21 találat a(z) nevelőszülő cimkére

Németországi nem adózott jövedelem Kérdés

Gyed nagyszülőknek és nevelőszülőknek: 2020. évi változások a gyermekgondozási díjban Cikk

Idén január 1-jétől bővült az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak köre egyrészt az örökbefogadói díjjal, másrészt a gyermekgondozási díjon belül a nagyszülői gyermekgondozási díjjal, és a nevelőszülői gyermekgondozási díjjal.

2020. január elsejétől bevezetik a nevelőszülői gyedet Cikk

A nevelőszülői hálózat megerősítése az Emberi Erőforrások Minisztériumának célja, ezzel azt szeretnék elérni, hogy minél több olyan embert találjanak, aki hivatásának érzi ezt a küldetést – fogalmazott Fülöp Attila, a tárca szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára az MTI-nek Miskolcon.

Munkavégzés csed mellett Kérdés

Üdvözlöm! A kérdésem, hogy csed mellett csak nevelőszülő dolgozhat, az örökbefogadó szülőt hova sorolhatom, ő végezhet-e csed mellett munkát? Köszönettel: Falvai Mónika

Nevelt gyermek után járó pótszabadság Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbiakban szeretném segítségét kérni. A férjemmel együtt a saját közös háztartásunkban 2 nevelt gyermeket nevelünk együtt. A gyámhatóság határozata szerint én vagyok megjelölve mint nevelőszülő, mivel a férjem az előírt nevelőszülői tanfolyamot nem végezte el, mert mivel egy háztartásban élünk, nem volt szükséges. A munkahelyem meg is adta a gyermekek után járó pótszabadságot. Érdeklődnék, hogy a férjem is igénybe veheti-e a nevelt gyermek után járó pótszabadságot?

Fontos részletek: szépítik a katát Cikk

Bevételi értékhatár, ingatlan bérbeadás, adóalanyiság újbóli választása, a kisadózó jövedelme, nevelőszülők: címszavakban ezeknél a részletszabályoknál javasol módosítást az adócsomag.

Máris sokat spórolhat a szochóban, ha figyel az új előírásokra! Cikk

Rengeteg helyen változtatott a Magyar Közlönyben 2016. június 15-én megjelent az egyes adótörvények módosításáról szóló törvény a szociális hozzájárulási adót is szabályozó törvényen. Érdemes elmélyedni a részletekben.

Figyelem: ezt kell tudni a tb-változásokról! Cikk

A nevelőszülőket, a kisadózókat, a gyermekgondozási ellátásban részesülőket, a kiegészítő tevékenységet folytatókat és még sok mindenki mást érintenek az adócsomagban elfogadott tb-módosítások.

Tb-szabályok is változnak! Mutatjuk a részleteket az adócsomagból Cikk

Több ponton módosulnak a parlament elé terjesztett adócsomag szerint a társadalombiztosítási szabályok is. A változtatások zöme a korábban hiányos szabályozás joghézagait tömködi ki, így egyértelműsíti a többféle gyermekgondozási ellátásban részesülő vállalkozók, illetve a mezőgazdasági őstermelők járulékfizetésére, a kisadózók adatszolgáltatására, a biztosítotti jogviszonyra vonatkozó rendelkezéseket. Szigorodnak ugyanakkor az egészségügyi szolgáltatás igénybevételére köthető megállapodás szabályai, és nő az egészségügyi szolgáltatási járulék összege.

Bukja a családi pótlékot, aki ezt nem tartja be Cikk

Idén szeptember 1-jétől kell alkalmazni azt a szabályt, hogy ha a gyermek az adott évben igazolatlanul mulaszt húsz óvodai nevelési napot, akkor a családi pótlék folyósítását szünetelteti a hatóság. Alábbi cikkünkben összefoglalva bemutatjuk, hogy milyen esetekben szüneteltethető a családi pótlék folyósítása.

Külföldi "honorárium" adózása Magyarországon Kérdés

Tisztelt Adózóna! Először leírom az esetet, majd a kérdéseket. Az egyik ügyfelünk speciális nemzetközi nevelőszülőként dolgozik. Ez azt jelenti, hogy halmozottan hátrányos helyzetű gyermekeket nevel fel egy német alapítványon keresztül. Most két éve van nála egy jelenleg 15 éves kamasz, portugál származású fiú, aki luxemburgi állampolgár. A luxemburgi gyámhatóság kiemelte a családból, s eltávolította az országból, hogy a családja ne találhassa meg. S mindeztközpontilag, egy német alapítványon keresztül van koordinálva. Most ügyfelünk neveli a kamaszt egészen 18 éves koráig, s beszoktatja a mindennapos életbe. Ezek a gyermekek olyan szinten hátrányosak, hogy analfabéták, s még az angol WC használata is problémát jelent számukra. Tehát ennyi a történeti rész. Ettől a német alapítványtól kap ügyfelünk havonta költségtérítést, amit számlákkal kell igazolnia, így ezzel további teendőnk nincs. S kap "honorárium"-ot. Ilyen közleménnyel jön havonta az átutalás. A honorárium nem adózik Németországban. A felek között szerződés van. A honorárium mértéke évi 16 800 euró. Kérdések: 1.) Számítanak-e valamit adózás tekintetében a fent leírt körülmények? Hátrányos helyzet, családból való kimentés, elrejtés, stb... 2.) A honorárium milyen jellegű juttatásnak minősül? 3.) Milyen módon kell adózni utána, s milyen adóterhei vannak.? 4.) Kell-e vállalkozás hozzá? Amennyiben szükséges még információ, akkor majd a komment részben meg tudjuk beszélni. Előre is köszönöm szíves válaszát. Üdvözlettel, Kálmán Csaba

Kinek, és miért jár pótszabadság? Itt vannak a részletek Cikk

Pótszabadságra jogosult a munkavállaló az életkora alapján és a gyermeke(i) után, ha a föld alatt, állandó jelleggel, illetve, ha ionizáló sugárzásnak kitett munkahelyen dolgozik, valamint a törvényben meghatározott egyéb jogcímeken is.

Változás a nyugdíjszabályokban! Amit tudniuk kell a nevelőszülőknek Cikk

Nem állhatnak biztosítási jogviszonyban a nevelőszülők sem azon a napon, amikortól kezdődően megállapítják részükre az öregségi nyugdíjat. Fontos változás ugyanakkor, hogy nem kell megváltoztatni a nevelőszülőknél elhelyezett gyermekek gondozási helyét amiatt, hogy szünetel a nevelőszülői foglalkoztatási jogviszony.

Nevelőszülő gyermek után járó szabadsága Kérdés

Tisztelt Szakértő! Nevelőszülő házastársát megilleti-e a nevelt gyermekek után járó pótszabadság?

Figyelem, jelentős változás a gyed számításában 2015-ben! Cikk

Jelentősen módosulnak a gyermekgondozási díjra vonatkozó szabályok – a táppénzhez és a terhességi-gyermekágyi segélyhez hasonlóan –, amennyiben a parlament elfogadja az egészségügyi-, és egészségbiztosítási tárgyú törvénycsomagot. A főbb módosításokat az alábbiakban összefoglalva ismertetjük.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓAJÁNLÓ

Kérdések és válaszok

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 május
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs