198 találat a(z) nők 40 cimkére

"Nők 40" + eva Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2019. 01. 01-től élek a kedvezményes lehetőséggel, de továbbra is dolgoznék heti 36 órában, munkaviszonyban, de egy evás bt. vezetője vagyok, alkalmazott nincs, én semmilyen jövedelmet nem veszek fel, csak osztalékként. Kérdésem, hogy evás beltag ügyvezetőként van-e valamilyen fizetési kötelezettségem a 36 órás munkaviszonyom mellett? Köszönettel Anna

Nők kedvezményes nyugdíj-megállapításánal szolgálati idő vásárlása Kérdés

Nők kedvezményes nyugdíj igénybevételéhez jelenleg 32 év szolgálati jogviszonnyal rendelkezem (gyermek nincs, a 32 évbe a szakmunkástanuló idő nincs benne, csak a ténylegesen munkaviszonyba töltött idő.) A kedvezményes nyugdíj megállapításhoz vásárolható-e szolgálati idő – mint a "sima" nyugdíj megállapításához – a járulékok megfizetésével és ha igen mennyi.

Evás nyugdíja Kérdés

36 órás munkaviszonnyal rendelkező evás vállalkozó, a nők 40 évével nyugdíjba kíván menni 2018-ban. Mi a követendő eljárás, ha a későbbiekben tovább szeretne dolgozni úgy munkaviszonyban, mint az evás vállalkozásában is? A munkaviszonyát meg kell szüntetni? Az evás vállalkozását szintén meg kell-e szüntetni, vagy elegendő csak szüneteltetni? Ha szüneteltetnie kell, akkor mennyi ideig? Már nyugdíjasként és mellette evás vállalkozóként milyen adó- és járulékterhei lesznek? A jövedelemkorlátba milyen mértékben számít be az evás jövedelem? Válaszukat előre is köszönöm

Nők 40 évi jogosultsági idővel szerzett nyugdíja Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kft. tagja, ügyvezetője nők 40 évi jogosultsági nyugdíját igényelte meg. Kérdésként merült fel, mivel nyugdíjigazgatóság tájékoztatás szerint, a tovább fizetett járulékok már nem fogják emelni az öregségi nyugdíj összegét, munkaviszonyból át kellene módosítani társas vállalkozóvá társasági szerződés módosításával. Dr. Futó Gábor Társadalombiztosítás 2018. c. könyvében az olvasható, hogy ezen ellátás nem nyugdíj, tehát akik így végeznek munkát, biztosítottnak minősülnek. A Tb törvény, nyugdíjas foglalkoztatott, nyugdíjas vállalkozó meghatározásnál sincs felsorolva ezen jogcím. Viszont Dr. Farkas András nyugdíjguru című online oldalán vállalkozási jogviszonynál írja: "A nők kedvezményes nyugdíj viszont saját jogú teljes öregségi nyugdíj, így a nők kedvezményes nyugdíjában részesülő vállalkozó hölgyek is kiegészítő tevékenységet folytató vállalkozónak minősülnek". Most akkor mi a helyes válasz, öregségi, saját jogú nyugdíjasnak minősül-e egy ilyen női vállalkozó vagy sem. Egyáltalán nem mindegy, hogy kiegészítő tevékenységűnek minősülhet vagy biztosítottnak, eléggé eltérő mértékű a fizetendő járulékok mértéke. Előre is köszönöm válaszát. Tisztelettel: Gubányiné Szalai Katalin

Nyugdíj összegének megállapítása Kérdés

2018. szeptemberben 40 év munkaviszonnyal rendelkező nő – aki 1996. december 31. előtt szerzett diplomát, nappali tagozaton – nyugdíja megállapításakor a jogszabályban meghatározott módon kiszámított összeg 40 évhez tartozó 80 százalékát, vagy az egyetemen töltött idővel növelt 44 évhez tartozó 88 százalékát kell figyelembe venni?

Nyugdíj: kinél számít be a felsőfokú tanulmányok ideje? Cikk

1958-as születésű nő esetén beszámítanak-e nappali tagozatos főiskolai évek a 40 éves munkaviszonyhoz a nyugdíjszámításnál? – kérdezte olvasónk. Winkler Róbert nyugdíjszakértő válaszolt.

Tudnivalók a nők kedvezményes nyugdíjazásáról Cikk

Mikor van lehetőség öregségi nyugdíj megállapítására? Melyek a kedvezményes nyugdíjazás feltételei? Mi vehető figyelembe és mi nem jogosultsági időként? Írásunkban összefoglaltuk a legfontosabb szabályokat.

A nők 40 éves munkaviszonyánál beszámítanak-e a nappali tagozaton végzett főiskolai évek a nyugdíjazásnál? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az 1958-as születésű nő esetén beszámítanak-e nappali tagozatos főiskolai évek a 40 éves munkaviszonyhoz a nyugdíj számításnál?

Részmunkaidő beszámítása a nők kedvezményes nyugdíjazásába Kérdés

Tisztelt Szakértő! A napi 2 órás foglalkoztatás milyen módon számít bele a szolgálati időbe, ha nőként szeretném igénybe venni a 40 év utáni nyugdíjazás lehetőségét, illetve az őstermelői jogviszony miként számítható be? Válaszát előre is köszönöm!

Mikor mehetek leghamarabb nyugdíjba? Kérdés

Tisztelt Winkler Róbert Úr! Ha én 2016-ban ilyen igazolást kaptam a Nyugdijhatóságtól, hogy 1976. 10. 28. – 2014. 12. 31-éig elismert adatok: 32 év 49 nap nyugdijjogosultság elbírálásához figyelembe vehető szolgálati idő; 29 év 339 nap nők kedvezményes öregségi nyugdijára jogosító idő, ezen belül 27 év 129 nap kereső tevékenységgel járó biztosítási vagy azzal egy tekintet alá eső jogviszonnyal szerzett szolgálati idővel rendelkezem. Azóta is 2015. 01. 01. – 2018. mai napig folyamatosan dolgozom heti 40 órában. Ön szerint mikor mehetek el leghamarabb nyugdíjba például a nők 40-nel? Köszönöm a válaszát!

Nők 40 többes jogviszony járulékterhei Kérdés

Adott egy "nők 40" jogcímen nyugdíjas egyéni vállalkozó – a rá érvényes öregségi nyugdíjkorhatárt még nem töltötte be –, aki 2017. augusztus 1-jétől bejelentkezett a kata hatálya alá, ugyanakkor egy kft.-ben személyesen közreműködik, havi 100 ezer forint bruttó díjazásért. A kft.-ben kell-e szociális hozzájárulási adót fizetni, figyelemmel a 2011. évi CLVI. törvény 455. paragrafusának (2)-(3) bekezdéseiben foglaltakra? Az egyéni vállalkozóként megfizetett havi 25 ezer forint mentesít-e a szocho megfizetése alól?

Korkedvezményes nyugdíjas kivaalap Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az lenne a kérdésem, hogy kivás kft. személyesen közreműködő tulajdonosa, aki az öregségi nyugdíjkorhatárt még nem töltötte be, de a nők 40 éves kedvezményes nyugdíjában részesül és kivétet vesz ki a cégből, akkor nála a kiva alapjánál a kivétet nem kell figyelembe venni, jól gondolom? Illetve, amíg nem tölti be a korhatárt, addig vonatkozik rá a minimálbér 18xkereseti korlát? Köszönöm

Nők 40 éves nyugdíja melletti munkavégzés Kérdés

Tisztelt Szakértő! 1955. 12. 03-án születtem, 2017. 11. 01-jétől állapították meg a nőkre vonatkozó öregségi nyugdíjamat, mert elértem a 40 éves munkaviszonyt. Jelenleg egy katás bt. beltagja vagyok, ahol bejelentettem, hogy nem minősülök főfoglalkozásúnak és így nem is keletkezik nyugdíjjárulék-alapot képező jövedelmem, ha jövedelemigazolást kérek le a NAV-tól, akkor a minimálbérről adnak ki igazolást. Továbbá egy kft.-nek vagyok az ügyvezetője mint kiegészítő tevékenységű (nyugdíjas) társas vállalkozó. Szeretném tudni, hogy 2018-ban mennyi a maximális nyugdíjjárulék-alapot képező jövedelem, amit kaphatok. Válaszát előre is köszönöm. Üdvözlettel: Róth Edit

Nyugdíjas pedagógus foglalkoztatása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Március 30-ai dátummal pedagógus kollégánk a nők 40 éves kedvezményes lehetőségével öregségi nyugdíjba megy. Iskolánk (tekintettel a pedagógushiányra) tovább foglalkoztatná. Ha közalkalmazotti jogviszonyban foglalkoztatjuk, fel kell függesztenie nyugdíját. Kérdésünk: egyéb jogviszonyban (megbízás, helyettesítés, óradíj, időszaki szerződés stb.) foglalkoztatható-e felfüggesztés nélkül, természetesen a mindenkori minimálbér 18-szorosáig? Várjuk megtisztelő válaaszát!

Nők 40 éve Kérdés

Széles Imre szakértőválaszát olvashattuk az "Egy kft. öregségi nyugdíjban részesülő ügyvezetője munkabért szeretne kivenni. ... " kérdésre. Kérdésem, hogy vonatkozhat-e a válasza második részében megfogalmazott lehetőség a Nők 40 évével nyugdíjba ment társas vállakozóra is?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Családi ház vásárlása egyéni cégként

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Alapfokú művészeti iskola beszámolási kötelezettsége

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Tanulmányi támogatás

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 március
H K Sze Cs P Sz V
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs