16 találat a(z) skontó cimkére

Skontó közösségi beszerzésnél Kérdés

Tisztelt Szakértő! Osztrák partnerünk úgy állítja ki a számlát, hogy az áruk végösszegéből levonja a 3%-os skontó értékét, és azt kéri átutalni. Hogyan járok el helyesen a számla lekönyvelésénél: a skontó nélküli összeget könyvelem árubeszerzésként (és ezt az adatot szerepeltetem az A60-as bevallásban), a skontó összegét pedig pénzügyi műveletek bevételeként számolom el? Köszönöm!

Árfolyam Kérdés

Tisztelt Szakértő! Két ügylet kapcsán szeretném a véleményét kérni. Milyen árfolyammal kell a pénzügyi teljesítéshez adott, kapott skontót elszámolni? Illetve az olyan devizás utalásokat, amelyeknél a partner a vevő- és a szállítószámlákat összevonva egyenleget utal (tulajdonképpen kompenzál) devizaszámlára, hogyan kezelem helyesen? Sajnos a könyvelő programmal az a tapasztalatom, ha felülírom az általa felajánlott árfolyamot,(jóváírás esetén aznapi, terhelés esetén átlag) összezavarhatja az átlagárfolyam számításánál. Válaszát előre is köszönöm!

Skontó könyvelése és árfolyama Kérdés

Tisztelt Szakértő! A devizás számlák kapcsán utólag kapott, a határidő előtt történő fizetés esetére vonatkozó engedményt (skontó) milyen árfolyamon kell a könyvekben rögzíteni? A pénzügyi teljesítés napján érvényes banki, vagy a cég éltal használt MNB-árfolyamon, vagy a számla teljesítés napi árfolyamán? Könyvelése: pénzügyi műveletek egyéb bevételei?

Időszakos elszámolású ügylet Kérdés

Tisztelt Adószakértő! Ügyfelem elszámolási időszakonként állít ki számlát. Példa: elszámolási időszak 2018. 04. 01.-2018.04.15., számla kelte 2018.04.17., teljesítés időpontja és a fizetési határidő (30 napos fizetési határidőben állapodtak meg) 2018. 05. 17. Írásbeli kérésére a megrendelő a fizetési határidő lejárta előtt teljesítheti a kifizetést, melynek alapján, ha a számla keltétől számítva 10 napon belül történik meg a pénzügyi teljesítés (jelen esetben 2018. 04. 27-én utalták), akkor a bruttó számlaérték 3 százalékának megfelelő engedményre (skontó) jogosult. Jól gondolom-e, hogy az áfateljesítés (fizetés) időpontját a számla határidő előtti kifizetése nem befolyásolja, azaz 2018. 05. 17-e? Köszönettel!

A követelések kezelése az áfában. Ellenérték módosítása, árengedmény Cikk

A számviteli törvény, illetve a direkt adózási szabályok (társasági adózás, jövedelemadózás) több helyen foglalkoznak azon speciális esetekkel, amikor az adóalany követelése módosul. Ennek legtipikusabb esetei a követelés-elengedéssel, vagy behajthatatlanná válással valósulnak meg. Három cikkből álló sorozatunkban forgalmi adózási szempontból szeretnénk ezt a rendkívül izgalmas kérdést körüljárni. Elsőként a követelések (pontosabban az ellenérték) módosításáról, illetve az árengedmények egyes eseteiről írunk.

Skontó Kérdés

Tisztelt Szakértők! Skontónak tekinthető-e az alábbi részlet egy adásvételi szerződésből: "Eladó fizetési kedvezményt biztosított Vevő részére arra az esetre, ha Vevő a 2018.06.01. napi lejárati határidőt megelőző egy évvel korábbi időpontig, azaz 2017.06.01. napjáig Eladó részére – a foglalón felül – megfizet a fordított adózás szabályai szerint 14 millió Ft + ÁFA összeget (a továbbiakban: kedvezményes követelés), amely esetben a vételár a fordított adózás szabályai szerint 16 millió Ft + ÁFA összegre módosul." Tisztelettel: Arany Tamás

Skontó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Mely dátum számít a skontó teljesítésekor? A szerződésünk szerint a fizetési határidő 60 naptári napon belül átutalással, vagy 2 százalék skontó esetén 30 naptári nap. A bankszámlánkra a számlakiállítás utáni 31. napon érkezett meg az árbevétel. El kell-e így is fogadnunk a skontót, a csökkentett összeget? Előre is köszönöm válaszát.

Skontó könyvelése egyéni vállalkozónál Cikk

Egyszeres könyvelésű egyéni vállalkozó számláit határidő előtt kiegyenlíti a vevő, ennek fejében 4 százalékkal csökkentett összeget utal, azaz 4 százalék skontót alkalmaz. Hogyan kell helyesen könyvelni a pénztárkönyvben (árbevételt, áfát) ebben az esetben? – kérdezte olvasónk. Szolnoki Béla adószakértő, könyvvizsgáló válaszolt.

Skontó könyvelése Kérdés

Egyszeres könyvelésű egyéni vállalkozó számláit határidő előtt kiegyenliti a vevő, ennek fejében 4 százalékkal csökkentett összeget utal, azaz 4 százalék skontót alkalmaz. Hogyan kell helyesen könyvelni a pénztárkönyvben (árbevételt, áfát) ebben az esetben?

Skontó a számvitelben és a társasági adóban Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az ellenérték 3 százalékát meg nem haladó, nem számlázott összeget a pénzügyi ráfordítások között kell elszámolni. A 3 százalék feletti rész eddig elengedett követelésként rendkívüli ráfordításnak minősült. A rendkívüli ráfordítás megszűnése miatt átkerült az egyéb ráfordítások közé? De mely pont alapján sorolható ide? A taotörvény 8. § (1) bekezdésének h) pontja alapján csak a kapcsolttal, illetve magánszeméllyel szemben elengedett összeg adóalap-növelő. Jól értelmezem? Tehát a külföldi és nem magánszemély belföldivel szemben elengedett összeg nem adóalap-növelő? Köszönöm.

Skontó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Skontó elszámolásának módjában van vitám egy partnercég gazdasági vezetésével. Szerződés alapján a számlafizetési határidő előtti kiegyenlítésekor 3 százalék skontót érvényesíthet a cégem. Mi a 3 százalék skontót a bruttó fizetendő összegből levonjuk, és így a számlaérték 97 százalékát utaljuk át. A partnercég szerint ez az eljárás nem helyes, mivel szerintük csak a nettó összeg után jár a kedvezmény. A skontó szerintem pénzügyi engedmény, ami a számla kiegyenlítésének teljes összegű, határidő előtti teljesítésére vonatkozik. Köszönettel.

Skontó a számlázásban, könyvelésben Kérdés

Cégünk a számlán feltünteti, hogy amennyiben a számlán feltüntetett fizetési határidő előtt utal a vevő, úgy x százalék skontó levonására jogosult. Kérdésem: utólag kell-e jóváíró számlát készíteni a jogosan levont összegről, s ha nem, akkor hogyan könyvelem – megfelelve az áfatörvény 71. § (1) a) pontjában leírtaknak? Válaszukat előre is köszönöm.

Skontó áfabeli megítélése Kérdés

Társaságunk anyagot vásárol egy másik cégtől, amely kiállítja az áfás számlát az értékesítésről, és megjegyzi a számlán, hogy amennyiben 10 napon belül rendezzük pénzügyileg a számlát, a brutó végösszegből 3 százalék skontó levonást érvényesíthetünk. Ezzel mi élünk is. Kérdésem, hogy az eredeti számlán szereplő teljes áfaösseg levonására vagyok jogusult, vagy csak az engedményes csökkentett összeg után kérhetem az áfát? Válaszukat előre is köszönöm.

Skontó Kérdés

Vevőnkkel megállapodtunk abban, hogy, ha hamarabb fizet, 4 százalék engedményt (skontót) kap. Akkor nem számláztuk le, de utólag le szeretnénk, ezzel csökkentve a fizetendő adót. A kérdés, hogy ez lehetséges-e, és, ha igen, milyen dátum helyes a teljesítés dátumának?

Skontó áfatartalma Kérdés

Cégünk - szerződés alapján - a számlák ellenértékéből skontó levonására jogosult, amennyiben a számla összegét adott határidőig kiegyenlíti. A kedvezményt már az utaláskor alkalmazzuk. Értelmezésünk szerint a skontót az ellenérték előrehozott megtérítésére tekintettel adják, így nem módosítja a termékértékesítés, a szolgáltatásnyújtás áfaalapját. Helyesen értelmezi társaságunk a jogszabály idevonatkozó részeit? Mikor kell skontó esetén az áfaalapot csökkenteni?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Osztalék két gazdasági társaság között

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Üzletnyitási kedvezmények

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Egyéni vállalkozó rezsiköltség-elszámolása

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 december
H K Sze Cs P Sz V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close