118 találat a(z) teljesítés cimkére

30 napos halasztás az evában Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérem, legyen kedves számszakilag levezetni, hogy az alábbi esetben konkrétan mely napra (hányadikára) esik a bevétel megszerzése egy eva hatálya alá eső társaságnál? A számla kelte június 1., a fizetési határidő és a teljesítés is július 16, azonban a számlát július végéig nem fizetik ki. Tisztelettel várom válaszát

Időszakos elszámolás teljesítése Kérdés

Tisztelt Szakértő ! Cégünk fuvarozást végez: megbízónk esténként közli a másnapi fuvarokat (van amikor van, van, amikor nincs ) és következő hónap elején kiállítunk 1 db számlát a havi összes fuvarról. Eddig teljesítésnek a hónap utolsó napját írtuk be és fizetési határidőnek a teljesítéstől számított 60. napot. Most visszaküldték nekünk a számlát, hogy írjuk át a teljesítést: májusi számlák esetében július 30-ára, a fizetési határidőre. Van a számlán a számla kiállítás dátuma, teljesítés és fizetési határidő: értelmetlennek látjuk a májusi számlák esetében a júliusi teljesítést, főleg hogy a fizetési határidő is szerepel. Mit jelent ilyenkor a teljesítés? Valamint kérdezem, hogy ez a szabály alkalmazható, vagy kötelező? Ugyanis a másik cég, akinek szintén így számlázunk, nem lépett fel ilyen igénnyel. Köszönöm előre is válaszát

Meghiúsult a teljesítés, kell-e számlát helyesbíteni? Cikk

A teljesítés meghiúsulásával kapcsolatos forgalmi adózási kérdésekről egy magyar vonatkozású ügyben már 2014-ben döntött az Európai Bíróság. Bár az Almos ügyben hozott ítélet (C-337/13.) már idestova két éves, mégis folyamatosan merülnek fel azzal kapcsolatos értelmezési kérdések.

Kifizette, mégsem kérte, mi a helyzet az áfával? Cikk

Régóta kérdése a közösségi áfa rendszernek, hogy teljesítettnek minősül-e és ezért áfa-kötelezettséget keletkeztet-e egy olyan szolgáltatás, ahol ugyan az ellenértéket kifizették, de a szolgáltatás valamilyen okból elmaradt. A történet újabb fordulatát az Európai Bíróság (EUB) Air France-ügyben hozott ítélete adja, amely a fel nem használt jegyekre is áfa-kötelezettséget állapított meg. Nagy a bizonytalanság termékértékesítések esetén is, ahol a Kúria közelmúltbeli ítéletei jelenthetnek fogódzót – összegzi a Jalsovszky Ügyvédi Iroda.

Folyamatos szolgáltatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném a segítségét kérni a következő kérdésben. Vállalkozásunk folyamatos szolgáltatásokat (telefonhang-szolgáltatásokat) számláz tovább az elszámolási időszakot követően, és még ugyanezen a számlán előfizetési díjat is számláz, ennek az elszámolási időszaka az a hónap, amelyben a számla kiállításra kerül. A kérdésem a dátumokra vonatkozna. A számla teljesítés ideje és a keltezés dátuma egyezik meg, és úgy kell tekinteni, hogy az elszámolási időszakban számláz? Vagy a számla teljesítési ideje és a számla fizetési határideje egyezik meg, és úgy kell tekinteni, hogy az elszámolási időszakot követően számláz? A szerződések csak annyit foglalnak magukban, hogy az elszámolás havonta történik. Az áfát tekintve adóhiány nem keletkezik, mert ugyanarra a hónapra kerül bevallásra. Milyen dátumok szerepelnek helyesen a számlán, ha utólag kerülne kiszámlázásra (áfa önellenőrzést eredményez) egy folyamatos szolgáltatás esetében, ha a számla a fentiek szerint „2” elszámolási időszakot tartalmaz? Válaszát előre is köszönöm

Számlázás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy könyvelőiroda az ügyfelek adott havi anyagát (például júniusi anyag) a következő hónapban (július) dolgozza fel, és számlázza ki (például a kiállítás kelte: július 1., a teljesítési és fizetési határidő: július 15). Az áfatörvény 58/A §-a az elszámolással vagy fizetéssel érintett időszakhoz köti, hogy milyen módon kell kiállítani a számlát. Esetünkben melyik az elszámolással vagy fizetéssel érintett időszak: a június (amit feldolgozunk) vagy a július (amikor feldolgozzuk)? Meg van-e ez valahol határozva? Ha igen, hol? Válaszukat előre is köszönöm.

Negyedéves elszámolási időszak esetén a teljesítési dátum Kérdés

Hogyan kell a számla kiállítása szempontjából értelmezni az áfatörvény 58. § 2. és 3. bekezdéseiben lévő "időarányos részteljesítést"; netán külön-külön számlákat kell kiállítani havonta?

Az áfatörvény bosszúja: éveken át aggódhat miatta Cikk

Bár július 1-jén életbe léptek az időszakonkénti elszámolás, fizetés új szabályai a könyvviteli, könyvvizsgálati, adótanácsadási szolgáltatást nyújtók körében, s jövőre a többi adózó is áttér az új előírásokra, mégis lehetnek olyanok, akik számára a régi regulák még jó ideig emlékezetesek maradhatnak.

Mikor mit vallok átalányadózó EV-nél? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Például dec. 10-én kiállítanak egy utalásos szla-t 700 000 + áfa 189.000 ez csak jan. 05-én érkezik meg a bankszámlára. Mikor, mit vallok? 1458-ba állítom be a 700 000 utáni tb-t (140 000 Ft >>> 80 %-os ktghányaddal számolva), DE adóköteles jövedelem már csak a 1553-ba fog bekerülni a januári kiegyenlítés miatt. Illetve szintén már 2015-ös lesz az áfabevallás is emiatt. Vagy mindent 2015-ben vallok már? 1558,1565, és majd a 1553 is.

Áfaügy: amit tudni kell az időszakos ügyletek új szabályozásáról Cikk

Fél évük van a könyvviteli, könyvvizsgálati és adótanácsadási szolgáltatással foglalkozóknak, egy évük pedig mindenki másnak, hogy felkészüljenek az időszakos elszámolású ügyleteket érintő legújabb áfatörvénybeli változásra. Nézzük meg röviden, melyek ezek az új szabályok.

Számla kiállítása, ha a teljesítés 50 nappal korábban volt Kérdés

Hogy kell szabályos számlát kiállítani fordított adózásnál, ha a teljesítést a számlázás előtt 50 nappal igazolták le. Így vsszamenőleges teljesítési időpontot kellene írni erre azonban az ÁFA törvény szerint nincs lehetőség.

Áfatörvény: teljesítési időpont, kiállítás, levonás Cikk

Az áfatörvény igen sok vállalkozásnak jelent problémát. Azoknak is, akik kiállítják a számlát, azoknak is, akik a számlában foglalt áfát le szeretnék vonni. A kettős könyvvitelt vezető vállalkozásoknál a kibocsátott illetve befogadott számlák könyvelése többletmunkát igényel. A legnagyobb kérdés, hogy az áfa- vagy a számviteli törvény szerinti teljesítés-e a helyes.

A főtevékenységhez járulékosan kapcsolódó költségek áfája Cikk

A főtevékenységekhez kapcsolódó melléktevékenységek a főtevékenység sorsában osztoznak, vagyis annak adóalapjába tartoznak, azzal azonos mértékben adóznak. Konkrét jogi szabályozás azonban nincs, így egy ügylet főtevékenységének és az ahhoz járulékosan kapcsolódó melléktevékenység meghatározása problémás lehet.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

1 2 3 4 5 6 7 8

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Pénztárgép használata

Antretter Erzsébet

adószakértő, igazgató

Niveus Consulting Group Kft.

Katából társasági adózásra visszatérő bt. osztalékfizetése 2023-ban

Antretter Erzsébet

adószakértő, igazgató

Niveus Consulting Group Kft.

Áfa – teljesítési idő

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 október
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs