36 találat a(z) teljesítési hely cimkére

Közösségen belüli termékértékesítés bérmunkával Kérdés

Távolsági értékesítés áfamegítélése EUB döntés Kérdés

Mérnöki munka teljesítési helye Kérdés

Konferencia- és rendezvényszervezés – reprezentáció és teljesítési hely Cikk

Sorozatunk utolsó, harmadik részében a konferencián biztosított étel-ital jövedelemadó szempontú kezelésével, valamint a teljesítési hely egyes speciális szabályaival foglalkozunk.

Külföldi anyacégtől bérelt személyautó számlázása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy magyar kft. a cseh anyacégétől szeretne bérelni személyautót a magyarországi tevékenysége ellátásához. Hol van ennek az ügyletnek a teljesítési helye, kell-e regisztrálnia az anyacégnek Magyarországon, milyen áfatartalommal kell kiállítania az anyacégnek a számlát? Amennyiben 27% áfatartalommal kell kiállítani a számlát, a magyar kft. visszaigényelheti-e az áfát, van-e valamilyen nyilvántartási kötelezettsége a cégnek? Amennyiben kisteherautót bérel, mindez hogy alakul? Segítségüket előre is köszönöm.

Négyszereplős láncügylet Cikk

Olvasónk egy négyszereplős láncügylet kapcsán tett fel kérdést, amely arra irányult, hogy egy ilyen láncügylet esetében miként kell a számlát kiállítani, milyen adózási feladatai vannak a feleknek, illetve milyen dokumentáció szükséges a szabályos lebonyolításhoz. A kérdésre Tüske Péter vámszakértő válaszolt.

Szálláshely-közvetítők által nyújtott szolgáltatások teljesítési helye Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésekben szeretném a segítségüket kérni: Van egy kft., amely kereskedelmiszálláshely-szolgáltatással foglalkozik. Bérel egy panziót, ahol nyaralnak a vendégek, ugyanakkor szálláshelyet is közvetít, jutalék fejében. A kérdésem a következő: EU-tagállamban letelepedett adóalany a megrendelő, akinek csak szállást közvetít Magyarországon. Hol lesz a teljesítés helye? EU-tagállamban letelepedett adóalany Magyarországon nyaral. Nem közvetíti a szállást, hanem nyújtja. Hol lesz a teljesítési hely, Magyarországon? Válaszukat előre is köszönöm. Tisztelettel: Varga Mónika

Teljesítési hely termékértékesítés esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! A következő ügylet helyes számlázásához kérném a segítségét: társaságunk 3. országból (Kínából és Törökországból) hoz be két nagy értékű gépet, melyet továbbértékesít egy magyarországi székhelyű cégnek. A gépek tulajdonjoga még külföldön, a gyártás helyén át fog szállni a végleges, magyarországi székhelyű vállalkozásra, onnantól ő rendelkezik vele. A végső vevő a gépeket előbb vagy utóbb bizonnyal Magyarországra fogja szállítani részben vagy egészében. Ebben az esetben mi megkapjuk az eladótól a számlát 0% áfával. Viszont mi is számlázhatjuk tovább a gépeket a magyar székhelyű, végleges vevő felé 0% áfával vagy már 27% áfával kell továbbszámlázni az árut? Segítségét előre is köszönöm!

Távolról is nyújtható szolgáltatások teljesítési helye: szabályok 2019-től Cikk

2019. január 1-jétől változnak a Közösségben letelepedett vagy ott lakóhellyel, szokásos tartózkodási hellyel rendelkező nem adóalanyok részére nyújtott telekommunikációs szolgáltatások, rádiós és audiovizuális médiaszolgáltatások, valamint elektronikus úton nyújtott szolgáltatások (a továbbiakban együtt: távolról is nyújtható szolgáltatások) teljesítési helyére vonatkozó szabályok – olvasható a nav.gov.hu-n.

Értékesítés – teljesítési hely Kérdés

„X” magyar kft. bizományosi szerződést köt 3. országbeli „Y” céggel, „Y” cég anyavállalata „Z” magyar kft.-nek (leánycég). „Z” leánycég az „Y” anyacégtől a 2018. évben árut szerzett be, az árut vám és áfa fizetése után a 2018. évben szabadforgalomba helyezte Magyarországon, most a 2018. évi beszerzésből megmaradt árut „Z” leánycég eladja (visszaadja) „Y” anyacégnek, és ezen árut kapja meg „X” magyar kft. bizományosi értékesítésre. A „Z” leánycég raktárában lévő áru nem kerül ki Magyarország területéről, „Z” leánycégtől közvetlenül „X” magyar kft.-hez szállítják. Kérdéseim, illetve jól gondolom-e: 1) „Z” leánycég az „Y” külföldi anyacég felé a visszaadott áruról 27% áfával áruértékesítés számlát állít ki, mivel a teljesítési hely Magyarország, 2) „X” magyar kft. a bizományosi szerződés keretében lejelenti az értékesített árut „Y” külföldi cégnek, amely ugyanazon teljesítési időponttal kiszámlázza az általa eladott árut „X” magyar kft. felé, ezen ügylet teljesítési helye is Magyarország, így „Y” külföldi cégnek magyar adószámot kell igényelnie és 27% áfával állítja ki az áruértékesítésről a számlát „ X” magyar kft. felé, mivel ez belföldi 27%-os ügyletnek minősül. 3) Ha az „Y” külföldi cég nem jelentkezik be Magyarországon adóalanyként, és így áfa nélküli nettó összegben állít ki a számlát az áruértékesítésről „X” magyar kft. felé, mi a teendő ezzel a számlával „X” magyar kft.-nél áfaügyben, mivel a teljesítési hely Magyarország, hogyan kell szerepeltetni az áfabevallásban?

Teljesítési hely Kérdés

Tisztelt Szakértő! Belföldi (áfaalany) cég szállításra előkészítő szolgáltatást nyújt amerikai cég partnerének, akinek belföldön nincs telephelye. Jól gondolom, hogy a teljesítés helye ez esetben a partner székhelye? A számlát pedig helyesen úgy állítom ki, hogy áfát nem számítok fel, és megjelölöm rajta, hogy áfatörvény területi hatályán kívüli? Van bármi más esetleg, amit fel kell tüntetnem a számlán? Illetve ilyen esetben mire kell még odafigyelnem? Például igazolás az amerikai cég részéről, miszerint Amerikában adóalany? Segítségét előre is köszönöm!

EU-n belüli építési tevékenységhez kapcsolódó szolgáltatásnyújtás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha magyar székhelyű cégünk magyar székhelyű partnerünknek számláz ingatlanhoz kapcsolódó szolgáltatásnyújtást úgy, hogy a teljesítés helye Ausztria, azt áfa területi hatályán kívüli értékesítésként számlázza? A partner cégnek osztrák cég az anyavállalata. A partner kérése, hogy a cégünk váltsa ki az osztrák közösségi adószámot, és fizesse meg az osztrák áfát, kérem szíves tájékoztatását, hogy ez mennyire helytálló? Cégünk eddig ezt a szolgáltatásnyújtást áfa területi hatályán kívüli értékesítésként kezelte és így is számlázta. Köszönöm

Ingatlanhoz kapcsolódó szolgáltatás Kérdés

Magyar gazdasági társaság belföldi székhelyû irodaházának belsõépítészeti felújítását román gazdasági társasággal végezteti 5 hónap leforgása alatt. A belsõ mukálatok, kivitelezési feladatok nem hatóságiengedély-kötelesek. Az áfatörvény 39. § (1) bekezdése szerint ingatlanhoz közvetlenül kapcsolódó szolgáltatások nyújtása esetében a teljesítés helye az a hely, ahol az ingatlan van. A 140. § b) a 39. és 40. §, a 42. §, valamint a 44. és 45. § bármelyikét kell alkalmazni, az adót a szolgáltatást igénybe vevõ belföldön nyilvántartásba vett adóalany fizeti, feltéve, hogy a szolgáltatást nyújtó adóalany belföldön gazdasági céllal nem telepedett le, gazdasági célú letelepedés hiányában pedig lakóhelye vagy szokásos tartózkodási helye nincs belföldön. Mi az adójogi megítélése az ügyletnek, közösségi vagy egyenes adózású? A gazdasági letelepedést milyen jogszabály írja elő, mikor kell a román cégnek magyar adószám kiváltását kérnie? Mi a fenti gazdasági esemény helyes adózási megítélése?

Kínából igénybe vett ügyvédi szolgáltatás teljesítési helye Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdéssel fordulok Önöz: ügyfelem (magyarországon bejegyzett áfaalany gazdasági társaság) Kínából vett igénybe ügyvédi szolgáltatást, amelyre az ottani szabályok szerinti 6 százalékos adót számítottak fel. Ebben az esetben még az áfatörvény 37. §-a alapján kell-e importszolgáltatásként is 27 százalékos áfát felszámítani, hiszen akkor kétszeres adózás lenne. Állítólag kínai szabályok szerint ott fel kellett számítani ezt az ottani végső felhasználót terhelő adót. Az ügyvédi szolgáltatás egy kínai társaság működésével, fizetőképességével volt kapcsolatos, aki ügyfelem által történt megrendelésre kifizetett előleget nem tudta visszatéríteni.

Számlázás külföldi adóalany részére belföldi teljesítés esetén Kérdés

Tisztelt Szakértők, Cégünk egyik francia partnere részére belföldi teljesítési hellyel értékesít terméket. A belföldi teljesítési hely miatt áfát felszámítunk. Az online számla bevezetése miatt a számlázóprogramunk magyar adószámot kér az adatszolgáltatáshoz, de nem tudunk róla, hogy lenne magyar áfa-regisztrációja. A kérdésem, hogy kell-e ezt az ügyletet az online számlarendszerben beküldeni, lehet-e magyar adószám nélkül ezt megtenni?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

A kata új szabályozásának érvényessége

Szipszer Tamás

adószakértő

Használt termék közösségi beszerzés A60 jelentése

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close