192 találat a(z) visszaigénylés cimkére

Közösségen belüli szolgáltatás igénybevétel Kérdés

Tisztelt Szakértő! A segítségét szeretném kérni egy közösségen belül igénybe vett szolgáltatás számlájával kapcsolatban. Egy spanyol cég 0 százalék áfa összeggel számlázott a magyar kft. felé részvételi díjat, feltüntetve megjegyzésben, hogy adómentes EU-s kereskedelem. A magyar kft. közösségi adószáma szerepel a számlán. Az Európai Bizottság holnapján a közösségi adószám érvényességének ellenőrzésénél lekérdezve az eladó spanyol cég adószáma érvénytelen volt. Hogyan kell ezt a számlát könyvelni áfa szempontjából? A 18A60-as bevallásban az érvénytelen adószámot fel kell tüntetni? A számla végösszegére rászámolva a 27 százalék áfa összeget be kell vallani fizetendő áfaként a NAV felé, a levonható áfát pedig nem szabad visszaigényelni? Válaszát előre is köszönöm!

Ausztriai áfa visszaigénylése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyar, EU-s adószámmal rendelkező cég készpénzért vásárolt árut és munkaruhát Ausztriában. Az eladó áfás számlát adott az értékesítésről. Visszaigényelhető ez az áfa az osztrák adóhivataltól? Ha igen, mi az eljárás menete, s milyen címszóval lehet az áfát visszaigényelni? Köszönöm!

Tárgyieszköz-beszerzés utáni áfa-visszaigénylés Kérdés

Egyéni vállalkozó RÉSZLETFIZETÉSSEL vásárolt nem kis értékű tárgyi eszközt. A vállalkozó pénztárkönyvet vezet (pénzforgalmi szemlélet). A beszerzéskor visszaigényelheti-e az eszköz teljes áfáját, vagy csak a részletek kifizetési ütemében igényelheti vissza?

Tárgyi eszköz értékesítésekor felszámítandó áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Sportági szakszövetségként áfaalanyok vagyunk. Az áfatörvény 85. § (1) bekezdés m) pontja szerint áfamentes a sporttal kapcsolatos tevékenységünk, ezért a mentes tevékenységhez beszerzett tárgyi eszközök áfáját nem vonjuk le, hanem a bruttó (áfával növelt) összeget aktiváljuk és amortizáljuk. Amennyiben értékesítjük ezeket a tárgyi eszközöket (sportegyesületeknek, magánszemélyeknek), fel kell-e számítanunk áfát, ha igen, élhetünk-e az arányos rész levonási lehetőséggel (60 hónapon belül)? Az áfabevallásban a levonható részt miként tudjuk szerepeltetni? Válaszát köszönjük!

Nyílt végű lízingelt személyautó áfa-visszaigénylése Kérdés

Tisztelt Dr. Kelemen László Adószakértő, Jogász Úr! Olvastam a személygépkocsi nyílt lízingelésre adött válaszát, és egyértelműen úgy értelmeztem, hogy személyautóra nem lehet visszaigényelni az áfát a kft.-nek. Ezt azért kérdezem, mert ügyfelem lízingel egy nagyon drága, új autót a kft.-je részére, ahol a bank nyílt végü pénzügyi lízingszerződés előzetes fizetési ütemezésében az első befizetett összeget is tőke plusz áfarészletnek írta. Számlát nem állított ki. Nem merem az áfát visszaigényelni. A bank azt a tájékoztatást adta, hogy nyugodtan visszaigényelhetem, bár kértem, hogy ezt írásban erősítse meg, de azt a választ kaptam, hogy a bank erre nem jogosult. Szeretném, ha az Adószakértő Úr konkrétan válaszolna, hogy ilyenkor mit csináljak. Az ügyvezetővel ezért sajnos vitába kerültem. Nagyon várom a válaszát, köszönettel.

Számla pénzneme: forint vagy euró? Cikk

Internetes hirdetésről kapott számlán forintban és "tájékoztatásul" euróban is szerepel a végösszeg. A pénzügyi teljesítés "vásárlás hitelkártyával" jogcímen történik, a vevő bankszámláját az euróértéket a napi árfolyammal számolva terheli meg a bank, ami így nem egyezik meg a számla forintösszegével. A szerződés nem tér ki a fizetés pénznemére. A számlát forintos vagy eurós számlaként kell kezelni? – kérdezte olvasónk. Hunyadné Szűts Veronika igazságügyi adó- és járulékszakértő válaszolt.

Társasház áfájának visszaigénylése Kérdés

Tisztelt Szakértő! A társasház tulajdoni lapján "egyéb helyiség" megnevezése szerepel. A társasház vásárlója egy áfás kft., amely a teljes eszmei hányadot megvásárolta. Az ingatlant jelenleg üzletek bérlik. A vásárlás fordított áfásan történt. Kérdésem arra irányul, hogy a társasházi ingatlan áfájának visszaigénylését tiltja-e bármilyen rendelkezés? Köszönettel.

Nylt végű lízing és az áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kérdésem az alábbi lenne. Társaság cégautót vásárol nyílt végű pénzügyi lízing keretében. Februárban előleget fizetett, arról áfás előlegszámlát kapott. Július 26-án előleget fizetett, arról is áfás számlát kapott, a kereskedő állítja ki az előlegről a számlákat. A szerződést 2018. 07. 20-ai teljesítéssel írják alá. A bank a két előleg értékével megegyezően kiad egy számlát 2018. 07. 20-ai dátummal, de a tartalma a számlájának "tőketörlesztés". Kérdésem: ez alapján az áfa levonható, mert nyílt végű a lízing, nem bérletnek kellene szerepelnie a banki számlán? Válaszukat nagyon várom, köszönettel: Birwin

Bérbe vett autó áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk személygépkocsit vett bérbe. Csak hivatalos célra használja. Az lenne a kérdésem, hogy a költségei – alkatrész, szervizdíj – áfáját milyen feltételekkel igényelheti vissza? Előre is köszönöm.

Visszaigényelt környezetvédelmi termékdíj könyvelése Kérdés

Tisztelt Szakértő! A visszaigényelt környezetvédelmi termékdíj helyes könyvelésével kapcsolatban kérem segítségét. Társaságunk továbbértékesítés céljából külföldről hoz be gumiabroncsokat, mely után a megfizetett termékdíjat a következőképpen könyveljük: T: 26. Kereskedelmi áruk - K: 46 Környezetvédelmi termékdíj. Utólag a külföldre kiszállított tételek után a megfizetett termékdíjat visszaigényeljük. A visszaigényelt termékdíj könyvelésére többféle megoldásról olvastam. Egyik esetben a belföldi értékesítés nettó árbevételét, másik esetnél az ELÁBÉ-t, harmadiknál az egyéb bevételt tüntették fel a 46-os környezetvédelmi termékdíj ellenszámlájaként. Kérem segítségét, hogy a visszaigényelt összeg valóban a helyére kerüljön a könyvelésünkben! Köszönettel!

Új lakás továbbértékesítése esetén utólagos áfalevonás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Új lakás értékesítésével kapcsolatos áfaügyben szeretnék segítséget kérni. Adott egy bt., aki építési szerződés keretében megrendelt egy új lakás építést, saját célra 2017-ben. A kivitelező a telekhányadról áfás számlát, a lakás építésről pedig fordított áfás számlákat állított ki a kivitelezés során (vállalkozói díj), ami után az 5 százalék áfát a bt. befizette, mivel nem helyezhette levonásba az áfatörvény 124. §-a alapján. Jelenleg a lakás szerkezetkész állapotban van, még nincs használatbavételi engedély. A bt. meggondolta magát és szeretné értékesíteni a lakást, mivel nem az elképzelése szerint készült el. Kérdésem, hogy amennyiben most értékesíti a lakást nettó + 5 százalék áfa értékben, a kivitelezés során befizetett áfa utólag levonásba helyezhető-e? Ha igen, akkor ennek mi a módja, önellenőrzés keretében visszaigényli vagy utólagosan helyezi levonásba? A könyvelésben befejezetlen beruházásként szerepel a lakás. Köszönöm a segítséget!

Prémiumelőleg Kérdés

Cégünk 2018. július 01-jétől Hűség prémiumot vezet be, melynek mértéke a cégnél eltöltött idő függvényében kerül megállapításra. A prémium összeg előre havi bontásban, előleg jogcímként kerül kifizetésre a munkavállalók részére. Havi kifizetett összeg mértéke: bruttó 23 500-55 000 forint között alakul. Ennek kifizetéséhez a munkavállaló munkaszerződés-kiegészítés aláírásával vállalja, hogy 365 napon belül munkaviszonyát nem szünteti meg. Amennyiben igen, úgy az addig kifizetett nettó összeget kamatmentesen vissza kell fizetnie. Kérdésem a következő: a munkavállaló aláírja a munkaszerződés-kiegészítést, vállalva a feltételeket, de 10 hónap múlva megszünteti a munkaviszonyát. Az aktuális bérből a prémium előlegnek csak egy részét tudjuk visszavonni, a fennmaradó összeget készpénzben befizeti a pénztárba. Van arra lehetőség, hogy a készpénzben visszafizetett összeg járulékait a cég visszaigényli? Ha igen, milyen formában?

Forditott áfás számlát ad ki az ügyfelem, aki őstermelő Kérdés

Tisztelt szakértő! Visszaigényelheti-e az őstermelő a vetőmagvásárlást, ha forditott áfásan kell kiadni a bevétel számláját

Melyik hónapban lehet visszaigényelni az áfát? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy közért, amely különböző partnerektől szerez be árut. Melyik havi áfabevallásban lehet a beszerzés után azt az áfát visszaigényelni, amelynél a készpénzes (utánvétes) számla esetében a számla kelte: 2018. 06. 30., a teljesítési dátum és fizetési határidő viszont 2018. 07. 02.? Ezek igazából olyan beszerzések, amelyeket a partnerek a saját fuvarozójukkal küldenek el a boltba, így a szállítmány alapját képező számlát már a tényleges áru átadását megelőző napon kiállítják, majd másnap szállítanak és fizeti ki a bolt a beszerzést a szállítónak. Számunkra a megtévesztő itt az, hogy készpénz van feltüntetve a fizetési módra és mégis a számla kelte és a teljesítés dátuma eltér. És mivel a cég negyedéves áfabevalló, így nem tudjuk eldönteni, hogy ebben az esetben melyik időszakra könyveljük a számlát? Segítségüket előre is köszönjük.

Német áfa visszaigénylése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi témában kérném tájékoztatását: Ügyfelem beszerzett egy tehergépjárművet Németországból. A német partner nem rendelkezik közösségi adószámmal, és tájékoztatása szerint mivel nem gépjármű-kereskedő, ezért nem is szükséges számára, ezért a számláját német áfa (19 százalék) felszámításával állította ki, és nem is volt hajlandó arra, hogy a gépjármű Magyarországra való beérkezésének és hatósági nyilvántartásba vételének igazolása után a számlát módosítsa, és a felszámított német áfa összegét visszatérítse. A kérdésem arra vonatkozik, hogy ennek az áfaösszegnek a visszatérítésére van-e jogszabályi lehetőség, esetleg az ELEKÁFA nyomtatvány benyújtásával vissza tudjuk-e igényelni a német adóhatóságtól a német adóalany által részünkre áthárított áfa összegét? Valamint az áfa-bevallásunkban és az összesítő nyilatkozatban kell-e szerepeltetnünk ezt a számlát? Amennyiben igen, azt a német nettó vagy bruttó összeg figyelembe vételével kell megtennünk? Válaszát előre is köszönöm! Cselyuszka Antalné

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Számlabefogadás

Nagy Norbert

adószakértő

Közösségen belüli szolgáltatás

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 október
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close