146 találat a(z) áfás számla cimkére

Áfás számla Kérdés

Nagykereskedelmi tevékenységet folytató cég vagyunk, csak adószámmal rendelkező vevőt szolgálunk ki. Vevőnk egy magyar állampolgárságú magánszemély, aki érvényes osztrák adószámmal rendelkezik. Vásárláskor áfás számlát állítottunk ki az osztrák címre, mert nem vagyunk biztosak benne, hogy kiviszi a vásárolt árut az országból. Kérdés: helyesen állítottuk ki a számlát? Válaszukat előre is köszönjük. Maróthiné. Merida Kft

Idegenvezetés számlázása Kérdés

Üdvözlöm! Az a kérdés merült föl idegenvezetők körében, hogy milyen más számlázási forma/lehetőség áll rendelkezésére annak az idegenvezetőnek, aki A) a túra végén készpénzben kapja a fizetését, és a külföldi vendég előtt nem kíván hosszasan áfás számlát kitölteni; B) több vendég fizet külön-külön a túráért, a vendégeket csak a túra kezdetekor ismeri meg az idegenvezető, így nincs lehetősége előzetesen megírni a számlát részükre egyesével, hanem ezzel a helyszínen kell bajlódnia? Hogyan lehet az idő/írás mennyiségét csökkenteni? Van lehetőség valamiféle nyugta, bevételi pénztárbizonylat vagy egyéb kiadására a hosszú, részletes áfás számla helyett? Köszönöm!

Fordított áfa alanyi mentes egyesületnek Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem építésiengedély-köteles beruházást végez 1-es adószámos egyesületnek. Ebben az esetben csak egyenes áfával tudja a számlát kiállítani. Ügyfelem a munka elvégzéséhez alvállalkozókat alkalmaz. Jól gondolom, hogy az alvállalkozó már fordított áfás számlát fog felénk kiállítani, mert épitésiengedély-köteles tevékenységhez végzi a munkáját? Válaszát előre is köszönöm.

Katás adózás Kérdés

Kérdésem, hogy a katás egyéni vállalkozó adózónál a havi 50 000 forint milyen közterheket fed le? Ezzel az egyéni vállalkozó szja, áfa és járulék terhei is fedezve vannak? Áfás számlát kell kiállítani, ha nem alanyi mentességet választott? Továbbá ezzel biztositottá válik? Mi képezi a nyugdija alapját? A választ előre is köszönöm

Családi gazdálkodó fordított adózás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérném szíves segítségét az alábbi kérdésben. Áfakörös, kőműves egyéni vállalkozó építésiengedély-köteles munkát végez családi gazdálkodónál. Helyes-e, ha a kőművesmunkáról kiállított számlát fordított áfásan állítja ki a vállalkozó?

Marketingszolgáltatás – áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk mezőgazdasági tevékenységet folytató kft., melynek szervezésében egész napos szakmai rendezvényre kerül sor. A rendezvényen a vetőmag-kereskedő cégek képviselői jelennek meg, akikkel marketingszolgáltatási szerződést szeretnénk kötni. Ennek értelmében társaságunk lehetőséget biztosít a reklámanyagaik (például plakát, szórólap) kihelyezésére, illetve a rendezvényhez kapcsolódó sajtómegjelenések során megemlítjük az adott céget. Ennek ellenértékeként fix összeget fizet társaságunknak a "szponzor" cég (cégek). Helyesen gondolom-e, hogy ebben az esetben áfás számlát vagyunk kötelesek kiállítani (27 % áfával növelten) marketingszolgáltatás megnevezéssel? Amennyiben az egész napos rendezvény végén az összes vendéget meghívjuk egy vacsorára, ennek a költsége reprezentációnak minősül, és az áfája nem vonható le, illetve szja, valamint ehoköteles lesz? A szakmai részhez kapcsolódóan felmerülő szállítási költség (a központunkból a szakmai rendezvény helyszínére) elszámolható költségként, és az áfája levonható? Segítségét előre is köszönöm! Tímea

Áfa felszámítása EU-s adóalanynak Kérdés

Tisztelt Szakértő! EU-s tagállambeli adóalany megrendelt média-megjelenést, reklámkampányt, egy Z nevű belföldi cégtől. Ez a belföldi cég pedig megrendelte a média-megjelenést meg minden egyebet, ami kell a médiakampányhoz itt Magyarországon. Kérdés: hogyan számlázza szolgáltatását Z, belföldi kft. az EU-s tagállambeli adóalany felé, áfafelszámítással vagy sem? Köszönettel: Ildikó

Pályázati díj áfakulcsa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Amennyiben egy alapítvány áfaalany, és egy pályázatot hirdet (céljának megfelelően), amelyre nevezési díjat szed, úgy áfás-e a nevezési díjról az alapítvány által kiállított számla?

Külföldön bérbadott gép értékesítése belföldi partnernek Kérdés

Tisztelt Szakértő! "A" társaság belföldi (magyar) cég, "B" társaság román székhelyű cég. "C" társaság szintén belföldi cég. "A" cég bérbeadott egy termelőgépet "B" társaságnak úgy, hogy a gépet "B" székhelyére, Romániába elszállította. A bérleti szerződés "A" és "B" között felmondásra került. "A" társaság a gépet – amely még mindig Romániában van – eladja "C" társaságnak, és gondoskodik a Romániából Magyarországra ("C" székhelyére) történő elszállításról. Kérdés, hogy "A" cég milyen – áfás vagy nem áfás –számlát kell, hogy kiállítson a gépértékesítésről "C" társaság felé, miután a terméket Romániából Magyarországra szállítják? Válaszát köszönöm!

Alanyi mentes cég ingatlaneladása Kérdés

Alanyi mentes cég eladná a lakóingatlanát. Áfásan vagy áfa nélkül kell számláznia? Beleszámít-e az értékhatárba az ingatlan eladása? A cég eva hatálya alatt, támogatással vette az ingatlant. (Megfizette utána az evát.) Most alanyi mentességet választva a társasági adó alanya. Áttéréskor a nyitó mérlegben kimutatott bekerülési érték 5,8 millió forint volt. Most is hasonló áron tudná értékesíteni a cég. Segítségüket előre is köszönöm.

Kukorica Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy nem mezőgazdasággal foglalkozó általános áfaadóalany kft. (kazán- és fűtőanyag-értékesítés fő profillal) takarmányozásra nem alkalmas, vegyszermentes kukoricát vásárolt, amiről az eladó cég fordított áfás számlát állított ki. A kft. ezt a kukoricát már fűtőanyagként fogja értékesíteni. Kérdésem, hogy neki is fordított áfás számlát kell-e kiállítania, vagy az általános áfaszabályok szerint kell számláznia, tehát áfa felszámításával?

Reklámszolgáltatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk hirdetési kampányt rendelt meg Magyarországon. Lehetősége van az igénybe vett szolgáltatást EU-n kívüli, külföldi partnerének átszámlázni, mivel a kampányban ő is érintett. Kérdésem, hogy erre az esetre vonatkozik-e a 38. §, azaz, hogy a szolgáltatás helye Magyarország, s áfásan kell kiszámlázni? Köszönöm.

Számlázás Kérdés

Egy magyar kft. kereskedelmi árut vásárol Romániában (szállítója a magyar kft.-nek)? Ezt az árut eladja Romániában (vevője a magyar kft.-nek). Az áru nem jön be Magyarországra, hanem úgy szól a megállapodás, hogy egyből a román vevőhöz szállítják. Kérdés, hogy ilyen esetben a magyar kft. milyen számlát állít ki áfa szempontjából: áfásat vagy áfamenteset? Adó Fórum 2010 Kft.

Bérmunka uniós cégnek, de magyarországi leszállítással Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk („A” Kft.) bérmunkát végez uniós adószámmal rendelkező, német GmbH részére. A megmunkáláshoz szükséges anyagot a német megrendelő biztosítja. A megmunkált terméket fuvarozó elszállítja egy magyar székhelyű, magyar adószámmal rendelkező vállalkozáshoz, „B” Kft.-hez. „B” Kft. tovább munkálja a terméket. A német GmbH nem rendelkezik Magyarországon se székhellyel, se telephellyel, ugyanakkor rendelkezik magyar adószámmal. Kérdés az, hogy „A” Kft. a német GmbH részére az elvégzett munkáról egyenes vagy fordított áfás számlát kell, hogy kiállítson? Köszönettel: Dénes Katalin

Munkagép bérleti díjának áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelünk gépkocsik és munkagépek bérbeadásával foglalkozik. Bérbevennének tőle egy lánctalpas kotrógépet. A bérlő azt kéri, hogy a bérleti díjat fordított áfás számlával állítsuk ki. Tudomásom szerint a munkagép önmagában történő bérbeadása/kölcsönzése az áfatörvény szerint bérbeadásnak minősül, ami nem tartozik a fordított adózás szabályai alá. Van ebben esetleg valami változás? Kérhet ilyen számlát a bérlő? Köszönöm szépen a segítséget!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Távolléti díj számítása

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Eurós előleg

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close