17 találat a(z) raklap cimkére

Raklap visszaszállítása Kérdés

402/2021. és 403/2021. kormányrendeletek Kérdés

Ekáer: mikor kell bejelenteni a raklap szállítását? Cikk

Az ekáerre vonatkozó júliusi jogszabályváltozás nyomán bizonytalanság merült fel a raklapok (vtsz: 4415 20 20) bejelentési kötelezettségével kapcsolatban. Olyan esetekben, amikor az eladó a dokumentumokon feltünteti a raklapokat, be kell-e jelenteni a szállítmányt akkor is, ha az áru maga nem bejelentésköteles (vámtarifaszáma nem tartozik a bejelentésre kötelezettek közé)? Mi az érvényes egyéb esetekben, amikor fel sem tüntetik a raklapot a szállítólevélen? – kérdezte olvasónk. Gombás Otília szakértőnk válaszolt.

Fiktív számlákkal csaltak Cikk

Befejezte a nyomozást a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) annak a szervezett bűnözői csoportnak az ügyében, amely fiktív számlák felhasználásával több mint negyedmilliárd forint kárt okozott a költségvetésnek. Büntetésük – mivel a költségvetési csalást bűnszövetségben, üzletszerűen követték el – akár tíz év szabadságvesztés is lehet, olvasható a NAV honlapján.

Ekáer-szám, raklap, konténer Kérdés

Hamisított raklapokat foglalt le a NAV Cikk

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai egy Pest megyei telephely ellenőrzésekor nagy mennyiségű hamisított raklapot, valamint az előállításukhoz szükséges szerszámokat és besütővasakat foglaltak le.

Raklap visszáru Kérdés

Raklapbérlet Kérdés

Raklap értékesítése Kérdés

Környezetvédelmi termékdíj Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk külföldről, illetve belföldről szerez be alapanyagot és árut. Az alapanyagot gyártáshoz használja fel. A csomagolóanyagból hulladék keletkezik. Ez esetben a kérdésem az lenne, hogy a külföldről beszerzett alapanyag csomagolóanyaga után keletkezik-e termékdíj-fizetési kötelezettség? Továbbá cégünk belföldi cégtől szerez be raklapot, és papírkarton dobozt, melyeknek a környezetvédelmi termékdíját beszerzéskor megfizeti. A raklapot és kartondobozt az általunk gyártott termék értékesítése során, változatlan formában csomagolóanyagként használunk fel. A kérdésem ez esetben az lenne, hogy keletkezik-e cégünknek termékdíj-fizetési kötelezettsége az értékesített termék csomagolóanyaga után? Válaszát előre is köszönöm!

Raklap számlázása fordított áfás terméknél Kérdés

Tisztelt Szakértő! A 142. paragrafus alá tartozó vas- és acélterméket ad el ügyfelem belföldön, ezt raklapon adja el, amit ki is számláz, szintén fordított adózással. Kérdésem, hogy ez helyes-e? Az áfabevallásban hova kell beállítani ezen összeget? Előre is köszönöm.

Raklapkezelés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk fuvarozással foglalkozik. A fuvarfeladatok nagy részét eseti megbízással teljesítjük. A közúti árutovábbítási szerződéseket a 120/2016 (VI. 7.) kormányrendelet szabályozza. A raklapok kezelésére vonatkozó részt idézem: "10. Raklapcsere, göngyölegkezelés 11. § A raklap és a göngyöleg cseréjét, kezelését a fuvarozó díj ellenében, a feladó költségére és kockázatára külön szolgáltatásként végzi." A kérdésem ehhez a ponthoz kapcsolódik. Van-e lehetősége a megbízónak a kormányrendelet ezen pontját felülírni? Kérheti-e a megbízásban csereraklapok biztosítását vagy a raklapok visszaszállítását díjtalanul? Amennyiben nem teszünk eleget a megbízás raklapkezelésre vonatkozó pontjának, szabályszerűen számlázza-e ki cégünk felé megbízónk a vissza nem szállított raklapok díját? Kérem szíves állásfoglalását! Köszönettel! Stock Ildikó

Termékdíj könyvelése Kérdés

Ügyfelem raklapokat gyárt, ami után termékdíjat fizet. Az értékesített raklapokról nyilvántartást vezet és a termékdíjat negyedévente bevallja. Mi a negyedévente elkészített termékdíj bevallásokat le könyveljüka 8-as ráforditás számlára. Kérdésem, hogy ez így elegendő?

EUR raklap térítés nélkül Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk áfaalany. Kereskedelmi tevékenységünk okán EUR raklapon szállítunk bel- és külföldre egyaránt. Több esetben érték nélkül szerepel az értékesítési számlán a raklap, de van amikor ellenértéket (betétdíjat) számítunk fel. Göngyölegekről is folyamatos mennyiségi és értéknyilvántartást vezetünk. Kérdéseim a térítés nélküli esetre vonatkoznak: 1. A 81. Elabéként számolhatom-e el (a 26.-tal szemben) a havi készletkönyvelés során az ellenérték nélkül átadott raklapok beszerzési értékét? Nem minősül térítés nélküli anyag átadásnak? 2. Áfafizetési kötelezettséget keletkeztet annak ellenére hogy csomagolóanyag? 3. Felmerül az a verzió is, hogy csak a raklapról mint göngyölegről az eddigi mennyiségi és értéknyilvántartás helyett csak mennyiségi nyilvántartást vezetnénk. Az évközi raklap beszerzést ez esetben az 511. csomagolóanyag költségnem számlára könyveljük. Az évközi mozgásokat értékben nem, csak mennyiségben tartjuk nyilván. Így az ellenértékkel eladott esetben sem számoljuk el az Elabét. December 31-én a meglévő mennyiség értékével csökkentjük 511. csomagolóanyag költségeinket a 26.-tal szemben. Ez helyes lehet így? Válaszukat előre is köszönöm.

Göngyöleg Kérdés

Tisztelt Szakértő! Vállalkozásunk, amikor árut vásárolt, az árut raklapon küldték ki, de a raklapért nem számoltak fel semmit. Viszont, amikor mi értékesítjük az árut, a vevő kifizetné a raklapot is. A kérdésem a következő lenne: hogyan kell nyilvántartásba vennem azt a göngyöleget, amelyért nem fizettem? Értékesíthetem-e azt? Válaszukat előre is köszönöm. B. K.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Edenred utalvány adózása

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Térítés nélküli átadás tao vonzata

Pölöskei Pálné

adószakértő

Nevelési ellátás jár-e?

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 október
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs