452 találat a(z) szja-bevallás cimkére

Itt az idő az szja-bevallásra! Ebben különleges a magyar rendszer Cikk

Minden harmadik adófizető megnézte az adóbevallási tervezetét, másfél millióan az interneten tekintették át az iratot – tájékoztatta Varga Mihály az MTI-t. A pénzügyminiszter kiemelte: az adatok azt mutatják, hogy a lakosság körében is egyre népszerűbbek az egyszerű, online megoldások, így néhány éven belül a közigazgatás első papírmentes hivatala lehet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

Az szja-bevallásokban figyelni kell a szálláshely-szolgáltatások és a kriptovaluták adózására Cikk

Az szja-bevallások elkészítésekor fokozottan ügyelni kell a szálláshely-szolgáltatások és a kriptovaluták adózására – hívja fel a figyelmet a Deloitte a május 20-ai benyújtási határidő közeledtével.

Gázolaj-visszatérítés szerepeltetése az szja-bevallásban Kérdés

Tisztelt Adózóna! Az 53-as bevallás 12-02-es lapján a 12-es, 14-es sorok valamelyikében fel kell tüntetni a gázolaj-visszatérítést, vagy csak a 11. sorban? Köszönöm: Boros Zsanett

Kezdő katás vállalkozó vissza nem térítendő bértámogatásának szja-bevallása Kérdés

Be kell-e vallani kezdő katás vállalkozó vissza nem térítendő bértámogatását, ha nem volt más jövedelme a bértámogatáson kívül és a kisadózói jövedelme alapján? Valamint az iparűzésiadó-bevallásban kell-e szerepeltetni?

Szja Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyar állampolgár, akinek az állandó lakcíme is Magyarországon van, 2018-ban 11 hónapot külföldön tartózkodott. Itthon kapott álláskeresési járadékot, arról szja-bevallást kell benyújtania. Külföldön van némi keresete, de nincs állandó munkahelye. Az alkalmi munkákból származó bevételt fel kell tüntetni az szja-bevallásában, vagy a külföldön leadózott jövedelmet nem kell figyelembe venni, Magyarországon nem keletkezik adókötelezettsége? Nem EU-s ország, de van egyezmény a két ország között. Válaszát előre is nagyon köszönöm!

A NAV központi ügyfélszolgálatai tovább tartanak nyitva május 20-áig Cikk

A személyi jövedelemadó bevallás május 20-ai határideje miatt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) fővárosi és megyei központi ügyfélszolgálatai 2019. május 6-ától (jövő hét hétfőtől), május 20-áig (hétfőig) hétköznaponként rendkívüli nyitva tartással várják az ügyfeleket – közölte a hatóság pénteken az MTI-vel.

Egy százalék – összevont adóalap, kedvezményezettek, adatkezelés Cikk

Az adóbevallás benyújtására nyitva álló határidő egyidejűleg az adó 1+1 százalékáról való rendelkezési jogosultságot is jelenti. Mi tartozik az összevont adóalapba, kik lehetnek kedvezményezettek, mit takar az adatközlési felhatalmazás? Írásunkból megtudhatja.

Nők 40 éves munkaviszony utáni nyugdíja melletti munkavégzés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha a nők 40 éves munkaviszonya alapján ment el nyugdíjba a munkavállaló, akkor van-e korlátozás, ha mellette dolgozik, illetve külföldön (EU-n belül) végez munkát? Milyen feltételekkel lehet dolgozni? Kell-e Magyarországon a külföldi jövedelméről bevallást készíteni? köszönöm!

Termőföld eladása Kérdés

2018.02.20-án elhunyt az édesanyám, a 2018.05.31-ie hagyatéki végzés szerint 772 260 forint értéken termőföldet örököltem, amit 2018.11.28-án eladtam egymillió forintért. Majd 2019.03.18-án, 967 400 forintért szántót vásároltam. Hogyan kell ezeket az szja-bevallásban szerepeltetnem?

Fejlesztési tartalék önellenőrzése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó ügyfelünknek 2019. 04. 02-án elküldtük a 2018. évi 53-as bevallását. Később derült ki, hogy 2019-ben és 2020-ban jelentősebb beruházást szeretne a vállalkozásában. Szeretné, ha fejlesztési tartalékot képeznénk, és önellenőriznénk a beadott bevallást. Kérdésünk, hogy a bevallás beadási határidejéig, május 20-áig beadhatunk-e önellenőrzést fejlesztésitartalék-képzésről? Válaszát előre is köszönöm.

Kft.-üzletrész értékesítésének adózása Kérdés

Egy kft.-ben dolgozom, mint alkalmazott, és rendelkeztem – nem tulajdonosként – üzletrésszel. (A kft. 2013-ban alakult, melyben rendelkeztem ezzel az üzletrésszel.) 2018-ban egy magánszemélynek, adásvételi szerződéssel egy 6 százalékos mértékű, 1,5 millió forint névértékű üzletrészt 18 millió forintért (nem tudom, hogy ez mennyire piaci érték?), amit a vevő három részletben fizet ki. 2018-ban kifizetett 6 millió forintot, a következő két évben is 6-6 milliót. Kérdésem, hogy 2018-ban és az azt követő két évben kell-e adóznom, és azt a 1853-as bevalláson hol kell szerepeltetnem?

A NAV idén több mint 5,5 millió embernek készített szja-bevallási tervezetet Cikk

Bár még csak három hét telt el azóta, hogy az adófizetők az interneten megnézhetik az adóbevallási tervezetet, amelyet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) készített nekik, már közel egymillióan rákattintottak a nyomtatványra, több mint ötszázezren pedig véglegesítették a bevallást – mondta el a Magyar Nemzet pénteki számában Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyi államtitkára.

Üzletrész értékesítésének adózása Kérdés

Megszűnt mezőgazdasági termelőszövetkezet volt tagja 2018-ban eladta az üzletrészét magánszemélynek, aki ki is fizette azt. A termelőszövetkezet 2017-ben szűnt meg, nem tudni, hogy a tag milyen értékű üzletrészt kapott. (A szerzéskori érték ismeretlen.) Kell-e adózni, ha igen, hova kell beírni a 1853-as bevalláson?

Szja Kérdés

Tisztelt Szakértő! A következő kérdésre kérem megtisztelő válaszát: Egy magánszemély (nem vállalkozó, nem rendelkezik adószámmal sem) kötött egy szerződést egy cégtulajdonos magánszeméllyel, mely szerződés értelmében segít eladni a cégtulajdonos magánszemély 100% üzletrészét. A szerződés értelmében a sikeres közvetítésért jutalékot kap. A jutalékot kapó magánszemély nem üzletszerűen végzi ezt a tevékenységet, ez egy egyedi alkalom volt. A magánszemély a kapott jutalékot szeretné az szja-bevallásában szerepeltetni. Az szja-bevallásban hol kell feltüntetnie a kapott jutalékát, és milyen egyéb terheket kell a 15% szja mellett még fizetnie? Válaszukat előre is köszönöm!

Ingatlanértékesítés – szja-bevallás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy ingatlan 2018 végén került eladásra. A vevő a foglalót megfizette, de a vételár fennmaradó része 2019-ben teljesült. Az ingatlan adóköteles, mert nincs 5 éve az eladó nevén. Kérdésem, hogy a 2018-as bevallásban fel kell tüntetnem az eladást vagy csak a 2019-esben? Vagy mindkettőben? Ha mindkettőben, akkor a költségeket a megfizetett vételár arányában kell betenni? Várom szíves válaszát! Köszönöm!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Mikor mehetek nyugdíjba?

Winkler Róbert

nyugdíjszakértő

Személyi kedvezmény igénybevétele

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close