42 találat a(z) szállásdíj cimkére

Iskolai táboroztatás áfakérdése 2/2 Kérdés

Szállásdíj térítése megbízásban Kérdés

Szállásdíj, étkezés továbbszámlázása Kérdés

Tisztelt Nagy Norbert! Kérdésem egy korábbi kérdésemhez kapcsolódik: https://adozona.hu/kerdesek/2020_4_7_Szallasdij_etkezes_afaja_uks Amennyiben nem arra a hónapra történik a szállás és étkezés továbbszámlázása, amikor a cégre azt leszámlázták, hanem például a következő hónapban, az gond lehet? Köszönöm.

Szállásdíj, étkezés áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk a tevékenységéhez kapcsolódó konferencián vett részt. A részvételhez kapcsolódó szállásdíj és étkezés leszámlázásra került két fő részére, ahol az egyik személy az ügyvezető, a másik a felesége. Úgy tudom, hogy a szállásdíj árából levonható az áfa, az étkezés díjából viszont nem, és utóbbi juttatás így adóvonzata is van. Mi van abban az esetben, ha az étkezés díját megfizeti a cégnek az ügyvezető? Köszönöm.

Szállásdíj: szja, szocho Kérdés

Építőipari kft. alvállalkozó dolgozóinak alkalmanként szállásdíjat fizet. Kell-e ezután szja-t és szochot fizetni?

Eltérő áfakulcs Kérdés

Tisztelt Szakértő! A 2019.09.14-én közzétett "Eltérő áfakulcs az előleg- és végszámla időpontjában" szakértői válasz alapján szeretnénk elvégezni a végszámla kiállítását. 2019. évi megállapodás szerinti szállásdíj bruttó 170 500 forint. Kapott előleg 2019 decemberében bruttó 118 000 forint. Banki átutalásos végszámla kiállítása: végösszeg nettó: (bruttó 170 500 : 105 x 100) = 162 381 forint, végszámlán lejön ebből az előleg nettó értéke: - 100 000 forint, marad végszámla szerinti nettó: 62 381 forint, ennek 5 százalék áfa összege 3119 forint = végszámla alapján fizetendő bruttó különbözet: 65 500 forint + korábban megfizetett bruttó előleg: 118 000 forint = mindösszesen: 183 500 forint. 2019. évben a megállapodás szerinti bruttó 170 500 forint volt, ezért van 13 000 forint szabálytalan többlet számlázásunk. Mi a törvény szerinti helyes eljárás? Tisztelettel kérném a szíves tájékoztatásukat! Előre is köszönöm!

Külföldi gyakornok szállása II. Kérdés

Tisztelt Szakértő! Előző kérdésemre hivatkozva Külföldi gyakornok szállása: https://adozona.hu/kerdesek/2019_8_6_Kulfoldi_gyakornok_szallas_les azt szeretném megkérdezni, hogy cégünk számára keletkezik ez esetben adófizetési kötelezettség? Illetve tao-alapot növelnünk kell vele? Segítségét és válaszát előre is köszönöm!

Külföldi karbantartók, betanítók szállásdíjának áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Belföldi társasághoz rendszeresen érkeznek a külföldi anyavállalattól munkatársak, akik egyrészt a gépek, berendezések beállításának kontrollját, javítását végzik, másrészt bizonyos munkafolyamatokra vonatkozóan adnak segítséget, esetlegesen betanítják a társaság munkavállalóit. A külföldi anyavállalat ezen tevékenységet ingyen végzi, tehát nem kér ellenértéket a fenti szolgáltatásokért, viszont a munkatársak magyar szállásdíját a magyar társaság fizeti ki. Egyéb költség a karbantartók, betanítók, konzultánsok munkájával kapcsolatban a magyar társaságnak nem merül fel. Kérdésünk az, hogy a magyar társaság nevére kiállított szállásdíj áfája levonható-e ezen esetekben? Segítségüket köszönjük.

Továbbképzés részvételi díjának adóvonzata Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy közhasznú alapítvány alapító okiratában szerepel, hogy egészségügyi dolgozók szakmai továbbképzését támogatja. Ez addig nem is okoz problémát, amíg a részvételi díj csak a regisztrációs költséget tartalmazza. Sajnos a legtöbb rendezvényszervező cég nem hajlandó elválasztani a regisztrációs költséget az egyéb költségektől, hanem egy csomagban részvétei díj címén a szállás- és étkezési költségeket is számlázza. Kérdésem a következő: amennyiben az alapítvány kifizeti a résztvevő dolgozó szakmai továbbképzés regisztrációs díján felül a számlán szereplő étkezési, szállásköltségeit is, akkor milyen adó- és járulékvonzata van és milyen bevallást kell a NAV felé küldeni? Köszönettel: Erdélyi Jánosné

Üzleti partner, alvállalkozó utazás- és szállásköltsége Kérdés

Belföldi vállalkozás („A” vállalkozás) Budapesten, de más európai városokban is olyan szolgáltatást nyújt, amihez több külső szakértő személyes jelenlétére van szükség (például tanúsítás). Ezek a szakértők vagy a saját vállalkozásukban tevékenykednek, vagy nagyobb cégek munkavállalói. A munkát (szakértői, alvállalkozói) úgy vállalják el, hogy a megbízási díjuk mellett a megbízó ("A" vállalkozó) fizeti a repülőjegyet, szállásdíjat az érkező szakértőknek. Ennek több oka is van, egyrészt a helyismeret, tapasztalat. Jogszerűen számolja-e el ezeket költségként számvitelileg az említett vállalkozás, illetve jogszerű-e, hogy emiatt nem emeli meg a társaságiadó-alapját, és nem fizet semmilyen reprezentációval, béren kívüli juttatással összefüggő adót? Értelemszerűen a tevékenység és az abban résztvevők személye megfelelően dokumentált, és az elszámolt tételekben étel-ital, magáncélú kiadás nem szerepel. Ha nem „A” vállalkozás szervezné ezeket az utakat, akkor valószínűleg nem tudná ezeket a szakértőket igénybe venni. Válaszát előre is köszönöm.

Szállásdíj továbbszámlázása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk partnerei részére többnapos rendezvényt szervez belföldön, melyen a részvétel nem ingyenes. A rendezvényt egy szállodában rendezzük, a szálloda felé cégünk fogja megfizetni minden résztvevő szállásának és ellátásának költségét. A szállásdíjat azonban cégünk továbbszámlázza a résztvevőknek. A gyakorlatban még a rendezvény előtt kívánja megtéríttetni cégünk a résztvevőkkel a szállás díját. Ebben az esetben cégünknek a szállásdíjat 18 vagy 27 százalékos áfával kell kiszámláznia partnerei felé? Változtat-e ezen az, ha a rendezvény után számlázzuk tovább a szállásdíjat? A szállásdíj előreláthatóan tartalmazni fogja a reggeli, az ebéd és a vacsora díját is, a számlán azonban előreláthatóan szállásdíj szerepel majd, 18 százalékos áfával. Amennyiben a szállásdíj tartalmazza az étkezések díját is, úgy milyen áfamértékkel kell továbbszámlázni a díjat a résztvevők felé? Segítségüket előre is köszönöm.

Kedvezménypontok elszámolása Kérdés

Szállodát üzemeltetünk, és egy szálláshely-közvetítéssel foglalkozó céggel kívánunk együttműködést kötni. A közvetítő cég a szálláshelyfoglalások értéke után pontokat ad a foglalónak (például minden elköltött 100 forint után 1 pontot), melyeket egy következő szállásdíj kiegyenlítésénél fel lehet használni több szállodában is. A nálunk foglaló vendég 30 ezer forint szállásdíjából 29 ezer forintot készpénzzel 1000 forintot pedig az összegyűjtött pontjaival egyenlít ki. A vendégnek milyen összegről kell kiállítanunk a számlát, a pontok beváltása milyen fizetési mód lesz? Az is előfordulhat, hogy a vendég a 29 ezer forintot bankon keresztül átutalja, akkor csak erről az összegről tudunk átutalásos számlát kiállítani, de mi lesz a fennmaradó 1000 forinttal? Részünkre a beváltott pontok értékét a szálláshely-közvetítő havonta összesítve átutalja, de részükre nem kell számlát kiállítanunk. Összevezethető-e részünkről a szálláshely-közvetítő által más ügyletből kifolyólag kiállított havi jutalékszámla kiegyenlítése a beváltott pontok ellenértékével, vagyis utalhatunk-e részükre ezzel az értékkel csökkentett összeget szállító számla kiegyenlítésére?

Holland bérleti díj Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk Hollandiában készít nádtetőt. Holland cégnek számláz. Kint, Hollandiában béreltünk szállást. A számlán részletezik a bérleti díjat, az ágyneműhasználatot, parkolási díjat, biztonsági szolgáltatást. A számla holland áfával van kiállítva. Kérdésem az lenne, hogy helyesen állították-e ki részünkre a számlát holland áfával? Válasza sürgős lenne! Köszönettel.

Booking.com szállásdíj-dokumentálási kötelezettség Kérdés

Az alábbi gazdasági eseményekre kérném a helyes számlázási gyakorlat kialakításához a véleményüket. A booking.com oldalon foglalt szállások a következők szerint működnek: – A booking.com oldal szolgáltatását igénybe véve foglal a vendég szállást, és utal annyi előleget, amennyit az adott szállásadó megjelöl a regisztráció során (0-100%-ig). – A vendég a booking számára átutalja az előre elkért – ifa nélküli – összeget euróban. – Az utalást követő kb. 60 nap múlva utalja a pénzt a szálláshely-szolgáltató bankszámlájára. – A vendég vagy megérkezik vagy nem addig, amíg a pénzt megkapja. – Természetesen a booking szolgáltatásáról áfamentes számlát kapunk. Az áfatörvény 20. §-a alapján az EK területi hatálya alatt – mivel közösségen belüli szolgáltatást veszünk igénybe –, 65-ös bevallást és A60 adatszolgáltatást is időszakonként be kell nyújtani. Ha egyébként alanyi mentesként végezzük az egyéb szálláshely-szolgáltatást, akkor havi bevallás benyújtására leszünk kötelezettek, és az áfa összegét be is kell fizetnünk. – Végül pedig minden dokumentálási kötelezettség a szálláshely-szolgáltatót terheli. Kérdés: hogyan lehet a fenti gazdasági tevékenységnél, a vázolt esetekben tökéletesen, törvényesen dokumentálni, hogy minden aktuális jogszabálynak megfeleljen? • Ha a szállást foglaló kifizető, a szállásadó pedig adószámmal rendelkező magánember, felmerül-e a kifizetői '08-as bevallás? Azaz kell-e adót és járulékot vonni a szállásdíjból a kifizetőnek? • Aminek minden egyes ügyletnél egyformának kellene lennie: o A booking.com értesítése alapján a vendég utalását követő 15. napon legkésőbb ki kellene állítani az előlegszámlát. Kérdésem: milyen árfolyamon? o A booking.com számlája alapján az áfabevallás és az A60-as összesítő benyújtása az adózóra irányadó áfabevallási gyakorisággal, vagy ha alanyi mentes, akkor havonta. o Minden idegenforgalmi adó dokumentálására javasolt a külön bizonylat, azaz nem a számlán történő feltüntetés. Bár törvény nem tiltja. • A vendég az utalását követő 60 napon belül érkezik, a szállásadó még nem kapta kézhez az általa utalt összeget. Annak beérkezési árfolyamáról fogalma sincs, akár bejelentette a NAV felé az MNB-árfolyam használatát, akár a számlavezető bankjának árfolyamával vezeti a nyilvántartásait. • A vendég az utalást követően 15 napon belül megérkezik a szállásra. o Van-e lehetőségünk arra, hogy ne előlegszámlát bocsássunk ki, hanem már a végszámlát írjuk meg? Különös tekintettel arra, hogy az is előfordulhat, a teljes szolgáltatás díját előre kifizeti a vendég.

Booking – szállásdíj számlázása Kérdés

Bookingon keresztül ad bérbe szállást a kft. A booking terheli meg a vendég számláját, és majd a booking fizeti ki a szálláshelynek (utólag, a foglalás teljesülését követően) a díjat, a szerződés ezt könnyített fizetésnek hívja. A foglalás teljesülését követően (tehát amikor már elment a vendég) utalja a díjat a booking a szálláshelynek, levonva belőle a jutalékát. A jutalékáról megküldi a számlát. A szállásdíj euróban van meghatározva a bookingon. Több árfolyam van. Amikor levonja a vendégtől a szállás díját a booking. Azt sem látjuk, hogy mikor vonja le, mert csak egy táblázat van a booking oldalán), ami mutatja a foglalást, és hogy már teljesült-e, hány euró a szállásdíj, és hány euró a jutalék. Ezután kiállítja a jutalékról a számláját a booking. Ezen az alkalmazott árfolyam majdnem ugyanaz (tizedesjegynyi eltérés van), mint az az árfolyam, amin a szállásdíjat a szálláshelyadónak utalja. A bookinggal kötött szerződésben le van írva, hogy a szálláshelyadónak kell a vendég részére kiállítani a számlát. Kérdéseim: 1. Mikor állítsa ki a számlát? (Nem tudja, hogy mikor terhelték le a vendég számláját. Nem tudja, mennyi forinttal terhelték le a vendég számláját. Ráadásul csak akkor fogja a pénzt megkapni, amikor már a vendégek elmentek. 2. Miben állítsa ki a számlát? Euróban, forintban? Ő forintot kap a számlájára. Ez az árfolyamok miatt nem valószínű, hogy ugyanannyi, mint amit a vendégtől a booking levont, és majd amennyit a szállás megkap. Köszönöm!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Pótbefizetés

Pölöskei Pálné

adószakértő

Közhasznú alapítványnak tartós adomány

Pölöskei Pálné

adószakértő

Beszámoló – kapcsolt vállalkozás

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 április
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close