53 találat a(z) természetbeni juttatás cimkére

Szálláshely igénybevétele Kérdés

Kedvezményeket nyújtó szolgáltatás (klubkártya) adózása Kérdés

Tisztelt Szakértő Vállalkozásunk kedvezményeket biztosító éttermekkel, szállodákkal, sportklubokkal, közértekkel áll együttműködéses kapcsolatban, mely lehetőséget kiközvetítenénk olyan cégeknek, melyek munkavállalóik részére biztosítanák a kedvezmények igénybevételét. Felmerült, hogy az igénybe vevő cégeknél az általunk nyújtott szolgáltatás díja nem minősül-e természetbeni juttatásnak. Köszönöm a segítséget: mikro

Tandíj visszatérítésének adóvonzata Kérdés

Tisztelt Válaszadó! Áfafizetésre kötelezett kft. vagyok, a dolgozómmal kötött tanulmányi szerződés keretében fizetem a főiskolai tandíjat, amit áfamentesen számláz a főiskola felém. A szerződés szerint a dolgozó az iskola elvégzése után bizonyos ideig köteles az alkalmazásomban állni, ellenkező esetben a tandíjat vissza kell térítenie. Ezt hogy an számlázom a dolgozó felé? Áfával vagy adómentesen? 2018-ig befizetett természetbeni juttatásra elszámolt adókat visszakérhetem-e ebben az esetben? Ha igen, kell-e önellenőrzést beadom, vagy az adott havi bevallásomat csökkenthetem-e az erre jutó adóval? 2019-től munkabérként adózik a tandíj, ennek az adóját vissza tudom-e kérni önellenőrzés nélkül? Köszönöm

Repi költség. egyéni vállalkozó esetében Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha egy egyéni vállalkozó az irodában, ahol a tevékenységét végzi, üdítőitalt, ásványvizet, aprósüteményt, kávét stb. biztosít az ügyfeleinek, illetve a dolgozóknak, az természetbeni juttatásnak minősül-e, vagy repiként a bevétel 0,5 százalékáig adómentesen elszámolhatja? Külön kell nyilvántartani az ügyfeleknek, és a dolgozóknak juttatott részt? Ha adózni kell, azt a teljes rész után kell? Segítségét előre is köszönöm!

Medicover egészségbiztosítás elszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Azt a kérdést szeretném tisztázni, hogy egy Medicover-es egészségbiztosítási havidíjat, amely szolgáltatást a társaság megrendel azért, hogy a munkavállalók kedvezményesen vagy ingyenesen orvosi vizsgálatokon vegyenek részt, miként kell elszámolni? Természetbeniztetni szükséges vagy egyéb igénybevett szolgáltatásként elszámolható? Erről időszakos elszámolású számlát állít ki a Medicover, és kérdés, hogy ha természetbeniztetni kell, akkor melyik dátumot alkalmazva (amely időszakra szól?) kerül be a társaság 08-as bevallásába? Előre is köszönöm válaszát!

Egyszerűsített foglalkoztatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Alkalmi munkavállalónk szakirányú végzettséggel rendelkezik. Napi 8000 Ft értékű juttatást biztosítanánk a részére 8 órai munkára. A juttatás értéke úgy nézne ki, hogy a bolti termékeinkből napi 1600 Ft értékben kapna, 6400 Ft-ot pedig ténylegesen készpénzben. Szabályos-e a jövedelem-elszámolási bizonylat, ha a bruttó összegként megjelenik 8000 Ft, levonásként feltüntetésre kerül az 1600 Ft értékű termék, kifizetendőként pedig a 6400 Ft? Pénztárgépes az értékesítésünk, a pénztárgépbe beütésre kerül az 1600 Ft értékű termék, de a pénzt nem vesszük át tőle, hanem csak a különbözetet fizetnénk ki.

A1-es igazolással rendelkező munkavállalónak nyújtott természetbeni juttatás Kérdés

Tisztelt Adószakértő! Magyar kft. alkalmazottja cseh állampolgár, aki Csehországban rendelkezik társadalombiztosítással, így Magyarországon csak szja-t fizet. Kérdésem arra irányul, hogy a természetbeni juttatások után is elegendő-e az szja-t megfizetnie, vagy ebben az esetben fennáll a szochofizetési kötelezettség? Válaszukat köszönöm.

Tiszteletdíj adózása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Közhasznú egyesület alelnöke tiszteletdíjra jogosult, az alábbi nyilatkozatot tette az egyesület felé: "a részemre járó havi 30 000 forint tiszteletdíjamat természetbeni juttatásként (támogatásként) kérem folyósítani az OTP Önkéntes Kiegészítő Nyugdíjpénztár számlára". Hogyan tudom számfejteni a kérést? Megjegyzem, a magánszemély rokkantsági ellátásban részesül, és nem szeretné, hogy a kereseti korlátba ez az összeg beszámítódjon. Tisztelettel: Kiss Ferencné

Bruttósítás a gyakorlatban – természetbeni juttatás, cafeteria Cikk

2019-től a korábbi cafeteriajuttatások egy része az összevont adóalap részeként adózik, ezért is érdekessé vált a mindennapokban a nettó, illetve a bruttó jövedelmek értelmezése. Új belépők interjúztatása során tapasztaltam, hogy a kollégák nettó bérben gondolkodnak, pedig az adórendszer bevezetése óta – immár 30 éve – bruttó jövedelmet adóztatunk. Vizsgáljuk meg, milyen jogszabályi rendelkezésekből következik a bruttó jövedelem adóztatása.

Juttatások terhére történő letiltások Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi – munkavállaló munkabéréből történő levonással kapcsolatos - kérdés megválaszolásában kérjük segítségüket. A végrehajtásról szóló 1994. évi LIII. törvény megfelelő rendelkezéseit figyelembe véve levonás alapját képezi-e 2019. január 1-jétől bármely természetben juttatott jövedelem, amely a személyijövedelemadó-törvény alapján jogviszonyból származó jövedelemként viseli a közterheket? (Például önkéntes egészségpénztári munkáltatói hozzájárulás, különféle ajándékutalványok, ajándékkártyák stb.) Kérdésünk aktualitását az adja, hogy 2019. évtől jelentősen szűkül a személyi jövedelemadó törvény szerinti egyes meghatározott juttatások köre, e körből kikerül mindazon juttatás, amely megfelelő szabályzat megléte mellett 2018. évben még kifizetői közterhek megfizetése mellett biztosítható. Kérdésünk lényege, hogy amennyiben egy munkáltató – az adóváltozások ellenére – meg kívánja tartani például a cafeteria rendszerében juttatott 2018. évi juttatásait (melyek 2019. évtől már munkabérként adózó juttatásnak minősülnek; például önkéntes nyugdíjpénztári hozzájárulások, ajándék utalvány, ajándék kártyák stb.), számolnia kell-e azzal a munkáltatónak, hogy a végrehajtásról szóló törvény alapján figyelembe kell venni (mint levonás alapját képező juttatás) a nettó bért terhelő letiltások érvényesítésénél ezen juttatásokat. Válaszukat előre is köszönjük.

Erdőtulajdonosnak fa kiadása természetben Kérdés

Tisztelt Szakértő! Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy milyen adózással adhatja ki egy kezelői joggal rendelkező bt. az erdő tulajdonosainak a kivágott fát természetben? Áfás számlával kell eladnia, vagy természetbeni juttatásként kell elszámolnia? Válaszukat előre is köszönöm.

Szja- és eho-fizetési kötelezettség Kérdés

Kapcsolt vállalkozástól bérlek munkaerőt. A munkavégzés a mi cégünk részére történik, de a felmerülő munkaerőhöz kapcsolodó költségeket a kapcsolt EU-s cég kiszámlázza cégünknek. Ha itt ezen munkavállalónak Magyarországon szállásköltsége merül fel, azt a mi cégünk könyveiben kell/ lehet nyilvántartani? Természetbeni juttatásként az szja- és eho-fizetési kötelezettsége keletkezik a cégünknek?

Anyagköltség vagy természetbeni juttatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. kiemelt informatikai pályázat keretében – digitális szakadék csökkentése célcsoportok számára –, mint képző intézmény köteles a képzésben résztvevőknek eszközöket (tablet) biztosítani. A jelentkezők felé semmilyen költség nem hárítható át. A kérdés az, hogy a képzéshez szükséges eszközök (jelen esetben a tabletek) elszámolhatók-e képzés részét képező anyagköltségként, vagy pedig egyéb személyi juttatásnak minősülnek és mint ilyen adófizetési kötelezettség terheli? A tabletek a hallgatóknál maradnak a képzést követően. Köszönöm.

Egyesületi tagok részére GDPR minta vásárlása Kérdés

Háziorvosokból álló egyesület szeretné a tagjai részére megvásárolni GDPR szabályzatot.Az egyesület céljai között szerepel, hogy segíti és támogatja a tagokat. Kérdésem: az egyesület megvásárolhatja tagjai részére az egyénre szabottan kidolgozott mintát? Elszámolható költségként? Nem minősül természetbeni juttatásnak?

Kft. üdülője Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kft. vásárol egy üdülőt, visszaigényli az áfát, mert bevételszerzés céljából vásárolta. Jól gondolom, hogy ha a tulajdonosok és a dolgozók is igénybe veszik üdülésre az ingatlant, természetbeni juttatás jön létre? Van-e különbség tulajdonos vagy dolgozó tekintetében?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Bérkifizetés tárgyi eszközzel

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Beteg gyermek után járó pótszabadság

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Öregségi nyugdíjkorhatár elérése

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 október
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close