363 találat a(z) szolgáltatás cimkére

Uniós cégnek világhálóportál-szolgáltatás számlázása Kérdés

Tisztelt Szakértő, Alanyi adómentes katás bt., uniós cégnek világhálóportál-szolgáltatást számláz ki. A bt.-nek van közösségi adószáma. Ha közösségi adószámmal rendelkező cégnek számlázza ki a szolgáltatást – áfa nélkül –, akkor az A60-as bevallást beadjuk. Ha a megrendelő cégnek nincs uniós adószáma, mit kell tenni? A60-as bevallást nem tudunk beadni. A számlára minden esetben rá kell írni „áfa területi hatályán kívüli” ügylet. Köszönöm

Nonprofit kft. ellátási díj számlázása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Legyen szíves tájékoztatást adni az alábbiakra. A tárgyévben felépített 100 férőhelyes öregek otthona, amelynek nyitását most tervezik, működtetésre létrehoztak egy nonprofit kft.-t, mely kizárólag nonprofit tevékenységet végez, az alábbi TEÁOR-ok szerint 8730 idősek, fogyatékosok bentlakásos ellátása mint főtevékenység, 8790 egyéb bentlakásos ellátás, 8810 Idősek, fogyatékosok szociális ellátásabentlakás nélkül, 8899 M.n.s. egyéb szociális ellátás bentlakás nélkül. A leendő lakók havonta ellátási díjat fizetnének, amelyért bentlakást, ötszöri étkezést, orvosi ellátást, ápolást kapnának. Kérjük ennek áfa-megítélését, hogy ezen szolgáltatásokat milyen jogszabályok alapján kell kiszámlázni, valamint, hogy milyen szakirodalomban írják ezt le. Segítségét előre is köszönöm!

Oroszországi szolgáltatásnyújtás áfa megítélése Kérdés

Cégünk oroszországi adóalanynak nyújt üzletviteli tanácsadást, Moszkvában. Az áfatörvény 37. és 46. §-a szerint is áfa területi hatályon kívüli a szolgáltatás, mivel a teljesítés helyét a szolgáltatás igénybe vevőjének gazdasági letelepedése határozza meg. Kérdésem az lenne, hogy kiállíthatom-e a számlát a 46. §-ra hivatkozva, ami nem adóalany igénybe vevőre vonatkozik azért, hogy ne kelljen az adóalanyiságot bizonyító igazolást beszereznie a partnerünknek. Továbbá van-e cégünknek az oroszországi áfatörvények értelmében valamilyen további teendője? Esetleg szükséges Oroszországban bejelentkezni és adószámot kérni?

Árubeszerzési számlában foglalt szállítási díj Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cég beszerez árut belföldön, azt továbbszámlázza belföldi vevőnek úgy, hogy az áru közvetlenül megy a vevőhöz. A bejövő számlán szerepel szállítási költség, viszont a kimenő számlán olyan, mint külön tétel, már nem szerepel. Kérdés: a bejövő szállítás lehet beszerzett áru értékének a része, vagy azt igénybe vett szolgáltatásként kell könyvelni? Köszönöm szépen!

Mit gondol a kamaráról? Itt van az adótanácsadók értékelése Cikk

A Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Egyesülete 2016 márciusában felmérést készített tagjai körében arról, hogy mennyire találják hasznosnak a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara szolgáltatásait. Az egyesület ugyanis már évek óta harcol a kötelező gazdasági kamarai nyilvántartási hozzájárulás eltörléséért. A most kapott eredmények alátámasztják eddigi véleményüket: a tagok többségének nincs szüksége munkája végzéséhez az MKIK által kínált támogatásra, és a kamarai nyilvántartási díjat adónak tekintik.

Iparűzési adó: így vehető figyelembe az anyagköltség Cikk

Hogyan befolyásolja a gépjárműszerviz anyagköltsége az iparűzési adót? Olvasói kérdésre Pölöskei Pálné okleveles adószakértő válaszolt.

Helyi adó – anyagköltség Kérdés

Tisztelt Szakértő! Fogorvos iparűzési adóalapját csökkentettük anyagköltségként a fogtechnikai számlákkal. A fogtechnikai számlákon többek között szerepelt: korona, műfog, kapocs, frézelés, fémerősítés... A fogtechnikus által kiállított számlában szereplő tételek igénybevett szolgáltatások vagy anyagköltség a fogorvosnál? Az adóhatóság álláspontja szerint, "ha az implantátum a gyártótól kerül megrendelésre, és nem személyre szabottan a betegre van elkészíttetve, akkor a fogorvosi kezelés keretében illeszti be azt a fogorvos a beteg szájába, és anyagköltségként csökkentő tételként figyelembe vehető. Az említett fogorvosnál a fogtechnikai tevékenység, mint igénybe vett szolgáltatás épül be a fogorvos által vállalt komplex fogászati ellátásba, és nem csökkenthető az iparűzési adó alapja, hivatkozva a Sztv. 47. és 51. §-aira, melyek szerint a fogorvos a fogtechnikus komplex szolgáltatását vette igénybe, melynek része a szolgáltatásnyújtás során felhasznált anyagok értéke is, és ezt a megrendelőnél, fogorvosnál nem lehet anyagfelhasználásként elszámolni.” Köszönjük.

Őstermelés – szolgáltatás Kérdés

Őstermelő rétiszéna-termesztéssel foglalkozik. Kérdésem, hogy, ha tisztító kaszálást végez (szolgáltat), akkor ezt végezheti-e az őstermelői tevékenységen belül? Ha végezheti, akkor ezt, mint őstermelői bevételt adózza le, vagy mint önálló tevékenység jövedelmével számoljuk el (tételes elszámolással)? Őstermelésben átalányadózók vagyunk.

Online értékesítés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Alanyi mentes egyéni vállalkozó saját honlapján ad online tanácsokat a hozzá bejelentkezetteknek. Az értékesítés menete: 1. "Vevő" (szinte kivétel nélkül fantázia néven, a téma intimitása miatt) regisztrál a honlapon. 2. Regisztráció után elküldi a szolgáltatás árát (pár ezer forint) a megadott számlára. 3. Megkapja a tanácsot, az ügyletnek vége. Kérdéseim: ismereteim szerint internetes értékesítésnél kötelező számlát kiállítani. A vevő valós neve és címe nélkül ez hogyan oldható meg? Állíthatok-e ki elektronikus számlát, vagy csak a vevő előzetes hozzájárulásával? Köszönettel: CSCS

Lakásépítés áfája 2016. 01. 01-től? Bartha Úr válaszaira kérdés Kérdés

Tisztelt Szakértő Úr ! Sajnos nekem nem egyértelműek válaszai. Ezért kérem térjünk rá vissza. Értelmezésem szerint a lakást épitő vállalkozónak nincsen jogi alapja 5 százalékkal felszámítani az áfát, miután: 1. nem ingatlant és a hozzá kapcsolódó földrészletet értékesíti. 2. azt a szolgáltatást végzi, amit a törvény 10. paragrafus d. pontja kizár mint építési-szerelési munkákat. Igy véleményem szerint építőipari vállalkozás nem számlázhat 5%-os adó mértékkel a 27%-al szemben. Ettől teljesen független az a lehetőség a magánszemélyeknek,építtetőknek,hogy támogatás formájában visszaigényelhetnek ÁFA-t. Kérem szíves értelmezését és válaszát. Üdvözlettel: Sárosi Péter

Szolgáltatás importáfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. áfa szempontból közérdekű tevékenységet végző (régi nevén tárgyi adómentes) vállalkozás. A Google-tól havonta áfamentes számlát kap Írországból. A kérdésem, hogy Magyarországon be kell-e fizetni és vallani a 27 százalék áfát? Továbbá: jól értelmezem-e, hogy a NAV 14. számú információs füzetében olvasható 10 000 euró - 2,5 millió forint - alatti szolgáltatásimport esetében se fizetni, se vallani nem kötelező? Köszönettel: Vadoba József

Napelem szerelése: termék vagy szolgáltatás az áfában? Cikk

Mind gyakoribb, hogy a vállalkozások, illetve a lakossági fogyasztók napenergia átalakítására alkalmas berendezésekből nyert villamos energiával oldják meg ingatlanuk energiaszükségleteit. Kérdésként vetődhet fel, hogy ezek kivitelezése az áfa rendszerében az egyenes vagy a fordított adózási rezsim alá tartozik-e.

Tevékenységi engedély Kérdés

Tisztelt Cím! Társaságunk Ausztriában dolgozó ingázó magyarkonak készül bevezetni egy szolgáltatást, melynek lényege, hogy segítséget nyújtunk az ausztriai családtámogatás igénylésében. Gyes, és családi pótlék, illetve az éves költségbevallás kitöltésében is segítünk nekik, Az a kérdés, ha ezt a tevékenységet idehaza végezzük magyar állampolgároknak, akkor kell-e ehhez a tevékenységhez engedély? Információink szerint ez egyéb ügyintézési kategória, ahol mi hivalalosan német tolmácsot alkalmazunk, illetve van egy szerződött könyvelőnk aki adótanácsadói végzettséggel is rendelkezik. További kérdésünk az, hogy mivel ezt a tevékenységet idehaza végezzük magyar állampolgároknak, kell -e az osztrák szakhatóságtól bármiféle engedély? Köszönettel:

Őstermelő szolgáltatása Kérdés

A már korábban feltett kérdésre megkaptam a választ, miszerint az őstermelő vallja be az 53-as nyomtatványon az általa végzett szolgáltatást (például vetés). Ilyen esetben a szolgáltatás igénybe vevője kifizetőként jár el, és levonja az szja-előleget? Mint önálló tevékenységből származó bevételre, a kifizető alkalmazza a 30 százalékos szabályt? Ha meghaladja a minimálbér 30 százalékát, járulék is van?

Káosz az iparűzési adó alapjának értelmezésében Cikk

Egy félreértelmezett törvényi szabályozás miatt rendkívüli bírságokra számíthatnak azok a cégek, melyek az év folyamán a nyomdai árucikkeiket termékként szerezték be és az adott összeget nem szolgáltatásként számolták el a könyvelésükben, hívja fel a figyelmet a nemzetközi adótanácsadó és könyvvizsgáló Baker Tilly Hungária. A törvényi anomália már csak azért is furcsa, mert az áfatörvény világosan rögzíti, hogy a nyomdában készült egyes árucikkek milyen esetben minősülnek terméknek és milyen esetben szolgáltatásnak, állítja a tanácsadó cég.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Bt.-beltag, -kültag ingyenes munkavégzése

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 december
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31