388 találat a(z) szolgáltatás cimkére

Hangmérnöki szolgáltatás az USA-ba II. Kérdés

Tisztelt Szakértő! Korábban az alábbi kérdést tettem fel Önnek: Hangmérnöki szolgáltatás az USA-ba Tisztelt Szakértő! Adott egy egyéni vállalkozó, aki az Upwork-ön keresztül kap munkát például hangmérnöki feladatokat, vagy egyéb zenei felvételeket készít. Az Upwork, az egy amerikai közvetítő szolgáltatás, ahol megbízók keresnek bizonyos feladatokra embereket, és az ellenértéket az Upwork utalja. A megbízott a megbízóval közvetlen kapcsolatba nem kerül. Az Upwork számlát nem kér. Kérdésem: ebben az esetben kell-e számlát kiállítani, amennyiben kell, mit tegyünk a számla egy pédányával? Mit kell feltüntetni a számlán? Köszönöm a válaszát. Kiegészítés: Azt, hogy az Upwork a saját nevében veszi igénybe a szolgáltatást, majd közvetíti tovább a megrendelőnek, vagy pusztán a pénzügyi teljesítés és az elszámolás bonyolódik rajta keresztül a közvetítésen túlmenően, nem tudjuk megválaszolni. Kérem írja le, hogy hogyan kell eljárnunk az egyik esetben, és hogyan kell eljárnunk a másik esetben. Válaszát köszönöm.

Kata – külföldi szolgáltatásnyújtás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Katás, alanyi mentes bt. külföldi, közösségi adóalanynak nyújt marketing szolgáltatást. Kell-e közösségi adószámot kérnie, illetve áfabevallást benyújtania? Ebben az esetben a bt. az általános szabályok szerint adózik-e, és a külföldi szolgáltatás után felszámított áfa beállítható-e befizetendőbe és levonhatóba is? Válaszát előre is köszönöm!

Harmadik országból internetes beszerzés áru vagy szolgáltatás? Kérdés

Amerikából interneten internetről letölthető posztert vásárol a cég. A számlán sem a vevő, sem a szállító adószáma, a számla áfa nélkül van kiállítva. A cég ráírta, hogy árut vásárolt, de nem tudom eldönteni, hogy áruként vagy szolgáltatás igénybevételeként kell-e elbírálni, mivel az interneten átküldött poszter itt lesz kinyomtatva

KATA bevételszerzés időpontja Kérdés

Tisztelt Adózóna! Szeretném kérni a segítségüket a következő jogszabályrészlet értelmezésében: 2012. évi CXLVII. tv. 2. § 13. b) alpontja. A bevétel megszerzésének időpontja: a kisadózó vállalkozás vonatkozásában igénybe vett szolgáltatás esetében az a nap, amelyen a szolgáltatás nyújtójának vagy igénybevevőjének az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (a továbbiakban: Áfa tv.) rendelkezései szerint adófizetési kötelezettsége keletkezik vagy keletkezne. Válaszukat előre is nagyon köszönöm.

Katás egyéni vállalkozó szolgáltatást nyújt külföldre Kérdés

Katás egyéni vállalkozó külföldre egy német cégnek nyújt folyamatos szolgáltatást egész évben (havonta egy számlát állít ki) az igy keletkezett árbevétel meg fogja haladni az 1 milliót. Mi történik ilyenkor az adatszolgáltatással? A számla befogadójának is adatot kellene szolgáltatni :), a külföldi cég hogy tesz ennek eleget?

Szolgáltatás unión kívülre interneten – áfa Kérdés

Cégünk munkatársai pszihológiai kiértékelést végeznek az Amerikából interneten küldött kérdőíveken. A kiértékelés eredményét interneten küldik vissza az amerikai megbízónak. Kérdés: az amerikai megbízó felé áfás számlát kell-e kiállítani? Köszönettel: Dénes Katalin

Szálláshely-szolgáltatás számlázása (AirBnb) Kérdés

Tisztelt Szakértő! Közvetitő cég esetében (AirBnb) egy példa: A vendégtől a közvetítő cég levon 240 eurót, a szállásadó részére megjelenik a rendszerben (weboldal) 220 euró, kap egy számlát (27 százalék áfával) a 20 euróról mint közvetítői díjról, és ténylegesen megkap a deviza bankszámlájára 200 eurót. Én mint szállásadó, áfa nélküli (alanyi áfamentes) számlát állítok ki: 1. A vendég részére állítom ki a számlát? 2. Mivel készpénzmozgás nincs, a számla átutalásos, a dátuma a bankszámlámra beérkezés napja? 3. Ténylegesen 200 eurót kapok, de a 220 eurót írom a számlára? 4. Forintban kell kiállítanom a számlát? Deviza középárfolyammal kell számolnom? Milyen napi árfolyammal? 5. A számlára elég annyi írni, hogy: "Egyéb szálláshely-szolgáltatás", vagy kell TEÁOR kód is? Válaszukat előre is köszönöm! Tisztelettel, Miklós Attila

Házhozszállítás Kérdés

Amennyiben anyagvásárláshoz kapcsolódik szolgáltatás (például házhozszállítás, postaköltség), akkor az anyagvásárlást szolgáltatásként kell elszámolni, nem pedig anyagköltségként? Cégünk nyári gumikat vásárolt házhozszállítással, amely szolgáltatás külön feltüntetésre került a számlán. Köszönöm.

Sportrendezvény 1. Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi probléma megoldásához kérjük a segítségét: Egyik ügyfelünk Magyarország területén belül egy sportrendezvényt szervez, a rendezvény egy játékos sportvetélkedőről szól. A játék Magyarországon belül különböző helyszíneken zajlik. A rendezvényre a résztvevők nevezési díjjal tudnak jelentkezni (összege: 200 000 Ft), amely tartalmazza a rendezvénnyel kapcsolatos összes költséget (szállás, borkóstolás, különböző feladatok teljesítése, étel-ital, 10 000 Ft értékben voucherszolgáltatás, amelyet a rendezvény ideje alatt a versenyző a kijelölt állomáshelyeken levásárolhat). A nevezési díj, amit a résztvevők fizetnek, tartalmában nem a rendezvényre (sport) való belépést biztosítja, hanem a részvételt. A résztvevő csapatok komplex szolgáltatást vesznek igénybe, tehát a résztvevők maguk a játékosok. A rendezvény nem kimondottan sportvetélkedő, mivel a csapatok az ország különböző területeit járják be több napon keresztül, ahol logikai és sportjátékokban vesznek részt. A rendezvényen való részvételt biztosítja a nevezési díj, belépőjegyet nem szednek, a rendezvény zártkörű, nézők nincsenek. Kérdéseink: 1. A rendezvényen közösségi adóalanyok (közösségi adószámmal rendelkeznek) is részt vesznek. Ebben az esetben az áfatörvény 37. §-a alapján értelmezhető-e a szolgáltatás? 2. Ha közösségi adóalany részére ezt a szolgáltatást térítésmentesen nyújtjuk, akkor ebben az esetben az áfa fizetésére ki a kötelezett? Válaszukat előre is köszönjük!

Áfa teljesítési hely Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünket egy francia cég megbízta (aki Magyarországon telephellyel nem rendelkezik) az alább részletezett tevékenység elvégzésére: „Budapesten elhelyezkedő szálloda környezetvédelmi szakértői vizsgálata (Phase I. auditáló vizsgálat), környezetvédelmi és működési engedélyek és a környezetvédelmi gyakorlat felülvizsgálata." A kérdés, hogy a számla áfa nélkül bocsátandó ki az áfatörvény 37. paragrafusa alapján, vagy ez az ingatlanhoz közvetlenül kapcsolódó szolgáltatásba sorolandó, és mint ilyen áfásan bocsátandó ki, hiszen az ingatlan Magyarországon van? Köszönettel várom válaszát.

Cégtábla Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünknél cégtáblacsere történt. A számlán az áll: cégtábla X forint, szerelési költség X forint. Én szolgáltatásra könyvelném, egy összegben, szeretném megkérdezni, jó-e így?

Harmadik ország részére szolgáltatás számlázása Kérdés

Evás bt. USA -ba számlázna szolgáltatást, mivel a Magyarországon székhellyel rendelkezö cég nem akar az áfalevonással foglalkozni. Mi a teendö ilyen esetben? Köszönettel Simon J

Online pénztárgép Kérdés

Tisztelt Adózóna! Segítségüket szeretném kérni leendő tevékenységünkkel kapcsolatban. Tevékenységünk rövid leírása: szolgáltatásunkat nagy üzletközpontban kihelyezett kis (kb. 1 négyzetméteres) standon fogjuk végezni. Áramellátási lehetőségünk nincs. Szolgáltatásunk pedig az, hogy egy telefon-vagy tabletkijelzőre olyan folyadékot viszünk fel, mely 12 hónapon keresztül megvédi a telefont a karcolástól, töréstől, védi a telefon tulajdonosát a káros sugárzástól és víztaszító réteget képez. Mi ezt a folyadékot árulni nem tervezzük, csak és kizárólag a folyadékot visszük fel a telefonra. A TEÁOR besorolással kapcsolatban már felvettük a kapcsolatot a KSH-val, de szeretnénk az Önök véleményét is kikérni a tekintetben, hogy tevékenységünk online pénztárgép köteles-e. Ha a KSH a pénztárgéptörvény szerinti TEÁOR valamelyikébe sorolja a tevékenységet, akkor kérdeznénk, hogy milyen módon valósítsuk meg, vagy van-e rá felmentés technikai kivitelezhetetlenség miatt? Mi előre láthatólag ezt a folyadékot árulni nem tervezzük, csak és kizárólag a folyadékot visszük fel a telefonra. De ha szeretnénk árulni is, akkor azt megtehetjük-e nyomdai úton előállított nyugtával? Mielőbbi válaszukat előre is köszönöm.

Teljesítés dátuma Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk számítógépes szolgáltatást nyújt partnereinek. Jelen esetben egy 6 hetet átölelő iőszakról van szó, ameddig rendelkezésre bocsátjuk termékünket. Kérdésem milyen dátumokkal helyes kiállítani a számlát? Időszak: 2016.09.21 – 2016.10.14 Kiállítható e a számla 2016. 09. 26.án, korábban mint az időszak utolsó napja? Előlegnek minősül e az? Fizetési határidő szerződés szerint, kézhezvételtől számított 15 nap. Jó dátumnak minősül-e 2016. 10. 11.? Igaz az a kiállítástól számított 15. nap, de cégünk tudja, hogy a kiállítás és a kézhezvétel között eltelhet néhány nap, így nem szigorú a határidőt illetően. Valamint a teljesítési dátum lehet-e az időszak utolsó napja, 2016. 10. 14?! Kérem mindkét esetben, ha helyesek a dátumok, ha nem, írja meg a vonatkozó szabályozást, amiből kiderül, hogyan jár el helyesen a cég. Válaszát előre is köszönöm!

Szolgáltatásexport – Szerbia Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném válaszát kérni arra a kérdésre, hogy milyen áfa-, illetve számlázási szabályok vonatkoznak grafikai szolgáltatás – kreatív koncepció és címketervezés – nyújtására, amelyet egy szerb cég (szerb adószámmal) rendel meg budapesti székhelyű cégünktől? Köszönöm!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Átalányadózásba való visszalépés

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 július
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Együttműködő partnereink