72 találat a(z) teljesítés helye cimkére

Áfa: teljesítés helye Kérdés

Magyar ügyvédi iroda szerződik német gazdasági társasággal állandó megbízással. A teljesítés helye a B2B viszonyok alapján a megbízó székhelye lesz, a számlákat fordított áfával kell kiállítani? Köszönöm válaszukat

Egyéni vállalkozó: számlázás alanyi adómentesként, költségelszámolás Cikk

Ha az egyéni vállalkozó csak a gépjármű üzembentartója, és nem a tulajdonosa, akkor az szja-törvényben megfogalmazottak szerint elszámolhatóak-e a költségek (például az 500 kilométeres átalányelszámolás) esetében? Alanyi adómentes egyéni vállalkozóként, közösségen belüli szolgáltatásnyújtás esetén, ha a partner angliai vállalkozó, és nem kötelezett közösségi adószám kiváltására (állítólag ez náluk értékhatárhoz kötött), milyen áfakulccsal számlázzam a fordított adózás alá eső szolgáltatásnyújtást? – kérdezte olvasónk. Juhász Tibor, okleveles adószakértőnk válaszolt.

Áfaszabály Kérdés

Tisztelt Szakértő, kérdésem az lenne, hogyha egy osztrák cégtől vásárolunk mint magánszemély egy gépkocsit, de nem mi megyünk el érte, hanem megrendeljük, és ők hozzák el Magyarországra, akkor az osztrák cégnek magyar vagy osztrák áfával növelten kell számláznia? Másik kérdés: ha az osztrák cég bérel egy telephelyet Magyarországon, akkor ebben az esetben a magánszemélynek eladott gépkocsit magyar vagy osztrák áfával növelten kell számláznia? Köszönöm!

Áfa-minősítés Kérdés

Német cég megbízásából, a cég 100 százalékos tulajdonában álló magyar kft.-nél,szerződés szerint tanácsadást, ellenőrzést, a magyar beszállítókkal és hatóságokkal kapcsolattartást kellene folytatni. A megállapításokat a tulajdonos német cégnek kell továbbítani. A számlát a német cégnek adnánk. A teljesítés helye és a áfa meghatározására szeretnék tanácsot kérni. Köszönettel: Varga Éva

Oroszországi szolgáltatásnyújtás áfa megítélése Kérdés

Cégünk oroszországi adóalanynak nyújt üzletviteli tanácsadást, Moszkvában. Az áfatörvény 37. és 46. §-a szerint is áfa területi hatályon kívüli a szolgáltatás, mivel a teljesítés helyét a szolgáltatás igénybe vevőjének gazdasági letelepedése határozza meg. Kérdésem az lenne, hogy kiállíthatom-e a számlát a 46. §-ra hivatkozva, ami nem adóalany igénybe vevőre vonatkozik azért, hogy ne kelljen az adóalanyiságot bizonyító igazolást beszereznie a partnerünknek. Továbbá van-e cégünknek az oroszországi áfatörvények értelmében valamilyen további teendője? Esetleg szükséges Oroszországban bejelentkezni és adószámot kérni?

Szolgáltatások teljesítési helye áfaregisztráció tükrében Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy betéti társaság az áfatörvény 37. § (1) bekezdése alá tartozó szolgáltatást (fénymásoló-javítás) nyújt egy ciprusi hajózási társaságnak, amely az ügylet során a magyar közösségi adószámát adja meg. Információink szerint ez csak regisztrációs adószám, így nem befolyásolja a szolgáltatás teljesítési helyének meghatározását. A bt. áfa nélkül, áfa területi hatályán kívüli szolgáltatásként számláz. Helyes ez így? A ciprusi cég használhatja a magyar közösségi adószámát ez esetben? Köszönettel.

Digitális szolgáltatás – áfa Kérdés

Ügyfelem digitális szolgáltatással foglalkozik. Szoftvereket fejlesztett ki, melyek internetről letölthetők. Jelenleg alanyi mentes egyéni vállalkozó, aki EU adószámmal rendelkezik. A tevékenységét hamarosan indítja, s a tevékenység számlázásával vagyunk bajban. A vevők jellemzően külföldi magánszemélyek esetleg cégek lesznek. Éves bevétel 2-3 millió forint lesz. – Ezen tevékenység esetében maradhat-e alanyi mentes az ügyfél vagy célszerűbb lenne az áfakörbe belépni? –Tüntet-e fel áfát a számlán, ha – ha EU-n belül magánszemélynek értékesít, – ha EU-n belül cégnek értékesít, – ha EU-n kívűl értékesít? – Ha esetleg a teljesítés helye a vevő országa lesz, akkor ennek áfa kezelése (befizetése) hogyan történik, milyen bejelentkezéseket kell teljesíteni ezzel kapcsolatban?

Láncértékesítés EU-n kívűli ország szereplésével Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy EU-n kívüli ország rendelt magyar cégtől terméket, amit spanyol cégnek értékesít. A fuvarozást a magyar cég vállalta.Tehát az áru Magyarországról, közvetlenül a spanyol céghez lesz szállítva. Ebből következően arra jutottam, hogy a teljesítés helye Magyarországon lesz, mivel innen indul az áru. Kérdésem, hogy ezt az ügylet hogy számlázzuk és hogy a bevallásban hogy szerepeltessem? Export értékesítésnek minősül-e, úgy is kell bevallani? Kell-e a 16A60-as bevallásban szerepeltetnem? Nagyon köszönöm a válaszát előre is.

Szolgáltatás teljesítési helye Kérdés

Egy betéti társaság grafikai tervezést végez egy USA-beli magánszemély részére. Hol lesz a szolgáltatásnyújtás teljesítési helye? Beletartozik-e az áfatörvény 46. § (2) c) pontja alá ez a fajta szolgáltatás? Köszönettel.

Áfa – teljesítési hely Kérdés

Egy külföldi cég (uniós) termékeit áruljuk már több éve. Bővítettük az üzletet, melynek a fejújítási költségéhez a külföldi partner hozzájárulna. A felújítást egy másik külföldi cég végezte Magyarországon. Az üzlet átalakításához a külföldi partner hozzájárulna, és kérte, hogy a munkadíjat számlázzuk tovább a részére. Mi a helyes eljárás az áfa tekintetében? (Gyakorlatilag egy szolgáltatás továbbszámlázása történik.)

Fesztiválszervezés teljesítési helye Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy angol egyéni vállalkozó egy kétnapos táncos fesztivált szervezne Magyarország területén. A szervezési munkákat Angliában végezné, úgy mint levelezés, meghívók készítése a fellépőknek, egyéb szervezés stb. Maga a fesztivál viszont Budapesten kerülne megrendezésre. A jegyek elővételben és a helyszínen is megvásárolhatóak, a jegyeket maga szervező cég értékesítené. A jegyek vásárlói magánszemélyek, akik között vannak magyarok és külföldiek is. Kérdésünk, hogy az angol vállalkozónak szükséges-e bejelentkeznie Magyarországon? Hol van a jegyértékesítés teljesítési helye? Milyen bizonylatot kell kiállítani a magyar és külföldi jegyvásárlóknak akár a helyszínen, akár elővételben vásárolják meg a jegyeket az angol szervezőtől? Köszönettel KG

Áfa – teljesítés helye II. Kérdés

Kedves Bartha Katalin! Köszönjük nagyon alapos válaszát. Igen, utánajártunk. Kiegészítésként: a szerb cégnek a magyar szolgáltató cégben (ő a kérdés egyik központi szereplője) jelentős tulajdoni hányada van. A speditőr cég csak az áru tárolásában és mozgatásában vesz részt. A fő munkafázisok a kérdéses javító cégben zajlanak, itt van a szerb cégnek érdekeltsége. A külföldiek magyarországi befektetéseiről szóló 1988. évi XXIV. törvény (kmb-törvény) nevesít egy ilyen esetet a "letelepedés"-ről, de ehhez azután semmi további egyértelmű szabálykapcsolódást nem találtunk. A társaságiadó-törvény kizárja a telephelyek közül magát a tárolást. (Ha a javítás és egyéb tevékenység „feldolgozás”-nak minősül.) De utána ott a javítás és egyéb tevékenység a folyamatunkban (a kérdéses szolgáltatás). Akkor a kmb-törvény 3. paragrafus (1) bekezdésének c) pontja alapján lesz a szerb cégnek telephelye? Vagy ez a „letelepedés” nem telephely? Ha mégis az, ez milyen telephely? (Lehet, hogy nem társasági adós, de akkor milyen? Vagy a kmb-törvény alapján a társasági adó alá is fog tartozni? Ezen megrendelői „letelepedés” kategória alapján adhat a szolgáltató cég áfás számlát, a szerb cégnek (mint letelepedettnek), avagy így is marad (egyértelmű számlafogadói telephely híján) a mentes kategória? Válaszát megköszönve, üdvözlettel.

Külföldi cég Magyarországon Kérdés

Tisztelt Adózóna! Egyik ügyfelem lovak bértartásával is foglalkozik. Egy Horvátországban adószámmal rendelkező cég részére végez bértartást. Mivel a teljesítés helye Magyarországon van, ezért az én magyar ügyfelemnek áfás számlát kell kiállítania a horvát cég felé. Van-e lehetősége a horvát cégnek az általunk kiállított számla áfatartalmának visszaigénylésére? Ha igen, kérem Önöket, részletezzék annak menetét, lépéseit. Illetve nekünk van-e bármi teendőnk ezzel kapcsolatban? Válaszukat előre is köszönöm!

Gépkocsijavítás áfája közösségen belül Kérdés

Tisztelt Szakértő! Németországi társaság képviselője a cég autóját budapesti márka szervizben javíttatta. A cég közösségi adószáma élő adószám. Véleményem szerint a „Főszabály szerint a szolgáltatás teljesítésének helye attól függ, hogy a szolgáltatás igénybevevője adóalany-e (illetve adóalanyként vesz-e részt az ügyletben). Főszabály szerint az adóalanyok közti ügyletekben a szolgáltatás teljesítési helyét a szolgáltatást igénybevevő adóalany székhelye, állandó telephelye, lakóhelye, szokásos tartózkodási helye határozza meg. [Amennyiben az adóalanynak a székhelye mellett egy vagy több telephelye is van, a teljesítési helyet az igénybevétellel legközvetlenebbül érintett letelepedési helye határozza meg.] Kell-e nyilatkoztatnia szolgáltatás igénybevevőjét a „az igénybevétellel legközvetlenebbül érintett letelepedési helyé”-ről? Idegennyelvű (magyar szöveggel bővítve) számlát kell-e kiállítani részére? Helyes-e, hogy a számlában nem számolt fel áfát a szerviz? Milyen szöveget kell szerepeltetni a számlán az áfafizetésre vonatkozóan? A választ köszönöm előre is! Kérem válaszában a törvényi hivatkozást jelölje meg. Tisztelettel: Reményiné

Teljesítés helye Kérdés

Tisztelt Szakértő! Nagykereskedelmi tevékenységet végző cégünk a közeljövőben folyamatosan árut kíván értékesíteni Szlovákiában áfaalany partnereknek. A kiszállítást saját gépjárművünkkel kívánjuk megoldani oly módon, hogy a külföldi partner által megrendelt termékeket a vevő telephelyére szállítjuk le. Lehetőség szerint előre be nem jelentkezett vevők részére is próbálunk majd értékesíteni a járművön lévő készletünkből. Kérdésünk arra irányul, hogy a leírt konstrukciót kezelhetjük-e közösségen belüli adómentes értékesítésként, avagy szlovák adószámmal kell majd számláznunk partnereinknek? Az utóbbi esetben magyar vagy szlovák számlát kell használnunk? Válaszukat köszönjük!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓAJÁNLÓ

Kérdések és válaszok

Szemüveg

Szipszer Tamás

adószakértő

Katás bt. kiszámlázhat-e ügyvezetést?

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 május
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs