23 találat a(z) szolgálati járadék cimkére

Katás bt.-kültag alkalmazásának lehetősége Kérdés

Korhatár előtti nyugellátás Cikk

Olvasónk rendőrségi állományából szolgálati nyugdíjba ment 5 év korkedvezmény-jogosultságot is megállapítva. 2012-ben szolgálati járadékossá vált, később főállásban is dolgozott, majd ismét járadékos lett. 60. életéve betöltésekor érvényesíteni szerette volna az 5 év korkedvezményt, hogy öregségi nyugdíjba mehessen. Miért nem lehetséges még ez? Olvasói kérdésre Winkler Róbert nyugdíjszakértő válaszolt.

Szja-visszatérítés Kérdés

Szolgálati járadék Kérdés

Fegyveres szervek hivatásos állományának nyugellátásában részesülő Kérdés

Munkavégzés szolgálati járadék mellett Kérdés

Dolgozó fegyveres erőknél töltött szolgálati idő után vált nyugdíjassá, azaz nem töltötte be a nyugdíjkorhatárt. Milyen kereseti korlátok érvényesek munkavégzés, illetve munkavégzésre irányuló egyéb jogviszony esetén?

Szolgálati járadék, tagi jövedelem és kata Kérdés

Kft. személyesen közreműködő tagja szolgálati járadékban részesül. A kft.-nél a személyes közreműködésért havi bruttó 190 ezer forintot kap. A főállású társas vállalkozóra vonatkozó járulékokat megfizeti a kft. Egy bt.-ben beltag, bejelentkezett kisadózónak, s mivel a kft.-ben a járulékot megfizeti, itt a 25 ezer forintot fizeti. A kérdésem, hogy az ő esetében a jövedelemkorlát hogyan alakul? A havi 190 ezer forinton kívül mi számít bele a korlátba a bt.-ből? Szíves válaszukat köszönöm.

Szolgálati járadékos sajátos helyzete Kérdés

A szolgálati járadékban részesülő személynek a saját jogú nyugellátás elérése esetén nincs lehetősége az alábbi lehetőséggel élni, mert hivatalból állapítják meg részére a saját jogú nyugellátást. Illetve a szolgálati járadék ideje alatt folytatott keresőtevékenység után befizetett nyugdíj járulékot és a 0,5% évenkénti emelést sem tudja érvényesíteni.kedvezmény formájában. Nem minősül ez diszkriminatív megkülönböztetésnek? A másik pedig a Tny. 21. paragrafusának (2) bekezdése szerinti nyugdíjnövelés lehetősége (nem tévesztendő össze a Tny. 22/A paragrafusa szerinti, már nyugdíjasokat érintő 0,5 százalékos nyugdíj növeléssel), amely szerint, aki húsz év szolgálati idővel rendelkezik, és a rá irányadó öregségi nyugdíjkorhatár betöltése után a nyugdíj megállapítása nélkül legalább 30 naptári napra szolgálati időt szerez, nyugdíjnövelésben részesül. A nyugdíjnövelés mértéke minden 30 nap után az öregségi nyugdíj 0,5 százaléka. Ebben az esetben – a főszabálytól eltérően – a nyugellátás havi összege meghaladhatja az alapjául szolgáló havi átlagkereset összegét is.

Ki minősül nyugdíjasnak? Kérdés

Üdvözlöm! Ha 40 évnyi szolgálati idő után "nyugdíjba" ment rendőr és tűzoltó (akik még nem érték el az öregségi nyugdíjkorhatárt) ezen juttatás mellett munkaviszonyban dolgozik. Akkor rá vonatkozik a járulékmentesség 2019-től?

Szolgálati járadék Kérdés

Tisztelt Szakértő! Segítséget szeretnék kérni az új szabályok 2019-től való értelmezésében. Szolgálati járadékos, aki Mt. szerinti munkaviszonnyal rendelkezik, eddig járulékalapot figyelembe véve a minimálbér 18-szorosánek elérését követően le kellett a nyugdíjáról mondani, ha továbbra is fenn akarta tartani a munkaviszonyát. De 2019-től rá vonatkozik a fenti esetben a járulékalap vagy sem? Vagy csak az öregségi nyugdíjkorhatárt betöltöttekre érvényes? A korhatár előtti ellátásokat, ha jól értelmezem nem sorolja ebbe a kategóriába, így én úgy értelmezem továbbra is a járulékalapot figyelnem kell, így a kereseti korlát továbbra is fennáll. Ha megbízási szerződés alapján foglalkoztatott, akkor mindenképpen marad a kereseti korlát. Más jogviszony az ő esetében nem fordul elő, azért csak ezt a két jogviszonyt említettem. Köszönöm előre is válaszát!

Szolgálati járadékos katás egyéni vállalkozó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk május 1-jétől katás egyéni vállalkozót foglalkoztat, aki szolgálati járadékban részesül. Kérdésünk, hogy ebben az esetben is a minimálbér 18 szorosát kaphatja, anélkül, hogy járandóságát felfüggesztené, vagy mivel a bevétele nem nyugdíjjárulék-köteles (lásd mint pl. az osztalék), illetve adót fizet ezután, a bevétel nagysága nem korlátozható?

Kata Kérdés

Kedves Dr Radics Zsuzsanna! Az alábbi választ olvastam:http://adozona.hu/kerdesek/2017_2_1_kata_u és ezzzel kapcsolatban szeretném egyértelműsíteni a válaszát. Ha én szolgálati járadék mellett csak főállású egyéni vállalkozó, kisadózó (katás) leszek, havi 50 000 forintot fizetek, akkor a nyugdíjjárulék alapja 2018-ban 94 400 forint és ez (így soha) nem haladhatja meg a kereseti korlát éves keretösszegét? Természetesen minden jogszerű, nem leplez munkaviszonyt a kata. Megtisztelő válaszát köszönöm és elnézést, de rosszul fogalmaztam, hogy szakvéleménye ellentétes. Csak ellentmondásos volt az értelmezésem alapján. Tisztelettel: Várkonyi Erika [email protected]

Szja-jóváírás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szolgálati járadékos vagyok. Egyszemélyes kft.-mben ügyvezetőként, munkaviszonyban dolgozom és személyesen látom el az ügyvezetést, valamint egyéb teendőket. Kérdésem: ha kötök egy nyugdíjbiztosítást és van befizetett szja-m, úgy a nyugdíjbiztosítás után igénybevető adójóváírást igényelhetem-e? Üdv. Miklós

Szolgálati járadék melletti munkavégzés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdéssel kapcsolatban kérem segítségét: korábbi korkedvezményes nyugdíjas katonatiszt szolgálati járadékban részesül. Tartalékos katonai szolgálat teljesítését vállalta, ezért szolgálati járadéka mentesül az adó mértékű elvonás érvényesítése alól. Szeretne munkát vállalni. Vállalhat-e munkát és ha igen, akkor milyen értékhatárig, hogy szolgálati járadékát változatlan feltételekkel kaphassa tovább? Segítségüket előre is köszönöm! Bné Piros

Járulékfizetés Kérdés

A feleségem egyéni vállalkozó. Én, a férje alkalmazottként vagyok bejelentve a vállalkozásba. Szolgálati járandóságos vagyok. Milyen járulékokat és milyen összegben kell befizetni utánam? Megállapodás alapján 4 órára vagyok bejelentve és nem kérek, kapok fizetést. Minden hónapban "Ny" nyomtatványt küldünk. Kaptunk egy felszólítást, hogy a "1608" nyomtatványt küldjük el. Üdvözlettel: Dominek József

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓAJÁNLÓ

Kérdések és válaszok

Nyugta

Nagy Norbert

adószakértő

Építőipari projekt elszámolása

Kis Gábor

számviteli és adótanácsadás

Finacont Kft

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 május
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs