64 találat a(z) továbbértékesítés cimkére

Áfa – teljesítési hely Kérdés

Egy külföldi cég (uniós) termékeit áruljuk már több éve. Bővítettük az üzletet, melynek a fejújítási költségéhez a külföldi partner hozzájárulna. A felújítást egy másik külföldi cég végezte Magyarországon. Az üzlet átalakításához a külföldi partner hozzájárulna, és kérte, hogy a munkadíjat számlázzuk tovább a részére. Mi a helyes eljárás az áfa tekintetében? (Gyakorlatilag egy szolgáltatás továbbszámlázása történik.)

Gépjármű-kereskedő cég EU-s beszerzései Kérdés

Tisztelt Válaszadó! Cégünk személygépjármű-márkakereskedés, használt személygépkocsik értékesítésével is foglalkozunk. Főleg az új autót vásároló ügyfeleink beszámított autóit értékesítjük, de előfordul EU-ból beszerzett autók továbbértékesítése is. A használt személygépkocsik értékesítésére a különbözeti (árrés utáni) adózási módot választottuk. Kérdésem az, hogy helyesen járunk-e el az alábbi esetekben: • Az EU-ból cégtől (közösségi adóalanytól – viszonteladótól) továbbértékesítési céllal vásárolt személygépkocsit különbözeti áfásan értékesítsük-e? Az eladó normál közösségi adóalany, de viszonteladó. A számlán feltünteti ennek tényét. (§ 25a UStG.) A közösségi adóalany áfa feltüntetése nélkül számlázza az autót tehát felénk. Ebben az esetben cégünknek az A60-as nyomtatványon (összesítő nyilatkozat) a beszerzést nem kell feltüntetni a 02-es lapon, mint közösségi termékbeszerzést. • Ugyanakkor, ha EU-ból cégtől (közösségi adóalanytól) vásárolunk továbbértékesítési céllal személygépkocsit, azt Magyarországon áfásan fogjuk értékesíteni. Az eladó normál közösségi adóalany, de nem viszonteladó. Ez egy normál közösségen belüli termékbeszerzés. A közösségi adóalany áfa nélkül számlázza az autót, cégünk beszerzéskor ennek áfáját a 65-ös áfabevallásba beállítja fizetendő és levonható áfaként (az összesítő nyilatkozatban szerepeltetjük az EU-s beszerzésünket). Ugyanakkor 27 százalékos áfakulccsal értékesítjük itt belföldön a személygépkocsit. • EU-ból magánszemélytől (nem adóalany) vásárolunk továbbértékesítési céllal használt személygépkocsit, azt Magyarországon különbözeti áfásan fogjuk értékesíteni (szintén nem szerepeltjük az A60-as nyomtatványon, mint közösségi termékbeszerzést. Válaszukat várva.

Külföldről vett személyautó Kérdés

Tisztelt Adózóna! Autók vizsgáztatásával foglalkozó kft. vásárolt Németországból személyautót a kft. részére, amit az egyik ügyfelük meg szeretne vásárolni, mivel az autó nagyon megtetszett neki. A kérdés az, hogy a kft.-nek milyen számlát kell kiállítani, áfásat vagy áfamenteset? A kft.-nek az eladásból nem származik nyeresége. Az eladás miatt szeretne ismét saját részre venni ugyanígy egy autót. Hogyan kell az áfát rendezni? A kft.-nek milyen áfafizetése keletkezik? Egyáltalán hogyan működik az adózása? Tisztelettel és köszönettel: Éva

Különbözeti áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Autókereskedés vásárolt egy személygépjárművet különbözeti áfával, és szeretné a gépkocsit továbbértékesíteni magánszemély részére. Kérdés, hogy ő szintén különbözeti áfás számlát állít ki a gépjárműről? (Természetesen a kereskedés bejelentkezett a különbözeti áfára.)

Unión belüli termékértékesítés számlájának áfatartalma Kérdés

Magyar cég közösségi adószámmal rendelkezik, Magyarországon beszerzett anyagot továbbértékesít közösségen belül, közösségi adószámmal rendelkező cégnek. Az árut a saját kocsijával kiviszi a megrendelő cégnek. Szállítmányozó céggel küldi ki. Postán adja fel az árut. Milyen áfával kel kiszámlázni a értékesítést?

Háromszögügylet Kérdés

Tisztelt Szakértő! Háromszögügylethez kapcsolódik a kérdésem. Román eladó elad magyar vevőnek, aki továbbértékesít szlovák vevőnek. És itt bonyolódik: a szlovák vevő eladja az árut német vevőnek. Az áru Romániából Németországba megy közvetlenül, a fuvart a román feladó szervezi és fizeti. Eddigi ismereteim szerint ezen esetben Németországban kellene mind a magyar, mind a szlovák félnek az ottani adóval adózottan elszámolnia. Ez azonban jelentősen bonyolítja az ügylet adminisztrációját. Ha az áru megállna Szlovákiában, akkor lenne egy sima háromszögügylet és utána egy sima közösségi értékesítés Szlovákiából Németországba (mindenhol csak hazai jelentési kötelezettség). Kérdés: jól értelmeztem a folyamatot? Kérdés: mivel az árumegállítással gyakorlatilag ugyanide jutunk, nem lehet megállás nélkül ugyanezt a folyamatot, mint egy „hosszú háromszög” értelmezni, modellezni, azaz lenne egy eladó A, egy köztes vevő B1, majd egy köztes vevő B2, és a végső vevő, áruátvevő, C? Kivitelezhető valahogy, hogy ne kelljen többlet adminisztrációba bocsátkozni, csak azért, mert az áru nem áll meg? Köszönettel.

Fordított áfa elszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! 1. Kérdésem: Vevőként kapok egy áfamentes számlát, mert magokat vettem fordított adózással. Le kell könyvelnem a fizetendő áfába, de azonnal lekönyveltem a levonható áfába is. Mikor nem lehet betenni a levonhatóba? 2. Kérdés: Ha ugyanolyan formában továbbértékesítem a magokat, akkor én is áfamentes számlát állítok ki a vevőmnek. Mi van akkor, ha a magokat felhasználom saját célra? Mi van akkor, ha a magokat összekeverem áfás összetevőkkel, és úgy értékesítem. Áfaszempontból hogyan állítom ki a számlát? Köszönettel: Szabó Edit

Használt lakások adásvétele – illeték és áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi témában kérem szépen a segítségét. Újonnan létrejött kft. használt lakások adásvételével kíván foglalkozni oly módon, hogy a megvásárolt lakást felújítja, majd haszonnal eladja. Kérdésem: hogyan alakul ebben az esetben az illetékfizetési kötelezettség? Az illetéktörvényből azt olvastam ki, hogy továbbértékesítési célú lakásvásárlás esetén az illeték mértéke 2 százalék, ha az egyéb feltételek is fennállnak. Megvalósul-e ebben az esetben a továbbértékesítési cél, ha a továbbértékesítés nem változatlan formában történik? Ugyanezzel az ügylettel kapcsolatban szeretném megkérdezni, hogy bár áfaszempontból adómentes a gazdasági esemény, ha mégis úgy dönt, hogy az értékesítést áfássá teszi, lehet-e értelmezni a felújítás során megvásárolt termékeket (festék, csempe) és igénybe vett szolgáltatásokat (festő, burkoló) továbbértékesítési célúnak, azaz levonható-e az előzetesen felszámított áfa? Köszönettel: Vágner Emília

Reklámfelület-vásárlás/-értékesítés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy gazdasági társaság sportegyesülettől vásárol reklámfelületet, majd azt továbbértékesíti, vagy bérbeadja. A reklámfelület megvásárlását hogyan kell könyvelni? Válaszát előre is köszönöm!

Alanyi mentes értékesítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbiakban kérném a segítségét. Alanyi mentes társaság gépet vásárol közösségi adószámmal Ausztriából. A gép értéke meghaladja a 10 ezer eurót (körülbelül 40 ezer euró), ezért itthon megfizeti az áfát. A megvásárolt gépet továbbértékesíti egy lízingcégnek, akitől majd a fenti gépet lízingelni fogja. Kérdésem, hogy az eladásnál áfás számlát kell-e kiállítania (mivel ezzel átlépi az alanyi mentes határt), és a közösségi beszerzés utáni áfát vissza tudja-e kérni? Segítő tájékoztatását előre is köszönöm!

Alanyi mentes adózó, EU-beszerzés Kérdés

Tisztelt Szakértők! Kérdésünk a következő: 2014-ben egy alanyi adómentes cég személygépjárműveket szerzett be EU-n belül továbbértékesítési célból, de a partnernek nincs közösségi adószáma, valamint számla sem készült, csak adásvételi szerződés és kifizetési nyugta ellenében vette meg az autókat. Az össz beszerzési érték 3520 euró, tehát nem érte el a 10 ezer eurót, és korábban, 2013-ban nem volt ilyen jellegű beszerzése. Kell-e áfát bevallani, illetve fizetni a beszerzés után, ha igen,mikor? Ha továbbértékesíti az autókat, akkor van-e áfa, annak ellenére, hogy alanyi mentes? Válaszukat előre is köszönjük! Novák Produkt Kft.

Jövedéki adó az áfa bevallásban Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kérdésem a következő lenne: ha egy cég jövedéki terméket vásárolt közösségen belülről továbbértékesítési céllal, abban az esetben a közösségen belülről történő jövedéki termékbeszerzés levonható áfáját (Áfa bevallás 16. sora) és a fizetendő áfáját (Áfa bevallás 69. sora) egyaránt megnöveli a jövedéki adóra számított áfa összege? Válaszát előre is köszönöm!

EU-s vásárlás és annak továbbszámlázása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem az lenne, hogy Lengyelországból gépkocsi-alkatrészeket hozok be ügyfelem számára. Ez történt egy alkalommal. A vásárlást úgy kell elképzelni, mint Magyarországon a piacot (Gyál). Ezen a helyen több eladótól vettem árut. Megdöbbenésemre számlát nem kaptam ,csak a pénztárgépbe beütött blokkot. Egy helyen ugyan kaptam számlát, de nincs rajta sorszám, amin ugyancsak megdöbbentem. Az eladó azt mondta, hogy számlát akármelyik boltban vehetek. Kíváncsiságomat, hogy kielégítsem, elmentem a boltba, és tényleg kaptam számát, igaz, ezek üres nyomtatványok voltak. Itthon első dolgom az volt, hogy megnézzem az adószámokat. Hét helyen vásároltam, ebből három be van jelentve, mint közösségi áfás, négy nincs. Kérdésem az lenne, hogyan tudom ezt ügyfelem felé számlázni? Hiszen a nevemre szóló vásárlási számla nincs, csak blokk. Ezek nem nagy értékű vásárlások voltak, összesen forintra átszámítva 80 ezer forint értékről van szó, mert nem mertem vásárolni. Hiszen Magyarországon hozzá vagyok szokva, hogy ha vásárolok, és kérek számlát, de nem is kell kérnem, kapok, sorszámmal, megfelelő adattartalommal. Azt nem tudtam eldönteni, hogy Lengyelországban hogyan működik az adózási rend. Ami érdekes volt, hogy a blokk nagyon hasonlított a Magyarországon is bevezetett új pénztárgép blokkjához. Feltüntetve: BAV, vagy AEB. További kérdésem az lenne, ha az árut nem is tudom ügyfelem számára továbbszámlázni, akkor az ügynöki tevékenységet ebben az esetben számlázhatom-e? Köszönettel: Margit

EU-ból beszerzett gépkocsi értékesítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Gépjármű-kereskedő cég az EU-ból közösségi adószámmal rendelkező cégtől is és magánszemélytől is vásárol használt személygépkocsit továbbértékesítési célból. Az autókereskedő cég a különbözeti adózást választotta. Kérdésem az, hogy belföldi továbbértékesítés esetén hogyan kell majd a kereskedő cégnek ezen autókat kiszámláznia? A beszerzéseket a 1465-ös áfa bevallásban hol kell feltüntetnie? Köszönettel.

Környezetvédelmi termékdíj mentesség Kérdés

Tisztelt Adózóna! Ügyfelem Magyarországon bejegyzett fióktelep. Harmadik országból importál elektronikai berendezéseket, melyeket Magyarországon vámkezeltet. Az árut ezt követően továbbértékesíti egy olyan hazai vevőnek, amely a berendezéseket az általa gyártott végtermékbe beépíti, és ezen készáru jelentős részét külföldre értékesíti. Kérdésünk arra vonatkozik, alkalmazható-e a környezetvédelmi termékdíj mentesség a vonatkozó 2011. évi LXXXV. tv. 4. § (2) h) pontja alapján abban az esetben, ha a magyar végső vevőnek történő értékesítés ugyan a magyar fióktelep adószáma alatt történik, de nem annak nevében? Van ugyanis egy olyan gazdasági közbenső szereplő az ügyletben – a magyar fióktelep anyavállalata által más EU tagállamban létrehozott “testvérfióktelepe” –, amely a fióktelepekre vonatkozó adójogi szabályozás értelmében csak a magyar fióktelep adószáma alatt bonyolíthat ügyleteket. Az ügylet szereplői: “A” – magyar fióktelep “B “– EU más tagállamában illetőséggel bíró testvérfióktelep “C” – végső magyar vevő Az áru útja: “A” importál Magyarországra, az árut közvetlenül “C”-hez szállítják. A számlázás menete: “A” befogad egy harmadik országbeli import számlát, majd kiállít egy EU-s értékesítésről szóló belső számlát “B”-nek. “B” befogadja ezt a belső számlát, és kiállít “A” adószáma alatt egy belföldi (magyar) értékesítésről szóló számlát “C” vevőnek. “A” a belső számlát csak a belső elszámolására használja, áfabevallásában a magyar értékesítést jelenti. Köszönettel.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

hirdetés
NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

GDPR – adatmegőrzési idők külföldön

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Adattovábbítás

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Egyszerűsített foglalkoztatás esetén létszámszámítás

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 október
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close