalkozó eszközeivel a fémlemezek, illetve csövek műhelymunka elvégzésére is vállalkozik. A műhelyben beépítésre előkészített fémtermékeket az építkezéseken be is építi. Van olyan eset, hogy az alvállalkozó munkavállalói kizárólag műhelymunkát végeznek, és az általuk elkészített anyagot nem építik be az építkezéseken? Kérdésem, hogy hogyan kell a fenti szolgáltatások áfafizetési kötelezettségét teljesíteni? Esetünkben beszélhetünk-e munkaerő-kölcsönzésről, ami csak engedély birtokában végezhető tevékenység? A munkaerő rendelkezésre bocsátása milyen esetekben valósul meg, és esetünkben beszélhetünk-e erről? Válaszát előre is köszönöm. Üdv: Bácsi ferencné

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Parkolási bírság

Nagy Norbert

adószakértő

Kampány a dohányzásról leszoktatás miatt

Juhász Tibor

okleveles nemzetközi és ellenőrzési adószakértő

Kriptovaluta vállalkozói tevékenységben

Kiss Péter

adószakértő

TruTax Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close