238 találat a(z) társas vállalkozó cimkére

Nők 40 éve Kérdés

Széles Imre szakértőválaszát olvashattuk az "Egy kft. öregségi nyugdíjban részesülő ügyvezetője munkabért szeretne kivenni. ... " kérdésre. Kérdésem, hogy vonatkozhat-e a válasza második részében megfogalmazott lehetőség a Nők 40 évével nyugdíjba ment társas vállakozóra is?

Tásas vállakozó külföldi napidíja Kérdés

Tisztelt Szakértő! Főfoglalkozású társas vállalkozó a társaságtól díjazásban nem részesül, az adott esetben azonban külföldi kiküldetés miatt napidíjat kapott. Az szja-számításnál figyelembe vett jövedelem ez a napidíj. A járulékalap számítása során rá minimum járulékfizetési előírások vonatkoznak. Kérdésem, hogy ha a kapott napidíj összesen kevesebb, mint a rá vonatkozó minimálbér vagy annak 1,5-szerese, akkor is csak a minimálbér, illetve annak másfélszerese után fizeti meg a járulékokat, vagy a személyes közreműködésére tekintettel megszerzett járulékalapot képező jövedelmet nulla forintként értelmezve megfizeti a minimálbér utáni összeget, és a napidíjra ezen felül fel kell-e számolnia a járulékokat külön? Válaszát előre is köszönöm!

Munkavégzés táppénz alatt: mikor lehet, mikor nem? Példákkal Cikk

Gyakori kérdés, hogy a keresőképtelen, táppénzben részesülő személy folytathat-e ezen ellátás mellett bármilyen keresőtevékenységet.

Katás vállalkozó többes jogviszonya Kérdés

Tisztelt dr. Radics Zsuzsanna! Olvastam a Tulajdonos, ügyvezető és katás: tb többes szereposztásban című kérdésre adott válaszát, amit az alábbi linken találtam meg: http://adozona.hu/tb_jarulekok_nyugdij/Tulajdonos_ugyvezeto_es_katas_tb_tobbes_sze_UNWA2Z Az lenne a kérdésem, hogy mit jelent pontosan az alábbi mondata: "Megbízás: Nem nyugdíjas tag megbízás keretében csak ügyvezetést lát el, akkor ügyvezetőként társas vállalkozónak minősül." Tehát ha van egy megbízási szerződése a tagnak, ami nem csak a ügyvezetésre, hanem egyéb tevékenységre is vonatkozik akkor nem nem minősül társas vállalkozónak a tag? Illetve szeretném megkérdezni, ha van egy KATÁS vállalkozó (cégalapításig főállású), aki Kft.-t alapít és megbízás alapján szeretné ellátni az ügyvezetési teendőket a Kft-ben, de mellette még választott tisztségviselő is, ahol a minimálbérnél jóval nagyobb díj után fizetik meg utána az összes adót és járulékot, akkor is igaz az, hogy ő a Kft-ben társas tagnak minősül és kötelező a Kft.-nek megfizetni utána a minimálbér és/vagy a másfélszerese után a járulékokat? Előre is köszönöm a válaszát! Üdv. R.Tünde

Kisadózó kontra társas vállalkozó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kisadózó vállalkozó nyithat-e olyan egyszemélyes kft.-t, ahol ő az ügyvezető is? Ha igen, akkor az ügyvezetést, amennyiben munkaviszonyban látja el, akkor milyen járulékokat kell fizetnie a cégnek utána? Köszönöm válaszát

Társas vállalkozó többes jogviszony Kérdés

Az alábbi linken található szakértői véleménnyel kapcsolatban lenne kérdésem: Amennyiben a társas vállalkozó az ügyvezetést és a társaságban történő személyes közreműködést is munkaviszonyban látja el heti 5 órában, és ez után a munkabér után megtörténik a járulékfizetés, és emellett főállású katás egyéni vállalkozó (50 ezer forint katát fizet), akkor a minimálbér utáni úgynevezett kötelező járulék fizetés fennáll-e mint társas vállalkozó? Figyelembe véve, hogy a személyes közreműködését munkaviszonyban látja el. http://adozona.hu/tb_jarulekok_nyugdij/Tulajdonos_ugyvezeto_es_katas_tb_tobbes_sze_UNWA2Z#utm_source=adozona.hu&utm_medium=email&utm_campaign=ado_daily&utm_content=201609_old_subscribed

Jogi útvesztőben a csed, gyed, gyet mellett vállalkozók: mutatjuk, miért Cikk

Számos kérdés érkezik az egyéni és társas vállalkozók csed, gyed, illetve gyes vagy éppen ápolási díj melletti tevékenységével, személyes munkavégzésével kapcsolatban. Cikkünk elején rögzítjük az elfogadott gyakorlatot, a későbbiekben pedig kitérünk arra, hogy adott esetben miért érezhetnek ellentmondást a jogalkalmazók a vonatkozó rendelkezések között.

Tulajdonos ügyvezető munkaviszonyban Kérdés

Egy kft. tulajdonosa évek óta munkaviszonyban látja el az ügyvezetést. Munkaszerződéssel rendelkezik, illetve a munkaviszony bejelentése a NAV felé a munkaszerződésben foglaltaknak megfelelően határidőben megtörtént. A társasági szerződés módosítása azonban sajnos elmaradt, a társasági szerződésben továbbra is az szerepel, hogy a tulajdonos ügyvezető az ügyvezetést megbízási jogviszony keretében látja el. Az ügyvezető bruttó munkabére a garantált bérminimummal azonos összeg volt, amely után „normál” mértékkel megállapított adók és járulékok nem érték el a társas vállalkozó után fizetendő minimális adó- és járulékösszeget. A társasági szerződés módosítása folyamatban van. Kérdésem, hogy az elmúlt időszakot illetően van-e teendő? Át kell-e minősíteni utólagosan a munkaviszonyt társas vállalkozói jogviszonnyá, és ennek megfelelően havonta magasabb mértékű adót és járulékot megállapítani, megfizetni?

Ápolási díj mellett fizetés nélküli szabadság Kérdés

Tisztelt Szakértő ! Fizetés nélküli szabadság esetén (gyermek ápolási miatt) a társas vállalkozásban kell-e járulékot fizetni? Eddig napi 8 órás munkaviszony mellett voltam társas vállalkozó.

Járulékfizetés heti 20 órás munkaviszony mellett Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy társas vállalkozó, aki heti 4 órában iskolában tanít. A járulékfizetési kötelezettség a társas vállalkozásban hogyan alakul? Jól gondolom, hogy csak 4 óra után kell ebben az esetben a társas vállalkozás tagjának a járulékot megfizetni? Előre is köszönöm. Reinhardt Éva

Nyugdíjas katás egyéni vállalkozó – kft.-ben társas vállalkozó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Nyugdíjas katás egyéni vállalkozó megfizeti a havi 25 ezer Ft katát. A tulajdonában lévő kft.-ben ügyvezető, egyben szakmai tevékenységet is folytat. Be kell-e jelenteni a kft.-ben a társas vállalkozói viszonyt, amennyiben a tevékenységét 0 Ft megbízási díj ellenében végzi? A kft. az Eva törvény hatálya alá tartozik. 2. Be kell-e jelenteni a társas vállalkozói viszonyt, amennyiben változatlanul 0 Ft megbízási díj ellenében végzi az ügyvezetői és a szakmai feladatokat, de a kft. a társasági adó törvény hatálya alatt áll? Köszönöm a segítségüket.

Ügyvezető járulékfizetése Kérdés

Egy bt. beltagja napi két órás munkaviszonyban látja el az ügyvezetői feladatokat. További munkaviszonnyal nem rendelkezik más munkáltatónál. A bt. tanácsadói tevékenységét a kültag végzi, aki nem képviselője a cégnek. A kültag egy kft. ügyvezetője is egyben, ahol megbízási díjként havi bruttó 500 ezer forintot kap. A bt. a tanácsadási tevékenységen kívül más tevékenységet nem végez. Hogyan kell megítélni a tagok biztosítási jogviszonyát tb szempontjából? Társas vállalkozónak minősül-e a beltag? Kell-e a minimálbér után járulékot fizetni a kültag, illetve a beltag után? Köszönöm segítségüket.

Ennyi a tb, ha dolgozik, tanul vagy nyugdíjas és egyidejűleg vállalkozó is Cikk

Gyakori, hogy valaki a munkaviszonya, tanulmányai, nyugdíja mellett egyéni vagy társas vállalkozóként, illetve több vállalkozásból is szerez jövedelmet. Ismertetjük, hogy ilyen esetekben hogyan és mennyi tb-terhet kell fizetni.

Társas vállalkozó bejelentési kötelezettsége Kérdés

Kft. tagja a társasági szerződés szerint az ügyvezetést megbízási jogviszonyban látja el. Az ügyvezetést ellátó tag heti 36 órás munkaviszonnyal rendelkezik (vagy főállású egyéni vállalkozó), a társaságban személyesen is közreműködik szintén megbízási jogviszonyban. Mind a két megbízási jogviszonyban történő kifizetés egyenként és összesen sem éri el a minimálbér 30 százalékát. Kérdésem, hogy az alábbi esetben társas vállalkozóról beszélünk-e, amit a T1041-en 1452-es kóddal kell bejelenteni?

Nyugdijas egyszemélyes kft. társas vállalkozója Kérdés

Milyen bejelentési kötelezettség mellett végezhet oktatásszervezés, és biztosításközvetítési tevékenységet a nyugdíjas társas vállalkozó? Tevékenységek szerepelnek a cégokiratban. 1041 és 08-as bevallások miatt kérdezem. Köszönöm a segítséget.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 március
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close