146 találat a(z) áfa visszaigénylése cimkére

Zárt végű pénzügyi lízing Kérdés

Zárt végű lízingre vásárolt 6 személyes Opel (D)Vivaro Combi gépjárműre az áfa visszaigényelhető?

Tehergépjármű/mentő Kérdés

Egy assistance cég, amely az áfakörben van, utas- és vagyonbiztosító-társaságok mögött látja el a feladatait, többnyire közvetített szolgáltatást végez, egy teherautót venne. A forgalmiban teherautó szerepel, és magyarországi gyárból vásárol. Ezt a teherautót egy horvát céggel mentővé alakítja, majd a mentőt bérbe adja szintén kapcsolt vállalkozásban lévő áfamentes cégének, amely betegszállítással foglalkozik. Az üzembentartó a bérlő cég lenne. A kérdésem: az áfás cég visszaigényelheti-e az áfát a teherautó/mentő után? Köszönöm válaszát!

Áfa visszaigénylése alanyi mentesként végelszámolás miatt II. Kérdés

Tisztelt Szakértő! Újfent feltenném kérdésemet, és szeretném, ha valamilyen jogszabályi háttérre hivatkozna válaszában. A könyvelt bt. 12.31-ig áfaalany volt, és következő időszakra átvihető áfakövetelést (110 ezer forintot) halmozott fel negyedévesként. Január 1-jével kilépett az áfakörből, és elkezdte a végelszámolást, melyet 05.08-ával tervez befejezni. Ön szerint az áfás időszakból származó, következő időszakra szóló követelés visszaigényelhető a megszűnés miatt, ugyanakkor a NAV visszadobta a bevallást, mert szerintük amikor kilépett az áfakörből, lemondott az áfaköveteléséről. Jogszabályra az ügyintéző nem tudott hivatkozni, hogy miért nem jár vissza az áfa, csak azt tudja megmondani, mikor jár vissza, és ez az eset nincs a meghatározottak között, szerintük. Tudna segíteni? Köszönettel és tisztelettel: Sárközi Annamária

Teherautó-vásárlás, áfa visszaigénylése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem áfaalany, csak adóköteles értékesítést végez. Gépjárművet szeretne vásárolni, amely a forgalmi engedélye alapján és a VTSZ-besorolása alapján is tehergépjárműnek minősül, így az áfatörvény szerint fennáll a forgalmi adó visszaigénylésének feltétele. Az szja-törvény szerint viszont az autó személygépkocsinak minősül, amely után cégautóadó-fizetési kötelezettség fennáll. Mivel az áfatörvény nem ad fogalommeghatározást a személygépjármű, a tehergépjármű fogalmára, így figyelemmel kell-e lennünk az szja-törvény rendelkezéseire és a beszerzés utáni áfát nem szabad visszaigényelnünk? Emlékezetem szerint korábban volt egy erre vonatkozó NAV-iránymutatás, de most nem leltem fel. Segítségét megköszönöm: Borsosné Pál Ildikó

Ingatlan értékesítése, áfa Kérdés

Kft. 2014-ben új lakást vásárolt, amelyet iroda céljára használ. A használatbavételi engedély 2014. novemberben emelkedett jogerőre. Az áfát nem igényeltük vissza a beszerzéskor. Most, 2016 szeptemberében eladja a lakást. A lakás mérete 90 négyzetméter. Jól értelmezem-e, hogy 5 százalék áfa felszámításával értékesítheti? Illetve milyen lehetőség van a vásárláskor le nem vont áfa visszaigénylésére? Köszönöm válaszát.

Áfa visszaigénylés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Családi gazdálkodó haszongépjárművet vásárolt. A gépjárműről megkapta a számlát 03.28. teljesítési dátummal, és pénzügyileg rendezte is ezen a napon, a forgalmi engedély dátuma 04.03. Ebben az esetben van jelentősége a fogalmi engedély dátumának áfa visszaigénylési szempontból? Visszaigényelhető az áfa még 03 hóban, vagy csak 04 hóban?

Külföldi áfa visszaigénylése Kérdés

Tisztelt Szakértő!Kérdésem a következő: egy magyarországi egyéni vállalkozó, aki az áfát az általános szabályok szerint fizeti meg és mezőgazdasági tevékenységetfolytat, németországban vásárolt egy tárgyi eszközt. Mivel nincs közösségi adószáma, német áfás számlát kapott és ki is egyenlítette. 1)Van-e lehetőség az áfa visszaigénylésére, és ha igen hogyan?2)A belföldi áfa bevallás melyik sorában kell ezt a beszerzést szerepeltetni?

Áfa visszaigénylése Kérdés

2012.12.31-én készpénzes számlán egy kft. tehergépkocsit vásárolt, adásvételi szerződés van hozzá. Az átírás 2013. 01. 14-én történt meg a forgalmi engedély szerint. Vissza lehet-e igényelni az áfát 2012. 12. hóban?

Részletre vásárolt telefon áfa-elszámolása Kérdés

A számla kiállításakor igényelhetem vissza az áfát vagy a törlesztőrészletek befiztésekor?

Köszhasznú társaság - áfa visszaigénylése Kérdés

Közhasznú társaság afaalany, havi bevalló, támogatásból beruház, 30-70 % az önrész és a támogatás aránya, van saját tevékenységből árbevétele, folyamatában a beruházás áfáját visszaigényelheti-e? Köszönöm válaszukat.

Személygépkocsi és üzemanyaga áfájának visszaigénylése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Taxis egyéni vállalkozó az ÁFA törvény alapján bizonyos feltételek mellett visszaigényelheti a munkaeszközként használt személygépkocsi forgalmi adóját. Kérdésem, hogy a személygépkocsi üzemanyagának áfája is levonható-e, ill. milyen feltételekkel, benzin, gázolaj, autógáz, vagy CNG esetén.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Garantált bérminimum vagy minimálbér

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Ingatlan-bérbeadás adózása

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Mérlegbeszámoló tipusa

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink