101 találat a(z) tárgyi adómentes cimkére

Alanyi adómentesség Kérdés

Alanyi mentes katás egyéni vállalkozó, humán egészségügyi (orvosi) szolgáltatást végez, bevétele elérte a 8 millió forintot, be kell-e jelentkeznie a T18101E lapon, mint közfeladatot ellátó áfamentes adózónak?

Tárgyi adómentes szolgáltatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Megerősítését szeretném kérni, hogy a jelbeszéd tolmácsolás tárgyi adómentes szolgáltatás közé tartozik e? Valamint, hogy a Braille írással nyomtatott fém táblák értékesítése 5 százalékos áfakulcs alá tartozik? Köszönettel: Urbán Ágnes

Alanyi adómentesség Kérdés

Ügyfelünk alanyi adómentességet választott, de tárgyi mentes tevékenységet is végez, amit a számláján elkülönítetten feltüntet. Az alanyi mentesség értékhatárába az áfatörvény XIII. fejezet 188. § (3) e-f) pontjai szerint nem tartoznak bele a 85-86. § meghatározott pontjai szerinti tevékenységekből elért bevételek. Emiatt ügyfelünknek nincs semmilyen adatváltozás-jelentési kötelezettsége, amíg az alanyi mentes tevékenységgel nem lépi át a 8 millió forintos értékhatárt? (Például az alanyi mentes tevékenység bevétele 7 millió forint, ezen kívül a tárgyi mentes tevékenység bevétele 2 millió forint.) Köszönettel várom válaszukat: Amberg Éva Márta ügyvezető

Katás értékhatár tárgyi adómentes egyéni vállalkozónál Kérdés

Tisztelt Szakértő! Helyesen értelmezem az áfa- és a katatörvényt, ha úgy gondolom, hogy egy orvos egyéni vállalkozónak, aki a tevékenysége alapján adómentes tevékenységet végez, 12 millió forintos katakerete van, és a 8 millió forint felett sem lesz az áfával teendője? Köszönettel.

Áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Hogyan kell könyvelnem az olyan számlákat, amelyek tárgyi, illetve alanyi mentesség miatt 0 százalékos áfásak? Az áfabevallásban ennek ellenére szerepeltetni kell, melyik sorban? Ugyanez lenne a kérdésem az olyan számláknál, amelyek ugyan áfásak, de az áfát nem lehet levonásba helyezni, például benzinköltségnél személyautónál. Köszönöm segítségüket.

Egyesület áfás tevékenysége Kérdés

Sportegyesület áfás lett. Az alaptevékenységében benne van sportrendezvények, táborok, tornák szervezése, sportolók és csapatok indítása szakszövetségi bajnokságokon.. Kiszámláztunk az MLSZ nek sporttáborszervezést, ahol a mi sportolóink is részt vettek. Áfásan vagy mentesen kell kiszámlázni? Mit értünk közszolgáltatón, mert az alapszabályban a sporttáborszervezés benne van, tehát ami az alapszabályban van, azt csináljuk, akkor ebben a tekintetben közszolgáltatók vagyunk, igaz? Tehát mentesen kell számlázni. Köszönöm a választ!

Hogyan lehet kilépni az áfakörből? Cikk

Egyéni vállalkozó vagyok. A vállalkozásomat tovább akarom folytatni, csak áfás bevételem nem lesz. December 31-ével szeretnék kilépni az áfakörből. Milyen bejelentési kötelezettségem van? – kérdezte olvasónk. Dr. Bartha László adójogi szakjogász válaszolt.

Tárgyi adómentes tevékenységhez beszerzett eszköz EU-ból Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy áfakörbe is bejelentkezett kft., amely EU-adószámmal nem rendelkezik. 99 százalékban tárgyi adómentes egészségügyi szolgáltatást végez, és ehhez orvosi eszközt vásárolna az EU-ból, melynek értéke 10 ezer euró alatti. A német cég kérdezte az EU-adószámot és közöltük, hogy az nincs, nem is szeretnénk kiváltani egyelőre. Ha a német cég így áfával növelt értéket számláz ki felénk, kell-e itthon erről adatot szolgáltatnunk, illetve további áfamegállapítási kötelezettségünk van-e? Amennyiben a későbbiekben az így beszerzett eszközt itthon értékesítjük, kell-e majd áfát felszámítanunk? Több régi használt, itthon vásárolt orvosi eszközt, melynek áfáját nem vontuk le a tevékenység adómentessége miatt, ha eladjuk, azokat áfamentesen értékesíthetjük?

Ingatlan Kérdés

Egy kft. ingatlant vásárolt 2002. 02. 25-én. Az ingatlan értéke 65 millió és az áfa levonható volt 16 250 e értékben, amelyet le is vont. A kft. adóköteles tevékenységet végzett. 2017. 10. hóban értékesíti ezt az ingatlant 95 millió forintért. Az ingatlanértékesítésre nem jelentkezett be az áfakörbe, tárgyi mentes maradt. Hogyan alakul a fizetendő áfa összege? Válaszukat várva köszönettel.

Tárgyi adómentes katás Kérdés

Katásnak tárgyi adómentes tevékenységnél, ha átlépi a 8 millió forintot, be kell-e lépnie az áfakörbe, vagy a 8 millió forint feletti részre ki kell fizetnie a 40 százalékos büntetőadót?

Gyógytorna Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy bt. gyógymasszázs- és gyógytorna-szolgáltatást nyújt az egyéb humánegészségügyi ellátás (8690) teáor besorolás alatt. A tevékenység az áfatörvény 85. paragrafus (1) bekezdése alapján adó alóli mentesség a tevékenység közérdekű jellegére tekintettel számlázható? Válaszát előre is köszönöm!

Osztrák cég ingatlan-bérbeadása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Osztrák cég Komáromban lévő saját tulajdonú ingatlanját bérbe adja egy magyar cégnek. Az lenne a kérdésem, hogy az osztrák cégnek kötelessége-e számlát kibocsátani a magyar vállalkozás felé a havi bérleti díjról? Mivel az ingatlan Magyarországon van, nem kell-e magyar adószámot kiváltania? (Közösségi adószáma van.) A magyar áfatörvény vonatkozik-e rá, így tárgyi mentesen számlázhat-e, ha számlát kell kiállítania? Köszönettel.

Tárgyi adómentes eszköz értékesítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az áfatörvény 85. §-a alapján az adó alól mentes fogorvosi egyéni vállalkozó nyugdíjba készül, a vállalkozásának áfamentes a státusza, egyéb tevékenysége nem volt. A korábban vásárolt és most a vállalkozásában eladásra kerülő eszközöket, fogorvosi szék, műszerek, bútorok stb. terheli-e 27 százalék áfafizetési kötelezettség ezek értékesítésekor? Korábban a beszerzéskor nem volt visszaigényelhető az eszközök után az előzetesen felszámított áfa. A szíves válaszadásukat előre is köszönöm!

Tárgyi mentes tevékenység közvetítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Orvosi szolgáltatást végző társaságunknak külföldi társaság (uniós és nem uniós is) közvetít külföldi pácienseket. A páciensektől befolyt bevétel bizonyos százalékát számlázza ki felénk a külföldi cég jutalékként. Meg kell-e fizetnünk az így kiszámlázott jutalék után az áfát, annak ellenére, hogy tárgyi mentes tevékenység közvetítéséről van szó? Válaszát előre is köszönöm!

Tárgyi adómentes egyéni vállalkozó számlázása az EU-ba Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy háziorvos, aki tárgyi adómentes szolgáltatást végez. Ezentúl kutatási tevékenységet is végez itt Magyarországon, amiről a számlát US dollárban állítja ki. A vevő román cég, EU-adószámmal. Kérdésem az, hogy ebben az esetben ki és hogyan állítja ki a számlát? A számlára rá kell írni, hogy "az áfatörvény területi hatályán kívül"? A számlán mind a dollár-, mind pedig a forintösszegnek szerepelnie kell? Köszönöm a válaszát.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Közvetített szolgáltatás/alvállalkozói teljesítés

Antretter Erzsébet

adószakértő, igazgató

Niveus Consulting Group Kft.

Szeszes ital dekorációként

dr. Juhász Péter

jogász-adószakértő

HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.

Rejtett munkaviszony egyéni vállalkozó esetén?

dr. Juhász Péter

jogász-adószakértő

HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs