97 találat a(z) tevékenység cimkére

Képesítéshez kötött tevékenység közvetítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! A segítségét szeretném kérni, hogy közvetíthet-e a vállalkozásom masszázs tevékenységet, ami képesítéshez kötött. Van a cég alkalmazásában végzettséggel rendelkező masszőr, de szeretnénk igénybe venni alvállalkozókat is, és az ő nevükben is mi állítanánk ki a számlát az ügyfeleknek. Adózásilag és számvitelileg lehetséges-e a számlázás ebben a formában és a tevékenység közvetítése? Segítségét előre is köszönöm!

Bt. kültagja személyes közremükődésre kötelezett és katás Kérdés

T. Szakértő! Idáig a bt. a társasági adó alá tartozott, 07.01-től katás lesz. Új kültag lett, aki személyesen köteles a társaságban dolgozni, a saját tevékenysége miatt. A módosított társasági szerződésben 2 főtevékenység lett előírva, de a törzsadatban csak az egyik szerepel, a másik meg sehol. Esetleg egy változásbejelentőn vegyük fel a többi tevékenység közé? A másik kérdésem, hogy a kültagot, aki 50 százalékos részesedéssel rendelkezik, valamint ő is ügyvezető, T1041-en jelenteni kell-e? A beltag és a kültag is 36 órát meghaladó munkaviszonnyal rendelkezik máshol. köszönöm a válaszukat. márta84

Áfanyilatkozat módosítása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem az lenne: ha most indít valaki egyéni vállalkozást, almatermelés fő tevékenységgel, fiatal gazda pályázat miatt, akkor neki is elég akkor átjelentkezni alanyi mentesből áfássá, ha meg is kezdi a tevékenységet, vagy új tevékenységbe, mondjuk zöldség-gyümölcs termesztésbe kezd?

Tevékenység és munkavégzés helye Kérdés

Tisztelt Szakértő! Munkavállalónk alkalmanként nem a munkaszerződésben megjelölt helyen dolgozik. A cégnek nincs a másik helyen telephelye. Ez szabályos lehet, vagy kell telephely-bejegyzés? Hisz a munkavállaló által a munkáltató is végez így tevékenységet máshol is. Ha ez szabálytalan, milyen következményei lehetnek, és mit érdemes tenni, hogy ez megszűnjön? Köszönettel.

Családi gazdálkodó tevékenysége Kérdés

A családi gazdaság 2 főből áll: anya és fia. Alma, zöldségfélék termesztésével foglalkoznak, amit ki szeretnének bővíteni lótenyészéssel, bértartással, lovagoltatással és még esetleg versenyeztetéssel. Lehetséges-e ez? Ha nem, milyen vállakozási formában kellene a lovakkal kapcsolatos tevékenységet végezni, és maradhat-e továbbra is a fiú a családi gazdaság tagja? Tisztelettel: Kutasi Gabriella

Katás egyéni vállalkozó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Katás egyéni vállalkozónak származhat műszaki eszközök (például telefon, számítógép, személygépkocsi, egyéb berendezések) értékesítéséből bevétele? Másik kérdésem pedig az lenne, szellemi terméket értékesíthet-e, vagy számítógépet programmal együtt? Milyen tevékenységekből nem származhat bevétele? Válaszát előre is köszönöm!

Iskola, szállítás saját gépjárművel Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérném szíves segítségét az alábbi témában. Egyházi fenntartású általános iskola vagyunk, az intézmény 2 db 9 személy szállítása alkalmas személygépkocsinak minősülő gépjárművet vásárol, a környező falvakból így szállítanánk be a gyermekeket az intézménybe. A vásárláshoz és a szállításhoz szeretnénk információt és segítséget kérni: a szállítást a tevékenységi körbe fel kell-e venni, illetve be kell-e jelenteni a NAV-hoz? A gépjárművet vezetőknek elég a B kategóriás jogosítvány vagy még más tanfolyamra is szükségük lesz? A menetlevél vezetése mellett mire kell még oda figyelni? Milyen jogszabályokat figyelnünk? Előre is köszönöm a segítséget.

Tevékenységi, szakhatósági engedélyek beszerzése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy vállalkozás tevékenységi körének bővítését tervezi, melynek keretében főként házhozszállítással foglalkozó pizzériát szeretne üzemeltetni. A pizzéria működtetéséhez szükséges helyszínt bérelné. Milyen tevékenységi és szakhatósági engedélyeket kell beszereznie? Elegendő-e, ha a bérbeadó rendelkezik az adott helyiségre vonatkozóan szakhatósági engedélyekkel vagy a bérbevevőnek a saját vállalkozása nevében kell megkérnie azokat? Köszönettel.

Alanyi adómentes értékesítés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Alanyi adómentes társaság 2010-ben áfásan vásárolt tárgyi eszközt értékesít 2016-ban 6 000 000 forintot meghaladó értékben. 2013-tól alanyi adómentes, abban az évben korrigáltuk a levont áfát a 60 hónapos szabály miatt. 1) Az áfatörvény 193. § (1) a) pontja szerint áfás lesz az értékesítés? 2) Közösségen belüli, közösségi adószámmal rendelkező társaságnak történő értékesítés esetén áfa területi hatályán kívüli értékesítésnek minősül? 3) Külföldi magánszemélynek történő értékesítés esetén az áfakulcs 27 százalék? 4) Tevékenységből származó bevétele 2016-ban nem haladja meg a 6 000 000 forintot, a 188. § (3) aa) pontja szerint 2016-ban marad a társaság alanyi adómentes az eszköz értékesítés kivételével? Segítségüket előre is köszönöm.

Motorkerékpár-kiskereskedelem Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyar állampolgár Ausztriában dolgozik. Havonta, kéthavonta jár haza, szeretne motorkerékpárokat (rendszám nélküli, csak versenypályán használható crossmotorokat)behozni eladásra. A tevékenység, amit fel szeretne venni ezáltal, a 454005 Motorkerékpár kiskereskedelme (használt). A jegyzővel történt egyeztetés alapján a kereskedelmi tevékenység bejelentésekor jelölhetné az üzleten kívüli kereskedelmet (tekintve, hogy életszerű). Az okmányiroda ezzel szemben azt mondja, hogy mindenképpen fognak igazolást kérni az üzlethelyiségről, a nyitvatartásról és persze a végzettségről is. Kérdésem az lenne, hogy a fent említett tevékenység felvételekor valóban kötelező-e az üzlethelyiség, illetve milyen más lehetősége adódna (más TEÁOR?), amivel az értékesítés üzlethelyiség nélkül működhetne? Amennyiben mindenképpen kötelező az üzlethelyiség, mely szakhatóságok tartanak helyszíni ellenőrzést a jegyző értesítése alapján? Köszönöm.

Költségek elszámolhatósága Kérdés

Kedves Szakértő! Mit tehet egy könyvelő, ha az ügyfél olyan költségszámlák lekönyvelését kéri, amelyek nyilvánvalóan magánhasználatra utalnak és nem a cég tevékenysége érdekében merültek fel? Az ügyfél ezen kiadások köré költött "történetei" életszerűtlenek. Van-e joga megtagadni azok lekönyvelését, főleg, ha az áfabevallásba is be kell őket állítani és azok után az áfát visszaigényli az ügyfél? Szerződésünk annyit köt ki, hogy az ügyfél nyilatkozik a költségszámlák hovatartozásáról. Amennyiben nincs megbízási szerződés a könyvelő és az ügyfél között, mi a teendő ebben a tekintetben? Köszönettel, Boldog Zsuzsanna

Mi az, amit 2016-ban tudni kell a 7-es adószámról? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérem segítségét a következő témában: mi az, amit 2016-ban tudni kell a 7-es adószámról? Rendszeres, üzletszerű gazdasági tevékenységhez kiváltható-e? Kell-e hozzá heti legalább 36 órás munkaviszonnyal rendelkezni? Mik a fizetendő adók, illetve adóelőlegek a különböző jövedelmek elérése esetén?

Szálláshely-szolgáltatás egyesületnél Kérdés

Tisztelt Szakértő! Horgászegyesület a horgásztanyán szállást biztosít az oda érkező vendég horgászoknak, akiknek versenyeket is rendez. Az alapszabályban kell-e szerepeltetni szállásszolgáltatási, valamint rendezvényszervezési tevékenységet?

Mi fér bele az ügyvédi tevékenységbe? Ezt mondja a NAV Cikk

Mi tartozik az ügyvédi tevékenységi körbe, milyen tevékenységek tiltottak, illetve összeférhetetlenek az ügyvéd számára? Mire kell ügyelni az adózás során – erről adott ki közleményt a NAV.

Azonos tevékenység egyéni vállalkozóként és őstermelőként Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ugyanaz a tevékenység folytatható-e egyidejűleg egyéni vállalkozóként és őstermelőként is? Köszönettel.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Átalányadózó - csed összege

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Családtámogatási ellátás illetékesség meghatározása

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Adómentes vagy áfás?

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 június
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Együttműködő partnereink