13 találat a(z) osztalék adózása cimkére

Dubai illetőségű magánszemély osztalékadózása Kérdés

Osztalék adózása Kérdés

Osztalék kifizetése külföldi magánszemélynek Cikk

A magánszemélyt illető osztalékjövedelmek után a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (szja-törvény) alapján 15 százalék szja-t és a szociális hozzájárulási adóról szóló 2018. évi LII. törvény (szocho-törvény) szerint esetenként 15,5 százalék szocho-t kell fizetni. Az alábbiakban a külföldi magánszemély részére fizetett osztalék adózására vonatkozó tudnivalókat foglaljuk össze.

Kiegészítő tevékenységű tag osztalékának adózása Kérdés

Osztalék adózása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem az, hogy ha két vállalkozás között osztalékfizetés történik 2020-ban a korábbi évek eredményéből, akkor az 2020-ban lesz bevétel, és a társasági adó alapját az osztalék összegével csökkenteni lehet, de csak abban az esetben, ha nem minimumadó alapján adózik? Előre is köszönöm a válaszukat.

Ellenőrzött tőkepiaci ügylet szochoja Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy korábbi kérdésre, Ön ezt a választ adta: (https://adozona.hu/kerdesek/2020_3_31_Reszveny_eladasa_es_osztalek_adoz_tdl) A részvények tőzsdén történt eladása esetén az ellenőrzött tőkepiaci ügyletből származó jövedelemre vonatkozó szabályokat kell alkalmazni [szja tv. 67/A. §]. A befektetési szolgáltató által igazolt ügyleti nyereséget az adóévről benyújtandó bevallásban kell bevallani, a 15 százalék adót a bevallás benyújtására előírt határidőig kell megfizetni. Szochofizetési kötelezettség nem keletkezik [szocho tv. 5. §]. A szocho tv. 5. § (3) bekezdése értelmében a tőkepiacról szóló törvény szerint elismert (szabályozott) piacnak minősülő tőzsdére (BÉT) bevezetett részvény osztaléka nem esik szochofizetési kötelezettség alá. Az osztalékra vonatkozó részt megtaláltam a Szocho törvényben, amelyre Ön is hivatkozott, de sajnos nem találtam utalást a részvények eladása kapcsán felmerült 'árfolyamnyereség' szocho mentességére. Tudna adni pontos helyet a törvényben vagy máshol, hol találom a releváns szöveget? Köszönöm a segítségét!

Részvény eladása és osztalék adózása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Öregségi nyugdíjas eladta a BÉT-en forgó egyik magyar blue chip részvényeinek egy részét. Kérdés: milyen adó- és szocho-vonzata van a jövedelmének, illetve a megmaradt részvényei utáni osztaléknak van-e szochofizetési vonzata? Köszönöm.

Osztalék ukrán tulajdonosnak Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyar kft. egyedüli ukrán magánszemély tulajdonosa osztalékot szeretne kifizetni. Kérdésünk az, hogy az ukrán adóügyi illetőségű magánszemélynek kell-e Magyarországon szja-t fizetni, vagy a teljes bruttó összeg utalandó neki, és azután Ukrajnában adózik? Köszönettel: Szentesi Péter

Osztalék külföldinek Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ausztriai állampolgárságú tulajdonos osztalékot vesz fel magyar társaságában (régi Ptk. alá tartozik még). Szükséges a kifizetéshez adóazonosító jellel rendelkeznie? A személyi jövedelemadó 16 százalék lesz, és figyelembe kell venni az ehofizetési kötelezettséget is? Előre is köszönöm szíves válaszát.

Norvég magánszemély tag osztalékának adózás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy Magyarországon bejegyzett kft. osztalékot szeretne fizetni, tulajdonosa norvég állampolgár. Milyen levonások terhelik az osztalékot Magyarországon? Segítségüket előre is köszönöm! Glück Attiláné

Osztalék elszámolása, adózása Kérdés

Tisztetl Szakértő! "A" Kft.-ben "B" Kft. 90 százalékban tulajdonos, és A Kft. osztalékot fizet a tulajdonosoknak. A magánszemély 16 százalék szja-t és 14 százalék ehót fizet az osztalék után. B Kft.-nek, ha jól tudom, nem kell adót fizetni az osztalék után. Akkor B Kft.-nek hogyan kell elszámolnia a kapott osztalékot? Az osztalék társasági adóköteles bevétel lesz-e, és csökkenthető az adóalap a kapott osztalék összegével? Azaz B Kft. teljes egészében adómentesen jut osztalékhoz (bevételhez)?

Eho osztalék után (többes jogviszony) Kérdés

Tisztelt Cím! A következő témában szeretném a segítségüket kérni: egy magánszemély munkaviszonyban dolgozik 8 órában egy kft.-nél. Éves szinten a munkavállalótól levont egészségbiztosítási és munkaerőpiaci járulék mértéke 933 000 forint. Egy másik cégben társas vállalkozó és ügyvezető egyben. Az ügyvezetésért díjazásban nem részesül, többes jogviszonya miatt a cégben járulékot nem fizet. Ha osztalékot vesz ki a cégből, kell ehót fizetnie? Vagy csak 16 százalék szja-t fizet?

KIVA, Sztv, Osztalék Kérdés

Üdvözlöm, a Kisadózókról szóló tv 34.§- szerint: 34. § (1) Az Szt. 2/A. § (1)-(5) bekezdésében az „egyszerűsített vállalkozói adóról szóló” szövegrészek helyébe az „egyszerűsített vállalkozói adóról szóló, illetve a kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról szóló” szöveg lép."Szt 2/A§ (1):2/A. §3 (1)4 E törvény hatálya nem terjed ki arra a jogi személyiség nélküli gazdasági társaságra (közkereseti társaság, betéti társaság) és korlátlan mögöttes felelősséggel működő egyéni cégre, amely az üzleti évben (az adóévben) nyilvántartásait az egyszerűsített vállalkozói adóról szóló törvény előírásai szerint vezeti.Ennek a két paragrafusnak az értelmezésében kérem segítségüket. Ezek szerint például egy KIVA-s bt kikerül az SZtv. hatálya alól? Hogyan adózik ebben az esetben az osztalék?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Katás vállalkozó

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 július
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs