14 találat a(z) pályázati támogatás cimkére

Áfa-visszaigénylés pályázati támogatás esetén Kérdés

GINOP 1.2.8 pályázat Kérdés

Gépsorberuházáshoz aljazatbeton-készítés Kérdés

Egyéni vállalkozó eszközbeszerzése pályázati támogatásból Kérdés

Pályázati támogatás Kérdés

Fejlesztési tartalék és pályázati támogatás Kérdés

Egyesület fordított adózású építési számla Kérdés

Októberben indul az elektromos kerékpárok vásárlását támogató pályázat Cikk

Egy a klíma- és természetvédelmi akcióterv részeként meghirdetett, közel 6 milliárd forintos keretösszegű pályázat a megszületett döntések alapján több mint 2 ezer környezetkímélő jármű kedvezményes beszerzését teszi lehetővé. A vásárlások már megkezdődtek, az eddig kifizetett támogatásokból hamarosan közel 850 elektromos autóhoz és robogóhoz juthatnak hozzá a sikeresen pályázók – mondta Kaderják Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára.

Pályázati támogatás és tao-kedvezmény Kérdés

Pályázati támogatásból vásárolt eszköz tao-kedvezménye Kérdés

Társaságunk a Széchenyi 2020 pályázaton tárgyi eszköz beszerzéseihez 50 százalékos vissza nem térítendő támogatást kapott. Kérdésem a kövekező: csökkenthetem-e ezen eszközök értékével a kkv-ra vonatkozó kedvezmény szerinti társaságiadó-alapot? Másik kérdés, hogy könyvitelileg helyesen járok-e el, ha a 2018. évben az ezen eszközökre elszámolt értékcsökkenés 50 százalékát veszem figyelembe a támogatásból tényleges bevételként, a többit időbeli elhatárolásként könyvelem? Válaszukat előre is köszönöm.

Katás egyéni vállalkozó pályázati forrás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Katás egyéni vállalkozó, aki 36 órát meghaladó munkaviszony mellett egyéni vállalkozó, a fiatal gazda pályázaton nyert összeget egy összegben megkapja a minisztériumtól. Helyesen járok-e el, ha a támogatás összegét a pályázott beruházás megvalósításának arányában számolom el bevételként az adott években? A törvény nem határoz meg arányosítási módszert, de a beruházás készültségi foka, illetve a támogatottság százaléka alapján bizonylatolható az adott évi bevételként elszámolandó összeg. Köszönöm válaszát!

Katás egyéni vállalkozó bérköltség-elszámolása pályázatnál Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó a tavalyi évben sikeresen pályázott a fiatalok vállalkozóvá válását támogató felhívásra (a pozitív döntésről szóló értesítést idén márciusban kapta meg). A pályázat lehetőséget biztosított számára, hogy a saját bérét és járulékait (27+1,5 százalék) megfinanszírozza, be is tervezett havi 180 000 forint bért, illetve annak munkáltatót terhelő járulékait a fentiek szerint. Idén év elejétől – mivel az számára kedvezőbb volt – átlépett a katába. Kérdés, hogy a pályázat szempontjából hogyan tudja majd érvényesíteni az elszámolható havi 180 000 forintos bérét és a kapcsolódó járulékait, miként tud elszámolni az elnyert összeggel? A pályázat költségvetésében az 54. bérköltségsoron szerepel 180 000 Ft/hó, az 56. bérjáruléksoron pedig 51 300 Ft/hó (562. egészségügyi hozzájárulás – 48 600 Ft/hó, 564. szakképzési hozzájárulás – 2700 Ft/hó). A program 6 hónapot finanszíroz, de ez az elszámolhatóság szempontjából azt gondolom, nem releváns. Köszönettel.

Áfafizetési nonszensz Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az áfalevonás/-fizetés számunkra elfogadhatatlannak tűnő szabályával kapcsolatban kérném válaszukat: cégünk szociális szolgáltatással foglalkozik, tevékenysége közérdekű jellegére tekintettel adómentes tevékenység, ezért gyakorlatilag áfa-visszaigénylésre sem vagyunk jogosultak. Vagyis a bevételeink 99,9 százaléka áfamentes, csupán az irodai alkalmazottaink magáncélú telefonhasználatának a feléjük történő kiszámlázása után keletkezik áfabevételünk. Kiadásaink (melyek mind áfatartalmúak!) összege megközelíti a bevételeink összegét, tehát 100 millió forint feletti éves árbevételünk ellenére az éves nyereségünk néhány millió forintban mérhető. Minthogy – könyvelőnk tájékoztatása szerint – az áfát egy különleges arányosítási módszerrel kell számolni, azaz az adólevonásra jogosító tételeket el kell osztani az adólevonásra nem jogosító tételekkel, és ez az összeg 1 százalék alatt van, nem tudunk levonni semmit. Így még nekünk kell havonta 10 000 forint áfát fizetnünk, ami éves szinten 120 000 forint. Felfoghatatlan számunkra, hogy míg bevételeink áfamentesek, ugyanakkor a kiadásaink után megfizetjük az áfá, és ebből egy fillért sem tudunk visszaigényelni (sőt: pályázni sem tudunk szinte semmire, mivel a támogatások a beruházások áfatartalmára nem terjednek ki, tehát azt is nekünk kellene megfinanszírozni), még nekünk kell évente ekkora összeget befizetni áfa címén. Kérdésünk: valóban így, és valóban rendben van ez?!

Fiatal gazda támogatása Kérdés

A fiatal gazdálkodóknak induló támogatásra (MVH ) több ügyfelem sikeresen pályázott. A pályázat során kb. 10 millió forint összeget lehetett nyerni, melyet gazdaság létrehozásához kellett felhasználni egyéni vállalkozóként. A pályázati pénzt több éven keresztül állítottuk be az szja-bevallásban bevételek közé, annak megfelelően, hogy milyen ütemben történt a megvalósítás. A eset: van olyan ügyfél, aki a pályázati pént nem használta fel teljes mértékben, például a 10 millióból csak 2 milliót költött el a tényleges tevékenységre. A megvalósítási idő lejárt. Az MVH kötelezte a teljes pályázati pénz visszafizetésére (10 millió), eközben az egyéni vállalkozást megszüntette, s most munkabérletiltás van folyamatban (ez mind 2014-es esemény). Ez esetben hogyan, mi alapján kell önellenőrizni az szja-bevallást? Egyéni vállalkozóként keletkezett 10 millió forint visszafizetési kötelezettség, ezt a munkabérből tiltják le körülbelül 20 éven át... B eset: A teljes támogatási összeg felhasználásra került, elhatárolt támogatási összeg nem szerepel az egyéni vállalkozó könyvelésében. De az MVH felé nem történt meg a korrekt elszámolás, ezért az MVH jogerősen kötelezte az ügyfelet a teljes összeg visszafizetésére. Az egyéni vállalkozás szintén megszüntetésre került. Ebben az esetben, hogyan alakulnak az szja-bevallások? Önellenőrizni kell?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

EPR- és környezetvédelmi termékdíj

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Termékimport Ukrajnából

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Egyéni vállalkozó gyes mellett.

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 december
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31