238 találat a(z) társas vállalkozó cimkére

1041-es Kérdés

2009. 02. 23-án alakult egy kft. A képviseletére jogosult személyt nem jelentették le a 1041-en. 2013. 08. 01-jétől a kolléganőm küldte a 08-as bevallásokat róla mint társas vállalkozóról munkaviszony mellett. Eddig nem kaptunk visszajelzést, hogy gond lenne, de a 2018. 01 havi bevallásra már igen (nem történt bejelentés T1041 vagy T1041INT adatlapokon). Szeretném ezt pótolni, de megakadtam, hogy mikortól, 2009. 02. 23-ától vagy 2013. 08. 01-jétől. Ha 2009-től jelentem, akkor nem hiányoznak a 08-as bevallások 2013. 08-ig? Szeretném kérni a segítségüket, mert teljesen eluralkodott a káosz, mindenki mást tanácsol a kollégáim közül. Köszönöm a segítséget: Zsuzsa

Tag megbízási jogviszonyban Kérdés

Tisztelt Szakértő! Megerősítését szeretném kérni az alábbiakról. Az a nem ügyvezető tag, aki személyes közreműködésre a társasági szerződés alapján nem jogosult, viszont banki aláírással rendelkezik, amit megbízási jogviszonyban kezelünk. Ugye jól gondoljuk, hogy emiatt nem lesz mint társas vállalkozó biztosított? Köszönettel.

Öregségi nyugdíjas társas vállalkozó személyes közreműködése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Öregségi nyugdíjban részesülő két résztulajdonában lévő kft.-ben ügyvezető, illetve mindkettőben személyes munkavégzésre is kötelezett. Abban az esetben, ha a személyes munkavégzést megbízási jogviszonyban látja el, és ez a megbízási díj nem éri el a minimálbér 30%-át, akkor ez a megbízási jogviszony kiválthatja az egészségügyi szolgáltatási járulékot? Mindkét kft.-ben kell lennie megbízási jogviszonyának vagy munkaviszonyának ahhoz, hogy ne kelljen egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetnie? Köszönöm a válaszukat.

Járulékfizetés Kérdés

Egy személyes kft. ügyvezető igazgatója – aki a tulajdonosa is – 8 hónap fizetésnélküli szabadságra megy. Egyéb jogviszonya nincs. Az ügyvezetési feladatot megbízásos jogviszonyban egy személy látja el, aki nem tagja a kft.-nek és nincs más munkaviszonya. Ez esetben a kft. ügyvezetője társas vállalkozónak minősül? Kell járulékot fizetnie? A megbízásos jogviszonyt a minimálbér 30%-a alatt vállalja a másik személy. Neki kell járulékot fizetnie? Lehet-e közérdekű nyugdíjas szövetkezet tagja a megbízott személy? Köszönettel.

Kik azok a társas vállalkozók, és hogyan tébéznek? Cikk

Több olvasónk kérdezte: társas vállalkozónak minősül-e a társaság tagja, ha nem dolgozik a társaságban? A feltett kérdések kapcsán indokolt, hogy egy kisebb áttekintést adjunk a társas vállalkozói jogviszonyokról.

Egészségügyi szolgáltatási járulék 2018 Kérdés

Üdvözlöm! 2018. január 01-jétől tényleg fizetni kell az egészségügyi szolgáltatási járulékot a kiegészítő tevékenységű társas vállalkozók és egyéni vállalkozók után? A több cégnél kiegészítő tevékenységű társas vállalkozó minden cégnél megfizetni köteles maga után a havi járulékot? Köszönöm.

Társas vállalkozó táppénz Kérdés

Egy bt.-ben a kültag személyesen közreműködik, 36 órát meghaladó munkaviszonnyal rendelkezik, így a bt.-ben biztosított mint társas vállalkozó, de tényleges jövedelmet nem vesz fel, járulékot ezen jogviszonyában nem fizet. Keresőképtelensége esetében ezen jogviszonya alapján jár-e neki táppénz (hiszen biztosított)? Ha igen, mi lesz a táppénz alapja? A minimálbér? Ha jár neki táppénz, a keresőtevékenysége alatt megszüntethető ezen jogviszonya? Ha a bt.-ben jelenleg be van jelentve mint biztosított társas vállalkozó munkaviszony mellett, és a bt. átvált kata adózásra, akkor őt is be kell jelenteni, mint aki után katát fizet és havonta küldeni kellene a keresőképtelensége miatti mentességről a 201T nyomtatványt? Vagy mivel keresőképtelen, ő nem minősül személyesen közreműködő tagnak, és kata alá bejelenteni őt csak akkor kell, ha ténylegesen közreműködni fog, tehát keresőképes lesz?

Társas vállalkozó járulékfizetése II. Kérdés

Egy kft. 33 százalékos tulajdonosának megszűnik a 4 órás munkaviszonya a társaságnál. Nem létesít másik munkaviszonyt. Kell-e a tagi jogviszony miatt járulékot fizetnie, ha nem vállalt személyes közreműködést?

Társas vállalkozó járulékfizetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Érdeklődnék, hogy ha egy társas vállalkozót leszázalékolnak, akkor az ellátás mellett mennyi járulékot kell a továbbiakban fizetnie maga után társas vállalkozóként?

Társas vállalkozó járulékfizetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha egy egyszemélyes kft. ügyvezetője munkaviszony keretében személyesen közreműködik a cég tevékenységében (heti 40 órában konkrétan dolgozik a cégben) és emellett az ügyvezetést is ellátja ugyanebben a munkaviszonyban, ezen tevékenységeiért havonta a garantált bérminimumot kapja, milyen járulékokat kell fizetnie a cégnek utána és milyen járulékokat kell az ügyvezetőtől levonni? Segítségüket nagyon köszönöm.

Egyszemélyes kft. Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy egyszemélyes kft. tagja (ügyvezetője), aki máshol főállású biztosított, milyen járulékokat kell fizessen (meg kell-e fizetni a járulékokat a minimális alapok után), ha a saját cégében 4 órára be van jelentve mint társas vállalkozó? Válaszát előre is köszönöm. Üdv. Pajcsics Eszter

Társas vállalkozó cseden, gyeden Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem kicsit összetett. Egy 40 órás munkaviszonnyal rendelkező dolgozó csedben részesül. Van két cége, ahol társas vállalkozó ügyvezető. Az egyik jogviszonyában megvan a 365 napja, így jogosult csedre, a másikban nem. Ezen esetekben a társas vállalkozói jogviszonyában hogyan jelentjük a 08-ason? A munkabérrel ellátatlanság sorban jelölni kell a csedet? Mindkét vállalkozásában? Vagy csak abban, amelyben ténylegesen cseden van? A Tbj. ezt írja: 28. § (1) A 27. §-ban meghatározott járulékalap alsó határát arányosan csökkenteni kell azon időszak figyelembevételével, amely alatt a társas vállalkozó a) táppénzben, baleseti táppénzben, csecsemőgondozási díjban, gyermekgondozási díjban részesül,... A társas vállalkozó megnevezéssel van gondom. Ezzel azt mondja, hogy mint társas vállalkozó részesüljön csedben? Vagy ő mint magánszemély elég, ha csedben részesül és akkor már mindenhol jelentjük a csedet. A másik, hogy ha gyeden lesz, akkor át kell jelenteni, ha jól tudom 1041-en főállású társas vállalkozóvá. Itt akkor hogyan jelentem a 08-ason? Itt is minden jogviszonyban gyedet írok? Hogyan alakul, ha például társas vállalkozásban a gyed időszakától ismét személyesen közreműködik mint ügyvezető? Akkor főállású és elvileg nem mentesíti semmi és fizeti az emelt járulékokat? Ha viszont visszamegy a munkaviszonyában is gyed mellett dolgozni, akkor újra visszajelentem mint mv melletti és akkor már nem fizetem az emelt járulékokat. Köszönöm szépen!

Kiegészítő tevékenységű társas vállalkozó bejelentése Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kivába történő átlépés esetén van-e a társaságnak bejelentési kötelezettsége a kiegészítő tevékenységű társas vállalkozó közreműködésére vonatkozóan? A vállalkozásnál már több éve folyamatosan közreműködik, a 1041 bejelentőlapon a közreműködés megkezdése előtt már bejelentésre került.

Társas vállalkozó és a kata Kérdés

Kedves Hölgyem/Uram! Adott egy belföldi magánszemély, aki többségi tulajdonos és ügyvezető egy belföldi korlátolt felelősségű társaságban. Sem itt, sem máshol nincs biztosítási kötelezettséggel együtt járó jogviszonya. Az ügyvezetésért nem részesül díjazásban. A magánszemély alapított egy katás betéti társaságot, ahol főállású kisadózóként lett bejelentve. Kérdésünk, hogy helyesen járnak-e el, hogy az említett magánszemély tekintetében a katás betéti társaságban megfizetik a tételes adót, míg a kft.-ben nem fizetnek semmit? Köszönettel.

Kell-e társasági szerződést módosítani – ügyvezető Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy betéti társaságnak a beltagja és a kültagja is ügyvezető (nem munkaviszonyban látják el). Kell-e társasági szerződést módosítani amiatt, hogy az egyik ügyvezető munkaviszonyban szeretné ellátni az ügyvezetést? Elég egy hivatalos, tanukkal láttamoztatott megállapodás a tagok között erről? Vagy egy ügyvédi feljegyzés kell erről? A kültag-ügyvezető főállású egyéni vállalkozó és 2017-ben egyéni vállalkozóként fizette a járulékot. Most 2018-ban katás egyéni vállalkozó szeretne lenni, nem szeretne járulékot fizetni a társaságban mint társas vállalkozó. Ügyvezető szeretne maradni a bt.-ben, de csak munkaviszonyban, minimális (heti 2 óra) óraszámban, ebben az esetben egyéni vállalkozóként fizetné az 50 ezer forint katát. A NAV előtt melyik állja meg a helyét, hogy ne minősítsék társas vállalkozónak? Válaszát előre is köszönöm!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 március
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close