241 találat a(z) nyomtatvány cimkére

Milyen időszakot kell megjelölni, és mikor kell ezt a bevallást beküldeni a CbC megállapodás szerint? Kérdés

Egyetem miatti szolgálati idő vásárlás Kérdés

NFSZ honlapjáról letölthető nyomtatvány Kérdés

Szeretnék linket kérni a nyomtatványhoz, köszönöm. Az alábbi témával kapcsolatban kérem: https://adozona.hu/munkajog/Csokkentett_munkaidoben_torteno_foglalkozta_UDAJGS

Mentesített katás bejelentése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Abban kérném gyors válaszát, hogy az a katás vállalkozás, akit az ismert kormányrendelet a kedvezményezett tevékenységére tekintettel mentesít március–június hónapokban a kata fizetése alól, konkrétan milyen formában, milyen nyomtatványon tudja a NAV felé ezt a kedvezményezett státuszát bejelenteni és milyen határidővel? Például ha valaki gyermekgondozás miatt mentesül egy hónapra a kata alól, ezt a 20T101E nyomtatványon tudja ezt megtenni, de a kérdésben szereplő körülmény bejelentésére nem találtam nyomát sem ilyen lehetőségnek. Válaszát köszönöm!

Gyakran használt nyomtatványok listája a NAV-tól Cikk

Közzétette honlapján a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a leggyakrabban használt nyomtatványokat, pdf formátumban.

Kata Kérdés

Kedves Szakértő! A koronavírus-járvány miatti vészhelyzetre való tekintettel katás egyéni vállalkozónak március – június közötti időszakban nem kell fizetnie a tételes adót. Ezt melyik nyomtatványon kell jelezni? Köszönettel: GG

Lovas szolgáltatók, figyeljenek a lovak hatósági bizonyítványának lejáratára! Cikk

A Nébih felhívja a lovas szolgáltatók figyelmét, hogy az e tevékenységbe bevont lovak jelentős részének lejárt a hatósági bizonyítványa. Az előírások szerint a vizsgálatot ötévente meg kell ismételni. A Nébih oldalán elérhető a bizonyítvány megszerzéséhez szükséges bejelentő nyomtatvány.

Áfabevallás 2020: nyilatkozati lap a behajthatatlan követelés elszámolásához Cikk

Közzétette honlapján a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a 2020-as áfabevallás tervezetét, amely kiegészül a behajthatatlan követelés elszámolásával összefüggő nyilatkozati lappal.

Egyszerűsített végelszámolás letölthető nyomtatványai Kérdés

Könyvelőként két ügyfelemnek (bt. és kft.) szeretném elindítani az egyszerűsített végelszámolást. Elakadtam azonban a cégbírósághoz beadandó (21/2006. (V. 18.) IM rendelet 13-18. sz, mell.) hatféle nyomtatványt illetően. Abban kérem a segítségüket, hogy honnan lehet ezeket letölteni olyan formában, hogy azt majd a cégkapun be lehessen nyújtani. Hiába kerestem meg a vonatkozó jogszabályt és annak mellékleteit, azokat onnan kitölthető formában nem lehet letölteni. Köszönettel: Molnár Vera

Katás egyéni vállalkozó Belgiumban dolgozik 183 napot meghaladóan Kérdés

Katás egyéni vállalkozó Belhiumban kap munkát. A belga cégnek számláz közösségi adószám birtokában. A tartózkodása/munkavégzése meghaladja a 183 napot. Hol lesz biztosított? Milyen nyomtatványt kell beszereznie, ha itt, Magyarországon fizeti maga után a katát?

Apát megillető munkaidő-kedvezmény Kérdés

Tisztelt Szakértő! Abban kérném a segítségét, hogy az apát megillető munkaidő-kedvezmény igénybevételét 2019-ben milyen nyomtatványon tudom igényelni, a nyomtatványt milyen módon és kinek kell eljuttatni? Köszönettel

Pénztárgép-használati kötelezettség számlával teljesítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adószámos magánszemélyként 552006 – Üdülési, egyéb átmeneti szálláshely-szolgáltatással foglalkozom. Ilyen esetben kötelező pénztárgépet használnom? Ha igen, akkor a bizonylatkibocsátási kötelezettségemet számlával teljesíthetem-e? A kibocsátott számlákat a hónapot követő 15. napjáig a PTGSZLAH nyomtatványon kell NAV felé beküldeni? Előre is köszönöm válaszát.

NAV-tájékoztató a regisztrált exportőri rendszerről Cikk

A regisztrált exportőri rendszert bemutató tájékoztatót és a nyilvántartásba vételi kérelemhez szükséges nyomtatványt tett közzé honlapján a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

M30 Kérdés

A kitöltéssel kapcsolatban van némi értelmezésbeli gondom. Személyes közreműködő tag, nincs többes jogviszonya, a levont járulék a törvény szerint kerül megállapításra, vagyis a ténylegesen elszámolt közreműködői díj után, eü 150%, szocho 112,5%, nyb 100% alap után. A családi járulékkedvezménynél a rovatok kitöltésénél – ha olvasom az útmutatót és próbálom magyarul értelmezni – nekem nem az jön le, mint amit egyes bérprogram kitölt "a" oszlop a jövedelem – ez OK . „b” oszlopban az „a” oszlopban feltüntetett járulékalapra vonatkozóan megállapított eü + nyb összegét kell szerepeltetni. Megállapított az én értelmezésemben az emelt, hiszen a feltüntetett alapra a törvény szerint azt állapítom meg. „c” oszlop – OK, „d” oszlop: a munkavállalótól levont – az „a” oszlopban feltüntetett összegből levont – egészségbiztosítási és nyugdíjjárulék összegét kell beírni – az én olvasatomban ez az emelt, hiszen azt vontam le. A program a nem emelt alapra számított járulékot hozza "b"-be, és ennek kedvezménnyel csökkentett, számított összegét "c"-be. Sajnos a jogszabályok és a kitöltési útmutatók megfogalmazása, ezáltal helyes értelmezése igen nehéz. Valószínű az utóbbira gondolt a jogalkotó, bár ez akkor sem megállapított és levont, hanem számított, de gondoltam rákérdezek, melyik a helyes. Nagyon szépen köszönöm előre is a segítségüket.

Egészségügyi szolgáltatási járulék átvállalása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyik dolgozónk táppénzre jogosultság időtartamát kimerítette, és továbbra is keresőképtelen. Mi munkáltatóként átvállalnánk helyette az egészségügyi szolgáltatási járulék fizetését. Szükséges-e járulékátvállalási szerződés kötése a munkáltató és munkavállaló között (és ha igen, kell-e csatolnia a munkavállalónak a 19T1011-es nyomtatványhoz), vagy elegendő-e a munkavállaló által postázott 19T1011-es nyomtatvány A lapjának 2-es pontjának aláírása a munkáltató részéről? Előre is köszönöm válaszát!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Átalányadó

Adózóna szakértő

kérdések és válaszok

Munkaköri leírás aláírása

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Közszolgálati tisztségviselő / közigazgatási alapvizsga

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 május
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs