10 találat a(z) termőföld értékesítése cimkére

Termőföld értékesítése földműves részére Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2019. decemberben egy 2019. novemberben örökölt termőföld értékesítésére került sor. A földműves vállalta, mogy legalább 5 évig műveli a földet. A vételár kifizetésére 2020. januárban került sor. Kérdésem, hogy a termőföld értékesítéséből származó jövedelem ebben az esetben adóköteles-e?

Termőföld-értékesítés Kérdés

Magánszemély a 2012. évben kárpótlásként kapott termőföldjét 2017-ben értékesítette. A földet a köztes időben a saját családi gazdaságában hasznosította, ebből a családi gazdaságnak bevétele keletkezett, melyet az érvényes adóügyi szabályok szerint leadózott. A 2017-ben értékesített termőföld bevétele hogyan adózik? Válaszát előre is köszönöm!

Őstermelői termőföld-értékesítése Kérdés

Tisztelt Lepsényi Mária! 2019.12.02-én feltett kérdésemre köszönöm a válaszát. (https://adozona.hu/kerdesek/2019_12_2_Ostermeloi_termofold_ertekesitese_hgb) Mivel az adásvételi szerződés nem jött létre, és az eladó sem szüntette meg az őstermelői tevékenységét, kérdésemet kiegészíteném. Ha a termőföld értékesítése 2020-ban jönne létre, akkor az eladónak elegendő az adásvételi szerződés megkötése előtt megszüntetnie az őstermelői tevékenységét, hogy az értékesítésből származó jövedelmére a magánszemélyek ingatlanértékesítésére vonatkozó szábályai legyenek a vonatkozóak? Ha az értékesítés igy zajlik le, akkor a föld eladásából befolyó összegre ugye nem vonatkoznak az szja-törvény 2. számú mellékletének II. pontjának őstermelői tevékenység megszüntetésének rendelkezései? Válaszát előre is köszönöm.

Őstermelői termőföld értékesítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Nem főálllású őstermelő a 2020-as évre már nem váltana ki betétlapot, tevékenységét ez év végével megszüntetné, igazolványa egyébként 2021. 12. 31-éig hatályos. 2010-ben vásárolt termőföldjeit 2020. 01. 01-én értékesítené. Ebben az esetben az ingatlan értékesítésére már az Szja törvény magánszemélyekre vonatkozó szabályai az érvényesek? Milyen adózás alá esnek a földterületek után 2019-re igényelt mezőgazdasági támogatások 2020-ban érkező részletei? Köszönöm a segítségét.

Szja: mentesség sportolóknak, termőföld-értékesítőknek Cikk

Változik a hitelintézeti tag részjegyszerzésének adóztatása, újabb mentességet kapnak a sportolók és az edzők, meghatározott esetben adómentes lesz a termőföld értékesítése, ha az Országgyűlés megszavazza a nyári adócsomagot.

Termőföld értékesítése Kérdés

Tisztelt Adózóna! Magánszemély, aki őstermelőként áfakörös és termőföldet értékesít, számlát állít ki az értékesítésről. Kérdezem, hogy áfaköteles-e az értékesítés és mennyi az áfatartalom? Az önkormányzatnak adja el a földet. Szja szerint adózik mint ingatlanértékesítés, illetve a bevétel őstermelői bevétel-e? Köszönöm a válaszát!

Katás egyéni vállalkozó mezőgazdasági földterület értékesítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Katás egyéni vállalkozó, aki mezőgazdasági tevékenységet folytat, értékesítené a szántó művelési ágban nyilvántartott földterületét, melyet tulajdonában és használatában tart. A tulajdonjogot még a vállalkozás megkezdése előtti időszakban szerezte, de a vállalkozásában gazdálkodást végez rajta. Az értékesítésből származó bevételt magánszemélyként kell figyelembe vennie a termőföld értékesítésére vonatkozó szja-szabály szerint, vagy katás bevétel lenne? Válaszát előre is köszönöm.

Termőföld-értékesítés 2017-ben Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magánszemély 2008-ban megszerzett termőföldtulajdonát 2017. évben szeretné értékesíteni. Kérdésem: terheli-e-szja-fizetési kötelezettség, valamint a termőföld-értékesítésre az úgynevezett "időmúlási szabály" hogyan vonatkozik 2017. évtől? Várom szíves válaszukat. Tisztelettel.

Termőföld-értékesítés régi szerzés esetén Kérdés

A termőföldet – szántó, gyep művelési ágú – régen, 15-20 éve vettük. Akkor még kb. 50 ezer forint/hektár volt a vételára. Azóta folyamatosan gazdálkodunk mezőgazdasági őstermelőként. Értéknövelő beruházás nem történt. Gondoltuk, hogy csökkentjük a gazdaság méretét, és eladunk a földekből. Ma 1 hektár szántó, illetve gyep értéke körülbelül 1 millió forint. Jól értem, hogy csak a beszerzési árat vonhatom le eladáskor, és a 15 éve vett termőföld esetében 950 ezer forintot hektáronként le kell adózni?! Az idő múlása nem számít? Remélem nem jól értelmezem a 04.15-én megjelent cikket a termőföldeladásról! Részletes válaszát megköszönöm! Supkáné

Termőföld-értékesítés közérdekű célra Kérdés

Tisztelt Szakértő! Termőföldet vásárolt adásvételi szerződéssel az önkormányzat egy magánszemélytől, a 2013. évi CXXII. törvény 11. § (2) bekezdésének c) pontja alapján, mint a föld fekvése szerint illetékes települési önkormányzat, közérdekű cél megvalósítása érdekében, nevezetesen településfejlesztés (nyílt csapadékvíz-elvezető árok kiépítésére, illetve építési telkek kialakítására). A hivatkozott törvényhely szerint a föld fekvése szerint illetékes települési önkormányzat közfoglalkoztatás, szociális földprogram és településfejlesztés céljára szerezheti meg a földet. Az szja-törvény1. számú melléklet 9.5.11 pontja szerint adómentes a termóföld eladása db) települési önkormányzat részére külön jogszabályban meghatározott szociális földprogram céljából, vagy dc) a Nemzeti Földalap javára. 1./ Az első kérdés az, hogy a bevezetőben részletezett adásvétel bevétele adómentes-e a magánszemélynél? 2./ Ha mégis adóköteles, akkor a szerzés időpontjától számítva a hatodik évtől csökkenthető az adóalap, vagyis a számított összeget évenként 10-10 százalékkal csökkentve kell megállapítani az adó alapját? Válaszát előre is köszönöm.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Euróalapú szállásadás számlázása

Pölöskei Pálné

adószakértő

Noprofit bt. beszámolófajta

Pölöskei Pálné

adószakértő

Mikrogazdálkodói beszámoló nonprofit bt.

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close