41 találat a(z) vállalkozói kivét cimkére

Egyéni vállalkozók, őstermelők, bérbeadók figyelem! Újból itt az adóelőleg-fizetési határidő Cikk

A 2020. évre vonatkozó – második negyedévi adóelőleget az szja-törvény hatálya alá tartozó magánszemélyeknek 2020. július 13-áig kell megfizetniük. Ide sorolhatók az egyéni vállalkozók, az őstermelők és azok a magánszemélyek, akik nem tartoznak az előzőek szerinti körbe, de jogszabály esetükben adóelőleg-fizetési kötelezettséget ír elő, mert például nem kifizetőtől származik az összevonandó jövedelem (bérbeadás).

Nyugdíjas egyéni vállalkozó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Azt szeretném kérdezni, hogy nyugdíjas egyéni vállalkozó, ha év végén kivétet vesz ki, milyen közterhet kell fizetnie? Válaszát előre is köszönöm.

Nyugdíjas vállalkozó adózása Kérdés

Egy saját jogú nyugdíjas egyéni vállalkozó (fizeti a havi 7500 forint egészségügyi szolgáltatási járulékot) október hónapban vállalkozói kivétről döntött. Ennek adó- és járulékterhei, valamint ezek bevallása és befizetése után érdeklődöm.

Fiatal gazda támogatása – kata Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretnék érdeklődni, hogy a KATA járuléka elszámolható-e fiatal gazda támogatásból? Illetve "vállalkozói kivét" elszámolható-e, ha igen, akkor annak van-e max. értéke? Köszönöm szépen!

Családi gazdálkodó vállalkozói kivétje Kérdés

Tisztelt Szakértő! Családi gazdaság vezetője egyéni vállalkozói tevékenységet is végez. A vállalkozói kivét összegét az egyéni vállalkozás vagy a családi gazdaság költségei között kell elszámolni? Köszönöm a válaszukat!

Főállású egyéni vállalkozó minimálbérnél magasabb jövedelme Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünkhöz került egy egyéni vállalkozó, aki – főként a magasabb nyugdíj reményében – évek óta magasabb jövedelem után fizeti meg a járulékokat, mint a garantált bérminimum. Az Adózóna egyik korábbi kérdésre adott válaszában (https://adozona.hu/tb_jarulekok_nyugdij/Amikor_az_is_baj_ha_a_vallalkozo_tobb_jarul_MODQK0) azt olvastam, hogy "a Tbj. 29. paragrafus (3) bekezdése egyértelműen rögzíti, az átalányadózó egyéni vállalkozó a nyugdíjjárulékot átalányban megállapított jövedelme, de havonta minimum a minimálbér alapul vételével köteles megfizetni. A vállalkozónak nincs módja ettől eltérő (magasabb) összeg után nyugdíjjárulékot fizetni, és így magasabb nyugdíj alapjául szolgáló jövedelmet szerezni. Nyilatkozattal magasabb összegű járulékfizetést kizárólag a mezőgazdasági őstermelő vagy az eva szerinti adózást választó egyéni vállalkozó vállalhat." A kérdéses egyéni vállalkozó tételes költségelszámolással állapítja meg a jövedelmét. A HVG TB-különszámában az szerepel, hogy a járulék alapja "legalább" a minimálbér, illetve a garantált bérminimum, ami számomra azt jelzi, hogy a járulékalapja ennél magasabb is lehet. Azonban a 1858-as bevallásban valóban csak az evás vállalkozó és az őstermelő nyilatkozhat magasabb járulékalapról. Jogszabályokból nem tudom egyértelműen kihámozni, hogy a tételes költségelszámolású egyéni vállalkozó esetében mi a helyzet. Fizethet magasabb kivét után járulékot? És ha igen, akkor ez mióta lehetséges? Válaszát előre is köszönöm!

Katás vállalkozó gyed igénylése Kérdés

Tisztelt Széles Imre! Katás egyéni vállalkozó ezen jogviszonya alapján csed ellátásban részesül. Helyes-e az álláspontom: ha az egyéni vállalkozó a csed lejártának a napján megszünteti a vállalkozását, majd másnap indít egy újabbat az szja alatt, dolgozik két hetet, produkál egy jó magas vállalkozói kivétet, ami után megfizeti a járulékokat, majd a két hét után benyújtja a gyed igénylését, a gyed alapját az újonnan alapított egyéni vállalkozásában eszközölt kivétje képezi (de legfeljebb a minimálbér kétszeresének 70 százaléka)? A vállalkozó rendelkezik folyamatos 180 napi biztosítási jogviszonnyal [Ebtv. 48. § (3)]. Köszönettel. Pap Attila

Egyéni vállalkozók, figyelem! Fontos adózási határidő közeleg Cikk

Október 12-éig ismét adóelőleget kell fizetniük az egyéni vállalkozóknak. Cikkünkben részletezzük a vállalkozói jövedelem, az átalányban megállapított jövedelem esetén alkalmazandó, valamint a vállalkozói kivét utáni adóelőleg-szabályokat, a fiatal gazdák támogatására vonatkozó tudnivalókat, illetve a 2019. évi változásokat.

Kötelező kivét Kérdés

Tisztelt Szakértő! 1./ Y Kft. tagjai 36 órát meghaladó munkaviszonyban is dolgoznak. A társasági szerződésben az egyik tag az ügyvezető. Kötelesek-e a tagok az Y Kft.-ből vállalkozói kivétet kivenni? 2./ Egyszemélyes kft.-ben nyugdíjas tag dolgozik. Kell-e vállalkozói kivétet kivenni?

Vállalkozói kivét Kérdés

Az alábbi kérdésben kérném segítségüket. Főállású egyéni vállalkozó az év során az elvárt minimumnál nagyobb összegben vallotta be az 58-as nyomtatványon a járulékokat és a szociális hozzájárulást. A vállalkozói kivétet azonban csak december hónapban – egy összegben – könyveltük le, természetesen olyan összegben, ami belefért a a 12 hónapban bevallott összegbe. Helyes ez az eljárás? Köszönettel: Zalka Ferenc

Hasznos év végi számtan egyéni vállalkozóknak, példával Cikk

Ilyentájt célszerű átgondolnia a jövedelmét vállalkozói személyi jövedelemadó szabályai szerint megállapító egyéni vállalkozónak, hogy az egyes kedvezmények és az adó feletti rendelkezési jog megtételéhez van-e elegendő összevonandó jövedelme vagy e jövedelem utáni adója.

Vállalkozói kivét elszámolása utólag Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó (alanyi mentes) 2017. 08.01-től kata adózást választott, előtte tételesen számolta el a költségeit. Az 58-as bevallásokat januártól július hónapig a szakképzett minimálbérnek megfelelő összegekben töltötte ki és küldte be a NAV-hoz. A bankszámlák felülvizsgálata során kiderült, hogy a vállalkozói bankszámláról személyes használatra a vállalkozói kivéten felüli költekezések is történtek, mely kiadások nem köthetők 100 százalékban a vállalkozásban felmerült kiadásokhoz. Ezért úgy gondolom, a járulékbevallást önellenőrizni szükséges, meg kell növelni a kivét összegét a személyes célra felhasznált kiadások összegével. Miután a vállalkozó már katás adóalany, 2017. augusztus 1. napjától a felmerült járulékköltségek – melyek októberben jelentkeznek –, a pénzforgalmi könyvvitel szerint időben nem számolhatók el a katás időszak előtti bevétellel szemben. Kérném szíves tájékoztatását, hogy a fenti gondolatmenet helyes-e? Illetve van-e más módszer a magánszemély személyes vagy családi szükségletét részben vagy egészben kielégítő termék, szolgáltatás megszerzésére fordított kiadás elszámolásának?

Egyéni vállalkozás megszüntetése, újraindítása 2 Kérdés

Tisztelt Szakértő ! Köszönöm kimerítő válaszát! Azért kénytelen vállalkozását megszüntetni, mert a rokkantsági ellátás iránti kérelem benyújtásának napján nem állhat munkaviszonyban, illetve nem lehet működő egyéni vállalkozó. A kereseti korláttal kapcsolatban nem világos, hogy egyéni vállalkozónál mit kell számításba venni. A vállalkozói kivétet, vállalkozói adóalapot vagy a kettő együttes összegét? Tisztelettel CsCs

Vállalkozói kivét önellenőrzése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem arra vonatkozik, hogy egyéni vállalkozónak van-e lehetősége önellenőrízni az éves vállalkozói kivétjét visszamenőleg, elévülési időn belül? A NAV szerint ilyen nem lehetséges, mivel a vállalkozói kivét a vállalkozó üzleti évre szóló döntése, ezt utólag semmilyen módon nem változtathatja meg. Azonban mivel bizonyos okok miatt ezeket az éveket újra kellett könyvelni, így az új könyvelés is azt támasztja alá, hogy a vállalkozói kivét összegét módosítani szükséges, például elmaradt családi kedvezmény igénybevétele miatt. Ennek megfelelően a havi járulékbevallásai is önellenőrzésre kell, hogy kerüljenek, tehát összességében az új könyvelésnek megfelelően teljesen átalakul a vállalkozó eredménye. Amennyiben a vállalkozói kivétre vonatkozóan van önellenőrzési tiltás, jogszabályhely hivatkozást is szeretnék kérni. Köszönöm!

Másodállásból főállású egyéni vállalkozó Kérdés

Heti 36 órát meghaladó munkaviszony melletti egyéni vállalkozó munkaviszonya 2017.03.29-ével megszűnik. 2017.03.30-án főállású egyéni vállalkozónak minősül. A fennmaradó két napra (03.30., 03.31.) vállalkozói kivétet nem vesz fel. Szja-fizetési kötelezettsége nem keletkezik. Tb-fizetési kötelezettsége hogyan alakul? Legalább a minimálbér, illetve a garantált bérminimum után, vagy annak 30-ad része * 2 nap után kell a tb-járulékokat megfizetnie? Válaszukat előre is megköszönve: Timi

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Mikor mehetek nyugdíjba?

Winkler Róbert

nyugdíjszakértő

Személyi kedvezmény igénybevétele

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close