172 találat a(z) áfás számla cimkére

Pénztárgép napi készpénzállománya Kérdés

Tisztelt Szakértő! Várom szíves válaszát alábbi kérdésemre. Mélygarázsban használt NAV-engedélyes pénztárgép csak abban az esetben tud áfás számlát kiállítani, ha a pénztárgépbe beütik az összeget, amelyről áfás.számlát kér a vendég. Ez akkor jelent problémát, ha a vendég már a parkolóautomatánál kifizette a parkolási díjat. Sajnos hiába írtuk ki az automatákra, hogy áfás számla igénylése esetén az ablaknál fizessenek, sokan ezt nem így teszik. Mivel a számla kiállítását nem tagadhatjuk meg, így duplázódik az árbevétel. Ezt úgy javítjuk, hogy az áfás számla összegét levonjuk az automata aznapi bevételéből. Napközben viszont ebben az esetben a pénztárgép napi készpénzállománya nem egyezik meg a tényleges pénzkészlettel, hiszen az automatánál fizettek. Helyes ez a megoldás, ha nem, mi a teendő? Köszönettel: Havasi Györgyi

Cég nevére kért számla kifizetése saját bankkártyával Cikk

Bt. nevére kért számlát magánszemély egyenlítette ki a saját bankkártyájával. Az üzletben szóltak neki, hogy a magánszámláról történő bankkártyás fizetés nem szabályos. Igaz-e ez, és van-e erre vonatkozó törvény, szabály? – kérdezte olvasónk. Hunyadné Szűts Veronika igazságügyi adó- és járulékszakértő válaszolt.

USA, áfás számla Kérdés

Tisztelt Szakértő! Amerikai cég 27 százalékos áfás számlát bocsátott ki vállalkozásunk részére. A számla interneten keresztül végezhető vizsgáról szól. A cég nem rendelkezik EU-s vagy magyar adószámmal. Kérdésem: jó így ez a számla, visszaigényelhetem, esetleg itt érvényes a B2B viszony? Köszönettel várom válaszát, üdvözlettel Anna

Családi gazdaság Kérdés

Adott egy 4 tagú családi gazdaság, melyben csak a vezető rendelkezik őstermelői igazolvánnyal (nem közös) és ő kért adószámot, kompenzációs felár mellett alanyi adómentességet választott. Értékesítéseit a vevők kompenzációs felár alkalmazása mellett felvásárlási jegyen bizonylatolták. Az eddig befolyt összeg 4 millió forint kompenzációs felárral együtt. Értékesíteni szeretne (adóalanynak) saját tulajdonú erdőjéből lábon álló fát, melyről számlát kell az értékesítéshez kibocsátania, vevője nem alkalmaz felvásárlási jegyet. Az szja-törvény szerint fog adózni, mivel az erdőgazdálkodó az őstermelői is, ezért választhatja ezen adózási módot, a bevétel egyenlő arányban osztódik a családi gazdaság tagjai között. A lábon álló fa értéke 10 millió forint lesz, mely a 8 millió forint adómentes határ összegét egy számlában túllépi. A számlát hogyan kell kibocsátania, 10 millió Ft + 27% áfa, vagy 10 millió Ft adómentesen? Az ügylet utáni termékek értékesítéseit továbbra is kompenzációs felár alkalmazásával kívánja megoldani (kb. 5 millió Ft) a felvásárlók felé (2 millió euró alatt marad). Megteheti-e vagy áfás számlát kell a fa értékesítését követően kibocsátania?

Katás áfás számla lejelentése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérném segítségét a következő problémában: katás bt. áfás kézi számlát állít ki. Mikor kell lejelentenie, ha a számla bruttó összege 2 500 0000 Ft, a teljesítés kelte: 2018. 08. 21., a kiállítás kelte: 2018. 08. 31. és a fizetési határidő: 2018. 09. 30. Tekintettel arra, hogy a katás bt. pénzforgalmi elszámolású, így ezen számla mikor kell, hogy lejelentve legyen, 2018. 08. 31-én, vagy 2018. 09. 30-án. Köszönettel: Géczi Sándorné

Fordított áfás számla Kérdés

Tisztelt Szakértő! Mezőgazdasági őstermelő, aki áfa körös olyan fordított áfás számlát kapott vetőmagról, ahol a teljesítés 2018.02.14., kelte: 2018.04.04. ebben az esetben melyik negyedéves bevallásba kell bevallani a számla értékét. Válasza sürgős lenne! Köszönöm

Számla szétbontása Kérdés

„Számla 100 ezer forintot elérő áfatartalomnál” című kérdésre adott válaszban Dr. Kelemen László adószakértőtől olvastam az alábbiakat: "Az viszont kiderül a számlabefogadó jelentéséből, ha a számlakibocsátó készakarva bontja meg a számlázását 100 ezer forint alatti áfás számlákra, hogy elkerülje az online adatszolgáltatási kötelezettséget, abban az esetben lehet szankcióra számítani." Egy élelmiszer- és vegyiáru-nagykereskedelemmel foglalkozó társaság boltokat szolgál ki. A boltokból előfordul 5-600 tételes megrendelés is. A megrendeléseket a gyorsabb szedés érdekében polcsoronként szétszedjük kiszedési listákra. A számlázórendszerünk ezekből a szedési listákból készíti el a számlát, minden szedési listából egy számlát, több szedési listából nem tud egy összesített számlát kiállítani. Emiatt előfordulhat, hogy egy vevő felé egy telephelyre, egy fuvarban történő szállításról több számla készül. Amennyiben egy számla készülne, sok esetben adatszolgáltatási kötelezettsége lenne a társaságnak, de a szétbontás miatt nem. Ebben az esetben is minősítheti úgy az adóhivatal, hogy amiatt szedtük szét a számláinkat, mert el kívánjuk kerülni az adatszolgáltatást, hivatkozhatunk-e arra, hogy a társaságnál évek óta ez a bevett gyakorlat?

Amerikai cég – szálláshely-közvetítés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kéréseim a következők, amelyek megválaszolásában szeretném a segítségét kérni: 1.) Magyarországi adószámos magánszemélyek (szállásadók) megbíznának egy amerikai céget azzal, hogy külföldi, esetenként magyar magánszemélyeknek (vendégek) hirdessék a lakásaikat, online felületen. A vendégek a szállásadóktól kapnák meg a számlát, az amerikai cég a vendégeknek számlázna jutalékot, beszednék mind a jutalék, mind a szállásdíj összegét, és a szállásdíjat utalnák a szállásadóknak. Ez megengedhető, hogy online felületen ne közvetlenül a szállásadó hirdesse a szállást? 2.) Amerikai cég esetenként magyar cégtől venne igénybe szálláshelyet a vendégeknek. Ebben az esetben a teljesítés helye külföld vagy belföld lenne (áfa területi hatályán kívüli a számla vagy 18 százalékos áfás, amit a magyar cég kiállít)? 3.) Mikor kellene az amerikai cégnek Magyarországon bejelentkeznie, és adószámot kérnie?4.) Jól gondolom, hogy mivel a szállásadók a vendégeknek számláznak, ezért áfás számlát kell kiállítaniuk, kivéve, ha alanyi mentességet választottak? Köszönettel: Ági

Alanyi mentes cég közösségi termékbeszerzése Kérdés

Tisztelt Cím! Egy alanyi mentes kft. Hollandiából terméket rendelt, de az áru nem érkezett meg, mivel a holland fél úgy szállította volna be az országba, hogy a termékre jutó áfát megfizeti a cég. Mivel a kft. nem fizette meg feléjük az áfát, ezért az áru be sem érkezett Magyarországra. A számla összege előre el lett utalva a holland félnek, az rendben volt. Ebben az esetben valóban meg kellett volna-e fizetni a holland félnek az áfát vagy a magyar NAV felé kellett volna bevallást és befizetést teljesíteni? A lebonyolítás nem világos, mert áfát kell fizetni, hisz a cég nem áfás és nem is áfásan értékesítette volna itthon. Várom válaszukat.

Eva alatti áfa Kérdés

2018. január 1-jével ügyvédi iroda áttért az eva hatálya alá, addig alanyi mentesként számlázott. Eva alatt kiállíthat áfatartalmú számlát?

Közösségen belül igénybevett szolgáltatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk (belföldi vállalkozás, közösségi adószámmal rendelkezik) szlovák adóalanytól vesz igénybe 'műszaki vizsgálat, elemzés – TEÁOR7120' alá tartozó gépjárművekhez kapcsolódó állapotfelmérést, műszaki szakértői vizsgálatot. Ezen gépjárműveken végzett szakértői vizsgálatot Magyarországon végzi a szlovák adóalany. A szlovák társaságnak Magyarországon nincs székhelye, telephelye. A szolgáltatás elvégzéséhez mobil eszközökkel rendelkezik a szlovák társaság, ami egy gépjárműben szállítható. Ezen szolgáltatást a magyarországi társaság közvetített szolgáltatás igénybevételeként kezeli. Kérdésem, hogy a szlovák társaságnak a magyarországi társaság részére áfás vagy áfa területi hatályán kívüli számlát kell kiállítania? Válaszukat előre is köszönöm!

Áfa Kérdés

Kereskedő vállalkozás Ausztriában vásárolt árut. A számlát az eladó áfásan állította ki, a vevő a bruttó értéket kifizette. 1. Lehetőség/remény van-e az így megfizetett áfát ELEKAFA-n visszaigényelni/visszakapni? 2. Hogyan kell ezt a számlát könyvelni, illetve az áfa-bevallásban szerepeltetni? (Például bruttó, vagy nettó összeg kerül a 14. és a 69. sorba? Kell-e összesítő nyilatkozatban szerepeltetni? Ha igen, akkor a bruttó, vagy a nettó összeget?) Köszönöm a segítséget.

Tehergépkocsi vásárlás EU-n belül. Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. tehergépkocsit vásárolt Ausztriában, illetve Németországban nettó értékű számlával. Ezeket a tgk-at Magyarországon értékesíti áfás számlával. A tgk-k nem tárgyi eszközök. Konkrétan eladásra vásárolta, de a cég nem tipikus autókereskedő, mással is foglalkozik. Az lenne a kérdésem, hogy ezen beszerzéseket külföldi árubeszerzésként könyvelheti-e, illetve, hogy az áfabevallásban hogyan kell szerepeltetni ezen beszerzéseket? Köszönöm!

Vitorláshajó vásárlása, eladása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk áfaalany, használt vitorláshajó vásárlását tervezzük EU-s magánszemélytől. Terveink szerint cégünk tárgyi eszközei között szerepeltetnénk dolgozóink üdültetési céljából. Milyen adóvonzatai lehetnek az üdültetési célra vásárolt hajónak? Kérdésünk, amennyiben a hajót a későbbiekben értékesítenénk belföldi magánszemélynek, áfás számlát kell-e kiállítanunk, illetve ugyanígy kell-e eljárnunk, ha nem vesszük tárgyi eszközként nyilvántartásba, hanem azonnal értékesítjük (lenne rá vevőnk). Köszönöm Mikro

Szolgáltatás áfája Romániában Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kérdésem a következő: Kulturális szolgáltatást (előadás) nyújt egy magyar kft., áfabevalló. A megrendelő romániai alapítvány. Az előadás helyszíne (teljesítés helye) Románia. Információim szerint a romániai civil szervezetek nem kapnak EU-s adószámot, nem fizetnek áfát. Ebben az esetben hogyan kell kiállítania a számlát az előadásról a magyar kft.-nek? 1. Felszámítva a magyar 27 százalékos áfát, vagy 2. áfamentesen, és ráírva a számlára, hogy az áfa fizetésére a vevő köteles, vagy 3. valahogy egészen másképp? Köszönöm válaszát! P.Zs.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Magánszemélyek közötti kamatmentes kölcsön adózása

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Átmeneti bányászjáradékos munkaideje

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 október
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs