9 találat a(z) pénzdíj cimkére

Pénzdíj ellenében számla Kérdés

Pénznyeremény adózása II. Kérdés

Sportverseny pénzdíjának adózása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Sportági szakszövetségként nemzetközi és hazai versenyeket bonyolítunk le. Az lenne a kérdésünk, hogy a versenyen általunk pénzdíjban részesített sportolók (hazai, illetve külföldi) után milyen adókat kell levonnunk, illetve kifizetőként befizetnünk a NAV felé? Hogyan történik a bejelentésük a 08-as nyomtatványon, ha külföldiek, és nincs adóazonosító jelük? Válaszát előre is köszönjük!

Külföldön nyert pénzdíj Kérdés

Tisztelt Szakértő! Profi sportoló (teniszező) külföldi versenyen pénzdíjat nyer. A kifizető állammal van egyezmény a kettős adózás kizárásáról. A kifizetők többsége von adót a nyereményből – Angliában és az Egyesült Arab Emirátusokban nem, mivel a kifizetett összeg adómentes. Helyesen járunk-e el akkor, ha a bruttó pénzdíjakat tájékoztató adatként tüntetjük fel az szja-bevallásban, és itthon nem fizet a sportoló sem adót, sem ehót ezen nyeremények után?

Katás egyéni vállalkozó sportoló Kérdés

Tisztelt Szakértő! Profi sportoló tevékenységét egyéni vállalkozóként (TEÁOR 9319) szeretné végezni. Bevétele a versenyeken nyert pénzdíjból – főként külföldi versenyek – és reklám/szponzori szerződésekből származik. Katás adózást választana. Kérdésem, hogy egyáltalán lehet-e a tevékenységet vállalkozóként végezni? Kinek kell a versenyen nyert pénzdíjat leszámlázni – mivel erre egyébként nincs szükség –, áfás-e a pénzdíj külföldön és itthon? Köszönöm válaszukat.

Pénzdíjas nemzetközi sportverseny Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyarországon lebonyolított (országos sportszövetség által alapszabálya szerint szervezett) hivatalos nemzetközi sportversenyen az első tíz helyezett pénznyereményt kap, a kiírásnak megfelelően. A nyertesek majdnem mind különböző illetőségű állampolgárok (német, dán, olasz, amerikai, orosz, osztrák, portugál, svájci, magyar, azeri, szerb). Mely esetben kell, vagy nem kell levonni a személyi jövedelemadót, kell-e járulékot, ehót fizetni? Esetleg még milyen adókat, járulékokat és milyen mértékben kell fizetni az általuk kapott pénzdíjazás után? Kell-e vizsgálni a kettős adóztatásról szóló egyezményeket? Hogyan kell eljárni egy olyan illetőségű versenyzővel, akinek országával kettős adóztatás elkerüléséről nemzetközi egyezmény van? Hogyan kell eljárni EU tagállambeli versenyző esetén, illetve nem EU tagállambeli esetén? Ha le kell vonni a személyi jövedelemadót és mint kifizető fizetni kell az ehót, a 08-as bevallásban adóazonosító hiányában lejelenthető-e a NAV felé? Megfelelő eljárás-e, ha a külföldi versenyző személyi okmányait a pénznyeremény kifizetésekor lemásoljuk és ügyintézőnk utólag a NAV ügyfélszolgálatán megképezteti az adott külföldi magánszemély adóazonosító jelét? Kérdésem továbbá, hogy a személyi jövedelemadó levonása alól mentesül-e a magánszemély, ha lenyilatkozza, hogy a saját országában adózza le a nyereményt? Ha mentesül az szja alól, akkor a kifizetőt sem terheli eho-kötelezettség?

Hegedűverseny pénzbeli díjazása utáni adókötelezettség adózása Kérdés

Cégünk külföldi és magyar fiatal zenészeknek – akik diákok is lehetnek –, 35 éves korig, rendez versenyt. A verseny győztesei pénzdíjban részesülnek. A versenydíj után milyen kötelezettségünk keletkezik? Ez elsősorban nem nyereményverseny, hanem a cél kimondottan a fiatal tehetségek felkutatása. Üdvözlettel: Bruzsa Katalin

Egyéni vállalkozó díjazása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy művészeti folyóirat, amiben szerzők cikkeket jelentetnek meg jogdíjas tevékenység formájában. Minden év végén pénzdíjazással járó díjra terjesztik fel a legjobbakat. Ez idáig mindig magánszemélyek kapták a díjat, viszont van egy olyan szerző is, aki egyéni vállalkozóként számlázta ki a műveit 2015-ben. Kaphatja-e a díjat egyéni vállalkozóként (kiszámlázva), vagy ugyanúgy magánszemélynek minősül, mint a többiek, és annak alapján kell levonni a juttatása után az adót, járulékot? Köszönettel! Péter

Pénzdíjas nemzetközi sportverseny Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyarországon lebonyolított hivatalos nemzetközi sportversenyen az első tíz helyezett pénznyereményt kap, a kiírásnak megfelelően. A nyertesek majdnem mind különböző illetőségű állampolgárok (német, dán, olasz, amerikai, orosz, osztrák, portugál, svájci, magyar). Mely esetben kell, vagy nem kell levonni az adót, kell-e járulékot, eho-t fizetni? Ha le kell vonni ezeket, a 08-as bevallásban adóazonosító hiányában lejelenthető-e a NAV felé? Válaszát köszönöm!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Átalányadó, költséghányad

Lepsényi Mária

adószakértő

15 Ft/km vagy 30 Ft/km?

Lepsényi Mária

adószakértő

De minimis támogatás szja-bevallásban

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 március
H K Sze Cs P Sz V
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs