47 találat a(z) szállásdíj cimkére

Idegenforgalmi adó Kérdés

Egyesület közgyűlés szállásdíj Kérdés

Számlázás Kérdés

Szállás előlegének visszafizetése, számla sztornózása Kérdés

Nem üzleti célú, közösségi, szabadidős szálláshely szolgáltatásának áfája Kérdés

Iskolai táboroztatás áfakérdése 2/2 Kérdés

Szállásdíj térítése megbízásban Kérdés

Szállásdíj, étkezés továbbszámlázása Kérdés

Tisztelt Nagy Norbert! Kérdésem egy korábbi kérdésemhez kapcsolódik: https://adozona.hu/kerdesek/2020_4_7_Szallasdij_etkezes_afaja_uks Amennyiben nem arra a hónapra történik a szállás és étkezés továbbszámlázása, amikor a cégre azt leszámlázták, hanem például a következő hónapban, az gond lehet? Köszönöm.

Szállásdíj, étkezés áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk a tevékenységéhez kapcsolódó konferencián vett részt. A részvételhez kapcsolódó szállásdíj és étkezés leszámlázásra került két fő részére, ahol az egyik személy az ügyvezető, a másik a felesége. Úgy tudom, hogy a szállásdíj árából levonható az áfa, az étkezés díjából viszont nem, és utóbbi juttatás így adóvonzata is van. Mi van abban az esetben, ha az étkezés díját megfizeti a cégnek az ügyvezető? Köszönöm.

Szállásdíj: szja, szocho Kérdés

Építőipari kft. alvállalkozó dolgozóinak alkalmanként szállásdíjat fizet. Kell-e ezután szja-t és szochot fizetni?

Eltérő áfakulcs Kérdés

Tisztelt Szakértő! A 2019.09.14-én közzétett "Eltérő áfakulcs az előleg- és végszámla időpontjában" szakértői válasz alapján szeretnénk elvégezni a végszámla kiállítását. 2019. évi megállapodás szerinti szállásdíj bruttó 170 500 forint. Kapott előleg 2019 decemberében bruttó 118 000 forint. Banki átutalásos végszámla kiállítása: végösszeg nettó: (bruttó 170 500 : 105 x 100) = 162 381 forint, végszámlán lejön ebből az előleg nettó értéke: - 100 000 forint, marad végszámla szerinti nettó: 62 381 forint, ennek 5 százalék áfa összege 3119 forint = végszámla alapján fizetendő bruttó különbözet: 65 500 forint + korábban megfizetett bruttó előleg: 118 000 forint = mindösszesen: 183 500 forint. 2019. évben a megállapodás szerinti bruttó 170 500 forint volt, ezért van 13 000 forint szabálytalan többlet számlázásunk. Mi a törvény szerinti helyes eljárás? Tisztelettel kérném a szíves tájékoztatásukat! Előre is köszönöm!

Külföldi gyakornok szállása II. Kérdés

Tisztelt Szakértő! Előző kérdésemre hivatkozva Külföldi gyakornok szállása: https://adozona.hu/kerdesek/2019_8_6_Kulfoldi_gyakornok_szallas_les azt szeretném megkérdezni, hogy cégünk számára keletkezik ez esetben adófizetési kötelezettség? Illetve tao-alapot növelnünk kell vele? Segítségét és válaszát előre is köszönöm!

Külföldi karbantartók, betanítók szállásdíjának áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Belföldi társasághoz rendszeresen érkeznek a külföldi anyavállalattól munkatársak, akik egyrészt a gépek, berendezések beállításának kontrollját, javítását végzik, másrészt bizonyos munkafolyamatokra vonatkozóan adnak segítséget, esetlegesen betanítják a társaság munkavállalóit. A külföldi anyavállalat ezen tevékenységet ingyen végzi, tehát nem kér ellenértéket a fenti szolgáltatásokért, viszont a munkatársak magyar szállásdíját a magyar társaság fizeti ki. Egyéb költség a karbantartók, betanítók, konzultánsok munkájával kapcsolatban a magyar társaságnak nem merül fel. Kérdésünk az, hogy a magyar társaság nevére kiállított szállásdíj áfája levonható-e ezen esetekben? Segítségüket köszönjük.

Továbbképzés részvételi díjának adóvonzata Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy közhasznú alapítvány alapító okiratában szerepel, hogy egészségügyi dolgozók szakmai továbbképzését támogatja. Ez addig nem is okoz problémát, amíg a részvételi díj csak a regisztrációs költséget tartalmazza. Sajnos a legtöbb rendezvényszervező cég nem hajlandó elválasztani a regisztrációs költséget az egyéb költségektől, hanem egy csomagban részvétei díj címén a szállás- és étkezési költségeket is számlázza. Kérdésem a következő: amennyiben az alapítvány kifizeti a résztvevő dolgozó szakmai továbbképzés regisztrációs díján felül a számlán szereplő étkezési, szállásköltségeit is, akkor milyen adó- és járulékvonzata van és milyen bevallást kell a NAV felé küldeni? Köszönettel: Erdélyi Jánosné

Üzleti partner, alvállalkozó utazás- és szállásköltsége Kérdés

Belföldi vállalkozás („A” vállalkozás) Budapesten, de más európai városokban is olyan szolgáltatást nyújt, amihez több külső szakértő személyes jelenlétére van szükség (például tanúsítás). Ezek a szakértők vagy a saját vállalkozásukban tevékenykednek, vagy nagyobb cégek munkavállalói. A munkát (szakértői, alvállalkozói) úgy vállalják el, hogy a megbízási díjuk mellett a megbízó ("A" vállalkozó) fizeti a repülőjegyet, szállásdíjat az érkező szakértőknek. Ennek több oka is van, egyrészt a helyismeret, tapasztalat. Jogszerűen számolja-e el ezeket költségként számvitelileg az említett vállalkozás, illetve jogszerű-e, hogy emiatt nem emeli meg a társaságiadó-alapját, és nem fizet semmilyen reprezentációval, béren kívüli juttatással összefüggő adót? Értelemszerűen a tevékenység és az abban résztvevők személye megfelelően dokumentált, és az elszámolt tételekben étel-ital, magáncélú kiadás nem szerepel. Ha nem „A” vállalkozás szervezné ezeket az utakat, akkor valószínűleg nem tudná ezeket a szakértőket igénybe venni. Válaszát előre is köszönöm.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Lízing

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 január
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs