6 találat a(z) áfa területi hatályán kívüli cimkére

Alanyi adómentes külföldön szolgáltat Kérdés

Áfa 5. Kérdés

Export számla Kérdés

Közösségi beszerzés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyarországon bejegyzett kft. (közösségi adószámmal rendelkezik) EXW paritással Svédországban terméket szerez be, melyet ukrán adóalany felé értékesít, DAP Ukrajna (azaz Ukrajna területére leszállítva). A termék fuvarozását az eladó magyar kft. valósítja meg, az értékét az eladási árba beépíti. A terméket Svédországból egyenesen a harmadik országbeli adóalanyhoz szállítják, Magyarország érintése nélkül, úgy, hogy Lengyelországban hagyja el a közösség területét. A terméket a harmadik országban vámkezelik, ennek megtörténtéről a magyar kft. megkapja a megfelelő igazolásokat, dokumentumokat. Az alábbi kérdések tisztázásához kérjük szíves segítségüket: 1.) A magyar kft. kezelheti-e a svéd-magyar ügyletet közösségi termékbeszerzésként? 2.) A magyar kft. kezelheti-e a magyar-harmadik országbeli ügyletet termékexportként? 3.) Az áfatörvény megítélése szempontjából szükséges-e a magyar kft.-nek akár Svédországban vagy Lengyelországban áfa adóregisztrációval rendelkeznie? 4. Tekinthető-e mindkét ügylet áfa területi hatályán kívülinek? Megtisztelő válaszukat ez úton is köszönöm.

Szerb számla befogadása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyar cég bérel Szerbiában irodát, amiről készül bérleti díj számla és a szerb vállalkozás kiszámláz még a magyar cég felé egyéb üzletviteli tanácsadást is. A bérleti díj számla teljesítési helye Szerbia, és ezért áfa területi hatályán kívüli, ezért nem is tüntethető fel áfa? Az áfabevallásban szerepeltetnem kell? Az egyéb üzletviteli tanácsadás szolgáltatás teljesítési helye Magyarország? Áfamentes számlát állít ki a szerb cég, de a magyar válalkozás az áfabevallásban az áfát fizetendő és levonható adóként is bevallja? Hogyan változik mindez, ha 3 havi előleget utal a magyar cég a szerbnek számla alapján? Köszönettel

Magyarországi székhelyű cég számláz szolgáltatást EU országbeli magyarországi diplomáciai képviseletnek Kérdés

Magyarországi székhelyű cég ("A" cég) légtechnikai rendszer átalakítására kötött szerződést az EU egy országában található magyarországi diplomáciai képviselettel, amit annak irodaházában végeznek. Az áfatörvény (2007. évi CXXVII. tv.)107. § (1) a) pontja, valamint a diplomáciai kapcsolatokról szóló 1965.évi 22. törvényerejű rendelet alapján a szerződésben foglalt szolgáltatás nyújtása mentes az adó alól. Helyesen járt-e el a magyar cég, ha az EU-s magyar diplomáciai képviseletnek áfa területi hatályán kívüli számlát állított ki? Továbbá ezen "A" cég megbízott egy szintén magyarországi székhelyű céget ("B" céget) mint alvállalkozót ezen munka tényleges elvégzésére az adott EU-s országban. Ezen magyarországi két ("A" mint megrendelő és "B" mint alvállalkozó) cég hogyan számlázzon egymásnak az áfa tekintetében? Keletkezik áfafizetési kötelezettség? Segítségüket előre is köszönöm!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Ingatlanbérlet, rezsi elszámolása

Nagy Norbert

adószakértő

Egyesület végelszámolásának nyomtatványai II.

Pölöskei Pálné

adószakértő

Táppénzjogosultság vége

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs