246 találat a(z) társas vállalkozó cimkére

Társas vállalkozó járulékfizetése II. Kérdés

Egy kft. 33 százalékos tulajdonosának megszűnik a 4 órás munkaviszonya a társaságnál. Nem létesít másik munkaviszonyt. Kell-e a tagi jogviszony miatt járulékot fizetnie, ha nem vállalt személyes közreműködést?

Társas vállalkozó járulékfizetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Érdeklődnék, hogy ha egy társas vállalkozót leszázalékolnak, akkor az ellátás mellett mennyi járulékot kell a továbbiakban fizetnie maga után társas vállalkozóként?

Társas vállalkozó járulékfizetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha egy egyszemélyes kft. ügyvezetője munkaviszony keretében személyesen közreműködik a cég tevékenységében (heti 40 órában konkrétan dolgozik a cégben) és emellett az ügyvezetést is ellátja ugyanebben a munkaviszonyban, ezen tevékenységeiért havonta a garantált bérminimumot kapja, milyen járulékokat kell fizetnie a cégnek utána és milyen járulékokat kell az ügyvezetőtől levonni? Segítségüket nagyon köszönöm.

Egyszemélyes kft. Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy egyszemélyes kft. tagja (ügyvezetője), aki máshol főállású biztosított, milyen járulékokat kell fizessen (meg kell-e fizetni a járulékokat a minimális alapok után), ha a saját cégében 4 órára be van jelentve mint társas vállalkozó? Válaszát előre is köszönöm. Üdv. Pajcsics Eszter

Társas vállalkozó cseden, gyeden Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem kicsit összetett. Egy 40 órás munkaviszonnyal rendelkező dolgozó csedben részesül. Van két cége, ahol társas vállalkozó ügyvezető. Az egyik jogviszonyában megvan a 365 napja, így jogosult csedre, a másikban nem. Ezen esetekben a társas vállalkozói jogviszonyában hogyan jelentjük a 08-ason? A munkabérrel ellátatlanság sorban jelölni kell a csedet? Mindkét vállalkozásában? Vagy csak abban, amelyben ténylegesen cseden van? A Tbj. ezt írja: 28. § (1) A 27. §-ban meghatározott járulékalap alsó határát arányosan csökkenteni kell azon időszak figyelembevételével, amely alatt a társas vállalkozó a) táppénzben, baleseti táppénzben, csecsemőgondozási díjban, gyermekgondozási díjban részesül,... A társas vállalkozó megnevezéssel van gondom. Ezzel azt mondja, hogy mint társas vállalkozó részesüljön csedben? Vagy ő mint magánszemély elég, ha csedben részesül és akkor már mindenhol jelentjük a csedet. A másik, hogy ha gyeden lesz, akkor át kell jelenteni, ha jól tudom 1041-en főállású társas vállalkozóvá. Itt akkor hogyan jelentem a 08-ason? Itt is minden jogviszonyban gyedet írok? Hogyan alakul, ha például társas vállalkozásban a gyed időszakától ismét személyesen közreműködik mint ügyvezető? Akkor főállású és elvileg nem mentesíti semmi és fizeti az emelt járulékokat? Ha viszont visszamegy a munkaviszonyában is gyed mellett dolgozni, akkor újra visszajelentem mint mv melletti és akkor már nem fizetem az emelt járulékokat. Köszönöm szépen!

Kiegészítő tevékenységű társas vállalkozó bejelentése Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kivába történő átlépés esetén van-e a társaságnak bejelentési kötelezettsége a kiegészítő tevékenységű társas vállalkozó közreműködésére vonatkozóan? A vállalkozásnál már több éve folyamatosan közreműködik, a 1041 bejelentőlapon a közreműködés megkezdése előtt már bejelentésre került.

Társas vállalkozó és a kata Kérdés

Kedves Hölgyem/Uram! Adott egy belföldi magánszemély, aki többségi tulajdonos és ügyvezető egy belföldi korlátolt felelősségű társaságban. Sem itt, sem máshol nincs biztosítási kötelezettséggel együtt járó jogviszonya. Az ügyvezetésért nem részesül díjazásban. A magánszemély alapított egy katás betéti társaságot, ahol főállású kisadózóként lett bejelentve. Kérdésünk, hogy helyesen járnak-e el, hogy az említett magánszemély tekintetében a katás betéti társaságban megfizetik a tételes adót, míg a kft.-ben nem fizetnek semmit? Köszönettel.

Kell-e társasági szerződést módosítani – ügyvezető Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy betéti társaságnak a beltagja és a kültagja is ügyvezető (nem munkaviszonyban látják el). Kell-e társasági szerződést módosítani amiatt, hogy az egyik ügyvezető munkaviszonyban szeretné ellátni az ügyvezetést? Elég egy hivatalos, tanukkal láttamoztatott megállapodás a tagok között erről? Vagy egy ügyvédi feljegyzés kell erről? A kültag-ügyvezető főállású egyéni vállalkozó és 2017-ben egyéni vállalkozóként fizette a járulékot. Most 2018-ban katás egyéni vállalkozó szeretne lenni, nem szeretne járulékot fizetni a társaságban mint társas vállalkozó. Ügyvezető szeretne maradni a bt.-ben, de csak munkaviszonyban, minimális (heti 2 óra) óraszámban, ebben az esetben egyéni vállalkozóként fizetné az 50 ezer forint katát. A NAV előtt melyik állja meg a helyét, hogy ne minősítsék társas vállalkozónak? Válaszát előre is köszönöm!

Nők 40 éve Kérdés

Széles Imre szakértőválaszát olvashattuk az "Egy kft. öregségi nyugdíjban részesülő ügyvezetője munkabért szeretne kivenni. ... " kérdésre. Kérdésem, hogy vonatkozhat-e a válasza második részében megfogalmazott lehetőség a Nők 40 évével nyugdíjba ment társas vállakozóra is?

Tásas vállakozó külföldi napidíja Kérdés

Tisztelt Szakértő! Főfoglalkozású társas vállalkozó a társaságtól díjazásban nem részesül, az adott esetben azonban külföldi kiküldetés miatt napidíjat kapott. Az szja-számításnál figyelembe vett jövedelem ez a napidíj. A járulékalap számítása során rá minimum járulékfizetési előírások vonatkoznak. Kérdésem, hogy ha a kapott napidíj összesen kevesebb, mint a rá vonatkozó minimálbér vagy annak 1,5-szerese, akkor is csak a minimálbér, illetve annak másfélszerese után fizeti meg a járulékokat, vagy a személyes közreműködésére tekintettel megszerzett járulékalapot képező jövedelmet nulla forintként értelmezve megfizeti a minimálbér utáni összeget, és a napidíjra ezen felül fel kell-e számolnia a járulékokat külön? Válaszát előre is köszönöm!

Munkavégzés táppénz alatt: mikor lehet, mikor nem? Példákkal Cikk

Gyakori kérdés, hogy a keresőképtelen, táppénzben részesülő személy folytathat-e ezen ellátás mellett bármilyen keresőtevékenységet.

Katás vállalkozó többes jogviszonya Kérdés

Tisztelt dr. Radics Zsuzsanna! Olvastam a Tulajdonos, ügyvezető és katás: tb többes szereposztásban című kérdésre adott válaszát, amit az alábbi linken találtam meg: http://adozona.hu/tb_jarulekok_nyugdij/Tulajdonos_ugyvezeto_es_katas_tb_tobbes_sze_UNWA2Z Az lenne a kérdésem, hogy mit jelent pontosan az alábbi mondata: "Megbízás: Nem nyugdíjas tag megbízás keretében csak ügyvezetést lát el, akkor ügyvezetőként társas vállalkozónak minősül." Tehát ha van egy megbízási szerződése a tagnak, ami nem csak a ügyvezetésre, hanem egyéb tevékenységre is vonatkozik akkor nem nem minősül társas vállalkozónak a tag? Illetve szeretném megkérdezni, ha van egy KATÁS vállalkozó (cégalapításig főállású), aki Kft.-t alapít és megbízás alapján szeretné ellátni az ügyvezetési teendőket a Kft-ben, de mellette még választott tisztségviselő is, ahol a minimálbérnél jóval nagyobb díj után fizetik meg utána az összes adót és járulékot, akkor is igaz az, hogy ő a Kft-ben társas tagnak minősül és kötelező a Kft.-nek megfizetni utána a minimálbér és/vagy a másfélszerese után a járulékokat? Előre is köszönöm a válaszát! Üdv. R.Tünde

Kisadózó kontra társas vállalkozó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kisadózó vállalkozó nyithat-e olyan egyszemélyes kft.-t, ahol ő az ügyvezető is? Ha igen, akkor az ügyvezetést, amennyiben munkaviszonyban látja el, akkor milyen járulékokat kell fizetnie a cégnek utána? Köszönöm válaszát

Társas vállalkozó többes jogviszony Kérdés

Az alábbi linken található szakértői véleménnyel kapcsolatban lenne kérdésem: Amennyiben a társas vállalkozó az ügyvezetést és a társaságban történő személyes közreműködést is munkaviszonyban látja el heti 5 órában, és ez után a munkabér után megtörténik a járulékfizetés, és emellett főállású katás egyéni vállalkozó (50 ezer forint katát fizet), akkor a minimálbér utáni úgynevezett kötelező járulék fizetés fennáll-e mint társas vállalkozó? Figyelembe véve, hogy a személyes közreműködését munkaviszonyban látja el. http://adozona.hu/tb_jarulekok_nyugdij/Tulajdonos_ugyvezeto_es_katas_tb_tobbes_sze_UNWA2Z#utm_source=adozona.hu&utm_medium=email&utm_campaign=ado_daily&utm_content=201609_old_subscribed

Jogi útvesztőben a csed, gyed, gyet mellett vállalkozók: mutatjuk, miért Cikk

Számos kérdés érkezik az egyéni és társas vállalkozók csed, gyed, illetve gyes vagy éppen ápolási díj melletti tevékenységével, személyes munkavégzésével kapcsolatban. Cikkünk elején rögzítjük az elfogadott gyakorlatot, a későbbiekben pedig kitérünk arra, hogy adott esetben miért érezhetnek ellentmondást a jogalkalmazók a vonatkozó rendelkezések között.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Angliai munkabér adózása Magyarországon

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Külsős kiküldött költségelszámolásának kérdése

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 május
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close