24 találat a(z) telefonhasználat cimkére

Munkahelyi telefonhasználat – korlátozások és elvárások munkaidőben és munkaidőn túl Cikk

Cikkünkben a munkahelyi telefonhívásokat kétféle szemszögből vizsgáljuk: amikor munkaidőben a munkavállalók telefonálnak magánügyben, illetve amikor munkaidőn kívül a munkáltató munkaügyben keresi a dolgozót. Megtiltható a telefon munkahelyre történő bevitele? Kötelezheti-e a munkáltató munkavállalóját telefonja leadására? Kötelezhetnek a telefon felvételére munkaidőn kívül?

Őstermelő telefon-, internetköltség Kérdés

Kapcsolt vállalkozás Kérdés

Telefonszámla magáncélú használatának megtéríttetése Kérdés

Telefonhasználat Kérdés

Cégtelefon-használat továbbszámlázása Kérdés

Tisztelt Szakértők! Cégünk a telefonszolgáltatóval kötött flottaszerződését praktikus okokból családtagok telefoncsomagjaival bővítette. A korábbi gyakorlatban a telefon (11;12;13;16-ból) szolgáltatás vélelmezett 20%-át a dolgozók megtérítették, az áfa 70/30 százalékos megbontását alkalmaztuk. A családtagoknak – a szolgáltató telefonszámra lebontott részletezése alapján – ki fogjuk számlázni a díjakat, ennek a "telefon része" meg fogja haladni a teljes telefonszolgáltatás 30%-át. A kérdés az, hogy ebben az esetben: 1. Levonhatjuk-e a telefonszámlánk áfájának egészét? 2. Szükséges-e a dolgozóinknak is megtéríteni a vélelmezett 20%-ot ahhoz, hogy ne kelljen szja-t és szocho-t számolnunk? 3. Egyáltalán mi a helyes levezetés? Válaszukat előre is köszönöm!

Kata és telefon-magánhasználat Kérdés

Tisztelt Szakértő! Két kérdésem van: 1. Kata alá tartozó egyéni vállalkozóként kell-e foglalkozni a telefon magáncélú használatával, hisz nincs költségként elszámolva a telefonszámla, de az egyéni vállalkozás nevére szól a számla? 2. Ha van egy nyugdíjas alkalmazott, akinek a munkaviszonya évekkel ezelőtt kezdődött és jelenleg is tart, 2018. 12. 31-ével nem kellett volna a T1041-en lezárni? És ha lezárjuk a jogviszonyt, kell-e valamilyen újabb bejelentést tenni, vagy elegendő a 08-as járulékbevalláson 8-as kóddal szerepeltetni? Előre is nagyon köszönöm a segítségét!

Telefonhasználat Kérdés

Hogyan változtak a telefon magánhasználata után fizetendők? Bruttó 20 százalék után az szja 15 százalék, illetve eho helyett szocho 19,5 százalék marad-e?

Katás bt. – magáncélú telefonhasználat Kérdés

Katás bt. a cég nevére szóló számla alapján fizet 20 százalékos magánhasználat után ehót? Köszönöm.

Nem levonható áfás és áfamentes továbbszámlázás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy cégnek az anyacége telefonhasználatot egy az egyben továbbszámláz. Viszont a telefonszámlán szereplő bruttó összegre még egyszer ráteszi az áfát, és úgy állítja ki a számlát. A kérdésem az lenne, hogy ez a plusz áfa levonható-e? És ha biztosítást vagy postai szolgáltatást számláz tovább? Ezeket áfásan kell továbbszámlázni?

Tulajdonos magánszemély telefonhasználata Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy cégben több mobiltelefon-készülék van, melyeket a munkavállalók használnak. Egy készüléket a magánszemély tulajdonos használ, annak érdekében, hogy a vezetőséggel tudja tartani a kapcsolatot. Ő nem személyesen közreműködő, és nem alkalmazott. Az lenne a kérdésem, hogy a telefonszámlából a tulajdonos telefonszámához tartozó számlatételeket elszámolhatjuk-e a vállalkozás érdekében felmerülő költségként, illetve keletkezik-e a magánszemélynek jövedelme, amit adó és járulék terhel? Köszönettel: VA

Közvetített szolgáltatás plusz áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy cégnek az anyacége telefonhasználatot egy az egyben továbbszámláz. Viszont a telefonszámlán szereplő bruttó összegre még egyszer ráteszi az áfát, és úgy állítja ki a számlát. A kérdésem az lenne, hogy ez a plusz áfa levonható-e? Az eredeti bruttó összeget természetesen szétosztjuk telefonra (annak is levonható és nem levonható részére), internetre (levonható), parkolásra (nem levonható) stb. De az egészre még rátett plusz áfát hogy könyveljük, és levonhatjuk-e? Egyáltalán helyes-e, hogy így számláz az anyavállalat?

Telefonáfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2015. 06. 20-án jelent meg egy cikk (A telefonszámla elszámolása, könyvelése) a telefon áfája kapcsán. Abban az jelent meg, hogy először számolom a telefon értékének 20 százalékát, amit leadózok. Ez eddig rendben van, de a cikkben az szerepel, hogy csak a fennmaradó összeget oszthatom meg 70-30 százalékra az áfa-visszaigénylés tekintetében. Ezzel szemben a könyvelői gyakorlat az, hogy a telefonszámla bruttó értékét 70-30 százalékra bontjuk, a 70 százalék áfája visszaigénylésre kerül, és a telefonszámla bruttó értékének a 20 százalékát átvezetjük az 55-re, és megfizetjük utána az adót. Hiszen az áfatörvény eleve a feltételezett magáncélú használat miatt nem engedi a 30 százalék után az áfalevonást. Kérdésem tehát, hogy helyes-e a cikkben megjelent számitási menet, feltételezve, hogy nincs telefonszámla továbbszámlázás, és nincs tételesen vezetve a magáncélú használat?

Cégtelefon magánhasználata Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégtelefon magánhasználatával kapcsolatos a kérdésem. A vállalkozás a bruttó telefondíj 30 százalékát a munkavállalóval szembeni kötelezettségnek írja elő, és azt a havi munkabéréből le is vonja, tehát költséget nem számol el. A maradék 70 százalékot bontja 70-30 arányban levonható és nem levonható áfatartalmú költségre. Helyesen jár el, ha a magánhasználat után nem fizet adót? Itt cégtelefonadóra vagy áfára gondolok. Előre is köszönöm a válaszát!

Egyéni vállálkozó telefonköltsége Kérdés

Tisztelt Szakértő! Elszámolható-e az egyéni vállalkozó saját nevére, egyben a vállalkozás székhelyének címére érkező (székhely=lakhely) telefonszámla, abban az esetben, ha a vállalkozásnak nincs telefonja? Gyakorlatilag a saját (magánszemély) készülékét használja, és nem tartja nyilván a tárgyi eszközei között. Ha igen, kell-e neki is hívásnaplót vezetnie? Köszönöm.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

EPR-díj, -kötelezettség, számviteli elszámolás

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Üzletszerűség kérdése

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Gyártó vagy sem

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 november
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3