4 találat a(z) programozás cimkére

Szekrényzár fordított áfával? Kérdés

Ingó értékesítés-e? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy magánszemély (nincs adószáma, se vállalkozása), aki programot adott el egy egyéni vállalkozónak, hogy könnyebben tudja feltölteni a termékeket a webshopjába. A magánszemély a munkáért kapott összeget mint ingó értékesítést szeretné bevallani a 2017. évi szja-bevallásában. Helyesen jár-e el?

W-8BEN nyomtatvány Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyik számítógépes programozással foglalkozó ügyfelünk egy amerikai partnerrel szeretne üzleti megállapodást kötni, ehhez minden esetben szükséges a W-8BEN nevű nyomtatvány kitöltése? Próbáltunk utána nézni, de csak olyan nyomtatványt találtunk, ami magánszemélyeknek szól. Az lenne a kérdésem, hogy kft.-ként is ténylegesen szükség van a kitöltésére, illetve, ha igen, akkor honnan lehet beszerezni ezt a dokumentumot? Válaszát előre is köszönöm!

Szerzői jogdíj Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy most induló vállalkozás (kft.) programozást végez forráskód megadásával Ausztriában, illetve az Egyesült Arab Emirátusokban lévő reklámügynökségek részére. Terveik szerint az ügynökségekkel úgy kötné meg a szerződést, hogy a díjának 20 százalékát munkadíjként, a 80 százalékát pedig szerzői jogdíjként számlázná. Helyesen járunk el abban az esetben, ha a szerzői jogdíjat érvényesítjük a társasági adó számításánál adóalap-csökkentő tételként figyelembe véve az egyéb korlátozást, hogy a csökkentő tétel a jogdíjbevétel felét, illetve az adózás előtti eredmény 50 százalékát nem haladhatja meg? Az áfatörvény szerint helyes-e, ha az EU-ba számlázáskor a számlán a „fordított adózás” jelenik meg szövegként, illetve feltünteti az ügynökség a közösségi adószámát is a sajátján kívül. A bevételt szolgáltatásként vagy termékértékesítésként szerepeltessük az összesítő jelentésen? Az EU-n kívüli bevételek esetén helyes-e, ha az „Áfatörvény területi hatályán kívüli" szöveget írja a számlára? Esetleg a végzett tevékenységhez kapcsolódó, vagy a kiállított számlákra vonatkozó egyéb áfaelőírásra is figyelni kell? Válaszát előre is köszönöm: Simonné Mészáros Ibolya

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Vezető tisztségviselő bejelentése, adatszolgáltatása

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 június
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Együttműködő partnereink