20 találat a(z) telekvásárlás cimkére

Opciós díj adókötelezettsége magánszemélynél Kérdés

Egyéni vállalkozó ingatlanértékesítése Kérdés

Ötmillió forintig visszatérítik a kifizetett építkezési és telekszámlák áfatartalmát januártól Cikk

A január elsejétől kifizetett építkezési és telekszámlák áfatartalmát ötmillió forintig visszatéríti az állam – jelentette be a családokért felelős tárca nélküli miniszter kedden a közösségi oldalán.

Egyéni vállalkozó adózás utáni vállalkozói jövedelem csökkentése Kérdés

Telekvásárlás üdülő építése céljából Kérdés

Ingatlaneladás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Idén eladtam a lakóingatlanomat, és most veszek egy telket, amire szintén lakóingatlant fogok építeni, még ebben az évben. Az a kérdésem, hogy vonatkozik-e rám az illetékmentesség ebben az esetben is? Ha igen, a telekvásárlást be kell jelenteni?

Telekvásárlás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Hogyan jár jobban egy kft.: ha egy régi ingatlant megvesz magánszemélytől, majd azt lebontatja, és 4 lakást, garázst építene rá továbbértékesítés céljából; ebben az esetben a bontás, beruházások áfája levonásba helyezhető, illetve a bontás a beruházás értékét növeli teljes egészében a bontás költsége? Vagy célszerűbb megvenni az üres telket (már elbontva az épületet), és ezután építkezni rá, majd a lakásokat értékesíteni? Köszönöm előre is a segítséget. Szilvia

Egy kft. telket vásárol áfásan, lakóépületeket épít rá Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. telket vásárolt áfásan és lakásokat épít, amiket majd értékesít, ha készen lesznek. Kérdésem: a kft. az általános szabályok szerint jelentkezett be az áfába. Be kell-e még valamilyen áfába jelentkeznie az ingatlanértékesítés miatt? Levonhatja-e az áfát a telek vásárlása során felszámított áfából, valamint a beszerzett építőanyagból és munkadíjból? A telekvásárlást és a felmerülő építőanyagokat, szolgáltatásokat hogyan kell kontírozni? Milyen TEÁOR-kód alatt végezhető ez a tevékenység? Jelenleg a 4120 TEÁR kód van bejelentve.

Telekvásárlás Kérdés

Tisztelt Szakértők! Kérem szíves tanácsukat telekvásárlással kapcsolatban. Kft. magánszemélyektől vásárolna építési telket. A magánszemélyek tulajdonában 9 éve van a telek, melyen egy régi pince áll. Áfaalany gazdasági társaság megvenné a telket, és az lenne a kérdés, hogy vagyonszerzési illeték szempontjából mire kell számítani? A helyi adók tekintetében mire figyeljünk? A cég befektetés miatt vásárolná meg a telket, melyet 1-2 éven belül tovább is értékesítene. Kérem adjon tanácsot, hogy illeték – vásárlásnál, eladásnál –, áfa, magánszemélynél szja tekintetében mire számítsunk! Köszönettel.

Ingatlaneladás, telekvásárlás, építés adózása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az egyik ügyfelem 2018. januárban értékesített egy lakást, mely csak az ő tulajdonában volt több mint 10 éve. Szeretne telket vásárolni, melyre házat építene, tervezőmérnök bevonásával de saját kivitelezésben, mivel építési vállalkozó kkt. cége van. 2017 szeptemberében katás lett, de az áfakörben maradt. Milyen módon számlázhat katás cégként saját magának mint építtetőnek, mennyi az áfa tartalma és elszámolásának módja egy ilyen ügyletnek cégként és magánemberként? A telek vásárlásánál illetve a ház építésénél tulajdonostársként (50-50%) szeretné bevonni a párját, akivel noha több mint 20 éve együtt vannak, nem házasok. Ebben az esetben van-e vagyonszerzésiilleték-fizetési kötelezettségük és milyen mértékben? Előre is köszönöm megtisztelő válaszát!

Kis- és középvállalkozások társaságiadóalap-kedvezménye Kérdés

A középvállalkozás által vásárolt telek értéke után igénybe vehető-e a kis- és középvállalkozások adóalap-kedvezménye?

Illeték telekvásárlás esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Vállalkozásunk 2014-ben vásárolt egy belterületi telket, amelyre 2018-ig illetékmentességet kaptunk, hogy amennyiben beépítjük, úgy mentesülünk az illetékfizetés alól. A vállalkozás egy helyrajzi számon lévő telket vásárolt, amelyet felparcellázott 38 telekre. amelyeket beépítenek és eladnak. A célunk, hogy az összes ingatlan értékesítésre kerüljön. Kérdés: ha 2018-ig 1-2 ingatlant értékesítünk, akkor is mentesül a vállalkozásunk az illetékfizetés alól? Köszönettel: Égei Emese

Ingatlanértékesítés több tulajdonos esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ingatlanértékesítéssel kapcsolatban szeretnék segítséget kérni: Adott 4 magánszemély, akik kettő telket szeretnének megvásárolni. A telkeket összevonják, azaz osztatlan közös tulajdonba kerülnek, amelyre 9 lakásos társasházat szeretnének építeni, eladási céllal. A lakásoknak lesz külön albetétszámuk, és 2 éven belül az összeset értékesítik. Hogyan kellene Ön szerint az értékesítést lebonyolítani, hogy senki ne legyen sorozatértékesítés miatt áfaalany? Vagy egyáltalán megoldható-e ez a telekhányad értékesítése miatt? Cél, hogy mindenki a saját ingatlanát adja el a saját telekhányadával együtt. Nagyon köszönöm!

Telekértékesítés elszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magánszemély a 15 évnél régebben tulajdonában lévő belterületi 750 négyzetméteres telekhez 2015-ben megvásárolja a szomszédos, 250 négyzetméteres belterületi telket 4 millió forintért. A kettőt összevonva egy helyrajzi szám alá az így létrejött 1000 négyzetméteres telket értékesíti 25 millió forintért. Hogyan kell kiszámítani a 2015-ben vásárolt telekrészlet után az szja-t? Előre is köszönöm válaszát.

Telekáfa adószámos magánszemély Kérdés

Szeretném megkérdezni, hogy ha adószámos magánszemély vásárol telket, melyen építkezni szeretne, visszaigényelheti-e az áfát? Rá ugyanúgy a húszéves megfigyelés vonatkozik?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Osztalékká vált osztalékelőleg

Szipszer Tamás

adószakértő

Őstermelő és egyéni vállalkozó iparűzési adó

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szekrényzár fordított áfával?

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink