214 találat a(z) továbbszámlázás cimkére

Építményadó továbbszámlázása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem a következő lenne: egy társaság ingatlant bérel, a tulajdonos cég minden hónapban leszámlázza a bérleti díjat tárgyi mentesen, mert nem kérte meg a tulaj erre a tevékenységre az áfásságot a NAV-tól. A megállapodásuk alapján bérlő fizeti az építményadót is. Az építményadó a tulajdonos nevére jön az önkormányzattól, ő is fizeti meg. Ennek az az oka, hogy mivel a tulajdonosnak igen nagy területéről van szó, az önkormányzatnál gondot okoz az, hogy az egyes bérlőknek külön tartsa nyilván a rájuk eső építményadó összegét és szedje be tőlük. Így a tulajdonos leszámlázza áfa hatályán kívüli megjelöléssel a fizetendő építményadót a bérlők felé. Helyes-e ez a gyakorlat? Válaszát előre is köszönöm!

Továbbszámlázás az adótörvény hatályán kívüli tételnél Kérdés

Az Elmű számlájában AHK jelöléssel az áfatörvény hatályán kívüli tételt is szerepeltet a számlájában. Ha az Elmű számláját továbbszámlázzák, akkor – miután közvetített szolgáltatásként jelentkezik a továbbszámlázásnál – lehet-e érvényesíteni a hatályon kívüli tételt adómentesen, vagy csak 27 százalékos áfa felszámításával?

Továbbszámlázás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Sportegyesület szeretné továbbszámlázni a szövetség részére a sportolók utazási, étkezési és szállásköltségeit. Az utazási költségszámlát egy magyar kft. állította ki, megbontva a nemzetközi személyszállítást belföldi és külföldi szakaszra, áfatörvény hatályon kivüli megjegyzéssel. Romániába történt az utazás. Az étkezési és szállodai számlát román cég állította ki, mely tartalmazza az áfát. Kérdésem, kell-e áfát felszámítania a továbbszámlázó sportegyesületnek? Köszönettel GG

Külföldi szállásdíj továbbszámlázása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Két magyar adóilletőségű kft. németországi üzleti tárgyalásokra kiküldi munkavállalóit (2, illetve 3 főt). A szállás -és az útiköltségeket az egyik kft. rendeli meg és fizeti ki, majd a szakmai program után szeretnének elszámolni a felmerülő költségekkel, a költségek továbbszámlázásával. A befogadott külföldi szállásszámlán német áfa, míg a repülőjegyek számláján a magyar utazásszervező számláján nem szerepel magyar áfa (mentes). Az lenne a kérdésünk, hogy a kiállítandó számlán kell-e áfát feltüntetni, és ha kell, milyen kulcsot? A két kft. között nincsen szerződéses megbízás, tehát nem járulékos költségről van szó.

Bírság továbbszámlázás Kérdés

Tisztelt Szakértő! A bérbeadott gépjárművekre megérkező bírságot átszámlázzuk a bérbevevő cégre. Az átszámlázás gondolom áfásan történik. Amennyiben így lehet átszámlázni, az a kérdés, hogy gyorshajtási bírság áfás számlán kerül a partner céghez. Ők ennek az áfáját levonhatják-e, illetve autópálya bírságokról van szó. Köszönettel

Fémtermék továbbszámlázása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk építőipari kivitelezéshez fordított adózás alá eső fémterméket szerzett be. A kivitelezést konzorciumban végezzük. A konzorciumi partnernek továbbszámlázzuk a számla összegének 70 százalékát. Kérdésünk, hogy a fémtermék továbbszámlázása a fémtörvény hatálya alá tartozik-e, engedélyköteles tevékenység-e? Az áfatörvény alapján a továbbszámlázás fordított adós termékértékesítés. A továbbszámlázásnál valamennyi tételt soronként fel kell-e tüntetni a számlán, vagy elegendő, ha az adatszolgáltatás biztosításához a hozzánk érkező számla másolatban mellékletét képezi a kimenő számlánknak? Ez alapján a fém típusa (vtsz) és mennyisége is látható, ennek 70 százaléka a továbbszámlázott tétel. Válaszukat köszönöm:

Továbbszámlázás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kizárólag tárgyi adómentes szolgáltatást (Teáor 8623) nyújtó társaság, külföldi páciensei számára igény esetén szállodai ellátást biztosít. A szállodai szolgáltatásról szóló számlát költségként elszámolhatja-e? A páciens felé kiállított számlában tárgyi adómentesen szerepel a fogászati ellátás. Hogyan kell szerepeltetni a szállodai ellátás továbbszámlázását? Köszönettel várom megtisztelő válaszukat!

Tehergépkocsi bérbeadás áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kft. bérbeadja a tehergépkocsiját. A szerződésben megállapodnak a bérleti díj plusz áfa összegében, valamint abban, hogy a cégautóadó és a casco költséget is átszámlázza a kft. A cégautóadót és a casco költségét áfásan kell-e átszámlázni? Válaszát előre is köszönöm.

Közvetített szolgáltatás? Kérdés

Adott egy egyesület és egy alapítvány. Az alapítvány egyik létrehozója az egyesület, más magánszemélyek mellett. Működési forrásuk elsősorban állami támogatásból származik. A támogatások terhére elszámolható költségek rendszere meglehetősen bonyolult. Megoldásként a két szervezet az egymás közti továbbszámlázást gondolja lehetőségnek. Vagyis adott esetben az egyesület az általa igénybe vett szolgáltatást, terméket továbbszámlázza az alapítvány felé, illetve fordított eset is előfordulhat. Bármilyen szolgáltatással, illetve termékkel megvalósítható a továbbszámlázás? Megfelel-e ez a gyakorlat a számviteli és adótörvényeknek? Van-e jelentősége az alapító okirat tartalmának?

Közüzemi díj továbbszámlázása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy bérelek egy ingatlant, melyben kettő üzlethelység van, közülük egyet használok én, a másikat egy másik vállalkozó. Mindkettő üzlethelység villanyszámlája az én nevemre jön, az összeg egy részét tovább kellene számláznom a másik üzlet üzemeltetőjének. Hogyan működik ez? A tevékenységi köreim közé fel kell-e venni valamit? Hogyan tudom áfa szempontjából továbbszámlázni a részére az összeget? Válaszukat előre is köszönöm.

Utazási iroda áfabevallás sora Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az egyik cégünk utazásszervezéssel foglalkozik. A repülőjegyekről az áfatörvény 105. § alapján adómentes számlát kap az utazási irodától (Ibusz): Az említett cég ezt a számlát továbbszámlázza az utas felé, ugyanúgy áfamentesen. A kérdésem az lenne, hogy tulajdonképpen az áfabevallás mely soraiban kell szerepeltetnem a beszerzést, illetve az értékesítés adóalapját feltüntetnem? Úgy gondolom, hogy az értékesítésnek az áfabevallás 01. sorában kell szerepelnie, de a beszerzés adóalapjában nem vagyok biztos, hogy hol kell szerepeltetni. Válaszát előre is köszönöm.

Nem létező kötelezettség kezelése könyvekben Kérdés

Tisztelt Adózóna! Egyik partnerünk szállodahelyiséget bérelt tőlünk. Mi a közüzemet – jelen példában konkrétan a vizet – a hozzánk beérkezett számla egészében továbbszámláztuk a partner felé. A partner azonban nem nekünk fizette meg az összeget, hanem közvetlenül a vízműnek. Így nálunk úgy látszik, hogy vízműtartozásunk van (természetesen a partner pedig tartozik nekünk a továbbszámlázott összeggel), azonban a vízmű nem követeli rajtunk az összeget, hiszen nekik ki lett fizetve. Hogyan tudnánk ezeket a nyitott szállító tételeket kezelni? Köszönöm a választ!

Továbbszámlázott szállásköltség könyvelése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünknek a jogi szolgáltatást nyújtó partnerünk továbbszámlázta az itt tartózkodása alatt felmerült szállásköltséget. Kérdésem, hogy ez a jogi szolgáltatási díj költségét fogja-e növelni vagy szállásköltségként kell könyvelnünk? Adóznunk is kell utána? Hiszen nem saját dolgozó szállásköltségét fizetjük ki. Válaszát előre is köszönöm.

Felnőttképzés Kérdés

Tisztelettel kérem Önöket, segítsenek az alábbi kérdések megoldásában. Egy társas vállalkozás felnőttképzés keretében szervezett képzést és vizsgáztatást, amit szerződés alapján, az oktatásra jogosult el is végzett. A számlát az áfatörvény 85. §-ára hivatkozással áfa nélkül állította ki. (Ez idáig – szerintem – rendben van.) Kiderült, hogy az oktatást szervező cég nem csak a saját dolgozóinak rendelte meg a szolgáltatást, hanem másik két cég alkalmazottainak is. Ennek összegét továbbszámlázták, mint közvetített szolgáltatást, áfamentesen. Kérdésem: helyesen járt-e el a társaság, amikor a számláját a továbbszámlázott összegről áfamentesen állította ki? Az oktatást szervező cég a saját dolgozóinak – mivel a munkavégzéshez szükséges volt a képzés és a vizsga – adómentesen biztosította a szolgáltatást. Kérdésem: van-e szja-fizetési kötelezettsége a képzést szervezőnek? Tekintettel arra, hogy "idegen" dolgozókkal is kapcsolatos a kifizetett számla? Továbbá: a "közvetített szolgáltatás" címen továbbszámlázott képzés után a számlát befogadónak kell-e fizetnie szja-t ? Ő is a saját dolgozóinak a továbbképzése érdekében járt el. Segítségüket köszönöm. Tisztelettel: Tóth Jánosné

Katás bevétel Kérdés

Tisztelt Szakértő! Katás egyéni vállalkozó ügyvéd a letétkezeléssel kapcsolatos letétkezelési díjat a felmerülő költséggel azonos összegben továbbszámlázza a letétbe adó részére. Kérdésünk, hogy a továbbszámlázott díjak a katás bevétel részét képezik-e? Köszönettel: Simonné

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kötelező bankkártyaterminál

Szolnoki Béla

adószakértő, könyvvizsgáló

Beolvadás – sajáttőke-elemek

Szolnoki Béla

adószakértő, könyvvizsgáló

Vadásztársaság áfakötelezettsége

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 október
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close