452 találat a(z) szja-bevallás cimkére

Fiatal gazda, egyéni vállalkozó, családi gazdaság tagja Kérdés

Tisztelt Szakértő! Fiatal gazda, támogatást igénylő ügyfelem kiváltotta az egyéni vállalkozói igazolványt, mert a támogatás miatt szükséges volt, de emellett családi gazdálkodás tagja is. Amennyiben ugyanazt a tevékenységet végzi, mint a családi gazdálkodás, úgy hogyan kell helyesen eljárni? Az egyéni vállalkozásból származó jövedelmét az szja-bevallás 13. lapján számolom el, míg a családi gazdaság rá jutó részét pedig a 12-es lapon részletezem? Vagy esetleg összevontan kell kezelnem? NAV információs füzetében olvastam, hogy amennyiben a családi gazdálkodó mezőgazdasági termelői tevékenységére tekintettel szerepel az egyéni vállalkozói nyilvántartásban, úgy nem egyéni vállalkozóként, hanem család többi tagjával együtt a közös őstermelői igazolvánnyal rendelkezőkre vonatkozó szabályok szerint kell adóznia. Amennyiben a családi gazdaság növénytermesztéssel foglalkozik, a fiatal gazda pedig állattenyésztéssel, akkor külön lehet választani, és az egyéni vállalkozását külön venni a családi gazdaságtól?

Családi gazdaság létrehozása, adózása Kérdés

Tisztelt Szakértők! Adott egy főállású őstermelő és egy nem főállású őstermelő, aki egyben nem főállású katás egyéni vállalkozó is. Jelenleg mindketten kompenzációs felár mellett alanyi adómentességet választottak általános forgalmi adó tekintetében. 2020.01.01-től családi gazdaságot kívánnak létrehozni ketten, úgy hogy az eddig főállású őstermelő lesz a családi gazdaság vezetője. A családi gazdaság vezetője január 1-jétől az általános forgalmi adó fizetési kötelezettségét az általános szabályok szerint szeretné meghatározni. Jól gondolom, hogy mindketten kötelesek az áfafizetési kötelezettségüknek azonos módon eleget tenni, tehát január 1-jétől mindkettőjüknek „áfásnak” lenni? Ha mindketten „áfások”, akkor mivel 1-1 „áfás” adószámmal rendelkeznek, és mindkettőjük állít ki számlát a saját nevében, illetve a nem főállású tag egyéni vállalkozó, így mindketten kötelesek áfabevallás tenni? A mezőgazdasági tevékenységből származó bevételeikkel és költségeikkel mindkettő tag az szja-bevallás „12”-es lapján számol el, függetlenül attól, hogy a nem főállású tag egyéni vállalkozóként a kisadózó vállalkozások tételes adójának alanya? A nem mezőgazdasági tevékenységből származó bevételeikkel és költségeikkel az egyéni vállalkozó a kisadózókra vonatkozó szabályok szerint, a főállású tag pedig önálló tevékenységből származó jövedelemként számol el az szja-bevallásában? Köszönettel, Kiss Zoltán

Egyéni vállalkozásból egyszemélyes kft. Kérdés

Tisztelt Adózóna! Szeretném megkérdezni, hogy ha egyéni vállalkozó egyszemélyes kft.-t alapít, kell-e záró szja-bevallást készíteni az egyéni vállalkozásról, vagy a kft. bevallása tartalmazza az egyéni vállalkozás időszakát is? Előre is köszönöm válaszukat.

Kivás kft. ügyvezető jövedelmei Kérdés

Egy kiva szerint adózó kft. ügyvezetője munkabére a kiva-törvény szerint adózik, tehát csak 13% adót fizet (szocho, szakképzési hozzájárulás, nyugdíj-, eü. járulékot nem fizet). Máshonnan is van munkabére és egyéb jövedelme. Kérdésem, hogy az szja-bevallásában hogyan fog elkülönülni a kiva szerint adózott és más (munkabér és egyéb) jövedelme.

Szja-bevallás önellenőrzése Kérdés

Tisztelt Szakértő! A következőkben kérném a segítségét: Egy őstermelő 2018. évben a 1853-as számú bevallásában a kárenyhítési juttatást támogatásként vette figyelembe, így tévesen alkalmazta a 40% kistermelői költségátalány elszámolását. Így a bevétele túllépte a 8 millió forintos értékhatárt. 2018-ban vett három új gépet, amire 14,5% értékcsökkenést számolt el. Lehet-e önreviziózni és elszámolni egyösszegben az értékcsökkenést egy gépre, mivel az fedezné a 40% költséghányadot? Szabad vállalkozási zónában helyezte üzembe a gépet. Mire vonatkozik az Art. 54. § 3. bekezdése az önrevízióval kapcsolatban? Következő kérdésem: 2018. évi gépbeszerzésre utólag folyósított támogatást kap az őstermelő, a támogatást csak 2019-ben kapta meg. A kapott támogatást mikor és hogyan kell bevételként elszámolni? Tisztelettel: Pataki István

Szja-bevallás önellenőrzése személyi kedvezmény miatt Cikk

Önellenőrizheti-e egy magánszemély az szja-bevallását a 2013. évtől, ha 2019 októberében kapott olyan igazolást, hogy súlyos fogyatékos az egészségi állapota? – kérdezte olvasónk. Lepsényi Mária adószakértő válaszolt.

Egyéni vállalkozó készlete az szja-bevallásban Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kérdésem a következő: egyéni vállalkozó személyi jövedelemadó bevallásában zárókészletként csak a kifizetett készletet (árut) kell szerepelteti vagy pedig az üzletében fizikailag fellelhető összes árut, függetlenül attól, hogy annak kifizetése megtörtént-e? Másképpen fogalmazva, a zárókészlet tartalmaz-e olyan árut, mely a pénztárkönyvében árubeszerzésként nem szerepel? (Az áru leszállítása megtörtént, egy részét már értékesítette december 31. napja előtt, de a szállítónak az áru kifizetése december 31. napját követően történt meg.)

1853-as bevallás hiánypótlása Kérdés

Tiszelt Tanácsadó! Segítséget szereznék kérni a következő javításban. A családi gazdaságnak két tagja van, a 1853-as bevallásban lakásbérbeadásból, illetve őstermelésből származó bevétel szerepel, a 18SZJA-12-01. lap c részében. A családi gazdaság másik tagjának bevallásából kimaradt az östermelésből származó bevétel. A NAV ügyfélszolgálatán azt mondták, hogy önrevízióval nem lehet kitölteni a mezőgazdasági kistermelő nemleges nyílatkozatát, a választási lehetősége azzal elveszett, hogy a beadott bevallásba nem írt be adatot. Ő már nemleges nyílatkozatot nem tehet, nem önrevíziózhat a 12-01 lapon. A két tagnak egyforma adózási elszámolást kell folytatni, hogyan lehet ezt megoldani? Kérdésem, lehetséges-e, hogy az egyik tag a 12-01. lapon nemleges nyílatkozatot tett, a másik meg a 12-02. lapon tételesen számol el? Előre is köszönöm a segítséget. Tisztelettel: Kutasi Gabriella

Költséglevonás magánszemély elkülönülten adózó jövedelméből Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha egy magánszemélynek a tárgyévben önálló tevékenységből származó jövedelme keletkezik, de a hozzá tartozó levonható költségekről a számlák csak a következő évi teljesítési dátummal kerülnek kiállításra, és csak a következő évben kerülnek kifizetésre, mi a jövedelemszámítás helyes módja? Levonhatók-e a tárgyévi szja-bevallásban? Vagy a tárgyévi szja-bevallásban 90 százalékos költséghányadot kell választani, és önellenőrizni kell a bevallást, amikor a költségek kifizetésre kerülnek? Vagy egyáltalán nem vehetők figyelembe? Vagy más eljárás a helyes? Segítségét előre is köszönöm!

Önellenőrzés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Tavaly augusztusban gabonát vettünk egy őstermelőtől, akiről most derült ki, hogy nem volt érvényes betétlapja. A 08-as bevallásunkat önellenőriznünk kell, az ehót mi fizetjük, AJK nyomtatványon jelezzük, hogy tévesen nem vontunk adót. Az adóhivatal határozattal megállapítja az adózó terhére a fizetendő szja- t. A magánszemélynek ebben az esetben nem kell a 2018-as szja-bevallását önellenőriznie, és feltüntetni ezt a jövedelmet, mint önálló tevékenységből származó jövedelem? De akkor melyik soron fog szerepelni a határozat szerint megfizetett adó? Vagy ebben az esetben a 2018. évi bevallás ezt a jövedelmet nem tartalmazza?

Bt.-ügyvezető adózása és járulékai külföldi munkavégzés alatt Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy bt. ügyvezetője 36 órás munkaviszonnyal rendelkezett egy másik magyar cégnél. Ezt a munkaviszonyát megszüntette, és egy EU-n kívüli érdekeltségű óceánjáró hajón vállalt munkát. A külföldi munkavégzés alatt Magyarországon van-e szja- és járulékfizetési kötelezettsége a társas vállalkozásnak?

Irattározás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alkalmazottak szja-bevallását mennyi idő elteltével lehet selejtezni, vagy esetleg azok is úgy "viselkednek", mint a munkaügyi anyag? Segítségét köszönöm, Ildi

Ingatlaneladás – szja-bevallás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magánszemély 1998-ban telket vásárolt, 2005-ben használatba vételi engedélyt kapott a családi házas ráépítésre. 2017-ben leválasztotta a két szintet, és társasházat alapított. 2018-ban eladta a két különálló lakást, egyenként 25 millió forintért. A telket 700 ezer forintért vette, az építkezésről nincsenek már meg a számlák. A felújításra, leválasztásra 2016-ban és 2017-ben 2 millió 950 ezer forintot költött az adózó. Keletkezett szja-bevallási és -fizetési kötelezettség? Segítségét előre is köszönöm!

Egyéni vállalkozók, őstermelők, adószámos magánszemélyek! Kétszázezer bevallást vár még a NAV Cikk

Az egyéni vállalkozóknak, az őstermelőknek és az áfás magánszemélynek május 20-áig ki kell egészíteniük a NAV által elkészített bevallási tervezetet, vagy önállóan be kell nyújtaniuk az szja-bevallásukat – figyelmeztet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Külföldi befektetés: amire különösen figyelni kell a magyar szja-bevallásban! Cikk

Ha valaki külföldön kezeli pénzügyi befektetéseit, de Magyarországon él életvitelszerűen, akkor a magyar adóhatóságnak benyújtott adóbevallásában az e befektetései révén elért jövedelmét is be kell vallania. Ebben az esetben a magyar adóbevallását bizonyosan a befektetési szolgáltató által adott kimutatás szerint készíti el. Ez azonban nem tekinthető a magyar adójogszabályoknak megfelelő megoldásnak, és azzal az eredménnyel járhat, hogy egy adóhatósági vizsgálat adóhiányt állapít meg, és szankciókat szab ki – figyelmeztet a Lakatos, Köves és Társai Ügyvédi Iroda.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Számlázás

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Pénztárgép, számlázás

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Online pénztárgép

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close