358 találat a(z) áfa-visszaigénylés cimkére

Munkáltató által biztosított teszt áfája visszaigényelhető-e? Kérdés

Bt. ingatlanértékesítése Kérdés

Céges autó közeli hozzátartozó általi használata Kérdés

Telekvásárlás üdülő építése céljából Kérdés

Flottakezelés Kérdés

Elekáfa Kérdés

Cégautó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Alábbi kérdésben kérem szíves állásfoglalását: Egy vállalkozásban van egy céges autó, amit zárt végű pénzügyi lízinggel vásároltak. A cégautóadót megfizetjük utána. Menetlevelet kötelező-e hozzá vezetni? Az autó tankolásáról szóló üzemanyagszámlákat el tudjuk-e számolni, ha menetlevelet nem vezetünk? Problémát okoz még, hogy a személygépkocsi javítási számláján anyagköltség és munkadíj is szerepel, így a javítási költség áfájának 50 százalékát vissza igényelhetjük-e? Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel: Tóth Mária

Fontos tudni a behajthatatlan követelés áfájának visszaigényléséről Cikk

Távközlési cég havonta hetvenezer számlát bocsát ki, elsősorban magánszemélyek részére, ez esetben nincs áfa-visszaigénylő fél. Akkor is vissza lehet igényelni a behajthatatlan követelés áfarészét, ha magánszemélynek számláz a cég távközlési szolgáltatást? – kérdezte olvasónk. Dr. Bartha László adójogi szakjogász válaszolt.

Személygépkocsi áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk humánegészségügyi szolgáltatást végez, így az áfatörvény 85. § (1) bekezdése alapján mentes az adó alól (a beszerzései után sem vonja le az áfát). Három éve a cég az ügyvezetőnek vásárolt egy személygépkocsit, ami után az áfát nem helyezte levonásba. Közben (másfél éve) állategészségügyi szolgáltatást is végez a cég, ami áfás tevékenység. Az ügyvezető ezt követően mindkét tevékenység vezetésében részt vett. Helyesen járunk el, ha idén év végén eladja a cég a személygépkocsit, azt áfamentesen számlázza? Ha nyílt végű pénzügyi lízing keretében új személygépkocsit szerez be a cég, az áfa-visszaigénylés tekintetében hogyan járjon el helyesen, az adott feltételek mellett? Köszönöm válaszukat.

Ingatlanfelújítás áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. idegen ingatlanon – földhivatalnál lakóingatlanként bejegyzett – felújítást végez. A felújítás után az ingatlant üzletként fogja használni. A felújítási számlák áfatartalmát visszaigényelheti-e a kft.? Köszönettel.

Ingatlanfelújítás áfája Kérdés

Tisztelt Adózóna! Egy ügyfelem (kft.) magánszemélytől vásárolt ingatlant újít fel. A felújítással kapcsolatban felmerült kiadások áfáját levonásba helyeztük. A kft. az ingatlant hasznosítani szeretné, felújítás után bérbe fogja adni különböző cégeknek, magánszemélyeknek. Kérdésem, hogy a jelenleg göngyölített áfavisszaigényelhető-e, amennyiben a bérbeadás tekintetében nem jelentkezett be az áfakör hatálya alá? Válaszukat előre is köszönöm.

Áfakérdés Kérdés

Tisztelt Adózóna Negyedéves áfabevalló őstermelő 2019.08.27-i keltezésű, 2019.02.07. teljesítésű mínuszos számlákat kapott, „korrekció” megjegyzéssel. A számlák között van vetőmagvásárlás is, ami fordított adózású. Az első negyedévben a számlák figyelembe lettek véve a levonható áfában, visszaigénylés volt ekkor. A kérdés most az, hogy az első negyedévi áfabevallást önellenőrizni kell-e, mivel ezekkel a számlákkal csökkent volna a visszaigénylés összege, amit most be kell fizetni, nem lehet a harmadik negyedévi bevallásban figyelembe venni (most egyébként sincs visszaigénylés, csak átvihető követelés)? Köszönöm a választ!

Külföldi áfa visszaigénylése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi esetben kérném szíves segítségét. Áfakörbe tartozó magyarországi kft. Németországban vásárolt kisteherautót a cég számára. A kifizetett áfa 2313 euró volt. Jól tudom-e, hogy ezt az áfaösszeget a magyar kft. visszaigényelheti a NAV-on keresztül? És erre az ELEKÁFA elnevezésű nyomtatvány szolgál? Illetve, ha visszaigényelhető az áfa, akkor az ELEKÁFA nyomtatványt mikor lehet leghamarabb benyújtani? 2020 januárjában? Mert, ha jól értelmezem, ez éves időszakra szól? Vagy benyújtható már a tárgyévben is? Tájékoztatásukat előre is köszönöm! Kiss Beáta

MOSS – áfa-visszaigénylés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy amerikai székhellyel rendelkező cég magyar cégünk részére 27%-os magyar áfakulccsal állítja ki a számláit. A igénybe vett szolgáltatás elektronikus oktatás, tehát részét képezi a távolról nyújtható szolgáltatásoknak, így része a MOSS-rendszernek. Kértem a partnert, hogy a számlát áfa nélkül állítsa ki, mivel cégünk rendelkezik EU-s adószámmal, melyet meg is adtunk a vásárlás során, és a számlán is feltüntettük. Azt a választ kaptam, hogy mivel ők egy B2C platform, ezért náluk minden beszerzésre számolnak fel áfaösszeget, függetlenül attól, hogy cégként vagy magánszemélyként vesszük igénybe a szolgáltatásukat. A megfizetett áfaösszeget pedig igényeljük vissza a magyar adóhatóságtól. Kérdésem az, hogy ebben az esetben igaza van-e az amerikai partnernek, és valóban beállíthatom-e levonható adóként ezt az áfaösszeget az adóbevallásomban? Köszönöm válaszát!

Cégautó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem, melyben segítségét szeretném kérni, 9 személyes kisbuszra vonatkozik. Mégpedig arra, hogy NEM ÚJ (lízingre vásárolt) gépjármű vásárlásánál visszaigényelhető-e az üzemanyag, valamint a vásárlási összeg áfája, mivel 2500 kilogramm fölötti a gépjármű súlya, és csak munkába járás céljából van használva? Illetve azokra a cégautókra, amelyek után fizetünk gépjárműadót, szükséges-e menetlevelet vezetni, valamint hogy 2500 kilogramm súly felett szükséges-e gépjárműadót fizetni, ha nem, akkor visszaigényelhető-e az üzemanyag áfája? Megtisztelő válaszát előre is köszönöm!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kedvezményezett átalakulás

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Kkv-besorolás

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Céltartalék követelésre

Greff Magdolna

okleveles adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 március
H K Sze Cs P Sz V
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs