246 találat a(z) társas vállalkozó cimkére

Vállalkozás rehabilitációs vagy rokkantsági ellátás mellett Cikk

Gyakran merül fel kérdésként, hogy összeegyeztethető-e a megváltozott munkaképességű személyek pénzbeli ellátása, illetve a vállalkozási tevékenység folytatása.

Ki, mikor biztosított, és mikor nem az? – Példákkal! Cikk

A társadalombiztosítással összefüggő tevékenységünk során számtalanszor használjuk a biztosított kifejezést, nem egyszer tévesen értelmezve azt. A következőkben néhány ezzel kapcsolatos félreértést, téves értelmezést igyekszünk tisztázni.

Társas vállalkozó gyes alatt Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kérdés talán banális, de elgondolkodtatott. Társas vállalkozásban személyesen közreműködő tag a vállalkozásban társas vállalkozónak minősül, máshol nincs jogviszonya. Ezen jogviszonyában szült, csed és gyed után jelenleg gyesen van. Úgy tudom, hogy gyes alatt akkor mentesül a járulékfizetés alól, ha személyesen nem működik közre. Viszont, ha ez igaz, és társas vállalkozás tagja személyesen nem működik közre, akkor nem is társas vállalkozó, és akkor nem is biztosított. Akkor nincs mögöttes biztosítása a gyes alatt? Illetve a gyed alatt sem? Köszönöm.

Társas vállalkozó jogviszony katás egyéni vállalkozónál Kérdés

Tisztelt Szakértő! A következőben szeretnék segítséget kérni: egy társas vállalkozásban két tag van, akik egyben ügyvezetők is, az egyikük munkaviszonyban áll másik vállalkozásban, ott megfizetik utána a járulékokat, a másik viszont katás egyéni vállalkozó. A katás egyéni vállalkozónak kell a társas vállalkozásban fizetni valamit vagy főállású katásnak minősül? Segítségét előre is köszönöm. Üdvözlettel: Fejes-Nagy Hajnalka

Többes jogviszony – főállású társas vállalkozó + katázás Kérdés

Van-e lehetőség arra, hogy egy főállású társas vállalkozó, akinek a cége áfás, és x TEÁOR alá tartozik, ugyanabban a tevékenységi körben katás áfamentes egyéni vállalkozást is működtessen? Illetve, hogy főállású, alanyi mentes katás egyéni vállalkozóként ugyanolyan tevékenységben áfás cégben személyes közreműködéssel ügyvezető legyen? Előre is köszönöm válaszukat.

Járulékfizetési kötelezettség Kérdés

Egy gyesről visszatérő 2 gyermekes anyuka – a kicsikre való tekintettel – napi 6 órás részmunkaidőben szeretne a továbbiakban dolgozni jelenlegi munkahelyén, egy bt.-ben, ahol alkalmazotti státuszban foglalkoztatják. Ugyanakkor 50 százalékos tulajdonrésze van egy kft.-ben, ahol aktív tevékenységet nem folytat. A bt-ben levont és befizetett járulékokon kívül – a részmunkaidőre való tekintettel – van-e valamilyen járulékfizetési kötelezettsége a kft.-ben tulajdonosi alapon?

Ügyvezető 36 órán túli munkaviszonya megszűnik Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbiban kérném szíves segítségét: egy kft. társasági szerződése alapján a tagok 2 fő ügyvezető/vezető tisztségviselő. A vezető tisztségviselők rendelkeztek eddig máshol 36 órán túli munkaviszonnyal, és a kft.-ben is közreműködtek díjazás nélkül. 2018. 03. 29-én az egyik ügyvezető 36 órán túli munkaviszonya megszűnik. 2018. 03. 30-ától az ügyvezető után a kft.-nek kell megfizetni a garantált minimálbér után a járulékokat, az ő jogviszonya 36 órán túli munkaviszonnyal rendelkező társas vállalkozóból társas vállalkozó? Díjazást kell fizetni részére? Köszönöm a segítséget.

Társas vállalkozó egyéni vállalkozás mellett Kérdés

Egyéni vállalkozó egy kft.-ben ügyvezető igazgató. Jövedelmet nem vesz ki. A 1041-es nyomtatványon milyen kóddal kell bejelenteni? 08-on 39-es kóddal jelentjük. Előre is köszönöm.

1041-es Kérdés

2009. 02. 23-án alakult egy kft. A képviseletére jogosult személyt nem jelentették le a 1041-en. 2013. 08. 01-jétől a kolléganőm küldte a 08-as bevallásokat róla mint társas vállalkozóról munkaviszony mellett. Eddig nem kaptunk visszajelzést, hogy gond lenne, de a 2018. 01 havi bevallásra már igen (nem történt bejelentés T1041 vagy T1041INT adatlapokon). Szeretném ezt pótolni, de megakadtam, hogy mikortól, 2009. 02. 23-ától vagy 2013. 08. 01-jétől. Ha 2009-től jelentem, akkor nem hiányoznak a 08-as bevallások 2013. 08-ig? Szeretném kérni a segítségüket, mert teljesen eluralkodott a káosz, mindenki mást tanácsol a kollégáim közül. Köszönöm a segítséget: Zsuzsa

Tag megbízási jogviszonyban Kérdés

Tisztelt Szakértő! Megerősítését szeretném kérni az alábbiakról. Az a nem ügyvezető tag, aki személyes közreműködésre a társasági szerződés alapján nem jogosult, viszont banki aláírással rendelkezik, amit megbízási jogviszonyban kezelünk. Ugye jól gondoljuk, hogy emiatt nem lesz mint társas vállalkozó biztosított? Köszönettel.

Öregségi nyugdíjas társas vállalkozó személyes közreműködése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Öregségi nyugdíjban részesülő két résztulajdonában lévő kft.-ben ügyvezető, illetve mindkettőben személyes munkavégzésre is kötelezett. Abban az esetben, ha a személyes munkavégzést megbízási jogviszonyban látja el, és ez a megbízási díj nem éri el a minimálbér 30%-át, akkor ez a megbízási jogviszony kiválthatja az egészségügyi szolgáltatási járulékot? Mindkét kft.-ben kell lennie megbízási jogviszonyának vagy munkaviszonyának ahhoz, hogy ne kelljen egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetnie? Köszönöm a válaszukat.

Járulékfizetés Kérdés

Egy személyes kft. ügyvezető igazgatója – aki a tulajdonosa is – 8 hónap fizetésnélküli szabadságra megy. Egyéb jogviszonya nincs. Az ügyvezetési feladatot megbízásos jogviszonyban egy személy látja el, aki nem tagja a kft.-nek és nincs más munkaviszonya. Ez esetben a kft. ügyvezetője társas vállalkozónak minősül? Kell járulékot fizetnie? A megbízásos jogviszonyt a minimálbér 30%-a alatt vállalja a másik személy. Neki kell járulékot fizetnie? Lehet-e közérdekű nyugdíjas szövetkezet tagja a megbízott személy? Köszönettel.

Kik azok a társas vállalkozók, és hogyan tébéznek? Cikk

Több olvasónk kérdezte: társas vállalkozónak minősül-e a társaság tagja, ha nem dolgozik a társaságban? A feltett kérdések kapcsán indokolt, hogy egy kisebb áttekintést adjunk a társas vállalkozói jogviszonyokról.

Egészségügyi szolgáltatási járulék 2018 Kérdés

Üdvözlöm! 2018. január 01-jétől tényleg fizetni kell az egészségügyi szolgáltatási járulékot a kiegészítő tevékenységű társas vállalkozók és egyéni vállalkozók után? A több cégnél kiegészítő tevékenységű társas vállalkozó minden cégnél megfizetni köteles maga után a havi járulékot? Köszönöm.

Társas vállalkozó táppénz Kérdés

Egy bt.-ben a kültag személyesen közreműködik, 36 órát meghaladó munkaviszonnyal rendelkezik, így a bt.-ben biztosított mint társas vállalkozó, de tényleges jövedelmet nem vesz fel, járulékot ezen jogviszonyában nem fizet. Keresőképtelensége esetében ezen jogviszonya alapján jár-e neki táppénz (hiszen biztosított)? Ha igen, mi lesz a táppénz alapja? A minimálbér? Ha jár neki táppénz, a keresőtevékenysége alatt megszüntethető ezen jogviszonya? Ha a bt.-ben jelenleg be van jelentve mint biztosított társas vállalkozó munkaviszony mellett, és a bt. átvált kata adózásra, akkor őt is be kell jelenteni, mint aki után katát fizet és havonta küldeni kellene a keresőképtelensége miatti mentességről a 201T nyomtatványt? Vagy mivel keresőképtelen, ő nem minősül személyesen közreműködő tagnak, és kata alá bejelenteni őt csak akkor kell, ha ténylegesen közreműködni fog, tehát keresőképes lesz?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Külsős kiküldött költségelszámolásának kérdése

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Adószámmal rendelkező magánszemély számla kiállítása

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 május
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close