739 találat a(z) áfabevallás cimkére

Saját rezsis beruházás, áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! A saját rezsis beruházást, ha adómentes tevékenységhez használja (mondjuk 2 millió forint a teljes aktiválási érték és 500 ezer forint a hozzá kapcsolódó költségszámlák), akkor aktiváláskor az áfabevallás 10, 74 és 66-os sorába mi kerül?

Harmadik országban teljesített szolgáltatásimport helye az áfabevallásban Kérdés

Tisztelt Szakértő ! Cégünk EU-n belüli és kívüli partnertől is vett igénybe olyan szolgáltatásokat, amelyek teljesítési helye nem belföld (mert ingatlanhoz kapcsolódó). Az egyértelmű számomra, hogy ilyen tranzakciók után nem kell áfát fizetni Magyarországon, de a kérdésem az, hogy jelenteni kell-e, és ha igen, melyik rovatban az ilyen importszolgáltatások értékét? Köszönettel.

Német magánszemélytől kapott EU számla Kérdés

Tisztelt Szakértő! Oktatással foglalkozó cég német magánszemély trénert hívott egy előadás megtartására. A tréner leszámlázta az előadás ellenértékét. A számla egy word dokumentum. Mire kell figyelni, mit tartalmazzon kötelezően a számla? Az áfabevallásban és az A60-as bevallásban kell szerepelnie vagy más bevallást is kell készíteni? A számlán feltüntetett adószám nem a megszokott "DE" és nyolc számjegy formátum, az A60-as bevallás nem fogadja el. Köszönöm!

Alanyi áfamentes határ átlépése, áfakörbe lépés Kérdés

Tisztelt Adózóna! Az alábbiakban kérném segítségüket. Alanyi áfamentes kft. árbevétele áprilisban 11 millió forint volt, májusban egy egymillió forintos számla kibocsátásával elérte a 12 millió forintot. Ha jól tudom, akkor az utolsó, 1 millió forintos számlát már áfásan kellett volna kiállítania. Ezután több bevételi számlája nem volt. A hiba feltárása: szeptember. Októberben ezt a számlát 27 százalék áfával terheltre helyesbíteni fogja, és pótlólag áfabevallásokat fog beadni. Május után folyamatosan merültek fel áfás költségei, és ezek áfája az egymillió forintot eléri, így – bevétel híján – az elszámolandó adója egymillió forint feletti lesz, átlép havi áfagyakoriságba. A kérdésem az, hogy ezen költségek áfája az utólagosan elkészített áfabevallásokban, az eredeti teljesítés időpontjára beállíthatók? Amennyiben nem, akkor melyik időszaki áfabevallásba állíthatók be? Köszönettel!

Booking – számla Kérdés

Tisztelt Szakértő! Alanyi mentes kft. vagyunk, és a Booking.com "az áfa a vonatkozó fordított áfateher szabályzat függvényében" állított ki nekünk számlát. Az ő holland közösségi adószáma szerepel a számlán, a miénk nem, mivel nem is rendelkezünk vele. Számomra most ez azt jelenti, hogy a booking "belekényszerített" bennünket abba, hogy megkérjük a közösségi adószámot, és áfabevallást nyújtsunk be, amiben elszámoljuk az áfát Magyarországon (65-ös és A60-as bevallás). Helyesen gondolom? Jól tudom, hogy ilyenkor negyedéves áfabevallást kell beadni? Köszönettel!

Fordított áfa bevallása Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2019. szeptember 17-én fogadtunk be egy fordított áfás számlát, melynek teljesítési ideje 2019.08.30., fizetési határideje: 2019.10.13. A számlát a fizetési határidőre egyenlítjük ki. A számlát melyik időszaki áfabevallásban kell szerepeltetnünk? Válaszát köszönöm!

Áfabevallás M lap Kérdés

Tisztelt Szakértő! Áfaalany vállalkozás kap 2 db előlegszámlát, illetve 1 db végszámlát, melynek összegei az alábbiak: 1. előlegszámla: bruttó 80 000 Ft (áfa: 17 008 Ft), 2. előlegszámla: bruttó 570 000 Ft (áfa: 121 181 Ft), végszámla teljes összege: bruttó 1 500 000 Ft (áfa: 318 898 Ft). Kérdésem, hogy ha a végszámlán lemínuszolódik a két db előlegszámla értéke, hogyan szerepeltetem az áfabevallás M lapjain ezeket a tételeket? Köszönettel.

Lichtensteini cég számlázása Kérdés

Kedves Hölgyem! Kaptam egy számlát, amit egy lichtensteini székhelyű cég állított ki. Vámoltatni nem kell, mert ezt a TNT elvégzi neki. (Megkérdeztünk egy vámmal foglalkozót és azt mondta: igen, ez egy elfogadott eljárás.) Tehát a számla áfát nem tartalmaz. Mivel ez nem EU-s, ezért én ezt a 19A60-as bevallásban nem szerepeltethetem és az áfa EU-s beszerzéseknél (14-es sor) sem szerepeltethetem. Meg szeretném kérdezni, hogy ezt a termékbeszerzést az áfabevallás melyik során kellene szerepeltetnem? Válaszukat előre is köszönöm szépen!

Közösségi termékbeszerzés magyar közösségi adószámmal Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyar közösségi adószámmal rendelkező adóalany Luxemburgból interneten vásárolt terméket. A számlán a szállító címe alatt magyar közösségi adószám szerepel. A NAV nyilvántartásában ehhez az adószámhoz tartozó adóalany megegyezik a számlán feltüntetett szállítóval. Kérdésem, hogy ez esetben kell-e A60-as nyomtatványt küldeni a NAV-nak, illetve az áfabevallás mely soraiban kell megjeleníteni? Előre is köszönöm válaszát!

Svájci cégnek jutalék számlázása Kérdés

Tisztelt Szakértők! Egy alanyi mentes, katás egyéni vállalkozó a Bicom cégnek számláz havonta jutalékot. A cég svájci székhelyű, a a szolgáltatás teljesítési helye Magyarország (úgy gondolom). Az áfa kulcsához alanyi mentes vagy áfa területi hatályán kívüli megjegyzéssel kell a számlát kiállítani? Be kell-e ezt havonta vallani az áfabevallás 91. sorában. A NAV telefonos munkatársa évekkel ezelőtt azt az információt adta, hogy nincs vele teendő, nem kell a bevalláson feltüntetni és AM-et kell a számlára írni, mert Svájc ugyan 3. országnak de az unió és a Svájc közötti egyezményeket is figyelembe kell venni. Több cikket olvastam és elbizonytalanodtam, hogy helyes volt-e ez a gyakorlat, vagy javítani kell ezeket a számlákat és pótolni az áfabevallásokat? A másik kérdésem szintén ehhez kapcsolódik. Amennyiben egy magyar cég, amely az általános szabályok szerint adózik az áfában és a fenti svájci céggel szerződést köt, akkor neki a számlájára áfa területi hatályán kívül-t kell írni és a bevallási gyakoriságának megfelelően a 65-ös áfa bevallás 01. és 91. sorában kell feltüntetni? Vagy mivel a szolgáltatás Magyarországon történik akkor normál áfával kell bevallani? Válaszukat előre is köszönöm.

Svájcba számlázott jutalék Kérdés

Tisztelt Szakértők! Egy alanyi mentes egyéni vállalkozó a Biocom részére számláz ügynöki jutalékot. A kérdésem az lenne, hogy a számlára jól van-e feltüntetve, hogy alanyi mentes az áfatartalomhoz, vagy azt kell ráírni, hogy áfa területi hatályán kívüli. Áfabevallást kell-e emiatt benyújtani és milyen időszakonként, és melyik sorban kell adatot feltüntetni? Havonta számláz a svájci cég felé. A másik kérdésem szintén ezzel kapcsolatos. Ha áfás cég számláz ugyanide, akkor neki szintén áfa területi hatályán kívüli értékesítést kell a számlára írni az áfa mértékénél és amilyen gyakoriságú az áfabevallása, aszerint kell a 91. sorban feltüntetni ezeket az ügyleteket? Válaszukat előre is köszönöm.

Alanyi mentes Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem a következő: egyesület EU-s szolgáltatást vett igénybe. Az egyesület nem áfakörös, nem rendelkezik EU-s adószámmal. Mi a teendő? Be kell vallani, és meg kell fizetni az áfát? A számlán is szerepel áfaösszeg. Így nem kétszer fizet áfát az egyesület? Köszönettel: Ildikó

Francia ingatlanhoz kapcsolódó költségszámla Kérdés

Tisztelt Adószakértő! Magyar kft. Franciaországban vásárolt ingatlant, amit bérbeadással hasznosít. Bejelentkezett a francia áfa hatálya alá. Magyarországon az áfafizetési kötelezettséget az általános szabályok szerint állapítjuk meg. Franciaországban vett igénybe az ingatlanhoz kapcsolódóan karbantartási szolgáltatást francia partnertől, a számla nem tartalmaz áfát, a partnernek van közösségi adószáma. Kérdésem arra irányul, hogy ez közösségi szolgáltatás igénybevételének minősül-e, és ennek megfelelően kell az áfabevallásban szerepeltetni? Amennyiben nem, akkor mi a helyes bevallási mód? Válaszukat köszönöm.

Egyéni vállalkozó ingatlant vásárol boltüzemeltetés céljából Kérdés

Tisztelt Tanácsadó! Segítséget szeretnék kérni ingatlanvásárlás áfája miatt. A bolthelyiség 17 636 e Ft, amit a szerződés alapján havi 147 e Ft törlesztéssel, 2029. 08. 31-éig fizet ki. A számlát az eladó kibocsátotta a 142. § 1 bekezdés e) pontja alapján. Számla kiállítása: 2019. 08. 30., teljesítési idő: 2019. 08. 30., fizetési határidő: 2029. 08. 31. Ha jól értelmezem, akkor az áfabevallásban szerepeltetni kell a fizetendőben is, és a levonandóban is, mivel a vevő is áfaalany, a vállalkozáshoz használja 100%-ban. Mikor kell bevallanom? Negyedéves bevalló vagyok. Attól, hogy nincs kifizetve és nincs banki hitel, most, a harmadik negyedéves bevallásba kell betenni? Előre is köszönöm a segítséget. Kutasi Gabriella

100 ezer forintos értékhatárt meghaladó számlák szerepeltetése az áfabevallásban Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az áfabevallásban kell-e szerepeltetni az M-es lapon az olyan számlákat, melyek áfatartalma meghaladja a 100 ezer forintot, de nem igényeltem vissza az áfát? Köszönettel.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Mikor jár műszakpótlék?

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 január
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close