12 találat a(z) utazási utalvány cimkére

Utazási utalvány Kérdés

Utazási utalvány Kérdés

Utazási utalvány Kérdés

Utazási utalvány mint promóciós eszköz ügyfelek részére II. Kérdés

Tisztelt Szakértő! Köszönöm a korábbi választ, nagyon sokat segített! Hivatkozva a korábbi kérdésemben adott információkra https://adozona.hu/kerdesek/2019_11_12_Utazasi_utalvany_mint_promocios_e_vtc Az alábbi kérdésem lenne: ha a vállalkozás ügyfelei vállalkozások, akkor gyakorlatilag hogyan lehet kiszámlázni úgy az utalványt, hogy ne keletkezzen adó pl. egyes meghatározott juttatásként? Mondjuk, ha szerzési értéken történik az utalvány kiszámlázása az úgy járhat adókockázattal? Esetleg egy azonos értékű kedvezménnyel? Például 100 ezer Ft a hirdetés ára, - 10 ezer Ft kedvezmény, + 10 ezer Ft utalvány ára = 100 ezer Ft (az utalvány szerzési értéke 10 ezer Ft. Köszönöm kiegészítő válaszát! Köszönöm a választ előre is!

Utazási utalvány mint promóciós eszköz ügyfelek részére Kérdés

Egy magyar vállalkozás reklámügynöki tevékenységet folytat, saját nyomtatott kiadványon reklámfelületeket értékesít. Egy másik vállalkozástól vásárol olyan utalványokat, amely egy szállodába nyújt árkedvezményt akkor, ha az utalvány felhasználója a szállodában szolgáltatást vesz igénybe, tehát önmagában véve nem biztosít ingyenes szolgáltatást. Az utalvány átruházható. A megvásárolt utalványokat nyilvános kampány keretein belül adná oda a vállalkozás az ügyfelei részére, akik a promóció ideje alatt hirdetési szolgáltatást vesznek igénybe, tehát minden vásárló kapna belőle. Kérdés, hogy adható-e ezen körülmények között adómentesen az utalvány az ügyfeleknek. Köszönöm a választ előre is!

Utazási utalvány Kérdés

Tisztelt Szakértő! Utazásközvetitéssel foglalkozó kft. utazási utalványokat bocsát ki, melyeket nála lehet beváltani az utas által kiválasztott útra. Van-e bármiféle áfafizetési kötelezettség, ha cég szeretne utazási utalványt vásárolni? A kiállított számlán utazási utalvány értékesitése szerepelne áfa nélkül, mivel előre nem lehet tudni, mire váltják be az utalványt. Helyes-e a számlázás?

Megvásárolt és beváltott utazási utalványok könyvelt tételei Kérdés

Tisztelt Szakértő! Utazási iroda könyvelésével kapcsolatosan szeretnék kérdést feltenni. Az utazási utalványok beváltásánál a könyvelési tételeknél én úgy látom, mintha a követeléseknél kétszeresen lenne lekönyvelve a 45 számlán. Hogyan kerül a 91 számlára áfaalapként? Szeretném ebben a segítségüket kérni! Tisztelettel: Hachboldné Kiss Éva

Nyugdíjasok utazási utalványa: nekik jár Cikk

Itt a nyár, most érdemes kihasználni az utazási kedvezményeket. Az „Ellátottak utazási utalványá"-t a Magyar Államkincstár Nyugdíjfolyósító Igazgatósága a tárgyév március 31-éig azon jogosultak részére juttatja el, akik az év április 1-jéig a 65. életévüket nem töltötték be. Az utazási utalványt minden jogosult azonos módon, vonalkóddal ellátott, átvételi elismervényes küldemény formában kapja meg – írja a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság tájékoztatója. Kik jogosultak az utalványra? Cikkünkből megtudhatja.

Utazási utalvány II. Kérdés

Tisztelt Hunyadné Szűts Veronika! Nem pontosan így gondoltam. Az utazási utalványt mi állítjuk ki az utasnak és nálunk is váltják be. A probléma az, hogy az utazás lehetne saját szervezésű, amikor mi szervezzük az utazási csomagot és mi is adunk számlát az utasnak. Itt nincs is probléma az utalvánnyal. A probléma akkor van, amikor az utas közvetített utat vesz tőlünk és akkor váltja be az utalványt. Ugyanis ekkor mi semmilyen számlát nem adhatunk neki, mert csak közvetítjük az utazást, és ilyenkor nem tudjuk, hogyan lehetne számlázni/elszámolni az utalványt. Kiegészítésként: az utalvány saját utalványunk, azt másik utazási iroda nem fogadja el, és ezért sem tudjuk, hogy a közvetítettnél, hogyan lehetne. Segítségét előre is köszönöm.

Utazási utalvány Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem az utazási utalványokkal és azok számlázási folyamatával kapcsolatos. Több cég könyvelőivel próbáltuk megfejteni a kérdést, de mi nem jöttünk rá, mert úgy érezzük ez egy olyan speciális eset, amire nincs törvényi szabályozás. Alapesetben az iroda kiállít egy utalványt az utasnak, amit ő valamikor bevált nálunk egy utazásra. A számlán, amit kap az utas, negatív értékben szerepel az utalvány összege, és a végösszeg is az utalvány értékével csökken. Ez eddig nem is probléma, kérdés viszont, hogy mi történik akkor, ha az utas az utalványt olyan útra váltja be, amelyet nem mi szervezünk, hanem közvetítjük? Ugyanis akkor mi, mint közvetítők semmilyen számlát nem adhatunk az utasnak, viszont ilyenkor az utalványról milyen bizonylatot kap az utas, vagy mit lehet tenni? Mi, a szervező cég sem tudunk mit kezdeni az utalvánnyal, mert az a sajátunk. Segítségüket előre is köszönjük.

Utazási utalványok elszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem az utazási iroda által kibocsátott utazási utalványok elszámolásával kapcsolatos. Az utalványok értékesítése során feltüntetésre kerül, hogy a beváltás határideje a vásárlástól számított egy év. Milyen könyvelési tételekkel kell elszámolni, mi a teendő: 1. ha felhasználják, 2. ha nem használják fel az utalványokat? Köszönöm válaszukat!

Ombudsman: hamisításra csábít az utazási kedvezmény utalványa Cikk

Az állami alkalmazottak kedvezményes utazásra jogosító utalványa hamisítható, ami a jogbiztonság sérelmének veszélyét hordozza – állapította meg az állampolgári jogok országgyűlési biztosa.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kft. ingatlan (iroda) megvétele tulajdonos által

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Bt. eladása osztatlan közös üzlettel – elővételi jog II.

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Magáncélú használat az üzemanyagszámlán – kóla

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink