91 találat a(z) német cimkére

Német tőzsdei cég osztalékadó-visszaigénylés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Közösségen belüli (németországi) tőzsdei cégtől kapott osztalék során a német fél túlvonta kifizetőként az adót, amelyről igazolást állított ki a számlavezető magyar pénzintézet. A kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezmény szerint nem vonhatott volna le annyi adót, amennyit levont. Kérdésem az lenne, hogy az ilyen túlvont adó visszaigénylésének mi a menete, hogyan történik a visszaigénylés? Köszönettel

Áfa Kérdés

Tisztelt Adózóna! Egy belföldi társaság Németországban konferenciát szervez. A lebonyolításhoz a német adóhatóságtól német adószámot és német közösségi adószámot igényelt. Az áfatörvény 43. § (1) d) alapján a természetes személyek felé a cég német adószámával és német áfakulccsal kell számlázni a konferencia belépődíját, és Németországban kell áfabevallást benyújtani a fizetendő áfa tekintetében. Az áfatörvény 42. §-a alapján a közösségi adóalanyok és a közösségen kívüli adóalanyok felé fordított áfával kell a számlát kiállítani. Véleményünk szerint a közösségi adóalanyok és közösségen kívüli adóalanyok felé nem a cég német adószámával, hanem a magyar adószámával kell a számlát kiállítani és a közösségi adóalanyok és közösségen kívüli adóalanyok részére nyújtott szolgáltatás ellenértékét nem a német áfabevallásban, hanem a magyar áfabevallásban kell bevallani. A konferenciaszervezés nem keletkeztet Németországban telephelyet. Ezért az árbevétel és az összes felmerülő költség Magyarországon keletkezik. Szerintünk a konferenciához kapcsolódó, bejövő számlák áfatartalmát a magyar áfabevallásban kell szerepeltetni úgy, hogy a konferenciát szervező cég minden adóalany partnerének megadja a magyar közösségi adószámát, és a bejövő számlákat a partnerek fordított adózással állítják ki a cég felé. Szerintünk a német áfabevallásban a fizetendő áfát nem lehet szembeállítani a cég felé nyújtott szolgáltatások levonható áfájával. Kérjük véleményüket a fentiekre vonatkozóan.

Opel-felvásárlás: hétfőn lesz a hivatalos bejelentés Cikk

Megszületett a megállapodás, hogy az Opel autógyártó vállalkozás az amerikai General Motors-tól (GM) átkerül a francia PSA Peugeot Citroën tulajdonába – írta szombaton a Le Monde című francia napilap hírügynökségi forrásokra hivatkozva.

Eszköz beszerzése svájci cég németországi beszállítójától Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az ügyfelem cége végezne egy munkát egy magyarországi cégnek. (Biogáz üzem gépészeti átalakítása.) Nincs építési engedély, így ez nem fordított áfás. Az ügyfelünk egy svájci cégtől venne igénybe egyrészről szolgáltatást (tervezés, telepítés, programozás stb.), másrészről rendelne gépészeti és egyéb eszközöket, amit Magyarországon építene be. A kérdés: kell-e a svájci cég felé áfát fizetnie, ha a svájci cégtől vásárolt eszközöket, a svájci cég Németországból veszi, nem is kerül Svájcba, hanem egyenesen Németországból Magyarországra szállítják? Ha ez igazolható, akkor ez minősülhet-e közösségi beszerzésnek áfa szempontjából? A másik kérdésem ezzel kapcsolatban az lenne, hogy Svájc és Magyarország között akár import akár export szemponjából van-e vám? Előre is köszönöm a segítséget!

Itt érdemes cégvezetőnek lenni Cikk

A német tőzsdei cégek vezetői kevesebbet kerestek 2015-ben az európai átlagnál, a német vállalatvezetők a kereseti rangsorban a negyedik helyen állnak a svájci, a spanyol és a brit cégvezetők mögött – idézi a WirtschaftsBlatt a Willis Towers Watson vezetési tanácsadó vállalat elemzését.

Áfa közvetített szolgáltatásnál Kérdés

Tisztelt Adózóna, terheli-e áfa az alábbi tranzakciót: Japánból érkezik egy szerszám, melynek fuvarköltségét a japán vállalat leszámlázza a magyar cégnek. A magyar cég jogosult ezt továbbszámlázni egy német cégnek. Van-e ennek áfavonzata? Köszönettel: Szendrey Zsuzsanna

Német cég magyar cégénél német munkavállaló kiküldetésben Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy német cég Magyarországra küldené a dolgozóját, fióktelephellyel nem rendelkezik. A dolgozó magyarországi tartózkodása meghaladja a 183 napot. Az szja fizetési kötelezettsége Magyarországon lesz. Milyen kötelezettsége van a Magyarországon a német cégnek? Kell-e adószámot kérni a német cégnek? Milyen adatszolgáltatást kell tennie? Miként tud adószámot kérni, ha kell? Milyen nyomtatványon tudja a havi bevallást megtenni? Üdv.: Koller Gábor

Német cég német munkavállalójának magyar munkavállalása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy német cég Magyarországra küldené a dolgozóját. A cégnek van egy magyarországi cége. A dolgozó magyarországi tartózkodása meghaladja a 183 napot. Milyen kötelezettsége van Magyarországon a német cégnek, vagy a magyarországi cégének? Kell-e adószámot kérni a német cégnek? Kinek, milyen (német, magyar cég) adatszolgáltatást kell tennie? Üdv.: Koller Gábor

Csökkent a német és az osztrák, nőtt az ukrán cégek súlya Magyarországon Cikk

A meghatározó vállalkozások körében csökkenőben van a külföldi érdekeltségű cégek aránya, azaz a külföldi tőke szerepe fogyatkozik. Mindez a csökkenés annak fényében szembetűnő, hogy a külföldi tulajdonosi háttérrel rendelkező társaságok általában stabilabb pénzügyi háttérrel és eredményességgel rendelkeznek – derül ki az Opten céginformációs szolgáltató felmérésből.

Német kamion, bolgár sofőr, rejtett fegyverek – magyar eljárás indul Cikk

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bács-Kiskun Megyei Adó- és Vámigazgatósága munkatársai lőfegyvereket és lőszert találtak egy közúti ellenőrzésen.

Németek az offshore-botrányban Cikk

Németországban legkevesebb ezer ember és 28 bank vette igénybe az offshore-botrány főszereplője, a Mossack Fonseca panamai ügyvédi iroda szolgáltatásait – jelentette a Süddeutsche Zeitung című német lap és a Nordeutscher Rundfunk (NDR) regionális közszolgálati műsorszolgáltató társaság kedden.

Szakadék a szegények és a gazdagok között Németországban Cikk

Jelentősen nőtt a német háztartások átlagos vagyona, de ezzel együtt a vagyoni egyenlőtlenségek is – tűnik ki a német központi bank hétfőn közzétett felméréséből.

Így korlátoznák a külföldi munkavállalók jogait. Brit, német és osztrák tervek Cikk

Az uniós munkavállalók jogainak csorbítása lehet az ára annak, hogy a britek bent maradjanak az EU-ban. A múlt heti alku az integráció bomlásának kezdete lehet – írja a HVG hetilap legfrissebb száma.

Különadó a menekültválság miatt − döntöttek a németek Cikk

Elutasították a német kormánypártok Wolfgang Schäuble pénzügyminiszter felvetését a menekültválság kezelésére szolgáló különadó bevezetéséről, és világossá tették, hogy Németországban nem lesz ilyen adó – írták vasárnapi német lapok.

Ezért sztrájkolnak a német pilóták Cikk

Kedden ismét sztrájkba lép a német Lufthansa légitársaság pilótáinak egy része, a hosszútávú és légiáru-szállító járatokat érinti a reggel 8-tól este 22 óráig tartó munkabeszüntetés.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Táppénzjogosultság kiszámolása

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Gyed melletti részmunkaidős munkavégzés

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Kedvezményszabály csed

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink