8 találat a(z) vagyonszerzés cimkére

Lakás ajándékozása kft. részéről Kérdés

Amerikai állampolgár vagyonszerzése Kérdés

Vagyonszerzési illeték megfizetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Mennyi idő áll rendelkezésre ingatlan vásárlása után, hogy a tulajdonrészem után rám eső vagyonszerzési illetéket befizessem? Lehetséges-e halasztást/részletfizetést kérni? Válaszukat előre is köszönöm!

Kft. kiválása bt.-ből Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk, egy kft. kültagként 70 százalékos részesedéssel rendelkezett egy bt.-ben. A kft. vezetősége úgy döntött, hogy kiválik a bt.-ből. A bt. elkészítette a kilépés napjával a közbenső mérleget, mely szerint a kft.-t – vagyoni betétjével arányosan – 60 millió forint értékű vagyon illeti meg. Megállapodás szerint a 60 millió forintot a bt. átutalta a kft. bankszámlájára. A kft. a fenti összeggel megnövelte az eredménytartalékát. Kérdésünk: helyesen könyveltük le a kiválással szerzett vagyont? A 60 millió forintot terheli részünkről bármilyen adó- (egyéb fizetési) kötelezettség? Várjuk válaszát, tisztelettel: Márti

Szerzési érték Kérdés

Tisztelt Szakértő! Házassági életközösség megszűnésekor vagyonmegosztási szerződéssel az egyik fél tulajdonába került egy lakóingatlan, amely addig 1/2-1/2 arányban volt a házastársak tulajdonában. Az ingatlan értékesítése esetén mi minősül ezen ingatlan szerzési értékének? A vagyonmegosztási szerződésben feltüntett értéke? Ugyanis a közös vagyontárgyaknak a vagyonmegosztási szerződésben feltüntetett értéke alapján került meghatározásra, hogy a felek a közös vagyonból milyen arányban részesültek, és ezen értékek szerint számított értékkülönbözet alapján került kivetésre a többletvagyont szerzett fél által fizetendő vagyonátruházási illeték. Válaszát előre is köszönöm.

Feleség illetékmentes vagyonszerzése Kérdés

Tisztelt Szakértő! „A” társaságnak 50-50 százalékos arányban tulajdonosa a férj és a feleség. „A” társaság 100 százalékos tulajdonosa a „B” társaságnak, melynek nagy értékű ingatlan van a tulajdonában. „A” társaság a „B” társaságban fennálló vagyoni betétjét, azaz a 100 százalékos üzletrészt értékesíteni szándékozik a feleség részére. Kérdés: az értékesítés folytán az eddig 5o százalékos végső tulajdonos feleség az illetéktörvény milyen pontja alapján szerezhetné meg a 100 százalékos tulajdonlást illetékmentesen? Annál is inkább kérdéses ez, mert a tulajdonosi szerkezet átrendezésére az elhatározott válásuk miatt kerül sor. Az a lehetőség is érdekel bennünket, ha kisebb arányú tulajdonlás mellett lehetséges csak az illetékmentes vagyonátruházás. Válaszukat előre is köszönöm, Rozgonyi Ildikó

Üzletág-átruházás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk internetszolgáltatási üzletág vásárlására készül. Ezzel kapcsolatban több kérdés is felmerült bennünk. Az Áfa tv. 18. § (1) bekezdés értelmében az apporthoz és a jogutódláshoz hasonlóan, az üzletág-átruházás útján szerzett vagyon, vagyonrész és vagyoni értékű jog tekintetében a szerzőnek a következő feltételeknek kell egyidejűleg megfelelnie: – a szerző már a szerzéskor vagy annak következtében belföldön nyilvántartásba vett adóalany, – szerző kötelezettséget vállal, hogy a szerzéshez, szerzett vagyonhoz fűződő jogok, kötelezettségek őt illetik, illetve terhelik, – sem a szerzéskor, sem azt követően nincs olyan jogállása, amely összeegyeztethetetlen lenne az előző pont alapján esetlegesen felmerülő kötelezettségek teljesítésével (például nem alanyi mentes, nem kompenzációs feláras mezőgazdasági termelő, de bizonyos korlátozással tárgyi mentes tevékenységű lehet, például adott esetben a pénzintézet, mivel csak magának az üzletágnak kell kizárólag adólevonásra jogosító tevékenységet végeznie). Első kérdés: szerző kötelezettséget vállal, hogy a szerzéshez, szerzett vagyonhoz fűződő jogok, kötelezettségek őt illetik, illetve terhelik, ezzel kapcsolatban a kötelezettségvállalás konkrétan mire vonatkozik, mit jelent és azt kinek címezve, milyen formában kell megtenni, és meddig tart? A másik kérdésem az lenne, hogy milyen számviteli bizonylatot kell kiállítani az ügyletről? Kell-e hitelesíttetni annak tartalmát? Köszönettel:

Autóvásárlás, jogosítvány, forgalmi: illeték, kedvezmény mentesség Cikk

Ha autót, pótkocsit vásárol, a vagyonszerzés, de még a vagyoni értékű jog megszerzése után, továbbá az okmányok kiváltásáért is illetéket kell fizetnie. Mikor, mennyit? Kinek jár illetékmentesség? Utánajártunk.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Katás vállalkozó

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 július
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs