9 találat a(z) nyes cimkére

Nyes szolgálati idő és kereset figyelembe vétele nyugdíjazáskor Kérdés

Tisztelt Winkler Róbert nyugdíjszakértő úr! Abban kérem a szakmai tájékoztatását, hogy aki nyugdíj előtti álláskeresési segélyt kap, úgy tudom, hogy annak a személynek csak akkor veszik figyelembe ezt az ellátási formát, ha az nem rontja le a nyugdíja összegét, ez igaz? Illetve arra is kíváncsi vagyok, hogy ha kiderül a számítás során, hogy ha "lerontja" a nyes összege a nyugdíj várható összegét, akkor szolgálati időként figyelembe veszik azt az időszakot a nyugdíj mértékének megállapítása során vagy nem? Tehát, ha az összeget figyelmen kívül hagyják, annak ellenére szolgálati időnek beszámolják, vagy nem? Köszönöm szépen!

Szja megfizetése Kérdés

A https://adozona.hu/kerdesek/2019_5_6_NYES_alatti_munkavallalas_tdf válaszhoz kapcsolódóan még egy kérdésem merült föl: Az szja-t csak 2020-ban, a bevallással egyidőben kell megfizetni vagy kell előleget is fizetni? (Gondolom a nyomtatvány nem 17..., hanem 19....) Köszönöm.

Egyéni vállalkozó – nyes Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy 1956-ban született férfi, jelenleg működő egyéni vállalkozó – ha a feltétek fennállnak – szeretné igénybe venni az úgynevezett nyes ellátást. Az egyéni vállalkozó tevékenysége veszteséges 2017-ben és és 2018-ban is, ezért merült fel a vállalkozás tevékenység megszüntetése, illetve a nyes igénybevételének lehetősége. Kérdésem: milyen feltételek szükségesek a nyes igénybevételéhez, illetve mivel 3 év múlva betölti a rá irányadó öregségi nyugdíj korhatárt, a nyes igénybevétele az öregségi nyugdíj megállapításánál nem jelent-e majd számára valamilyen hátrányt? Köszönöm megtisztelő válaszukat!

Meddig jár az özvegyi nyugdíj? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem az lenne, hogy egy évet meghaladóan is jár-e az özvegyi nyugdíj abban az esetben, ha az igénybevevő jelenleg nyes-en van, és az özvegyi nyugdij lejártát követően fél év mulva tölti be az öregségi nyugdíjkorhatárt! Addig meghosszabbodik-e az özvegyi nyugdíj folyósításának ideje? Tisztelettel:Balla Ferencné Cegléd

Nyes valorizációja Kérdés

Tisztelt Szakértő! A nyes (nyugdíj előtti álláskeresési segély) összegének megállapítása a megállapítás évében érvényes minimálbérhez van kötve. Azonban a vonatkozó törvény (1991. évi 4. sz.) nem tér ki arra, hogy egy következő évi minimálbér-emelés érinti-e a korábbi évben megállapított összeget. Kérdéseim ennek kapcsán: 1.) A nyes korábbi évben megállapított összege "valorizálásra kerül-e" automatikusan a folyósító szerv által? 2.) Ha nem, akkor van-e törvényi lehetőség a valorizálásra (például egyéni kérelem alapján)? Köszönettel.

Egyszemélyes kft. ügyvezetője Kérdés

2015. december 14-én alakult az egyszemélyes kft. Az egyedüli tag egyben ügyvezető is. December óta könyvelés nem történt a cégben, mert a könyvelőjük 2 hónapja eltűnt. Viszont január, február hóra 1665, illetve 1608-as bevallást küldött be nullásan. A cég (vegyesbolt) márciusban kezdett kereskedni. Március hónapra beadott a könyvelő 1608-as bevallást, amiben többek között szerepeltette az egyszemélyes kft. ügyvezetőjét is 129 000 ezer forintos jövedelemmel, heti 40 órában sima munkaviszonyban. Az ügyvezető jelenleg nyes-en van és megbízásban látja el az ügyvezetést. Kérdésem: milyen jogviszonyban kell bejelenteni az ügyvezetőt ( szerintem társas vállalkozó), amíg nyes-en van, kell-e a garantált bérminimum utáni járulékait megfizetni? Vagy csak nullásan beadni a rá vonatkozó M-es nyomtatványt? NYES után mi a helyzet? 2015. december 14-ével a T1041-es nyomtatványon visszamenőleg be kell-e jelenteni, illetve be lehet-e?

Egészségbiztosítás nyes esetén Kérdés

Tisztelt Szakértők! Április hónaptól nyes (nyugdíj előtti álláskeresési segély) ellátásban részesülök, melyet 10 % nyugdíjjárulék terhel. Kérdésem, hogy a nyes az egészségügyi ellátásokra is jogosultságot ad, vagy az egészségpénztár felé külön fizetnem kell-e a havi 7050 forintot? Válaszukat előre is köszönöm!

Nyugdíj előtti segély, jogosultság Kérdés

Tisztelt Szakértők! 60 éves, 41 év szolgálati idővel rendelkező diplomás álláskereső vagyok. Sajnos az álláskeresés három hónapja alatt nem találtam a szakterületemnek megfelelő munkakört, és az illetékes munkaügyi központ sem tudott állást ajánlani. Az öregségi nyugdíjjogosultságig négy évem van hátra. Kérdésem, hogy a nyugdíj előtti segélyre (nyes) jogosult vagyok-e? Mekkora a nyes bruttó összege, és milyen levonások terhelik, tehát mekkora nettó jövedelemre számíthatok? Ha egyéb jövedelmem nem lesz, adóbevallást kell-e 2017. évtől készítenem? Válaszukat köszönettel várom.

NYES és a nyugdíj összege Kérdés

Tisztelt Adózóna, 55 éves, két diplomás manager vagyok, állásomból 2013 decemberében mentettek fel, végkielégítéssel idén februárban szűnt meg a munkaviszonyom. Most munkanélküli segélyen vagyok május 24-éig, s októbertől leszek jogosult a NYES-re (nyugdíj előtti munkanélküli segélyre), 2019 októberében leszek 64 éves, azaz nyugdíjas. Kérdésem: a NYES alatti évekre vonatkozóan milyen jövedelmet számolnak be a számított nyugdíj alapjába? 1) az utolsó munkában töltött év jövedelmét ismétlik évente? 2) a NYES összege a nyugdíjalap, 3) esetleg valami más számított érték?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Tartós bérlet

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close